Christian Engström, Pirat

15 december 2008

Rösta nej, Karl Sigfrid!

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 20:06
Karl Sigfrid (m)

Karl Sigfrid (m)

Riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) tycker att privatpolislagen Ipred suger. Ändå tänker han rösta ja till den i riksdagen. Samma sak gällde FRA, och kommer av allt att döma att gälla datalagringslagen. Karl Sigfrid håller med oss i Piratpartiet om att de här är mycket dåliga lagar, men han tänker ändå inte gå emot moderaternas partiledning och rösta nej.

I ett blogginlägg försöker han förklara varför:

Jag valdes in i riksdagen på plats 11 för moderaterna i Stockholms län. De väljare som såg till att jag blev vald röstade i första hand för ett starkt moderat parti i en alliansregering. Oavsett vad jag anser i en enskild sakfråga har jag det mandatet att förvalta.

Till stor del köper jag faktiskt det resonemanget. För de allra flesta väljare är det partierna som är det viktiga, inte de enskilda ledamöterna. Ett mandat som folkvald är inte tänkt att vara en plattform för vilka soloåkningar som helst, även om grundlagen ger den möjligheten. En väljare som lägger sin röst på moderaterna har rätt att förvänta sig att den ledamot som får mandatet röstar i enlighet med vad moderaterna har lovat före valet.

Men det var just det: ”I enlighet med vad de lovade före valet”.

Moderaterna gick inte alls till val på att låta privata företag jaga fildelare på nätet. Valrörelsens mest kända citat är när Fredrik Reinfeldt gick ut i teve och sa att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration.

Det är det mandatet både Karl Sigfrid och resten av moderaterna är valda på. Då har varken han eller de övriga moderata ledamöterna någon moralisk rätt att rösta tvärtom nu efter valet. Det är ett svek mot väljarna.

Precis samma sak gäller datalagringslagen. Den var inte någon fråga som diskuterades särskilt mycket i själva valrörelsen, men när de var i opposition var moderaterna klart och tydligt motståndare till datalagringen. Johanna Nylander har samlat ihop ett stort antal citat från Beatrice Ask (m) där hon är mycket starkt kritisk till datalagringen (som ju från början var ett socialdemokratiskt förslag som Thomas Bodström drev).

Det som Beatrice Ask sa före valet ligger också väl i linje med vad moderaterna alltid har sagt, nämligen att värnet om den enskildes integritet är viktigt, och att staten inte får utvecklas i riktning mot ett kontrollsamhälle. Jag kan inte klandra moderata väljare som trodde på det här, och la sin röst på moderaterna i tron att de var ett mer frihetligt alternativ än socialdemokraterna.

Men jösses vad grundlurade de väljarna blev!

Redan efter halva mandatperioden har regeringen Reinfeldt lyckats etablera sig som den mest frihetsfientliga regimen i Sveriges moderna historia. FRA, Ipred, datalagringen. Den förra socialdemokratiska regeringen var en katastrof när det gäller värnet om privatlivet och de grundläggande medborgerliga rättigheterna, men den nuvarande alliansregeringen är värre.

Varför det har blivit så har jag inget riktigt bra svar på. Kanske är det något fel på ventilationsanläggningen i regeringskansliet Rosenbad, så att Reinfeldt och hans ministrar drabbats av akut syrebrist och blivit förvirrade av det. Eller så är det bara maktens berusning.

Men vad det än är som har fått Reinfeldt och hans ministrar att glömma precis allt de någonsin har stått för av liberala kärnvärden, finns det ingen anledning för de folkvalda riksdagsledamöterna att låta sig tuktas till underkastelse.

Riksdagens uppgift i en parlamentarisk demokrati är hålla koll på att regeringen sköter sig. Det är regeringen som ska ha riksdagens förtroende, inte tvärtom. Om en regering drabbas av plötsligt storhetsvansinne och börjar agera tvärtemot sina löften till väljarna, då är det riksdagsmännens uppgift att säga stopp och belägg. Det är precis det läget vi är i.

Nu tar riksdagen jullov några veckor. Jag hoppas att alla alliansens riksdagsmän tar vara på den tiden till att tänka efter vad de håller på med. Det kommer inte att fungera att stoppa huvudet i sanden och hoppas att frågan blåser över. Det är dags att ta ställning.

Säg nej till Ipred och riv upp beslutet om FRA. Och se till att regeringen inte lägger någon proposition om datalagring. Ni har inte mandat från väljarna att införa övervakning av allt vi gör och att låta privata företag jaga en hel undgomsgeneration. Vill ni verkligen göra det får ni berätta att det är det ni vill i valrörelsen 2010, och låta väljarna ta ställning till om de vill ge er ett sådant mandat.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om ett halvår och riksdagsvalet 2010. Det är mycket som ska göras, men vi har en god chans att lyckas. Vi måste visa politikerna i de gamla partierna att de inte sitter säkert om de fortsätter göra fel.

…………

Andra som skriver: Hax, Opassande, Anna Troberg, Farmor Gun, Svensson, Magnus Andersson, Disharmoni, SvD, Sydsvenskan, Anders Widén, Per von Zweigbergk, Breki Tomasson, Bitchslap Barbie, Kurvigheter

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. […] Christian Engstrm lser jag om den moderata riksdagsmannen Karl Sigrid som tycker att IPRED suger. nd tnker han lyda partipiskan och rsta fr […]

  Pingback av Solid Block of Ise » Blog Archive » Nr Partipolitiken r Fel — 15 december 2008 @ 20:36

 2. Då hoppas jag att du har mejlat detta inlägg till samtliga moderata ledarmöter så att de kanske förstår att de har ett mandat att fylla och det är inte partistyrelsens mandat som jag talar om utan det är väljarnas.

  Kommentar av Andreas Hämäläinen — 15 december 2008 @ 21:11

 3. För att parafrasera den klassiska skriften Om kriget kommer (som fordom fanns intagen i telefonkatalogen):

  Varje meddelande om att partiprogrammet och väljarmandatet skall svikas ÄR FALSKT

  Det blir liksom inte sant bara för att någon som ser ut och låter som statsministern eller kungen uttalar det på en TV-kanal som sänder på samma våglängd som Sveriges Television brukade sända innan kriget bröt ut…

  (Tag med denna blogg vid utrymning)

  Kommentar av Anders Andersson — 15 december 2008 @ 21:49

 4. Ja vafan, karln får fan visa lite kurage och framförallt ansvar nu. Det är inte Reinfeldt som valt in honom i riksdagen!

  Kommentar av Stoffe — 15 december 2008 @ 21:58

 5. Amen!
  Utmärkt sammanfattat! Känns som ett riktigt demokratisk haveri.

  Kommentar av Connyt — 15 december 2008 @ 22:22

 6. Maktberusning, med partipiskan som vapen för att upprätthålla en maktposition är nog den troliga förklaring till deras beteende, vilket han själv avslöjar när han skriver att

  ”De väljare som såg till att jag blev vald röstade i första hand för ett starkt moderat parti i en alliansregering.”

  Observera att han skriver STARKT. Det vill säga, de får inte visa sig svaga och låta majoriteten i riksdagen gå emot regeringen. Det är DET som är huvudskälet, inte att de ska följa någon sorts traditionell moderat partilinje i frågan.

  Konspiratoriskt? Knappast: http://www.fokus.se/2008/09/spelet-om-fra/

  Kommentar av Ola — 15 december 2008 @ 22:34

 7. Även Johan Linander är mot direktivet och bör således rösta nej.

  ”– Jag vill ju egentligen inte införa det här överhuvudtaget, utan kritiken borde riktas mot Thomas Bodström. ” säger Johan på: http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2202433.svd

  Se även:
  http://johanlinander.se/blog/2008/12/15/med-i-svd-idag-om-datalagringen/

  Kommentar av Perty — 15 december 2008 @ 22:42

 8. Just det här att skylla på Bodström nu är rent patetiskt. Som om hans idéer skulle vara tvingande för en borgerlig regering. Åh vad jag är skeptisk just till detta,

  Kommentar av Mary — 15 december 2008 @ 22:48

 9. Bra skrivet!

  Jag är en olycklig förstagångs (och sistagångs) moderatväljare, och jag är kanske konstig men jag vill faktiskt att politikerna ska vara mer intresserade över att sina egna personliga övertygelser (ja för fan hela partiets övertygelser innan valet) är viktigare än att behålla regeringsmakten. Men så är det, Alliansen är mer intresserad av att regera än att regera väl.

  Kommentar av Midnattsvarg — 16 december 2008 @ 11:03

 10. Det resonemang du för Christian är precis det som Hans Lindblad förde i somras på min blogg.
  En viss disciplin är nödvändig, framför allt för att driva igenom de förslag som partiet gick till val på och för att följa partiets grundideologi.
  Den som är personkryssad för ngt annat är förstås friare, rent moraliskt.

  MEN INGET AV ALLIANSENS PARTIER GICK TILL VAL PÅ ATT INFÖRA VARE SIF FRA-LAGARNA, IPRED ELLER DATALAGRINGSLAGEN.

  Inte heller ligger sådana beslut i linje med deras deklarerade ideologier. Ingen har heller kryssats in för att driva interitetskräknngar!

  Det enda riktga för den som är trogen partiprogram och ideolgier är att gå emot regeringens förslag i alla dessa frågor.

  Kolla gärna Hans Lindblads inlägg hos mig i somras och höstas.

  Kommentar av larserick — 16 december 2008 @ 11:14

 11. http://playrapport.se/video/1348295

  Snart i en bil nära dig…

  Kommentar av Daniel — 16 december 2008 @ 14:39

 12. Johan Linander tror alltså inte på personligt ansvar. Det är bra att komma ihåg alla tankevurpor som kommer från politiker. Kom ihåg denna.

  Kommentar av Daniel Wijk — 16 december 2008 @ 18:33

 13. Der är en sak att prata, en annan sak att handla. Och det är utifrån ens handlingar man skall bedömas.
  Karl Sigfrid (m) får nu visa ifall han menar allvar, eller är en mus som ryter.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 18 december 2008 @ 0:05

 14. […] om detta: Christian Engström – Rösta nej, Karl Sigfrid! Klara – Du är […]

  Pingback av Pirater i EU 2009! » gothbarbie's blog — 2 juni 2011 @ 18:49

 15. […] Christian Engström skriver på sin blogg att “En väljare som lägger sin röst på moderaterna har rätt att förvänta sig att den ledamot som får mandatet röstar i enighet med vad moderaterna har lovat före valet”. […]

  Pingback av Att rösta med hjärtat eller kuken | Johanna Sjödin — 4 september 2011 @ 15:15

 16. […] Mer läsvärt: Disharmoni – Övergreppet fortsätter; Datalagringslagen Christian Engström – Rösta nej, Karl Sigfrid! […]

  Pingback av Moderaterna driver igenom Bodströmssamhället | gothbarbie's blog — 26 september 2011 @ 0:44

 17. […] om detta: Christian Engström – Rösta nej, Karl Sigfrid! Klara – Du är […]

  Pingback av Pirater i EU 2009! | gothbarbie's blog — 23 april 2012 @ 13:13


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: