Christian Engström, Pirat

17 december 2008

Färre erkänner fildelning för SCB

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 22:03
pirate-parrot

I'll never confess, ya' dirty scumbags!

Närmare 700.000 svenskar fildelade i början av året, enligt årets undersökning från Statistiska Centralbyrån SCB.

”Antalet svenska pirater sjunker drastiskt” tolkar IDG undersökningsresultatet. Den tolkningen tror jag inte det minsta på.

Jämför man siffran med de 1.3 miljoner fildlare som rapporterades i motsvarande undersökning 2007 framstår det ju onekligen som en minskning (även om frågan var lite annorlunda ställd tidigare år enligt TT).

Men jag tror bägge siffrorna är grava underskattningar, och citerar Peter Sunde från The Pirate Bay:

Varje gång nån pratar om hur många som fildelar i Sverige så är det mellan 1.1 till 1.4 miljoner svenskar. Siffrorna verkar härstamma från diverse mer eller mindre begåvade uppskattningar och SIFO-undersökningar.

Dags för lite nya; mer korrekta siffror: The Pirate Bays trackersystem pratar varje vecka med ca 2.2 miljoner unika svenska IP-adresser. Och det växer. Dessutom så fildelar folk inte bara på TPB utan på massa andra sajter och via många andra system. Så den totala siffran är säkert mycket högre även om det säkert överlappas en del. Men 2.2 miljoner!

Det som The Pirate Bay kommer med är alltså hårda siffror som de har plockat ur sina datorsystem, istället för en intervjuundersökning. Inget ont om SCB:s metoder, men det är ju faktiskt en inte alltför långsökt tanke att många väljer att svara nej när en vilt främmande människa ringer och frågar om de har begått en olaglig handling.

Ett Otyg påminner också om exemplet Finland, som visar att man kan få ett väldigt annorlunda resultat om man litar på intervjuundersökningar istället för att titta på den faktiska trafiken:

When the Finnish copyright organizations made their claims last summer, a large Finnish TV company MTV3 decided to check the facts about the extent of net piracy in Finland. They contacted FICIX, the association of Internet operators of Finland, and the chairman of FICIX, Jorma Mellin, informed them that while there had been temporary drops in p2p activity following well-publicized police raids – especially that of the Finnish torrent site FinReactor – these drops had been temporary only, and that the overall trend was an increase in p2p traffic. Mr. Mellin told to MTV3 that about half of the Finnish Internet bandwith is used by p2p traffic, and especially the copying of movies and videos was on the rise as observed by the Internet operators.

Rent allmänt säger det mycket mer om hur fildelningen faktiskt utvecklas om man kan få tag på hårda data från dem som tillhandahåller infrastrukturen på nätet. Det är de som ser hur trafikmönstren förändras.

Att fråga slumpvisa internetanvändare om de har lust att erkänna brott ger inte samma tillförlitlighet. Då är risken stor att man bara mäter hur sugna folk är på att erkänna.

På Antipiratbyrån tror man också att fildelningen i Sverige ökar, enligt TT-artikeln. För en gångs skull är vi alltså överens, åtminstone på en punkt, jag och Antipiratbyrån.

Fast jag tror inte Antipiratbyrån är lika glada som vi över att fler i Sverige har tagit till sig den nya tekniken och fått tillgång till hela världens kultur ett musklick bort. De låter mer som missnöjda småungar när de uttalar sig.

…………

Uppdatering: Sydsvenskan skriver mycket bra om statistiken.

Andra som kommenterar undersökningen: Bitchslap Barbie, Törnebohm

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , ,

28 kommentarer

 1. […] att man fildelar varje vecka som “regelbundet”. Christian Engström har en del väldigt intressanta poänger om resultatet från SCBs undersökning där jag tror den viktigaste är frågan: “Skulle du […]

  Pingback av PiratJanne — 17 december 2008 @ 22:47

 2. Finns undersökningen på SCB:s hemsida? Skulle vilja se hur frågorna formulerats, vad som menas med att fildela regelbundet osv osv. Jag hittar bara nån undersökning om IT-vanor där de frågat folk om de använder internet till allt möjligt annat utom fildelning.

  Kommentar av Stefan — 17 december 2008 @ 22:49

 3. […] Bloggar:   Intensifier Fridholm Opponent MMK HAX Widén Breki Andra sidan Projo Copyriot Ankersjö Zac Jinge Otyg Cornucopia annarkia Törnebohm Varför inte? 2 M Johansson (s) Ledarbloggen A Johansson (c) FFF Rick Sigfrid 2 3 Nordfeldth CE […]

  Pingback av Leo Erlandsson » Datalagringsdirektivet tystar folket, nu är vi nära det perfekta samhället! — 17 december 2008 @ 22:52

 4. Här finns hela undersökningen:

  Klicka för att komma åt IT0102_2008A01_BR_IT01BR0801.pdf

  Kommentar av Stefan — 17 december 2008 @ 23:01

 5. […] den har Statistiska Centralbyrån nyligen lagt ut en undersökning där de visar på att Sverige idag har cirka 700 000 […]

  Pingback av Varför statistiken ljuger — 17 december 2008 @ 23:02

 6. Ditt argument med IP-adresser är väl ganska Kalle Anka. En person kan ju använda många IP-adresser. Eller hur? Du vill tydligen att det ska vara tre gången fler än 700000. Varför är det viktigt? Känns det bättre att använda påhittade siffror i debatten? Nästan 4000 personer har svarat SCB. Mycket större urval än t.ex. många opinionsundersökningar med felmariginaler på bara några procent. Tydligen så har internetanvändandet har ökat och fildelandet minskat. ”Färre erkänner”. Skämtar du?

  Kommentar av Reality check, anyone? — 17 december 2008 @ 23:20

 7. @Reality check, anyone?

  Precis som folk kan byta ip kan det sitta flera på samma ip (jag har fyra datorer på mitt ip tex).

  Kommentar av Perty — 17 december 2008 @ 23:41

 8. #6: En grundkurs i statistik skulle hjälpa dig att förstå varför siffrorna från SCB inte är speciellt tillförlitliga, annars kan du nog maila dem själv och få det svaret. Fråga lite om osäkerhetstal vid telefonintervju, det stora bortfallet, att den förfrågade förväntas erkänna lagbrott osv osv. Många fildelare delar också ip-adresser 🙂 ta bara alla studenter som bor i korridor. Många använder fortfarande äldre tekniker som dc++ osv osv. Jag är övertygad om att det är fler än två miljoner som fildelar. Enligt SCB-undersökningen använder 56% internet på fritiden men bara 10% fildelar, eller hur liksom. Nog för att vi svenskar är lutheraner men hur naiv som helst får man faktiskt inte lov att vara!

  Kommentar av Stefan — 17 december 2008 @ 23:48

 9. Inte för att märka ord eller kritisera ett i övrigt bra inlägg, men jag tycker att man ska skilja på fildelning och olaglig fildelning. Om det bara hade handlat om fildelning i allmänhet så hade alla ovanstående siffror inneburit grava problem för Sverige. Folket måste behärska och utnyttja fildelning för ett fungerande samhälle.

  En annan fundering: kommer den här förändringen med sänkt personvalsspärr att påverka strategier för PP på något sätt? Man kan ju tycka att det vore lättare att nå 5% av personvalsrösterna än att nå 4% annars. Fungerar det som jag fått för mig att det gör?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2011175.svd

  Kommentar av Johan — 18 december 2008 @ 0:01

 10. Jo just. Vem frågar man för att ta reda på hur vanligt det är att folk kör mot enkelriktat på en viss gata. De som intervjuat ett antal av stadens medborgare, eller gatukontoret som gjort mätningar med såna där kablar tvärs över vägen?

  Tyvärr har ju propagandan förvandlat ordet ”fildelning” till att bli synonymt med någonting olagligt, och skall jag vara petig så spädde denna bloggs ägare på det mellan raderna. De frågade givetvis inte om de hade gjort något olagligt, det har bara kommit att uppfattas så eftersom det nästan alltid är olagligheter det talas om i samband med fildelning.

  En debugger är ett viktigt verktyg i samband med programmering, men en sådan kan också användas i andra syften, som att hoppa över illvilliga saker i datorprogram. Skulle det diskuteras på samma vis, så att en debugger skulle börja uppfattas som synonymt med något olagligt, så är det bara en tidsfråga innan det börjar ropas på lagstiftning, och därmed ett förbud att programmera datorer.

  Man kan också göra en annan liknelse, med hundar. Kamphundar, helt plötsligt skall en hel hundras som funnits väldigt länge förbjudas, bara för att någon gett den ett nytt epitet och lyckats banka in ett sorts stigma kring det. Men ilskna hundar tar man bort, oavsett ras.

  Någonstans så klickar det i hjärnorna på folk. Det ropas på lag om smygfilmande istället för att koncentrera sig på kränkningen. Hundraser som förbjuds istället för att hålla efter ilskna hundar. Man ger sig på verktyg istället för brottet. Varför, kan någon psykolog eller beteendevetare förklara detta? Varför ger man sig på verktyget istället för brottet?

  Kommentar av Anders — 18 december 2008 @ 0:26

 11. Johan: Frågan som SCB ställt är ”Har du under de senaste 3 månaderna använt Internet för följande
  fritidsaktiviteter? … d) Använt fildelning för att utbyta filmer, musik, videofiler”

  Vill man kritisera undersökningen finns det betydligt värre saker att anmärka på än distinktionen mellan lagligt och olagligt. De allra flesta som svarar på den frågan förstår ju vad det handlar om och i ärlighetens namn är andelen nördar i undersökningen som ”fildelar, dock uteslutande creative commons-licencer” totalt försumbar. Sen kan man ju invända att allt surf på interwebben kan kallas fildelning och yada yada, men så tolkar ingen frågan eftersom medelsvensson inte är en sån avancerad postmodernist 🙂

  Kommentar av Stefan — 18 december 2008 @ 0:38

 12. som svar på Johans fråga om varför man ger sig på verktyget snarare än brottet:

  min kvalificerade gissning är att brott oftast är abstrakta av naturen och svåra att ge sig på. det är däremot lättare att ge sig på något som ser ut att göra nytta i folks ögon. ett förbud mot kamphundar kommer inte nödvändigtvis att minska mängden bitna människor från praktiskt taget ingenting till ännu mindre men om det är vad folket skriker efter så ser det bra ut med ett förbud. folket känner sig irrationellt säkrare och politiker får bonuspoäng. fördomar och förutfattade meningar som drivkraft är ett väldigt starkt instrument – speciellt när det gäller människor i grupp.

  Kommentar av soot — 18 december 2008 @ 1:07

 13. Johan skrev:

  Kommer den här förändringen med sänkt personvalsspärr att påverka strategier för PP på något sätt? Man kan ju tycka att det vore lättare att nå 5% av personvalsrösterna än att nå 4% annars. Fungerar det som jag fått för mig att det gör?

  Nej, så fungerar det inte (hur det än är du fått för dig 😉 ).

  Personvalsspärren har bara betydelse när partiet som helhet har klarat 4%-spärren och man ska se efter vilka av personer på listorna som ska representera partiet i riksdagen. Det är fortfarande att partiet ska ta sig över 4% som är utmaningen, så det är samma strategiska läge som tidigare.

  Kommentar av Christian Engström — 18 december 2008 @ 1:22

 14. Jag håller inte med om ett enda ord av det du rapar ur dig. Piratkopieringen har sannolikt gått ner. Med tjänster som iTunes och Spotify och flera nya bra lösningar för LAGLIG nerladdning i antågande så kommer den troligtvis sjunka ännu mer.
  Sluta upp att försöka intellektuellisera en på förhand hjärndöd debatt.
  Debatten går hög (och låg) på min blogg idag med anledning av det jag skrev i tisdags. Men tyvärr handlar denna debatt om helt fel saker. Som varje gång man försöker tala sakfrågor med PP:s företrädare och debattörer så blir det bara innehållslöst och förvirrat dravel.

  /Tyskungen (som är för fildelning, men emot olaglig fildelning)

  Kommentar av Tyskungen — 18 december 2008 @ 1:25

 15. Tyskungen: Nä usch för att intellektualisera saker, låt oss hålla detta på en antiintellektuell gammelmedie-, branschorganisations- och korrumperad justitieministernivå och enbart diskutera hur vi kan hitta den perfekta balanspunkten mellan de varandra uteslutande kategorierna ”artisternas rätt att leva på sitt arbete” (alla vet att det är en FN-stadgad rättighet att tvinga folk att köpa saker de inte vill ha) och ”den personliga integriteten” (som blott är en plump ursäkt för att stjäla grannens gräsklippare).

  Seriöst alltså, vem behöver argument nu när du – bloggare utan kursbok i grundläggande statistik men med eget webbhotel – har konstaterat att piratkopieringen ”sannolikt” har gått ner. Förresten finns det bara ett realistiskt sätt på vilket du kan få det som du vill angående fildelningen, nämligen att göra den laglig…

  Kommentar av Stefan — 18 december 2008 @ 1:50

 16. […] att man fildelar varje vecka som “regelbundet”. Christian Engström har en del väldigt intressanta poänger om resultatet från SCBs undersökning där jag tror den viktigaste är frågan: “Skulle du […]

  Pingback av Fildelning goes mobile « PiratJanne — 18 december 2008 @ 2:15

 17. Att Tyskungen inte vill intellektualisera något borde inte komma som någon som helst överraskning. Maken till dumdryg argumentation har jag inte sett sedan Guillous ”chat” i ämnet.

  Och visst kommer bra lagliga alternativ att nagga den olagliga fildelningen i kanten. Jag har för mig att det är precis det alla som är emot att likställa olaglig fildelning med grova brott som ger fängelsestraff har sagt precis hela tiden. Att sen både iTunes och Spotify är rätt dåliga om man inte har väldigt mittfårad smak är en annan sak.

  Kommentar av Teaflax — 18 december 2008 @ 2:54

 18. De så kallade lagliga alternativ som finns idag tycker jag snarare borde kallas lagliga komplement, som på sin höjd kan just ”nagga den olagliga fildelningen i kanten” lite, dock aldrig ersätta den. Ett minimikrav för ett lagligt alternativ till fildelning måste innebära ett lagligt sätt att dela filer med varandra, alltså peer-to-peer. Basarer istället för katedraler, eller kanske snarare ett perfekt samspel mellan de två ytterlighetsmodellerna (som båda har sina fördelar och nackdelar). Torrentsajter som hjälper till att seeda, rensar torrents noggrant utifrån minimikriterier för kvalitet mm. Sådana kommerciella alternativ är i princip omöjliga med såväl dagens lagstiftning som den lagstiftning som Piratpartiet förespråkar. Det tycker jag är lite trist, för det skulle ha större potential än både dagens fildelning och de lagliga komplement som finns att tillgå. Fast laglig kopiering för privat bruk är givetvis ett steg i rätt riktning och Christian har definitivt min röst i EU-valet. Troligtvis gör dock min röst i valet 2010 till herr Falkvinge för hans sköna libertarianska laissez-faire-attityd. Såvida det inte från ingenstans dyker upp ett livsstilsliberalt men socialt och ekologiskt ansvarstagande parti med basinkomst högst upp på agendan. Med andra ord så har PP min röst, garanterat..

  Kommentar av Stefan — 18 december 2008 @ 4:08

 19. För det första så skulle jag ogärna svara ja om jag skulle få en fråga i telefon om jag fildelar(även om just fildelning i sej är lagligt). För det andra så borde de räknas in som inte fildelar själva, men gärna tar del av fildelat material. Ofta man får en förfrågan om det eller det finns att få tag i. Så siffran är nog betydligt högre än så. På varje som fildelar aktivt finns det säkert minst 1-2 eller fler som gärna är med på ett hörn 🙂

  Kommentar av Carina — 18 december 2008 @ 7:09

 20. Jag tror vi har ett betydande mörkertal i siffran från TPB.

  Många av de mer avida datoranvändarna håller sig ifrån TPB därför att TPB är en öppen tracker – folk har ingen anledning att seeda sina torrents alls.

  Det ger dålig variation i swarmen per torrent, då de som har bättre lina är mer benägna att gå efter mer väl-seedade torrents från privata trackers.

  För att verkligen få reda på hur många som fildelar måste vi därför kolla på meddelaren — ISP:et — och det är olagligt.

  Vi kanske skulle ta och fråga FRA om det här efter årsskiftet…

  Kommentar av Sluta be om namn — 18 december 2008 @ 7:32

 21. ”ett livsstilsliberalt men socialt och ekologiskt ansvarstagande parti med basinkomst högst upp på agendan.”

  Ha där är vi två som väntar på det! 🙂

  För övrigt kan jag konstatera att SCB har fel när de påstår att ingen i åldersgruppen 65-74 fildelar. Känner personligen en som gör det. 🙂

  Kommentar av Sidvind — 18 december 2008 @ 9:47

 22. @Tyskungen
  ”rapar ur dig”, ”hjärndöd debatt”, ”förvirrat dravel”…
  Ja, du höjer ju verkligen den intellektuella nivån på debatten varje gång du öppnar munnen…

  Kommentar av Mikael — 18 december 2008 @ 10:16

 23. Tyskungen:

  Du har fortfarande inte förstått vad det handlar om. Itunes och Spotify och de andra påstådda lagliga alternativen är inget alternativ. Det handlar inte om fri kultur som i ”gratis kultur”, det handlar om fri som i frihet.

  Får jag, till exempel, tanka hem en låt från Spotify och använda den i ett datorspel jag gör? Får jag göra en egen musikvideo till den och lägga upp på YouTube? Får jag mixa om den och lägga den på en egen skiva? Nej, det får jag inte, och då är den inte fri.

  Titta på fri programvara, på GPL-licensen. Det är fri kultur, och det är det som vi vill ha, och det är vi beredda att betala för (fast det inte är ett tvång). Det finns pengar att göra där, se tex på MySQL som nyligen blev uppköpta av Sun för fantasisummor, trots att Sun ändå inte äger produkten mer än vad vilken användare som helst gör. Se på QT, som Nokia köpte för fantasisummor. VirtualBox, också köpta av Sun. Trenden med subnotebooks drivna av Linux. Frihet är lönsamt.

  Itunes och Spotify är inte fria, så sluta framföra dem som meningsfulla alternativ. Du klagar på att vi inte diskuterar sakfrågor, samtidigt som du själv sätter upp en hel armé av halmdockor som du puttar omkull med osanningar.

  Reality Check: Visst, en person kan ha flera IP’s. Jag har det. Å andra sidan så har de flesta ett IP för flera personer (alla som sitter bakom en router/hårdvarubrandvägg, de flesta organisationer, de som har sunkiga ISPs som inte delar ut publika IP-adresser, vissa fastighetsnät och så vidare), så siffran är antagligen för låg. Jag skulle nog skatta den till 20-30% högre, kanske mer, bara baserat på min erfarenhet av hur nät brukar vara konfigurerade.

  Intressantare är dock om man istället för att kolla på antalet personer faktiskt börjar fundera på antalet hushåll. I de flesta fall så är IP-adress lika med hushåll, inte person. Hur stor andel av de svenska hushållen är 2,2 miljoner? Fri kultur är en folkrörelse.

  Kommentar av Anders Troberg — 18 december 2008 @ 11:20

 24. […] Moderaterna, svensk grundlag, telefoni, Thomas Bodström, Tyskland, FRA, Ipred, Anna Troberg, Christian Engström, Rick Falkvinge, Opassande, […]

  Pingback av Datalagring, FRA och Ipred - Självbevarelsedriften blir kanske vår enda räddning från dessa övergrepp « ~WitchBitch~ — 18 december 2008 @ 11:53

 25. Jag blev uppringd och frågad om jag fildelar. Givetvis gör jag inte detta, utan mitt 24mb-abonnemang används enbart till att kolla nyheter och bloggar.

  Kommentar av Daniel — 18 december 2008 @ 16:37

 26. Okay, Daniel, jag ska försöka skriva längre och publicera större bilder i fortsättningen, så att du får valuta för ditt abonnemang. 😉

  Kommentar av Christian Engström — 18 december 2008 @ 17:45

 27. […] långt gamla nyheter. Detta har både Falkvinge, Christian Engström och andra bloggat om.  De flesta verkar anse att skillnaden beror på att många ej vill uppge att […]

  Pingback av Om uppsåt saknas… « infallsvinkel — 3 januari 2009 @ 9:44

 28. @sidvind: det är vad centern ska bli 🙂

  Kommentar av CUF — 30 januari 2009 @ 22:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: