Christian Engström, Pirat

28 januari 2009

Myndigheter vill tumma på FRA-uppgörelsen

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 20:59
.

.

En av huvudpunkterna i uppgörelsen om FRA 2.0 var att bara regeringen och försvarsmakten skulle få beställa information från FRA. Den så kallade ”FRA-shoppen” skulle stängas.

Nu börjar det komma in remissvar på  FRA 2.0 från de berörda myndigheterna. De är väldigt kritiska till begränsningarna i FRA 2.0. De skulle vilja fortsätta ha tillgång till godisbutiken, var kontentan av ett långt reportage i Aktuellt igår. En socialdemokratisk politiker från försvarsutskottet höll med.

Exempel på myndigheter som inte längre ska få direkt tillgång till information från FRA var Försvarets materielverk, Inspektionen för strategiska produkter, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Totalförsvarets forskningsinstitut och Tullverket, enligt notiser i Aftonbladet och SvD.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen och representanterna för myndigheterna som uttalade sig fick det att låta som att det var en ogenomtänkt följd av ett hafsigt lagstiftningsarbete att de inte längre skulle få tillgång till informationen från FRA.

Att lagstiftningsarbetet runt FRA har varit extremt hafsigt håller jag förstås med om. Värre har väl inte förekommit i modern tid. Men i övrigt vill jag påminna om några saker.

Det var uttryckligen meningen att FRA-shoppen skulle stängas i och med uppgörelsen om FRA 2.0. Det var en av de 15 punkterna (punkt no 6, för att vara exakt), och just den punkten var det mycket prat om från alla som ville försvara uppgörelsen. Att de civila myndigheterna inte får beställa information från FRA är alltså ingenting som bara har råkat slinka med av misstag, utan tvärtom en av huvudpunkterna.

Militära resurser ska inte riktas mot den egna befolkningen. Det finns mycket goda skäl till att just det var en av huvudpunkterna i uppgörelsen. En viktig del av kritiken mot FRA:s ”signalspaning” på civil kommunikation i Sverige är just att militära och polisiära uppgifter borde hållas skilda från varandra i ett fritt demokratiskt samhälle. Tummar man på den principen blir det inte bra. Det vet vi av erfarenhet.

Det är ju till och med så att inte ens polisen ska få tillgång till information från FRA enligt 2.0-uppgörelsen (fast det är förstås bara en kortare tid, för frågan ska utredas, och naturligtvis kommer utredningen komma fram till att FRA-shoppen ska öppnas för polisen senare). Då finns det verkligen ingen anledning att ett antal andra civila myndigheter ska få använda sig av Försvarets Radioanstalt.

Civila myndigheter ska inte leka polis. Att Inspektionen för strategiska produkter haft tillgång till FRA-information kanske låter rimligt när man först hör det. Att förhindra spridning av kärnvapen är förstås en angelägen uppgift, och av reportaget i Aktuellt fick man intrycket att de jagade skumma vapensmugglare genom att be FRA spana på civil kabeltrafik.

Men så hoppas jag verkligen att det inte är! Vapensmuggling är ett grovt brott, och den enda myndighet som ska jaga den typen av brottslingar är polisen. Om de behöver ta teknisk hjälp av exempelvis Inspektionen för strategiska produkter får de naturligtvis göra det, men det ska alltid vara polisen (eller i speciella fall tullen) som är huvudman för att jaga brottslingar. Det är ingenting som vilken myndighet som helst ska ägna sig åt. Inte ens myndigheter med ganska tuffa namn.

Det ska bli intressant att följa hur det konkreta lagförslaget för FRA 2.0 kommer att utvecklas innan det läggs fram för riksdagen. Intrycket från reportaget i Aktuellt var att det finns starka krafter som trycker på för att börja tumma på uppgörelsen. Under tiden fortsätter FRA rekrytera personal för fulla muggar.

Det har redan visat sig på andra punkter att FRA 2.0 är en bluff. De ”integritetshöjande” förändringarna är bara ett meningslöst lager fernissa. Alla de grundläggande problemen finns kvar. Det är fortfarande massavlyssning. Och nu kanske även det lilla som var kvar av uppgörelsen börjar naggas i kanten.

Vad krävs det för att de FRA-kritiska riksdagsmännen från alliansen som gick med på uppgörelsen ska vakna upp och inse att de har blivit lurade?

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 4 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver om den senaste vändningen i FRA-såpan: Tankar från rooten, Opassande, Mårtensson, Anna Troberg, Svensk Myndighetskontroll, FarmorGun, Kommunisternas blogg, Alla dessa åsikterPär Ström och MinaModerataKarameller.
Bryntes betraktelser är av motsatt uppfattning.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Enda anledningen Socialdemokraterna var emot FRA var för röstfiske. Skulle dom vara helt säkra på att det fanns ett antal borgare som skulle sänka förslaget, så skulle troligen 4-5 sossar rösta för. Alla partiet är för FRA, resten är snack. Alla ”förslag” som kommer upp, är redan lag vid förslag. FRA kommer inte bli bättre med tiden, utan värre.

  Kommentar av Kammis — 28 januari 2009 @ 22:15

 2. När är det voteringen kommer ske om propositionerna för att skrota FRA-lagen?

  Kommentar av Alexandra — 28 januari 2009 @ 23:18

 3. Hörde att Aktuellt skulle ha ett kritiskt inslag om FRA och tänkte – det var väl ändå på tiden. Sedan när inslaget kom var det (som du skrivet) kritiskt och ”andra hållet”, dvs problemet med FRA var att inte tillräckligt många fick tillgång till vår privata kommunikation.

  Trist när Aktuellt endast agerar megafon åt makten istället för att kritiskt granska. Men man blir inte direkt förvånad längre.

  Kommentar av ConnyT — 28 januari 2009 @ 23:38

 4. ”Vad krävs det för att de FRA-kritiska riksdagsmännen från alliansen som gick med på uppgörelsen ska vakna upp och inse att de har blivit lurade?”

  Vad får dig att tro att de inte redan visste att de var ”lurade” från start? I den mån de gjort nåt väsen av sig alls sen dess så verkar de allihop sällat sig mycket bekvämt till den övriga flocken.

  Kommentar av Stoffe — 28 januari 2009 @ 23:42

 5. Sosse vill ha FRA! Utan skyddsnät!
  Fult av Mona stå och ljuga för väljarna sådär.

  Kommentar av HR — 28 januari 2009 @ 23:44

 6. Jag håller fortfarande ett visst hopp om att vi medborgare i sverige skall rycka upp oss ta tag i dessa frågor. Nog måste väl folk inse vad som kan komma att ske om man inte vakar över vår frihet? Det finns hur många exempel som hellst, både historiskt och nutida om hur makthavare kan missbruka sina medborgares rättigheter. Skräckexemplen behöver jag nog inte ta upp.

  Men som en vis man än gång sade, ”Klok är den som ser över sitt hus”. Kanske på tiden att man börjar höra sig för om den politiska sfären i andra länder för att se var man kan ta vägen. Vem vet, det kanske blir aktuellt en vacker dag. Jag kan se det framför mig. [Anledning till begäran av uppehållstillstånd?: Politisk flykting.]

  Nej, det är sannerligen dags att trappa upp kampen en aning. Personligen kommer jag bli en aning mer verbal mot mina medmänniskor och inte vara så djävla artig och ”respektera” deras oresonliga och urskuldande argument!

  Kommentar av Isaksson — 29 januari 2009 @ 1:04


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: