Christian Engström, Pirat

22 december 2008

Lagarna ska gälla även på internet

Filed under: Bill of Rights,delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:06

internet-lawPiratpartiet vill att samma lagar ska gälla på internet som i resten av samhället. Något annat vore helt absurt. Internet är en viktig del av samhällets infrastruktur. Inte någon leksak för tonåringar som ”de vuxna” kan ta ifrån barnen om de varit stygga.

Brevhemlighet, meddelarskydd och budbärarimmunitet måste gälla även på internet, tillsammans med andra grundläggande principer för det fria och öppna samhället. Det är det Piratpartiets kamp handlar om.

Rick Falkvinge skriver om det här i ett mycket läsvärt inlägg. Det vore roligt om någon företrädare för alliansen eller socialdemokraterna kunde komma med ett seriöst svar som verkligen tog upp de frågorna, istället för att bara tramsa om stulna gräsklippare.

Men det är jag alldeles säker på att de inte kommer att göra. Varken allianspartierna eller socialdemokraterna har någon politiker nära partiledningen som har satt sig in i frågorna tillräckligt för att kunna föra en seriös diskussion. Det finns förstås gott om enskilda medlemmar i de partierna som begriper frågorna. Men partiledningarna för s, m, c, fp och kd famlar i blindo på informationspolitikens område.

Av rent oförstånd driver de styrande politikerna en politik som inte bara hotar internet som vi känner det. Eftersom internet är en så viktig del av vårt samhälle idag (även om politikerna inte har förstått det) hotar de även grunden för det fria och öppna demokratiska samhället i stort. Nästan alldeles säkert på grund av oförstånd snarare än ondska. Men kanske ännu farligare just därför.

Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Det är därför Piratpartiet ställer upp i EU-valet om 5 månader och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som kommenterar: Lite av varje, projO, Blog me gently, Enbart, Mikael von Knorring (v)

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Äntligen! den frasen kommer att betyda plats i EU parlamentet.
  Den sammanfattar, förenklar, tydliggör, förklarar, väcker intresse och är begriplig för ALLA. Helt genialt Falkvinge!
  Den behövs bland annat för att bryta isen i nya åldersgrupper, jag vet för jag är 58år och har senaste året försökt att diskutera inskränkningar och ny lagstiftning med mina bekanta i samma ålder, och motargumenten är alltid ”stöld/nästan stöld, få betalt, rentmjöl, laglöst, laglydnad, sluta ladda ner och liknande.

  Kommentar av alor — 22 december 2008 @ 13:42

 2. De hotar vår framtida konkurenskraft. På exakt samma vis som motståndarna till tryckpressen hotade upplysningen och den framväxande vetenskapen som behövde de möjligheter tryckpressen erbjöd på Gutenbergs tid.

  Kommentar av Anders — 23 december 2008 @ 1:04

 3. Bra! Jag håller med till fullo (förutom en grej i Falkvinges inlägg, men det har jag kommenterat där). För övrigt finns det ett argument som missats nästan helt i IPRED-debatten (vad jag vet), som du kanske vill skriva om. Argumentet är: Det är tekniskt möjligt, och ganska enkelt, att förfalska skärmdumpar. Det gör att skivbolagen kan skapa falska skärmdumpar som visar på att någon person fildelat. Rätten lär knappast veta särskilt mycket alls om sådant, så de frågar väl någon expert om det är troligt att det påstådda beviset är förfalskat. Han eller hon kommer nog säga att det inte är troligt (jag menar, varför skulle musikbolagen förfalska?), men detta inte på grund av rent tekniska omständigheter, utan tro på att skivbolagen inte förfalskar. Således skulle uppgifter lämnas ut till skivbolagen utan ordentliga bevis. Jag har skrivit mer om det i ett inlägg på min blogg med namnet ”Ett argument som missats i IPRED-debatten.

  Kommentar av calandrella — 23 december 2008 @ 17:24

 4. Talar de fortfarande om stulna gräsklippare? En bättre liknelse vore att IPRED handlar om att ge gräsklippartillverkare rätt att stämma privatpersoner för att de delar på en/flera gräsklippare med grannen/grannarna.

  Kommentar av Andreas Hämäläinen — 24 december 2008 @ 0:21

 5. Om integritet är allt som gäller överallt, varför ska inte upphovsmän ha samma integritet och få bestämma om deras verk (musik, film,dataspel,böcker etc) ska spridas gratis eller inte ???

  Kommentar av AS — 30 december 2008 @ 20:19

 6. @AS:
  Om upphovsmännen ska ha rätten att kontrollera hur deras verk sprids icke-kommersiellt kräver det att de får oacceptabla befogenheter att göra intrång i andra människors integritet. Därför har de inte den rätten i den fysiska världen, och bör inte få den på internet heller.

  Kommentar av Christian Engström — 30 december 2008 @ 23:48

 7. Så vissa människor har rätt till integritet men inte andra ? Kan du förklara hur det går ihop med Piratpartiets politik ? Är det ni som ska bestämma vem som har rätt till integritet i samhället ?
  Vilka lagar gäller då ? Har inte alla samma medborgerliga rätt i samhället ? Är inte alla lika värda ?
  Är upphovsmännen lägre stående varelser ?
  Om du gör något, som du kanske kan få en inkomst på/ ja kanske till och med leva på, vill du att andra snor det gratis ?

  Kommentar av AS — 31 december 2008 @ 11:03

 8. Jag är glad att piratpartiet inte hakat på dom oupplysta som vill avskaffa upphovsrätt. Även om vissa piratpartister hintat åt det hållet. Jag tror att dom flesta piratpartister vill väldigt väl. Men faktum kvarstår att piratpartister vill GE bort något dom inte äger till andra. Dom vill att man ska kunna tjäna pengar på något som någon annan äger. Något som i ”den riktiga världen” anses som omoraliskt och fel. På internet gäller som det ser ut nu inte lagarna fullt ut. Det är just därför vi upphovsmän opponerar oss mot piratpartiet som vill göra oss utan lagligt skydd mot brottslingar på nätet.

  Kommentar av Emanuel — 7 januari 2009 @ 21:31

 9. […] med sig av kunskap och kultur! Såklart ska man inte få begå brott på internet, där ska gälla samma lagar som i verkligheten. Sen vill vi ändra en lag angående brott – upphovsrättsbrott ska begränsas till när det […]

  Pingback av Sänka skepp – miss! « Kapten TOQigs piratskepp — 19 maj 2010 @ 23:58


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: