Christian Engström, Pirat

23 januari 2009

Även polisen får fritt fram för fildelarjakt

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:38
polismetodutredningen

Polismetodutredningens presskonferens

Idag presenterade Polismetodutredningen ett delbetänkande på en presskonferens. Utredningen föreslår att polisen ska få fri tillgång till namnen bakom ip-nummer. Tidigare var kravet att det skulle finnas misstanke om brott som gav fängelse. Det kravet försvinner nu.

Det här innebär att det blir fritt fram för polisen att jaga fildelare. Utredaren som presenterade förslaget hänvisade direkt till Ipred-lagen, som ger privata företag rätt att få ut ip-nummer på misstänkta fildelare. Eftersom de privata företagen ska få göra det bör även polisen få samma rättigheter, var utredarens resonemang.

– Det här är ytterligare ett steg mot övervakningsstaten. Det har varit alldeles för många sådana steg på senare tid, säger Rick Falkvinge i ett pressmeddelande från Piratpartiet.

Det vi ser är hur våra medborgerliga rättigheter monteras ned steg för steg. Varje nytt steg motiveras med det förra. Nu åker vi rutschkana på det sluttande planet.

Politikerna som styr Sverige har glömt bort allt vad värn av den personliga integriteten heter. Alla ska övervakas, och ingen brottsmisstanke är för liten för att motivera att privatlivets helgd bryts.

Den här utvecklingen måste vi få stopp på omedelbart. Nu är det faktiskt allvar.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 4 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver om utredningen: Rick Falkvinge, Mikael Nilsson, Karl Sigfrid, Svensson, Stefan Stenudd, Jag tycker, Opassande, Pär StrömSvD, SvD, Sydsvenskan, IDG, HD,

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

32 kommentarer

 1. […] Bloggat: Falkvinge, Engström, Läs även andra bloggares åsikter om Polismetodutredningen, Fildelning, Avlyssning, Säpo, […]

  Pingback av Beatrice Ask är ett skämt | Svensson — 23 januari 2009 @ 14:34

 2. Det har inget med copyright att göra. Det har med att det nuvarande finans och penningssystemet håller på att braka sönder och finanstoppen vill införa ett kontantlöst penningsystem som får 1984 att likna ett barnprogram. För vad är helt digitaliserade pengar om inte ett centraliserat fildelningsprogram. Och inte vill de ha konkurrerande fildelningsprogram där människor kan få för sig att dela annat än musik och filmer – kanske t.o.m med använda såsom pengar (Bartercard är ett exempel på ett digitalt system som går vid sidan om pengaskaparna). Läs gärna min blogg, det är viktigt att det här stoppas för att demokratin ska kunna överleva:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1055450/

  Kommentar av moneycreation — 23 januari 2009 @ 16:02

 3. Okej, det här känns dystert. Det är fyra månader till val. Vem ska skydda oss fram tills dess ifrån den här djupa kränkningen? Har ni på Piratpartiet någon idé? Jag tänker rösta på er i Europavalet,det är enda hoppet just nu. Det här är droppen. Jag klarar inte av att känna mig övervakad mot min vilja.

  Kommentar av Izza — 23 januari 2009 @ 16:30

 4. Hej, jag är ledsen för att denna kommentar är off topic, men jag vill bara sprida detta som jag tror du har intresse av: http://djingis.blogspot.com/2009/01/ipred-och-immaterialrtten-r-farlig-fr.html. Det är ett mycket välskrivet och läsvärt blogginlägg av Anders Widén om upphovsrätt. Det fokuserar på högre immaterialla rättigheter, som gäller kunskap, som får fildelningsfrågan att framstå som ganska betydelselös.

  Kommentar av calandrella — 23 januari 2009 @ 17:48

 5. När folket är borta så dansar råttorna på bordet.
  Det kanske är så att det fejkas och bluffas så mycket i detta avlånga land att vi behöver en skärpning av lagarna. Det här är precis som allt annat, om man utnyttjar och överträder det som redan finns, ja då blir det en skärpning och alla oavsett vem du än är drabbas av det. Och de som oftast gnäller högst om skärpningarna är de som orsakat dem genom att utnyttja och överträda mer in tillåtet.
  Exakt samma med fildelning !

  Kommentar av I — 23 januari 2009 @ 18:31

 6. Upptrappningen fortsätter. De tänker verkligen göra processen kort med privatliv och anonymitet, och ändå är det bara början… De visar sina huggtänder och drar sina bajonetter. De uppstudsiga medborgarna ska sättas på plats, så att de visar tillbörlig fruktan och respekt för överheten, den amerikanska nöjesindustrin.

  Dags att svara med vår egen upptrappning. Vi varken kan eller vill mobilisera den statliga våldsapparaten som alltmer tjänar särintressena. Men vi kan argumentera bland de vi känner och där vi har inflytande. Vi kan rösta på piratpartiet – den enda återkoppling gammelpartierna förstår.

  Jag har trott på en refomerad upphovsrätt, men utvecklingen visar att vi måste gå mycket längre. Vi måste sätta ett stort fett rött streck över hela den gamla genomkorrumperade upphovsrättsregimen, som stinker av lobbyism. Angripa den i alla dess former och ifrågasätta alla dess förespråkare.

  Kommentar av jeffer — 23 januari 2009 @ 19:29

 7. […] jag, och less som jag är så orkar jag inte ens bry mig. Jag länkar istället till Opassande, Christian och Rick som har skrivit bra, och till SvD, Metro och AB som har artiklar om […]

  Pingback av Omotiverat « Bitchslap Barbie — 23 januari 2009 @ 19:33

 8. ”Eftersom de privata företagen ska få göra det bör även polisen få samma rättigheter”

  Fast problemet är just att privata företag inte ska få ha denna rätt. Hur resonerar man egentligen. IPRED är ju ett stort jävla misstag, så nu vill polisen göra ett också, för två fel blir rätt?

  Kommentar av Daniel — 23 januari 2009 @ 20:40

 9. […] antiterrorlagar som Sverige stiftat bra och kortfattat beskrivna. Översiktligheten gör att det skrämmande intrycket […]

  Pingback av Dagens rekommenderade länk - Storebror ser dig « Nemokrati — 24 januari 2009 @ 0:17

 10. Äsch. Trams.

  Kommentar av thenorthstartoday — 24 januari 2009 @ 1:56

 11. Att polisen får kolla vem som haft ett visst ip-nummer känns inte helt vansinnigt. Inte värre än att de kan kolla vem som äger en viss bil eller vem ett telefonnummer till hör. Jag har svårt att vara motståndare till just detta.

  (Ipred är något annat, att någon annan än polisen ska ha denna rätt att ta fram abonnenten bakom en ip är vansinningt)

  Det ändrar dock inte att de andra delarna av utredningen som handlar om avlyssning är helt vidriga. Det finns inget skydd alls för oss medborgare längre efter som allt givetvis alltid kommer vara brådskande.

  Kommentar av Henrik Hoffström — 24 januari 2009 @ 2:01

 12. >”Att polisen får kolla vem som haft ett visst ip-nummer känns inte helt vansinnigt. Inte värre än att de kan kolla..//..vem ett telefonnummer till hör. Jag har svårt att vara motståndare till just detta.”

  Polisen kan inte kolla vem ett visst telefonnummer tillhör(om inte abonnenten själv valt att delge till alla i samhället vem det tillhör, genom att skaffa icke-hemligt abonnemang), utan misstanke om ett brott som ger minst två års fängelse, och husrannsakan.

  Sen är en IP-adress en bra mycket mer integritetskränkande uppgift än ett telefonnummer, då det går att kartlägga en människa mycket mer detaljerat, om man vet dess IP-adress, mot om man vet dess telefonnummer.

  Därmed är det självklart och logiskt att IP-adresser behöver ett större skydd än telefonnummer, men iom detta förslaget, så ska alltså tröskeln för att polisen ska få ut uppgifter bli lägre kring dom uppgifterna som är mest integritetskränkande, och i störst behov av skydd.

  Halvt OT, jag har börjat fundera på om alla galna, destruktiva och ologiska åtgärder från alliansen är en medveten strategi, då dom från dag 1 utgått ifrån att dom aldrig skulle få sitta vid makten i mer än en mandatperiod, och därmed gör allt vad dom kan för att få in Piratpartiet i vågmästarställning tills nästa val, så dom då kan bjuda under oppositionens erbjudande för att få bilda regeringen med Piratpartiet, varvid alliansen får sitta ytterligare en period, genom att släppa alla Piratpartiets frågor.

  Kommentar av Fredrika — 24 januari 2009 @ 6:58

 13. Fredrika, det var den knäppaste, mest förtvivlat hoppfulla knasteori jag hört 😀

  Kommentar av Mikael Nilsson — 24 januari 2009 @ 9:43

 14. Fredrika, du är ute på djupt vatten. Det var det knasigaste någonsin hört !
  Jag tvivlar på att Alliansen har något som helst intresse av Piratpartiet. Det finns ju inte ett fullt partiprogram. Inget om sjukvård, skola, omsorg, företag etc.

  Kommentar av I — 24 januari 2009 @ 10:06

 15. >Mikael

  Visst är det en underbart galen teori!? =)

  Men vad finns det mer för alternativ? Att dom är genomkorkade eller genomonda? Då är genomtaktiska mer logiskt.. =)

  >I

  Hur tänker du egentligen? Att Piratpartiet inte har ett fullt program är ju BRA för dom som vill bilda regering med Piratpartiet, för då får man ju köra sitt egna race i samtliga övriga frågor, och därmed slippa tvingas kompromissa med övriga regeringspartier om sjukvård, skola, omsorg, företag osv, vilket är ett drömscenario om man vill regera landet, och bestämma den ordinarie fördelningspolitiken.

  Utöver det så fortsätter jag notera att du inte besvarar det som skrivs till dig, efter att du trollat klart i kommentarerna.

  https://christianengstrom.wordpress.com/2009/01/20/pa-ipred-utfragning-i-riksdagen/#comment-4151

  https://christianengstrom.wordpress.com/2009/01/21/vem-litar-karin-pilsater-pa/#comment-4183

  Kommentar av Fredrika — 24 januari 2009 @ 10:36

 16. […] Fler som bloggar om det här – Maria Ferm, Christian Engström, Opassande, Rolf Erikson, Badlands Hyena, Fajaf, Satmaran, Mary, […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Polismetodutredningen utplånar privatliv på nätet — 24 januari 2009 @ 13:30

 17. […] Fy skäms på oss Japp, polisjakt på fildelare Länge leve Den Demokratiska regimen Även polisen får fritt fram för fildelarjakt Polisen vill ha ökad rätt att kartlägga våra liv Polismetodutredningen underlättar jakt på […]

  Pingback av Anna Troberg » Den som är fri från synd ska kasta den första stenen… — 24 januari 2009 @ 13:59

 18. ”Polisen kan inte kolla vem ett visst telefonnummer tillhör(om inte abonnenten själv valt att delge till alla i samhället vem det tillhör, genom att skaffa icke-hemligt abonnemang),”

  Se där vad man inte vet. Detta är nog grund för mig att byta åsikt. Ip adresser är självklart känsligare än telefonnummer.

  Kommentar av Henrik Hoffström — 24 januari 2009 @ 16:52

 19. @ Henrik Hoffström (”18)
  Det där påståendet av Fredrika är nog tyvärr felaktigt – en privatperson kan inte ringa till Telias uppysning och be om numret till dig varesig de kan uppge personnummer eller adress om du begärt att dina uppgifter ska vara hemliga men polisen (eller för den delen annan myndighet såsom kronofogden) kan mycket väl ringa till telia (eller annan operatör) och fråga om de har en abonnent vid namn si och så med personnummer ditten och datten eller adress blattan och blä och operatören delger då polis eller kronofogde dessa uppgifter gladeligt. Utan att bryta mot någon lag.

  Kataloguppgifter är alltså vad ISP:ernas kunduppgifter ska omvandlas till, kataloguppgifter som per default är ”hemliga”, men då bara för privatpersoner – tillhör du rätt grupp (polis, kronofogde, skattekontor osv osv) så har du alltså rätt att begära ut uppgiterna, precis så som de tidigare varit fast då omvänt – känner du redan till identiteten på personen (via personnummer eller mantalsskrivningsadress) så får du också fram telefonnumret. Om du är polis eller annat vill säga.

  Frågan som då alltså uppstår är om polis eller annan myndighet även när det gäller ip-nummer kan (ska kunna?) kontakta valfri ISP och fråga dem om person den eller den är kund hos dem och isf vad senast använda ip-nummer var/är?

  Kommentar av nef — 24 januari 2009 @ 18:37

 20. eh? okej, 8+) utan mellanslag skulle det alltså vara där, inte en coolflino med solbrillor. 😉

  Kommentar av nef — 24 januari 2009 @ 18:39

 21. […] så slipper man stöket med att filtrera ut icke-fildelarna? Observera ironin. Christian Engström skriver om det, och även DN anser att det är dåligt. Nåja, hellre det än IPRED, hävdar jag. Polisen […]

  Pingback av Vägen till 1984 « Calandrellas blogg — 24 januari 2009 @ 19:38

 22. >Nef

  Kan du peka ut var det står att den lagstadgade tystnadsplikten som teleoperatörer är belagda med i Lag (2005:493) (EkomL) inte gäller, bara för att polisen snällt ringer och frågar, och bara sådär vill få ut sekretessbelagda uppgifter?

  Sist jag kollade så fanns det väldigt specificerade krav för när operatören får lämna ut sådana uppgifter, och att polisen ringer och bara vill ha dom var inte tillräckliga krav då ivarjefall.

  Kommentar av Fredrika — 24 januari 2009 @ 19:42

 23. @Fredrika
  Det är väl bara till att ta dig ner till 6 kap. 22§ i lagen du nämner. Där står alla undantag då polis, kronofogde, skatteverket eller annan myndighet faktiskt bara kan ta och fråga. Och inte heller behöver de fråga snällt – de kan kräva.

  Kommentar av nef — 25 januari 2009 @ 6:13

 24. >Nef

  Jag känner till undantagen, men jag uttryckte mig dock inte tillräckligt klart om att jag känner till dom, och att jag räknar dom som att dom faller under husrannsakan, dvs när man har rätt att bryta sekretessen hos operatören. Du nämnde ju dock inte i ditt inlägg att det bara är vid specifika omständigheter som det finns undantag som tillåter operatören att lämna ut uppgifterna, varvid vi båda kan bättra oss kring hur luddigt vi uttrycker oss.

  Dock så gäller ju inte dessa 8 punkter i 22§ när det rör sig om fildelning, varvid tröskeln för att få ut uppgifter om abonnemang bakom IP-adress, blir lägre, än för att få ut uppgifter bakom hemligt telefonnummer.

  Kommentar av Fredrika — 25 januari 2009 @ 9:46

 25. Christian – Varfor valjer du att lagga fokus pa fildelning i samband med polismetodsutredningen (rubrik ”Aven polisen far fritt fram for fildelare”)? Enligt vad jag forstar sa handlar polismetodsutredningen om annu allvarligare saker an att jaga fildelare: avlyssning likt FRA/datalagringeen samt eventuellt brottsprovokation etc. Om PP menar allvar med att verka for okad integritet riskerar ni da inte att marginaliseras om ni har ett tydligt ”fildelningsfokus” i fragor som egentlgen ror massavlyssning?

  For att inte fastna i just den har postningen vill jag bara saga att det ar en tendens jag har sett hos PP i ett flertal fall. Enligt mig ar fragan kring massavlyssning manga ganger viktigare an fildelningsfragan (fornekar dock verkligen inte overlappning) och din standpunkt i detta kanns relevant.

  Kommentar av jefferson — 25 januari 2009 @ 17:28

 26. […] bloggar och hemsidor om Ipred: HAX, Falkvinge, Calandrella, Christian Engström, Oscar Swartz, piratpartiet, Stoppa IPRED, Frihet, fildelning & feminism och knuff.se/ipred. […]

  Pingback av Ipred - integritetskränkning eller upphovsrättens räddning? « infallsvinkel — 25 januari 2009 @ 20:24

 27. Man blir ju faktiskt lite mörkrädd…

  Kommentar av kiki — 25 januari 2009 @ 23:26

 28. Antingen ljuger Stefan Reimer, eller så förtalar jag honom på Rickard Falkvinges blogg. Utred det IT-brottet, den som kan (jag har skyddat telefonnummer, så polisen kan inte göra det).

  Kommentar av Anders Andersson — 26 januari 2009 @ 14:14

 29. […] har ett sevärt inslag om Polismetodutredningen så långt. Mikael Nilsson, Christian Engström, Emma Opassande och Anna Troberg kommenterar […]

  Pingback av Rick Falkvinge (PP) » När kommer förslaget om att chippa nyfödda? — 27 januari 2009 @ 18:46

 30. Regeringen strävar efter full kontroll på alla områden. Att det är allvar nu vill jag hålla med om. Jag har själv startat en politik blogg för att vakna. Kunskapen måste höjas helt enkelt, men frågan är hur.

  Några bra idéer.

  Kommentar av Nicklas Larenholtz — 1 februari 2009 @ 22:08

 31. […] som bloggar om eländet: Falkvine, MiNimaliteter, Christian Engström, […]

  Pingback av Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. « Paranoianormal — 20 april 2010 @ 15:25


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: