Christian Engström, Pirat

13 januari 2009

FRA 2.0 är en bluff

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 21:40

fra_weapon_logo_on_mapTvå dagar före jul presenterade försvarsminister Sten Tolgfors en 144 sidor lång promemoria som visar hur regeringen i praktiken vill genomföra den FRA-kompromiss som Allianspartierna enades om i september, skriver Frendo.

Han har gått igenom promemorian och analyserat den. Hans slutsats:

På papperet ser förändringarna ut att vara tunga

Men i praktiken ser verkligheten ut på ett helt annat sätt. Promemorians förslag innebär i stora delar bara att ett nytt lager fernissa stryks på den redan införda övervakningsapparaten. Det handlar helt enkelt inte om några genomgripande förändringar.

En hemlig domstol som FRA kan strunta i om de anser att något är brådskande, en kontrollmyndighet med begränsad makt och oklart uppdrag, och en rad underlättande undantag. Svensk trafik kommer fastna i nätet, eftersom FRA kontinuerligt kommer att få tillgång till inhemsk trafik av rent tekniska skäl. Och alla de övriga frågorna som aldrig ställs, och svaren som aldrig ges i promemorian.

Ja, läs själv hos Frendo.

Christopher Kullenberg på Intensifier har gjort det, och förklarar att han drar in bygglovet för FRA 2.0.

Hax har tittat närmare på de domstolsliknande nämnder och kontrollorgan som nu håller på att tillsättas, och konstaterar att de  ”integritetsskyddande” överrockar som hängdes på FRA i version 1.1 bara är politiskt kontrollerat tingel-tangel.

Ordföranden för den nyinrättade signalspaningsnämnden har tydligen en bakgrund som nitisk terroristdomare som inte var så noga med beviskraven, berättar Infallsvinkel.

Mönstret tycks vara tydligt.

Det finns ingen uppriktig vilja hos regeringen att göra några verkliga förändringar i den ursprungliga FRA-lagen. ”Kompromissen” med de 15 punkterna som tystade FRA-kritikerna i riksdagen var bara bluff. Det framgår med allt större tydlighet ju mer detaljer som kommer fram om vad regeringen håller på med.

Då behöver inte FRA-kritikerna känna sig bundna av att de lovade regeringen att ge upp sitt motstånd om de fick igenom verkliga förbättringar i integritetsskyddet. Regeringen tänker inte hålla avtalet. Då gäller det inte längre.

Då är det tvärtom dags för både de sex folkpartistiska kvinnorna och alla andra FRA-kritiker i riksdagen att rösta för att riva upp FRA-lagen. De kommer att få chansen när oppositionens motioner kommer upp till behandling i samband med omröstningen om FRA 2.0 senare i vår. Den chansen måste de ta. Annars har de mycket att förklara i de kommande valrörelserna.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 5 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Hur får de hemliga domstolar att stämma med FNs mänskliga rättigheter, artikel 10:

  Article 10
  Everyone is entitled in full equality to a fair and public hearing by an independent and impartial tribunal, in the determination of his rights and obligations and of any criminal charge against him.

  En hemlig domstol kan per definition inte vara ”public”, och det här handlar definitivt om att få sina rättigheter prövade.

  Kommentar av Anders Troberg — 14 januari 2009 @ 6:36

 2. Min (teoretiska och ogrundade) gissning är att de kommer slängandes med ”Rikets säkerhet” och att det då gäller lite sekretess hit och dit. Men om någon kan ge ett faktagrundat svar vore det trevligt 🙂

  Kommentar av Tomte — 14 januari 2009 @ 8:41

 3. Jag ska försöka nå ngn av de 6 fd kritiska i fp, när jag återkommer. men det är så tyst att jag undrar om de satts i ngt slags husarrest av p-ledningen.

  Kommentar av larserick — 14 januari 2009 @ 9:40

 4. […] fram till slutsatsen att det fortfarande är samma oacceptabla lag. Det är bara ytterligare lite tingeltangel. Precis den sortens granskning kan man ju tycka att traditionell media kunde ägna sig åt, […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Ryktet om FRA-motståndets död är betydligt överdrivet — 14 januari 2009 @ 21:06

 5. Suck, en mindre vacker dag så kommer FRA-monstret att vända sig emot sina herrar och bita dem någonstans, kan man lära sig av historien…

  P.S

  Tipsar härmed om att nyttja den fiffiga Firexox-pluginen “TrackMeNot”. Istället för att dölja ditt surfande på Internet och sökande på sökmotorerna så surfar pluginen automatiskt “åt dig”, och besöker hemsidor slumpmässigt.

  Sökorden väljs slumpmässigt från RSS-flöden från nyhetsmedia och det du väljer. På det sättet blir de loggar som skapas i “samverkanspunkterna” över ditt surfande meningslösa, då det inte går att avgöra vad som är du, och vad som är “TrackMeNot”.

  http://mrl.nyu.edu/~dhowe/TrackMeNot/
  http://trackmenot.org/

  Ju fler som nyttjar “TrackMeNot” desto mer meningslösa blir alla tjyvlyssningscentraler runtom i världen.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 15 januari 2009 @ 1:24

 6. […] med systemet som det är nu är i alla dessa fall att det är ett jätteprojekt att stoppa ett enda politiskt beslut, oavsett hur stor andel av befolkningen som misstycker. Det krävs ett helt politiskt parti med […]

  Pingback av Reality Check - Vardagsrevolution » Blog Archive » Sjukdom och Medicin — 15 januari 2009 @ 22:33

 7. […] om något belyser vikten av att få in Piratpartiet i EU. För galenskaperna är långt ifrån […]

  Pingback av Varför inte? » Jasså, nu passar det? — 16 januari 2009 @ 10:55

 8. […] har redan visat sig på andra punkter att FRA 2.0 är en bluff. De “integritetshöjande” förändringarna är bara ett meningslöst lager fernissa. […]

  Pingback av Myndigheter vill tumma på FRA-uppgörelsen « Christian Engström (pp) — 28 januari 2009 @ 21:02


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: