Christian Engström, Pirat

19 januari 2009

Piratpartiet i EU-valet

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 15:08

euKnappt var tredje svensk vet att det är val till EU-parlamentet i år, enligt en undersökning som presenteras i en debattartikel i DN idag. EU-valet är inte en fråga som engagerar särskilt många särskilt mycket. Men för Piratpartiet handlar EU-valet i hög utsträckning om att vinna eller försvinna.

Piratpartiet slåss för ett fritt och öppet samhälle där staten respekterar medborgarnas fundamentala rättigheter. Ingen ska behöva få sin privata korrespondens granskad och övervakad om han inte är misstänkt för brott. Rättsväsendet ska skötas av polis och åklagare, och inte läggas ut på privata storföretags intresseorganisationer. Man ska inte som privatperson riskera att bli straffad för att man tar del av eller hjälper till att sprida kultur.

Grundläggande självklara rättigheter i ett öppet demokratiskt samhälle, kan man tycka. Men tyvärr rättigheter som vi måste ta strid för, eftersom de styrande politikerna håller på att inskränka dem i en rasande fart.

Mycket av drivkraften bakom nedmonteringen av de grundläggande medborgerliga rättigheterna kommer från EU. Ipred, Acta och trafikdatalagringen är alla EU-initiativ. FRA är visserligen ett svenskt initiativ, men det ligger helt i linje med EU:s framtidsvisioner om ett samhälle där brottsbekämpning och kontroll går före alla andra hänsyn.

Slaget står i Bryssel. Vi vill dit.

Men för Piratpartiet är faktiskt EU-valet ännu viktigare än så. Det är inte bara möjligheten att kunna påverka direkt nere i Bryssel som står på spel. Det handlar också om att visa politikerna här hemma i Sverige att det finns röster att vinna eller förlora på frågor som integritet, rättssäkerhet och informationspolitik i allmänhet.

När allt är sagt och gjort är det bara röster som räknas i politiken. Om det visar sig i val att politikerna kan köra över medborgarna med FRA, Ipred, Acta och trafikdatalagring utan att förlora några röster, då kommer de fortsätta på den inslagna vägen. Då har de ingen anledning alls att ens försöka hålla emot trycket från EU och från USA att steg för steg inskränka de medborgerliga rättigheterna. Om inte väljarna visar att de bryr sig, då kommer inte politikerna heller att göra det.

Men dessbättre gäller motsatsen också. Om väljarna visar att de bryr sig om de här frågorna så mycket att det avgör hur de röstar i EU-valet, då kommer det att påverka de svenska riksdagspolitikerna också.

När EU-valet väl är överstökat i juni i år är det bara drygt ett år kvar till riksdagsvalet 2010. Om Piratpartiet lyckas ta mandat i EU-valet kommer det att ändra hela den politiska spelplanen inför riksdagsvalet. Då kommer partistrategerna i alla de gamla partierna inse att öppenhet, integritet och medborgerliga rättigheter är frågor som de måste ta på allvar om de vill behålla väljarnas förtroende. Om Piratpartiet lyckas i EU-valet har vi en chans att få de gamla politikerna att vakna innan det är för sent. Men bara om vi lyckas.

Det är lättare att ta sig in i EU-parlamentet än att komma in i den svenska riksdagen. Det beror på att det är så mycket lägre valdeltagande i EU-valet — runt 40% istället för över 80%. I riksdagsvalet kommer vi att behöva ungefär 225.000 röster för att ta oss in, men i EU-valet räcker det med drygt 100.000 röster. Det är svårt, naturligtvis, och det ska det vara. Men det är långt ifrån omöjligt.

I riksdagsvalet 2006, när vi hade funnits som parti i mindre än nio månader, fick vi 35.000 röster. Dessutom fick vi ytterligare ungefär 35.000 röster i skolvalen, från gymnasieelever som inte var röstberättigade den gången, men som är det nu. Om man rent teoretiskt tänker sig att alla som röstade pirat förra gången gör det även i EU-valet i år, då skulle vi ha 70.000 röster. För att ta mandat i EU skulle vi i så fall behöva öka antalet röster med ungefär 50%. Naturligtvis svårt, som sagt. Men långt ifrån omöjligt.

För att vinna måste vi mobilisera unga väljare som normalt skulle ha struntat i att rösta i EU-valet. Vårt allra starkaste stöd finns i åldersgruppen under 30. Kan vi få en tillräckligt stor andel av dem som redan tycker som vi att faktiskt rösta på oss, då kommer vi in i EU-parlamentet.

Det är det här som är utmaningen inför EU-valet. Hur ska vi bära oss åt för att få tillräckligt många unga väljare, som normalt inte skulle ha haft en tanke på att rösta i EU-valet, att inse att de kan göra skillnad genom att ta en sväng förbi en vallokal och stoppa ner en lapp där det står Piratpartiet i ett valkuvert?

Den frågan har vi idag fyra månader på oss att gemensamt hitta ett svar på. Den 20 maj öppnar förtidsröstningen, och två och en halv vecka senare stänger vallokalerna. Då vet vi hur det gick.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 4 månader och riksdagsvalet 2010. Kommer vi in kan vi förändra världen. Nu ska vi bara se till så att det blir så.

…………

Andra som skriver om EU-valet: SvD, Johan Sjölander, Mårtensson, Sidvind, Nermin Maria Bunyemen, Hanna Hallin, Jakop Dalunde, Dag Larsson, Jimmy Wilhelmsson, Anne-Marie Ekström, Stina Hamberg, Motpol, Jonas Morian, HBT-sossen, Reza Javid, Peter Högberg, Kent Persson, Magnus Ljungkvist, Hanna Löfqvist, Per Olsson, Nattportieren, Linnébloggen, Nicke Grundberg, Daniel Frelén,

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

15 kommentarer

 1. Ett influx av unga väljare är nödvändigt, ja. En koll visade på 1194k personer mellan 18-29. En ökning av valdeltagandet i den åldersgruppen ger mest då det var lågt förra valet.

  Kommentar av HR — 19 januari 2009 @ 18:05

 2. Intressant siffra. Jag läste någonstans att valdeltagandet i den gruppen var 25%, alltså 75% icke-röstande.

  Räkenexperiment:
  – Om vi struntar i alla som skulle har röstat ändå, och bara tittar på icke-röstarna, blir det 900.000 personer.
  – Enligt Sifo-undersökningen jag länkade i inlägget kan hälften av alla i den åldersgruppen tänka sig att ”kanske” eller ”absolut” rösta på Piratpartiet i EU-valet. Det blir 450.000.
  – Om hälften av dem faktiskt skulle gå till en förtidsröstningslokal eller en vallokal och lägga en röst på Piratpartiet skulle vi få 225.000 röster.

  Det skulle ge 2 mandat i så fall.

  Bara i den här åldersgruppen, bland personer som i vart fall inte har tänkt att rösta på något annat. Något att tänka på.

  Kommentar av Christian Engström — 19 januari 2009 @ 18:24

 3. […] det ovanstående får mig att ännu mer vilja rösta på PP i EU-valet. Som om det fanns nåt tvivel. Piratpartiet, the only way to […]

  Pingback av De är ju inte veliga i alla fall « Bitchslap Barbie — 19 januari 2009 @ 18:45

 4. Jag har, för att uppmärksamma detta, bestämt mig för att lägga in en rad om EU-valet i slutet av alla mina blogginlägg. Piratpartiet måste komma in i EU-parlamentet och Miljöpartiet måste få fler mandat!

  Kommentar av calandrella — 19 januari 2009 @ 18:50

 5. CE:

  Om vi närmast fördubblar valdeltagandet bland unga, så får SCB siffror som heter duga när dom gör valdeltagandeundersökningen för euvalet 2009. Det står nog i tidningarna också.

  Kommentar av HR — 19 januari 2009 @ 21:28

 6. Ett bra sätt att mobilisera unga väljare med intresse för internetkommunikation vore kanske att annonsera på tex Pirate Bay under en eller två månader före valet

  Kommentar av Fredrik — 20 januari 2009 @ 6:44

 7. Bra ide, det där om reklam på piratebay, de skulle säkerligen fungera ypperligt.
  detta är ju något som jag antar UP skulle ha råd med iaf, om inte annat är åtminstonde jag med på en extrainsamling för att få detta gjort.

  Kommentar av James — 20 januari 2009 @ 11:07

 8. Vi bör kanske vara försiktiga med att räkna efter förra årets valresultat. Själv tror jag det kommer stiga något i år. Dels på grund av partiernas och medias ökade intresse för valet, dels på grund av att folk är mer insatta i EU idag än för fem år sedan.

  Kommentar av Simon Rosenqvist — 20 januari 2009 @ 14:59

 9. EU-valet 2004 var speciellt. Folkomröstningen Euro skapade sprickor hos de borgerliga och hos socialdemokraterna. Borgarna och socialdemokraterna satsade stenhårt på en positiv EU-linje. Därför fick Junilistan 14 procent.

  I årets val satsar M och Fp på positiv EU-linje. Socialdemokraterna har en sval EU-vän, ja nästan en Nej till EU, Marita, på första plats.

  Här gäller det för riksdagspartierna att göra ett bra resultat ty det ligger så nära det superviktiga riksdagsvalet 2010. Fullt ös!

  Kommentar av minata — 20 januari 2009 @ 15:26

 10. Christian:

  Kommer det att finnas röstsedlar att tillgå för Piratpartiet i alla vallokaler?

  Vill vara säker på att min röst kommer med.

  Kommentar av Moonshine — 21 januari 2009 @ 0:50

 11. @Moonshine:

  Ja, det kommer att finnas röstsedlar för Piratpartiet att tillgå i alla vallokaler.

  Man kan rösta genom att ta en blank röstsedel och skriva ”Piratpartiet” på den, men för att tillräckligt många ”vanliga” väljare ska rösta på oss måste det finnas tryckta valsedlar ute i vallokalerna.

  Det är vi själva som måste se till att det blir så, men det lyckades vi med i valet 2006, så det kommer vi lyckas med igen. Vi kommer göra på samma sätt.

  Det finns i storleksordningen 6000 vallokaler som är öppna på valdagen, och vi måste själva se till att valsedlarna kommer ut till dem. Vi kommer ha ett webinterface där alla vallokalerna är listade, och där man kan sätta upp sig som ansvarig för en eller ett par stycken vallokaler. På valdagen har man då ansvar för att ta sig till vallokalen när den öppnar och se till att valsedlarna läggs ut.

  Dessutom finns det lite mer än 1000 förtidsröstningslokaler (typ det lokala biblioteket) som öppnar den 20 maj. De hanterar vi på samma sätt: pirater som vill göra en insats får skriva in i det webbaserade systemet vilka lokaler de tar ansvar för. När det gäller förtidsröstningslokalerna innebär det att dels se till att de får valsedlar första dagen, och sedan titta till lokalen några gånger under de 2.5 veckor den är öppen, och fylla på vid behov.

  Alla valsedlar trycks centralt, och för att aktivisterna som har ansvar för vallokalerna ska kunna få dem ser vi först till att valsedlarna distribueras ut till de 29 valkretsarna (länen), och därifrån vidare ner på kommunnivå.

  Det här är ett stort jobb som kräver att många ställer upp och drar ett strå till stacken, men vi har gjort det förut och vi vet att vi kan fixa det. I valet 2006 (när vi hade funnits som parti i mindre än nio månader) kom vi upp till en täckningsgrad på 93%.

  Kommentar av Christian Engström — 21 januari 2009 @ 10:21

 12. Apropå euvalet så räknade jag med mandatsimulatorn på http://www.val.se att om alla tio partier kommer in, så blir det svårare att ta mandat. 11 partier i simulatorn – 1% för ”övriga”. Tio partier skrev jag, de är först S och M som får fler än ett mandat. Fem riksdagspartier tillkommer som får ett mandat vardera. Junilistan, Sverigedemokraterna och Piratpartiet är de tre sista som (kan) komma in med ett mandat.

  I detta sämsta fall krävs:

  4,4% för ett mandat.
  9,4% för två mandat, vilket är högre än det matematiska 150/18.
  15,3% för tre mandat.

  Såvida vi inte gör ett kanonval, så får vi inrikta oss på ett mandat.
  Christian Engström är mitt val.

  Kommentar av HR — 24 januari 2009 @ 16:09

 13. Det jag inte tror någon inser är att val 2010 bara blir ett övningsval för PP. Jag tillhör PPs unga och jag har kikat lite på statistiken som visar att allra majoriteten av medlemmar är födda 82-94 ungefär. Alltså röstar inte 92or födda efter valet och yngre, och det är där jag tror starkaste stödet finns. Valet 2010 kommer vara ett skrämselval för de stora partierna då de kommer att inse att 2014 kommer PP komma in i riksdagen om de inte redan gjort det i 2010 och dessutom med fler procent än vad de tror. Delvis för att unga svenskar kommer att ta sig till valurnorna och rösta för jämställdhet och för nedladdning (vilket ju låter lite konstigt i ett riksdagsval men det är som det är) samt delvis för att det är hela 4 års mer unga som är röstberättigade. Jag är jälv född 92 och kommer rösta i valet 2010, på PP ofc, och jag vet själv hur många yngre än jag önskar de vore äldre så de kunde knäcka de stora partierna och göra PP till ett parti att ränka med. Sen vet jag att båda mina föräldrar och alla röstberättigae runtom mig kommer rösta på PP, så PP är definitivt ett parti att räkna med. PP är nya generationens parti.

  Som avslutande ord ville jag bara påpeka en sak; hur många tror verkligen att Ipred finns kvar om 10 år?

  Kommentar av Sarah — 4 maj 2009 @ 1:39

 14. Inte bara unga kommer att rösta på PP är själv 62 och har många bekanta som till min förvåning spontant tänker rösta på PP. Det kan bli 3 mandat. Igår var jag på besök vid valstugorna i Uppsala och PP drog mest folk och var också de aktivaste på stan.

  Kommentar av vevlagret — 18 maj 2009 @ 1:59

 15. Förtidsröstning i Kristinehamn sker på bl.a Kommunhuset Uroxen, Framtidsrummet och Turistbyrån. Finns det röstsedlar där?

  Kommentar av Kristinehamnare — 20 maj 2009 @ 12:59


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: