Christian Engström, Pirat

16 december 2008

(s) är för Ipred

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 21:34
JA till Ipred

JA till Ipred

Socialdemokraterna har äntligen tagit ställning till privatpolislagen Ipred. De säger ja till lagen, meddelar de i en debattartikel.

De börjar med att betona att fildelare inte har någon sympati att vänta från socialdemokraterna, i en mycket stark skrivning:

Vi tar starkt avstånd från dem som anser att det rent principiellt ska vara tillåtet att ladda upp eller ned upphovsrättsskyddat material utan att den som har skapat filmen, musiken eller boken får betalt.

Topp, då kan vi för en gångs skull inte klaga på otydliga besked. Socialdemokraterna tycker inte som vi pirater när det gäller behovet av att reformera upphovsrätten så att den passar ihop med vår tid. Det kanske inte var något oväntat besked, men det är ändå välgörande att s talar klarspråk.

– Så vad tycker de då om att privata företag ska få ta över jakten på fildelare?

I huvudsak tycker de att det är bra, förutom att de passar på att ge regeringen en känga för att de inte fått vara med och ta fram förslaget.

De vill att den person som tillsätts för att följa upp hur lagen fungerar ska få titeln ”integritetsombudsman” istället för bara ”utredare”, och de vill att han också ska titta på om domstolarna behöver mer pengar för att hantera arbetsbelastningen.

De vill  att bara en organisation ska få monopol på att begära ut uppgifterna från internetleverantörerna via domstolen, och de vill tillsätta en kommission som tydligen ska ha till uppgift att följa utvecklingen för att bemöta ”hotet” att människor kan skydda sin identitet på internet. Båda de här sista punkterna är värda att diskutera i sig själva, men det lämnar jag därhän just nu.

Det viktiga är att socialdemokraterna nu har tagit entydigt ställning för Ipred. Och med tanke på socialdemokraternas dominerande ställning inom det rödgröna blocket är det därmed klart hur en eventuell rödgrön regering kommer ställa sig.

Väljarnas alternativ från de gamla partierna i valet 2010 kan alltså sammanfattas så här:

 • En röst på ett parti i det rödgröna blocket: JA till Ipred och fildelarjakt
 • En röst på ett parti i det borgerliga blocket: JA till Ipred och fildelarjakt

Åtminstone enkelt och lättfattligt.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om ett halvår och riksdagsvalet 2010.

…………

Andra som skriver: Metro, Sydsvenskan, Sydsvenskan, Johanna Nylander, Copyriot

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

78 kommentarer

 1. […] engström sammanfattar det politiska läget väl: * En röst på ett parti i det rödgröna blocket: JA till Ipred och fildelarjakt. * En röst på […]

  Pingback av yo mstuff! - klara besked från (s) — 16 december 2008 @ 21:51

 2. Attans, där ser man. Var det här som jag förfarade. Gjorde nog helt rätt som slutade lita på alla partier för någon månad sedan. Finns bara ett parti som jag vill rösta på 2010, och det är Piratpartiet. Jag är less på de lagar som vi… hoppsan, menade staten, hittills provat och IPRED kommer inte att göra någon större skillnad. Det blir häxjakt istället för att ta itu med det egentliga problemet som är ”hur ska artisterna tjäna pengar nu när man kan dela ut en skiva nästan gratis?”. Finns många affärsmodeller som skulle fungera, men som vanligt så är folk väldigt envisa.

  Piratpartiet behövs!

  Kommentar av Shirou — 16 december 2008 @ 21:54

 3. Kort och koncist. Höll på att blogga, och tog en sista titt i bloggrollen. Fick precis med din press-stoppare om att (s) och vill ha en privatpolis.

  Tack! 😉

  Kommentar av Leo — 16 december 2008 @ 22:20

 4. Senast Sossar och Moderater var överens om något så blev Sverige EU medlem! Det kommer sällan något gott när de två tycker likadant…

  Kommentar av Sourcerer — 16 december 2008 @ 22:21

 5. Att sossarna tycker att det är bra att företag som går med rekordvinster år för år kan jaga sina egna kunder och göra husrannsakan och spärra konton i jakt på påstådda förluster är väl ingen som trodde något annat om

  Kommentar av Andreas Hämäläinen — 16 december 2008 @ 22:23

 6. […] kommer det också information om att Socialdemokraterna är för en privatpolis, och emot rättssäkerhet. De kommer att rösta ja till IPRED.  Eller enkelt […]

  Pingback av Leo Erlandsson » Jordskalv: Det väckte mig. Väcker det politikerna? — 16 december 2008 @ 22:27

 7. Mona Sahlins hatiska uttalanden om folk som ”snor” musik på nätet har nu slagit igenom i partiet. De stackarna som sitter i riksdagen verkar vara livrädda för henne, kolla bara på riksdagssvar.se. Jag vet inte varför jag är så förbannad, när jag egentligen visste att Mona skulle få som hon ville. Vi vet vilka de ”Nya Moderaterna” är, nu vet vi även vilka de ”Nya Socialdemokraterna” är. F..n vad jag är förbannad just nu.

  Kommentar av Kålan — 16 december 2008 @ 22:36

 8. ”I huvudsak tycker de att det är bra, förutom att de passar på att ge regeringen en känga för att de inte fått vara med och ta fram förslaget.”

  Precis vad de tyckte om FRA-lagen inledningsvis alltså. En annan sak som borde påpekas är att en röst på det rödgröna blocket troligen är en röst på Bodström i ministerställning. För övrigt noterar jag att (s) använder gummibegreppet ”kommersiell skala” vilket potentiellt sett kan inkludera icke-kommersiella ändamål.

  Ur artikeln: ”Det finns till exempel redan idag en rad olika sätt att skydda sin identitet för den som vill surfa anonymt. Denna utveckling för med sig såväl hot som möjligheter för både kulturskapare och konsumenter.”

  ”Hot eller möjlighet” – standarduttrycket för den som vill undvika att uttrycka sin åsikt.

  Kommentar av Tor — 16 december 2008 @ 22:36

 9. Tack (s) = Mona, för beskedet.

  Jag skall avråda min moder från att rösta på sossarna.
  Jag skall tipsa min moder att rösta på Piratpartiet även i riksdagsvalet.

  Det finns inte längre något riksdagsparti som passar för mig och mina anhöriga.

  Kommentar av HR — 16 december 2008 @ 22:50

 10. Eftersom vänsterpartiet vill legalisera fildelning och miljöpartiet vill legalisera åtminstone nedladdning så finns det en tydlig konflikt här inom den rödgröna alliansen. De bör i god tid innan nästa riksdagsval komma överens om ett gemensamt ställningstagande eftersom det här uppenbarligen är en fråga med stort allmänintresse – folk behöver få veta om en röst på vänsterpartiet kommer att leda till mer upphovsrättsdogmatism eller om en röst på socialdemokraterna kommer att leda till reformer.

  För inte kan väl det rödgröna regeringsalternativet gå till val utan en komplett plattform? Som ett simpelt enfrågeparti! Hur skulle det se ut?

  Kommentar av Lars — 16 december 2008 @ 22:53

 11. Att godkänna IPRED i kombination med FRA, datalagring samt gåendet mot alltmer digitala pengar ger synergieffekter som leder till fascism och diktatur!
  Skulle gärna vilja ha reflektioner kring dessa synergieffekter och veta vad ni tycker. Läs gärna:

  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1055450

  Kommentar av Michael — 16 december 2008 @ 23:28

 12. Underbart! då vet vi hur vi jobbar!

  Kommentar av againstcommonsense — 17 december 2008 @ 0:37

 13. För några år sen kunde jag aldrig tänka mig rösta på PP. Men nu inser jag att de faktiskt behövs, det börjar komma för många stasi lagar nu. Från och med nu ligger min röst på PP.

  Kommentar av David — 17 december 2008 @ 0:47

 14. Vet inte riktigt på vilken fot jag borde stå längre. Även om jag principiellt också är emot fildelning av upphovsrättsskyddat material så är jag inte särskilt sugen på IPRED. Förstår inte riktigt hur de tänker längre, måste man automatiskt stödja privat polismakt, privata husrannsakningar samt frysningar av anklagades medel om man inte uppskattar illegal fildelning? Sådana medel är vanligtvis reserverade åt företag som Blackwater, som bedriver terroristbekämpning i Irak.

  Kommentar av Viqous — 17 december 2008 @ 2:27

 15. Ingenting förvånar en längre när det gäller idiotierna inom S.

  Kommentar av El rubio — 17 december 2008 @ 3:02

 16. Hur får de ett sådant ställningstagande att passa med den socialistiska grundprincipen att produktionsmedlen ska vara ägda av folket?

  De är ungefär lika mycket socialister som de liberala partierna är liberaler…

  Kommentar av Anders Troberg — 17 december 2008 @ 6:23

 17. Jag tycker att du och många med dig för debatten på helt fel nivå. Faktiskt. Min åsikt här:

  http://tyskungen.se/2008/12/min-butik-en-fantastisk-affrsid.aspx

  /Klaus

  Kommentar av Tyskungen — 17 december 2008 @ 6:32

 18. @Anders Troberg
  Socialdemokraterna är skapat av intresseorganisationer. Fackföreningar i första hand. Följt av Folket Hus-föreningar. Musikerförbundet (fackförening) och Folket Hus (biografägare) har i uttalanden och annonser valt sida i IPRED-debatten. Det är solklart att socialdemokratin är positiv till en IPRED-lag. Och kom ihåg att socialdemokraterna och vänsterpartiet ledde tåget i förändringen av upphovsrättslagen 2005. Politik är att vilja (Olof Palme). Testuggande a la Marx är inget för socialdemokratin. Resultat, resultat och åter resultat.

  Kommentar av minata — 17 december 2008 @ 7:01

 19. ”En röst på ett parti i det rödgröna blocket: JA till Ipred och fildelarjakt
  En röst på ett parti i det borgerliga blocket: JA till Ipred och fildelarjakt”

  Det stämmer inte. En röst på vissa av partierna i det borgerliga blocket – läs FP och KD – är en röst för IPRED. Mitt parti (c) är emot. Hur styrkeförhållandena blir inom Alliansen efter nästa val avgör väljarna, och vilket borgerligt parti man röstar på har betydelse för vilken integritetspolitik man kommer att föra.

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 7:10

 20. Varför skulle inte sossarna vara för ipred och fra när det faktiskt var under deras mandatperiod som Bodström började med avlyssningssamhället på allvar.

  http://bodstrom.pelpet.com/
  http://dawnlord.blogsome.com/2006/06/04/lagg-ner-internet/
  http://dawnlord.blogsome.com/2006/06/01/stold-igen/

  Kommentar av Ninja — 17 december 2008 @ 7:24

 21. […] Liksom med FRA-lagen när det begav sig vill de bara kissa in sitt repressions-revir en anings. Både (m) och (s) anser det alltså vara en bra idé att införa något som egentligen inte direktivet är tvingande till. […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Det gäller att ha något på fötterna — 17 december 2008 @ 7:54

 22. Fan vad synd.
  Det värsta är att många troligtvis kommer rösta på S för att dom ”tror” att dom är emot det av den enda anledningen är att dom inte är moderaterna och att de ”ändrade” sig angående FRA.

  Kommentar av Per — 17 december 2008 @ 8:13

 23. @Oscar: En röst på Centerpartiet? Som varnade för FRA i integritetsprogram och motioner i opposition och därefter inför FRA-lagen med hjälp av partipiskan och dåligt skådespeleri i riksdagen? 30 silverpenningar är vad Centern kan få, för min röst får de inte. Jag är nämligen såväl liberal som frihetligt sinnad.

  Kommentar av Martin — 17 december 2008 @ 8:14

 24. Så, eh, http://www.mobil.se/ArticlePages/200812/16/20081216163239_MOB499/20081216163239_MOB499.dbp.asp

  Vad blir nästa steg? Ungdomars fildelning flyttar helt naturligt bort från nätet enligt undersökningar (sett fler som kommit fram till samma sak). Vilken lag ska då införas?

  Kommentar av Stefan H — 17 december 2008 @ 8:32

 25. Oscar, spelar ingen roll vad enstaka partier eller ledamöter tycker om de inte röstar individuellt utan röstar enligt ”konsensus” (som uppnås genom herre-på-täppan-metodik).

  Kommentar av Stefan H — 17 december 2008 @ 8:37

 26. @Oscar, det var det roligaste jag läst på länge. Ser fram emot när dina partivänner i riksdagen röstar mot IPRED… Det lär inte hända förrän efter 2010 när de är i opposition igen.

  Kommentar av Anders — 17 december 2008 @ 9:03

 27. Så nu röstar Sigfrid med oppositionen. Humor.

  Kommentar av Johanna Sjödin — 17 december 2008 @ 9:10

 28. […] och sedan DN äntligen bekänt färg i IPRED-frågan. De säger ett kristallklart ja. Opassande och Christian Engström reflekterar även dom över detta. Läser man vad Socialdemokraterna vill så är det faktiskt inte […]

  Pingback av Vem i hela världen kan man lita på? « Varför inte? — 17 december 2008 @ 9:11

 29. Vi kan fråga oss vart ungdomars fildelning tar vägen. Detta är ett bekymmer i sig men detta är inte det viktigaste.

  Vi har ett integritetsintrång som vi troligen får leva med. Vi kommer att utsättas för en kartläggning via FRA. Vi kommer att få alla våra telefonsamtal och internetkontakter registrerade och lagrade i stora databaser. Vi kommer att utsättas för kameraövervakning. Vi kommer att få RFID-chip i snart sagt allting.

  Vi kommer att tvingas att ändra våra beteenden. Vi kan inte längre veta om vårt samtal med en psykolog är konfidentiellt. Vi kommer att tvingas att vidta extra åtgärder när vi vill meddela journalister och tidningar om missförhållanden. Vi kan inte längre per telefon eller via email kontakta präster eller imamer för förtroliga samtal. Vi kan inte ens anonymt tipsa narkotikapolisen.

  Vi kommer att tvingas kryptera våra hårddiskar, email, annan kommunikation på internet och telefon. Detta är mycket allvarligt!

  Det kan ju inte vara socialdemokraternas avsikt att försvåra kontakt med journalister och sjukvården??? Ändå är detta vad som kommer att hända.

  Vi kan i framtiden komma att utsättas för summariska rättegångar där vi kommer att ha svårt att försvara oss och det är de svagaste som är mest hjälplösa i en rättegång mot stora organisationer.

  Detta kan väl inte vara socialdemokraternas avsikt???

  Detta är den allvarligaste konsekvensen när dessa lagar införs – inte någon fildelning eller andra svepskäl som används för att införa ett övervakningssamhälle. Det är illa om företrädare för en folkrörelse tar ställning för ett sådant samhälle.

  Andra folkrörelser måste då med ännu mer kraft ta upp kampen för friheten!

  Kommentar av Hans J — 17 december 2008 @ 9:18

 30. @Oscar:
  Centern hade varit ett ypperligt val ifall politiken och retoriken inte hade varit så disparata. Jag röstade på Centern sist eftersom de hade den mest frihetliga profilen av alla partier. Men eftersom det känns fel att uppmuntra den senaste tidens betéende och en röst på vänsterblocket inte lockar så blir det eventuellt en röst på piratpartiet nästa gång. Socialdemokraternas besked stärker min beslutsamhet ytterligare eftersom det minskar risken för att (pp) drar fler röster från alliansblocket än vänsterblocket. Det är absurt att miljöpartiet och vänsterpartiet nu är våra främsta garanter för personlig integritet i riksdagen. Jag hoppas dock att Sahlins linje får potentiella (mp)- och (v)-väljare att inse att deras representanter skulle få sällskapa med en övervakningsivrande (s)-koloss i riksdagen med Bodström på ministerpost.

  Visst kan vi väljare bestämma styrkeförhållandena inom vardera block, men på grund av piratpartiets strategi får man ju större genomslag per röst om man röstar på dem än på centern (förutsatt att piratpartiet kommer in förstås).

  Kommentar av Tor — 17 december 2008 @ 9:41

 31. Centern är naturligtvis för IPRED. När det blir skarpt läge så kommer Federley&Co att vända kappan efter vinden, snyfta lite, och sedan trycka på JA/FÖR.

  Kommentar av Ron — 17 december 2008 @ 9:43

 32. Anders, Stefan, med flera.

  När det är majoritet i riksdag och regering röstar nästan uteslutande riksdagsmajoriteten för sittande regerings politik, en politik som de lägger inför riksdagen enligt en kollektiv beslutsprocess – d.v.s. alla statsråd måste jämka sig samman. Gillar man inte de propositioner som läggs inför regeringen bör man – givetvis – rösta på ett parti inom eller utom den borgerliga alliansen som tar ställning mot bl.a. IPRED. FP är inte emot IPRED i regeringen, inte KD heller.

  Vad gäller Centerpartiet så hoppas jag på fri omröstning vad gäller IPRED. Men oavsett parti innebär det svenska parlamentariska systemet att det är svårt för ett partis ledamöter att rösta ned sin egen regerings förslag. Lösningen är att i val rösta på ett parti som vill värna integriteten, får de ett starkt mandat ger det en starkare förhandlingsposition inom regeringen, ergo: vi kommer se färre eller inga integritetshotande propositioner.

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 9:52

 33. […] Som Christian påpekar, så tar sossarna äntligen bladet från munnen. […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Sossarnas om möjligt än mer korkade IPRED-synpunkter — 17 december 2008 @ 9:54

 34. ”Visst kan vi väljare bestämma styrkeförhållandena inom vardera block, men på grund av piratpartiets strategi får man ju större genomslag per röst om man röstar på dem än på centern (förutsatt att piratpartiet kommer in förstås).”

  Ropa inte hej än. PP:s strategi fungerar bara om de får mandat nog att avgöra en omröstning. Det beror dels på mandat, dels på vilka åsikter partierna kommer att representera 2010. Glöm inte heller Sverigedemokraterna som har en lätt brunanstruken integritetspolitik, om de kommer in är det hela havet stormar.

  Integritetspolitik i all ära, det är mycket viktigt, men det finns fler politikområden också. Vad tycker Piratpartiet om skatter? Socialförsäkringar? Utrikespolitik? Företagande? Skolor? Noll och intet. Är man villig att ”offra” en röst på PP för att man tycker IPRED trumfar ut all annan politik, då är det bara att köra på. Men bryr man sig om om någonting mer är en röst på PP en röst på ett frågetecken i alla ovanstående områden.

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 10:02

 35. Fildelningsfrågan (inklusive IPRED) är död och begraven i kommande riksdagsarbete om IPRED-lagen antas våren 2009. Ingen av de nuvarande riksdagspartier vill ta fildelning med tång i valkampen 2010. Möjligen Vänsterpartiet.

  Kommentar av minata — 17 december 2008 @ 10:20

 36. @Minata:

  Du skrev ”fildelningsfrågan”. Du menade väl integritetsfrågan?

  Den är väl ändå inte ”död och begraven”?

  Om så är fallet måste ju Piratpartiet snarast utlysa ytterligare medlemsvärvning!

  NÅGON MÅSTE TA DETTA ANSVAR!

  Kommentar av Hans J — 17 december 2008 @ 10:34

 37. @Oscar: Du pratar om politik, men företräder ett parti som inte bara för en politik man totalt saknar mandat för, utan en politik man gick till val emot. Och efter den sittande regeringens svek mot väljarna och demokratin så har faktiskt integritetsfrågorna blivit så stora att de övertrumfar t.ex. om vi skall ha 11 eller 12 procents subvention av ditten eller datten. Detta är något som jag hoppas att just Centern får fundera över utanför riksdagen efter 2010, eftersom deras svek är det största.

  Kommentar av Martin — 17 december 2008 @ 12:24

 38. @Hans J

  Att blanda in integritet i fildelningsfrågan är BLUFF. Jag är för intelligent för att gå på sådan dynga!

  Kommentar av minata — 17 december 2008 @ 12:42

 39. @minata: Att försöka blanda bort integritetsaspekten ur diskussioner om IPRED visar bara på att man inte förstår enkla begrepp som demokrati, rättssäkerhet, rättsstat, integritet. Eller att man är köpt av upphovsrättsmaffian.

  Kommentar av Martin — 17 december 2008 @ 12:46

 40. @Minata:

  Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth och socialdemokraternas talesperson om immaterialrätt i näringsutskottet Eva-Lena Jansson skriver så här i sin artikel:

  ”Men vi kräver också att ett antal åtgärder vidtas för att stärka skyddet av den personliga integriteten innan lagen träder i kraft den första april 2009.”

  Vad har du emot socialdemokraternas uppfattning om integritet i detta sammanhang? Om det är ”bluff” och ”dynga” så säg det till dem!

  Kommentar av Hans J — 17 december 2008 @ 13:03

 41. Jag heter inte Tomas Eneroth eller Eva-Lena Jansson. Jag svarade på din tolkning av mitt svar. Jag är intelligent och går inte på sådana argumentationstrick. Piratpartister – ni är i dag förlorare!

  Kommentar av minata — 17 december 2008 @ 13:10

 42. @Minata:

  Om någon IDAG är förlorare (angående att socialdemokraterna sviker) så är det:

  HELA DET SVENSKA FOLKET ÄR FÖRLORARE!

  Du som läser här – Gör en insats för integritet idag

  Värva en ny medlem till Piratpartiet!

  Var annars slåss någon för DIN integritet?

  Kommentar av Hans J — 17 december 2008 @ 13:26

 43. Jag hade aldrig trott jag skulle få uppleva den dag centerpartiet försöker värva medlemmar på en piratpartistblogg, efter att just ha gått med på att rösta för en lag som IPRED. Herregud centern, AGERA, sluta att bara snacka. Vi som röstar på pp gör det för att vi vill VETA hur våra politiker ska förhålla sig till integritetskränkande lagar.

  Men det är klart, om centern röstar för IPRED så kommer man såklart att få igenom sin åsikt i en annan fråga, säg att riva upp FRA-lagen eller att fälla datalagringen?

  Nejhej, inte det heller. Hur var det nu, vad skulle vi med centern till?

  Det är dags att säga som det är, centern vill ha makt, inte integritet.

  Kommentar av Mikael Nilsson — 17 december 2008 @ 13:45

 44. Martin:

  ”Du pratar om politik, men företräder ett parti som inte bara för en politik man totalt saknar mandat för, utan en politik man gick till val emot.”

  Jag företräder inte Centerpartiet i regeringen eller riksdagen. Jag företräder CUF. Och bland oss är stödet för fra-lagen, ipred, etc. ungefär lika högt som hos piratpartiet skulle jag gissa. Jag är alltså den första att önska att regeringen tog sitt vett till fånga i dessa frågor. Dock, som jag skrev ovan är mitt parti ett av fyra, vi har inte ensam möjlighet att pressa igenom vår åsikt när andra partier sätter hårt mot hårt.

  Alltså, vill man att det ska föras en bättre politik nästa mandatperiod, då är det mest kontraproduktiva man kan göra att straffa partiet som har starkast frihetliga åsikter i integritetspolitiska frågor – bara för att de inte är starka nog att få igenom sina åsikter i regeringen. Eller hur?

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 13:49

 45. Mikael,

  Jag försöker inte ”värva medlemmar”. Jag för en diskussion. Jag hoppas att det är OK att göra det trots mitt partimedlemskap. Vad gäller dina argument får du gärna läsa tidigare inlägg, eller sätta dig in i hur svensk parlamentarism fungerar med konsensusbeslut i regeringen och riksdagsmajoritetens roll gentemot regeringen. Det är inte optimalt på något sätt, men så ser det i dagsläget ut.

  Appropå det, vad tycker PP om grundlagsförändringar i form av lägre personvalsspärrar? Där har man en reform som skulle stärka parlamentets makt.

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 14:00

 46. Oscar, det finns all anledning att ”straffa” alla riksdagsledamöter som röstar för dessa lagar genom att helt enkelt inte ge dem förnyat förtroende. För det är förtroende det handlar om. Men att rösta på ett annat parti som socialdemokraterna skulle förstås vara ett misstag. Man måste i så fall rösta på ett *mer* trovärdigt alternativ. Med tanke på att c röstar för FRA-lagen, för IPRED och för datalagringen så undrar jag igen: varför ska man bry om att rösta på dem istället för pp? En röst på c är en röst på repressiva moderaterna.

  Givetvis (!!) är du fullt välkommen att diskutera och gärna kritisera piratpartiets politik och strategi. Men hur man kan tycka att 26%-regeln är bra är för mig en gåta. Just det, för att driva igenom något under alliansstyre krävs 26% av riksdagsmajoriteten. Det är inte ok i frågor man inte gått till val på.

  Kommentar av Mikael Nilsson — 17 december 2008 @ 14:23

 47. André Rickardsson kommer med ett klargörande av sin inställning till IPRED här

  Kommentar av Hans J — 17 december 2008 @ 14:58

 48. Missa inte denna artikel i SvD: http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2214133.svd
  (man kan för övrigt förundras över hur lång tid det tar för tidningar att plocka upp vissa spår – men hur som helst är det en bra artikel)

  Kommentar av Tor — 17 december 2008 @ 15:17

 49. @Oscar: Så starka var Centerns frihetliga åsikter att INTE EN ENDA centerpartist i riksdagen stod upp för de när det räknades. Istället ven Mauds partipiska och man tänkte mer på sin egen politikerkarriär än medborgarnas grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Då handlar det inte om att straffa det parti som ljugit och svikit. Då handlar det om att försöka återta de fri- och rättigheter som tagits ifrån oss medborgare, bl.a. av det förment liberala och frihetligt sinnade centerpartiet.

  Kommentar av Martin — 17 december 2008 @ 15:24

 50. Oscar skrev:

  Appropå det, vad tycker PP om grundlagsförändringar i form av lägre personvalsspärrar? Där har man en reform som skulle stärka parlamentets makt.

  Piratpartiet har ingen åsikt i den frågan, vi föreslår inga förändringar av grundlagen.

  Själv rent personligen tror jag inte ett dugg på att utökat personval skulle leda till några positiva effekter när det gäller att stärka parlamentets makt eller ge riksdagsmännen mer stake att stå emot partiledningen.

  Titta på Fredrik Federley och Annie Johansson. De var bland centerns mest personkryssade ledamöter, just på grund av att de hade personvalskampanjat på frågan integritet.

  Vad hjälpte det? Inte ett smack. Bägge la sig lika platt som resten av centerpartisterna.

  I grundlagen står det redan att det är riksdagen som är folkets främsta företrädare, och att riksdagsmän är helt fria att rösta efter sitt eget omdöme och/eller samvete. Det skulle räcka mer än väl om riksdagsmännen bara betedde sig som lagen förutsätter.

  Det är inte grundlagen som är problemet, utan ryggradslösa politiker som hellre hukar sig för en stark ledare än sätter den egna karriären på spel.

  Ser vi till att byta ut dem mot ledamöter med lite mer heder och stake i, då duger den existerande grundlagen alldeles utmärkt. Det är min åsikt.

  Kommentar av Christian Engström — 17 december 2008 @ 17:05

 51. […] handlar om hur socialdemokraterna ser på IPRED lagen. I princip håller de med. Vilket de enligt Christian och Emma även skrivit om i en egen […]

  Pingback av IPREDator « Bitchslap Barbie — 17 december 2008 @ 19:36

 52. Helt sjukt!
  Det är ett läskigt samhälle vi går in i!
  Enligt Mussolini är fascismen sammanblandningen av storfinansen och staten. Det är dit vi är på väg.
  Det gäller att snacka med husse direkt. glöm politikerna de är bara marionetter (jag tycker piratpartiet borde förorda detta). Plocka ut era kontanter från bankerna, läs om varför här:

  Därför är kontanter mer demokratiska än bankernas digitala krediter:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1055450

  Ta ut dina kontanter, skit i att betala lånen och räntan:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1052032/

  (det där med lånen kanske man ska kolla om det är lagligt att uppmana till, men när det gäller att uppmana folk att plocka ut sina kontanter är helt lagligt – förutom i Lettland där man sätts i fängelse)

  Kommentar av Michael — 17 december 2008 @ 19:37

 53. Alldeles oavsett vad en tycker om (det som idag är) illegal fildelning, är IPRED mycket dålig…

  Kommentar av calandrella — 17 december 2008 @ 20:00

 54. Vad jag förstår är S emot att kommersiell fildelning, alltså att man privatkopierar och säljer. Är piratpartiet för det?

  Kommentar av RS — 17 december 2008 @ 21:01

 55. […] bloggar: Opassande, Christian Engström, Frihet, fildelning, […]

  Pingback av Är piratpartiet för att kommersialisera piratkopiering? | Kulturbloggen — 17 december 2008 @ 21:23

 56. ”Så starka var Centerns frihetliga åsikter att INTE EN ENDA centerpartist i riksdagen stod upp för de när det räknades.”

  Precis. Och det är som jag försöker påpeka ett systemfel i svensk parlamentarism. I Sverige fungerar det som så att verkställande inte lägger förslag som inte har stöd i det egna leden. När det ändå sker, vilket är undantagsfall, då förväntas ledamöterna stöda sin regering.

  Anledningen till detta är flera, dels ett svagt och urvattnat personvalssystem. Dels ett starkt partiväsende, partiet styr i vilket utskott ledamöter sitter i, du kan som riksdagsledamot hamna i ”frysbox” om du agerar politisk vilde. Partiet styr även vilka organisatoriska resurser en ledamot har i form av politiska sekreterare. Beslut inom partiet förbereds även på interna möten, där förväntas ledamöter följa en majoritetslinje.

  Det är ingen ursäkt, det är en förklaring.

  Så ligger det till, oavsett parti. Så jag håller inte med Christian Engström, jag tror inte han skulle hålla med sig själv heller om han satte sig in i hur andra parlamentariska system fungerar. Det står mycket i grundlagarna (de är flera), men maktförhållanden avgörs inte av vackra formuleringar, utan av reella säkringar, t ex en låg personvalsspärr. Det går att få ett starkt parlament, och nyckeln till det är dels konstitutionen, dels partikulturen.

  ”En röst på c är en röst på repressiva moderaterna.”

  Så vitt jag vet är det KD och FP som driver den hårda linjen i frågan om IPRED. En röst på ett parti i en majoritet är en röst på det partiets politik. Ju starkare det partiet är, ju mer inflytande får det över propositioner som läggs inför riksdagen.

  ”Just det, för att driva igenom något under alliansstyre krävs 26% av riksdagsmajoriteten.”

  Nej, det krävs det inte. Det är ett intrikat spel där förhandlingar spelar roll, och ett avancerat kohandlande med andra frågor som kräver stöd från andra partier. Det går alltså inte att säga att för att driva ”något” krävs 26% av riksdagsmajoriteten – även om det ger ett starkare förhandlingsmandat.

  Kommentar av Oscar — 17 december 2008 @ 21:24

 57. […] är förstås för datalagringsdirektivet, det är ju Bodströms egna lag, och de är f.ö. även för IPRED-lagen. Datalagringsdirektivet är eventuellt olagligt, men det skiter regeringen […]

  Pingback av Det tar ju aldrig slut … « Soundness in an unsound world — 17 december 2008 @ 22:25

 58. […] Christian Engström, Emma och många andra uppmärksammar att socialdemokraterna tydligt ger stöd åt privatpolislagen Ipred. Det får massor av obehagliga konsekvenser. […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » En röst på m, fp, c, kd, s, mp eller v är en röst på repression — 17 december 2008 @ 22:55

 59. Står det verkligen i artikeln du refererar till att de tänker stödja IPRED?

  Jag ser inte det i alla fall.

  Jag ser att de kritiserar hur lagen tagits fram och att de inte stödjer den i dess nuvarande form.

  men inte att de officiellt beslutat sig för att stödja den. Så det är väl lite starkt att påstå något sådant?

  Kommentar av bollonet boll — 18 december 2008 @ 1:14

 60. Ett parti (c) som kohandlar med frågor de gått till val på och som deras väljare uppfattar som partiets kärnfrågor, i syfte att behålla regeringsmakten. Förtjänar förakt, inte röster. Centern har tydligt visat att partiet anser att det är viktigare att inneha regeringsmakten än vilken politik som genomdrivs.

  I övrigt anser jag moderaterna vara nästan lika stora svikare som centern. Den driver också en politik i regeringsställning som är väldigt motsatt vad de sade innan valet. ”Vi ska inte jaga…” blev visst IPRED efter valet. Data lagrings direktivet är kass blev visst datalagringsdirektivet är det bästa sedan färdigskivat bröd

  Jag övervägde starkt att rösta på(c) 2006, jag är idag otroligt tacksam att jag inte gjorde det utan lade min röst någon annanstans.

  Oskar skrev

  ”Anledningen till detta är flera, dels ett svagt och urvattnat personvalssystem. Dels ett starkt partiväsende, partiet styr i vilket utskott ledamöter sitter i, du kan som riksdagsledamot hamna i “frysbox” om du agerar politisk vilde. Partiet styr även vilka organisatoriska resurser en ledamot har i form av politiska sekreterare. Beslut inom partiet förbereds även på interna möten, där förväntas ledamöter följa en majoritetslinje.”

  Det här är ett problem i de flesta partier att den mesta makten är koncentrerad högt upp i organisation. Det är dock ett problem som partiets medlemmar måste lösa internt. (Jag vet inte hur centern är organiserat men rimligen måste principen en medlem, en röst gälla någonstans, sätt igång och använd den för att flytta makt från partistyrelsen till medlemmarna.)

  Sist. Egentligen undrar jag varför cuf, muf och luf fortsätter stödja sina moderpartier. Skillnaden mellan ungdomsförbunden och moderpartierna är ju nu större än skillnaden mellan ungdomsförbunden och säg miljöpartiet eller piratpartiet. Är det inte dags att för ungdomsförbunden att agera på allvar på detta faktum och dra bort stödet från sina moderpartier ?

  Kommentar av Henrik Hoffström — 18 december 2008 @ 1:33

 61. Förvänta er inte att något reellt skall ske från ungdomsförbundens sida. De vet var köttgrytorna är placerade de också.

  Kommentar av Martin — 18 december 2008 @ 7:54

 62. Henrik: Vad menar du med ”stödja” sina moderpartier? Magnus Andersson är inte ens medlem i Centerpartiet, och han kritiserar C hårt, och med rätta, för hanteringen av bl.a. FRA-frågan. MUF:s Wykman som är medlem i Moderaterna har hotat att lämna partiet – det är mycket starka ställningstaganden, försök hitta en annan fråga där

  Vad gäller köttgrytorna, Martin, så andas dina inlägg överdoser av cynism. Har du varit medlem i ett ungdomsförbund? Vet du ens hur de fungerar? Tror du att den kritik som syns i media är det enda vi uttrycker? Vad tror du händer med alla andra frågor ungdomsförbunden driver om de gör sig till öppna fiender till sina egna systerorganisationer? Att vara cynisk är inte en ursäkt för att vara antiintellektuell.

  Kommentar av Oscar — 18 december 2008 @ 12:13

 63. försök hitta en annan fråga där.. en ungdomsförbundsordförande i princip hotar med att klippa banden till partiet. Ska det stå.

  Kommentar av Oscar — 18 december 2008 @ 12:14

 64. MEN _VAR_ STÅR DET ATT SOCIALDEMOKRATERNA SÄGER JA TILL IPRED??
  snälla, kan bloggskribenten svara på min föregående text?
  Frågan är: VAR får han att socialdemokraterna säger ja till IPRED?
  I artikeln han hänvisar till står det inte i alla fall. Jag tycker
  det är oseriöst att påstå något helt utan grund. Artikeln handlar
  om att sossarna kritiserar lagen som den ser ut idag och inte stödjer
  den om den inte förändras. Är det detsamma som att säga ”Ja”?

  Kommentar av bollonet boll — 18 december 2008 @ 13:44

 65. @bollonet boll

  Här är mitt svar att S säger ja till IPRED

  Enligt artikel i Dagens Nyheter:

  ”Däremot säger Eva-Lena Jansson (S) att motionen inte innehåller ett yrkande på att avslå regeringens proposition.”

  Näringsutskottet kommer att ta upp regeringens propp och socialdemokraternas motion.

  För att referera till 2005 års upphovsrättslagändring gick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hand i hand. Moderaterna och Folkpartiet och Centerpartiet fick igenom ändringar och ett förslag röstades i riksdagen.
  S plus V var i minoritet och behövde stöd från borgarna. C plus Mp röstade då nej.

  Nu behöver inte Alliansregeringspartierna kompromissa. Troligen är det två förslag som går vidare, Allianspartiernas förslg och Socialdemokraternas. Jag tolkar socialdemokraterna som att förlorar S-motionen mot Alliansregeringens propp kommer socialdemokraterna att i sista omröstning stödja alliansregeringen. Mp och V röstar på avslag. Det främsta skälet att S säger ja till IPRED är detta förslag bygger på ett EU-direktiv.

  Har någon annan en annan tolkning?

  Kommentar av minata — 18 december 2008 @ 15:37

 66. Tack, Minata!

  Jag förstår inte varför Bollonet Boll ifrågasätter att socialdemokraterna är för Ipred. Det är ju vad de själva säger.

  Kommentar av Christian Engström — 18 december 2008 @ 16:11

 67. Eftersom det inte framgår av texten som författaren till blogginlägget refererade till

  Kommentar av bollonet boll — 19 december 2008 @ 1:48

 68. Med stödja sina moderpartier menar jag uppmana folk att rösta på moderpartierna.

  Med sluta stödja moderpartierna menar jag att sluta uppmana folk att rösta på moderpartierna. Gick cuf eller luf eller muf ut och sa att de inte längre tycker att folk ska rösta på Centern, Folkpartiet eller Moderaterna skulle det nog ta skruv.

  Vulgärt skulle min hållning kunna uttryckas. ”Put your vote where your mouth is”.

  Att kritisera och föra oväsen men sedan rösta som vanligt i valet är ett sätt att säga att man riskfritt kan köras över. Att som Muf gör kritisera Moderaterna för FRA och IPRED och sedan bemöta Reinfelt med jubel och applåder när han kommer på besök håller liksom inte. I alla fall om man vill bli tagen på allvar.

  Kommentar av Henrik Hoffström — 20 december 2008 @ 0:46

 69. […] vad som skrivs av Rick Falkvinge (pp) och Christian Engström (pp), ordförande respektive vice ordförande i Piratpartiet och två mycket trevliga herrar är en […]

  Pingback av Lagen säger » En röst på Miljöpartiet är en röst på…? — 20 december 2008 @ 12:04

 70. […] artikel på Newsmill från Karl Sigfrid som läst hur socialdemokraternas IPred-motion i vissa fall går ännu längre än Alliansen: bland annat med utredning om förbud mot anonymiseringstjänster. Jag tycker inte […]

  Pingback av Sossarna och Alliansen ror i samma båt. Piratpartiet paddlar bredvid. at Deepedition — 23 december 2008 @ 1:45

 71. […] som skriver bra om dessa knaslagar. Opassande, Christian Engström, Deep Edition, Kulturbloggen, Kattkorgen, […]

  Pingback av Törnebohms Hotspot » Blog Archive » FRA-lagen ute på remiss — 23 december 2008 @ 6:27

 72. Varför är det problematiskt att skriva att det är _principiellt_ fel att folk inte får betalt för det de gör? Jag kan möjligen hålla med om att det är _praktiskt_ fel att jaga fildelare för att uppnå ett lämpligt belöningssystem för immateriellt arbete.

  Om det nu ska bli IPRED så verkar det som en ganska bra idé att inte vem som helst som påstår sig vara skapare av upphovsrättsskyddat material kan begära ut privata uppgifter, det är lättare att ställa krav på en branschorganisation.

  Kommentar av Avlant Nilsson (S) — 22 maj 2009 @ 11:08

 73. Avlant,

  Att säga att folk _principiellt_ ska få betalt bara för att de gör något, vare sig någon har lust att betala för det eller inte, låter som ren och rak marxistisk värdeteori. Är det verkligen en officiell ståndpunkt från S att bekänna sig till den? Efter Sovjetunionens ekonomiska kollaps står ju just den ekonomiska modellen inte särskilt högt i kurs annars.

  Att lägga ut viktiga samhällsfunktioner på olika branschorgan är också en känd politisk filosofi. Det kallas för korporativism. Kännetecknande för den korporativa staten är att medborgarna inte tillerkänns några särskilda rättigheter i egenskap av individer, utan bara som medlemmar av olika organisationer. Den här politiska ideologin står väl i om möjligt ännu lägre i kurs än marxistisk värdeteori, efter erfarenheterna då den prövades i stor skala under nittonhundratalet.

  Kommentar av Christian Engström — 22 maj 2009 @ 15:29

 74. Christian,

  Jag är ledsen att jag var så otydlig i min kritik att jag framstod som Marxist, förhoppningsvis kan det här förtydliga min position:

  Det är ganska uppenbart att väldigt få väljer att betala om valet står mellan gratis och betalning. Det betyder inte att man inte skulle vara beredd att betala (tillmäta produktionen värde) om valet stod mellan att inte få produkten och betala. Jämför: varudumpning.

  På kort sikt har fildelningen fungerat utmärkt eftersom den samexisterat med laglig försäljning. Det har (delvis till följd av tidigare övervinster i den immateriella produktionen) resulterat i bibehållna incitamentet för att producera. Jämför: plankning.

  På lång sikt (dvs när alla har adapterat den nya tekniken, övergått till fildelning) kommer dessa incitament skadas. Resultatet blir mindre produktion av immateriella produkter än vad folk skulle vilja ha, eftersom det saknas metoder att få betalt för arbetet. Jämför: att utlåningen var mindre än vad som var ekonomiskt lämpligt under medeltiden då man inte fick ta ränta.

  Jag kan inte se hur ”att begära ut uppgifter på folk som fildelat” blir en viktig samhällsfunktion. STIM är ett exempel på en branschorganisation som inte verkar ha störtat Sverige in i fascism, även om dess modell för utbetalning av ersättning har medfört att Svenska folket har hört Per Gessle oproportionerligt mycket.

  Kommentar av Avlant Nilsson (S) — 22 maj 2009 @ 20:10

 75. Avlant, vill du avskaffa biblioteken?

  Kommentar av calandrella — 23 maj 2009 @ 21:48

 76. calandrella,

  Nej, men man behöver nog modernisera biblioteksersättning när digitala böcker får stort genomslag.

  Kommentar av Avlant Nilsson (S) — 24 maj 2009 @ 1:32

 77. Avlant, ersättning utgår inte alls till utländska författare. Vill du ändra på detta?

  Kommentar av calandrella — 24 maj 2009 @ 16:05

 78. calandrella, Ja, det verkar rättvist, det verkar EU oxå tycka se tex. http://sv.wikipedia.org/wiki/Biblioteksers%C3%A4ttning

  Kommentar av Avlant Nilsson (S) — 24 maj 2009 @ 17:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: