Christian Engström, Pirat

11 december 2008

Irländare tvingas folkomrösta igen

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 15:07

no-to-lisbonNär irländarna som enda folk i Europa fick ta ställning till om de ville att EU ska bli ännu mer av en icke-demokratisk superstat, då svarade de nej. Det var fel svar, tycker makthavarna. Och precis som en förhörsledare på Guantanamo eller i Abu Ghraib-fängelset tänker de fortsätta fråga tills de får det svar de vill ha.

De höga herrarna (och damerna) i Bryssel ger sig inte. Lissabonfördraget ska trumfas igenom till varje pris. Irlands nej i folkomröstningen betraktas som en teknikalitet som det gäller att ta sig runt, ingenting annat.

Sveriges Radio rapporterar att den irländska regeringen har gått med på att hålla en ny folkomröstning om fördraget. Det var i och för sig inte oväntat. Men nu är det på väg att bli officiellt.

Planen är tydligen att muta irländarna med att de ska få en egen EU-kommissionär, och lite garantier för att de får behålla sitt förbud mot aborter. Då hoppas de styrande att irländarna ska ändra sitt nej till ett ja.

Den nya folkomröstningen ska hållas hösten 2009, drygt ett år efter den förra. Tanken att man faktiskt skulle respektera utslaget i folkomröstningen har inte ens föresvävat makthavarna. Folket svarade ju fel.

Jag vet inte hur det i slutändan kommer gå med Lissabonfördraget. När Frankrike och Nederländerna röstade nej 2005 var politikerna lika fast beslutna som nu om att bara köra på som om inget hade hänt. Men processen gick ändå i stå, och idag tre år senare har de ännu inte lyckats baxa igenom fördaget inte får kallas för konstitution (trots att det är samma sak).

Att de styrande vill köra över medborgarna och skiter fullständigt i vad vanligt folk tycker, det är det inte tu tal om. Men jag ser det ändå som ett litet ljus i mörkret att de ännu inte har lyckats när det gäller Lissabonfördraget.

”Den som kämpar kan förlora, men den som inte kämpar har redan förlorat” har blivit ett av mina favoritcitat. Demokratin i Europa är under attack från politikerna som borde ha till uppgift att skydda den. Det är illa. Men de har ännu inte vunnit helt. Det är det vi måste ta fasta på.

Än är det inte för sent att ruska om de gamla politikerna och få dem att inse att de driver Europa och Sverige i en riktning som de inte har folkligt stöd för. Tyvärr tror jag inte längre att det går att nå fram till de styrande politikerna med bara sakargument och opinionsyttringar. Det har om inte annat FRA och Ipred visat.

Det enda som kan få de styrande att vakna är om de börjar oroa sig för om de ska få behålla sina jobb. Annars har de ju faktiskt strängt taget ingen anledning att lyssna på vad vanligt folk tycker, om de ändå sitter säkra när det är val. Det är det som är the bottom line i politiken.

Piratpartiet är ett medborgarrättsparti som tycker att det demokratiska samhällets grundvalar är värda att slåss för. Vi ställer upp i EU-valet om ett halvår och riksdagsvalet 2010. Än är det inte för sent att välja en bättre väg för Sverige och Europa. Men klockan är ganska mycket fem i tolv.

…………

Andra som skriver: SvD, DN, Tankar i gryningens ljus, Avlo

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

15 kommentarer

 1. EU:s sätt att bemöta ett nej från irländarna leder associationerna till hur telemarketingföretag använder sig av i förväg uppgjorda manuskript för hur telefonförsäljarna ska bemöta olika slags svar från de människor som de ringer upp.

  Se artikeln ”Ett nej är ett hej” från Göteborgs-Posten nyligen:
  http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=857&a=463089

  Se även nedanstående ”motmanuskript”, ett utmärkt sätt att bemöta irriterande telefonförsäljare på ett oklanderligt sätt, med deras egen medicin. Eller så lägger man bara på luren. Tyvärr är det ju svårare att ”lägga på luren” till Lissabon-fördraget.
  http://www.xs4all.nl/~egbg/motmanuskript.html

  Kommentar av Pelle — 11 december 2008 @ 15:21

 2. Väl rutet!

  Kommentar av Benjamin — 11 december 2008 @ 16:03

 3. […] medelst utmattningsmetod; Irländarna tvingas genomföra en folkomröstning igen angående Lissabonfördraget. Jag hoppas faktiskt att irländarna säger nej igen och sätter lite tryck på sitt […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Några snabba nedslag — 11 december 2008 @ 16:04

 4. ”Se även nedanstående “motmanuskript”, ett utmärkt sätt att bemöta irriterande telefonförsäljare på ett oklanderligt sätt, med deras egen medicin.”

  Det finns ett enklare sätt som funkar 100%:

  Efter att de presenterat sig så säger du ”Då har det nog blivit något galet i ert system, ni ringde mig för en halvtimme sedan.”. Det finns inget sätt att rädda det samtalet, och de ger upp.

  När de ringer för att få mig att byta teleabonnemang brukar jag dock av underhållningsskäl svara ”Jag har ingen telefon”. Återigen, försäljningschansen tvärdör, och de ger upp.

  När det gäller Irländarnas omröstning så är jag inte förvånad. Var det inte samma resonemang som gällde om vi röstade ”fel” i EU-frågan? Undrar varför vi inte haft fler val nu när vi röstade ”rätt”…

  Låt oss hoppas att detta bara pissar av irländarna och får dem att fortsätta rösta ”fel”. Irland har inte direkt en tradition att vika sig för förtryck, och efter några omval så blir det pinsamt för EU.

  Kommentar av Anders Troberg — 11 december 2008 @ 16:33

 5. Ska Falken landa på piratskutans däck?…

  Falken har nu levererat del två i den inläggserie som förhoppningsvis utmynnar i att piratpartiet får ännu en medlem. Oavsett hur det går på den punkten så kommer kanske detta initiativ att resultera i uträtade frågetecken och svar på en d…..

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 11 december 2008 @ 17:39

 6. […] julklappen som vilken irländare som helst kunde få är att EU faktiskt valde att respektera deras nej till Lissabonfördraget. Är det något irländare inte gillar, så är det att bli överkörda. Det har de redan blivit […]

  Pingback av Anna Troberg » EU och bloggpriser galore — 11 december 2008 @ 23:16

 7. They want to repeat what was done in Denmark after we voted no to the Mastrict Treaty:

  A ”compromise” was found. There were four problematic areas in the Mastrict Treaty identified. If we got exceptions on these four areas, it would make some of the political parties in our parliament who has advised a ”no” vote instead advise a ”yes” vote.

  About a year later there was another referendum, and the ”yes” side won with a narrow margin. This made many people angry, and there were spontaneous demonstrations. During these demonstrations the danish police was very aggressive, and there were two incidents of the police shooting hundreds of bullets directly into the demonstrating crowd, wounding about a dozen demonstrators. Although there has been to large investigations into this, and video footage of policemen shooting directly into the crowd has been published, no responsibility has ever been placed for the shootings.

  Since then, our politicians have looked at opinion polls to see when they can do new referendums to get rid of the four exceptions. Whenever the opinion polls say that a majority want to get rid of one of the exceptions, there is talk about a new referendum.

  One of the four exceptions is about if we have to join the Euro. I have voted in three referendums on this issue. And now – because people are scared about the financial crisis – the opinion polls say that a majority want to join the euro, so now they are talking about yet another referendum on his issue…

  Kommentar av Ole Husgaard — 12 december 2008 @ 1:50

 8. Jag har tidigare frågat Henrik Alexandersson, HAX, utan svar. Får jag fråga dig:

  Kommer du att ta initiativ till en insamling till förmån för en kampanj i Irland MOT accepterande av Lissabonfördraget?

  Om de i Europa som är emot Lissabonfördraget gör en insamling så kan det såsom skrivits i en tråd hos HAX bli ENORMA summor!

  Kommentar av Hans J — 12 december 2008 @ 7:38

 9. När ”ratificeringen” av Lissabonfördraget den 20 november klubbades igenom i riksdagen så var 54 ledamöter frånvarande. Detta är oerhört demokratiskt allvarligt. Detta då det krävdes en kvalificerad majoritet för förslaget.

  Då kan utkvittning inte tillåtas med mindre än att man vet vad de utkvittade ledamöterna ska rösta för och så att PROPORTIONEN nejröstande bibehålls!

  LÄS MER HÄR!

  Grundvalen för hela vår demokrati rivs ju undan på detta sättet!

  Frågan är om riksdagsbeslutet är giltigt!

  Kommentar av Hans J — 12 december 2008 @ 7:50

 10. @Hans J:
  Det är enormt svårt att samla in pengar. Vi har försökt alla sätt vi har kunnat komma på för att få pengar till partiet.

  Det enda som har funkat är Guldpirat, som innebär att våra egna sympatisörer donerar exempelvis 100 kronor per månad. Det ger i dagsläget runt 40.000:- i månaden i intäkter till partiet.

  Jag tror helt enkelt inte att det går att samla in några större belopp att ge till någon organisation på Irland.

  Dessutom skulle jag vilja argumentera för att eventuella pengar som någon kan tänka sig att donera gör större nytta hos Piratpartiet.

  Vi har valet till EU om ett halvår och därefter riksdagsvalet 2010. Vi klarar av att genomföra valrörelserna på pengarna vi får på Guldpirat, men hade vi tillgång till mer pengar skulle vi kunna synas mer och förhoppningsvis få bättre resultat.

  Kommentar av Christian Engström — 12 december 2008 @ 10:05

 11. @Christian:
  Jag tänkte mer på att detta är en angelägenhet för alla motståndare i HELA EUROPA! Då behöver ju de insamlade medlen i just Sverige inte vara så stora för att det ändå skulle bli en hel del pengar.

  Du skulle ju dessutom bli berömd i hela Europa 🙂

  Det är ju glädjande att det här med Guldpirat fungerar hjälpligt. Nu med alla nytillkomna medlemmar så borde ju ännu många fler hoppa på där.

  Jag ser det lite som att år 2009 kommer att stå i historieböckerna som det år då frågan om demokrati avgjordes. Eller så kommer det inte att stå någonting alls!!! Antingen eller. Därför är en kraftsamling nödvändig.

  Kommentar av Hans J — 12 december 2008 @ 11:30

 12. EU i ett nötskal. Alla nej är tillfälliga motgångar, alla Ja är skrivna i sten. Det är bara en tidsfråga innan vi folkomröstar om EMU igen, eller better yet: Att riksdagen helt sonika skiter i folkomröstningen och gör det iallafall. För vem bryr sig vad folket tycker om något egentligen?

  Kommentar av Midnattsvarg — 12 december 2008 @ 13:40

 13. […] läsning: Tankar i Gryningen, Christian Engström (pp), Alliansfritt […]

  Pingback av Cecilia du kan inte mena allvar? | Sultans politiska blogg — 12 december 2008 @ 17:15

 14. […] julklappen som vilken irländare som helst kunde få är att EU faktiskt valde att respektera deras nej till Lissabonfördraget. Är det något irländare inte gillar, så är det att bli överkörda. Det har de redan blivit […]

  Pingback av Piratpartiets EU-kandidater 2009 » EU och bloggpriser galore — 15 december 2008 @ 10:11

 15. […] är det helt avgörande att du röstar på Piratpartiet, redan 2009 när det är val till EU. Christian Engström står överst på Piratpartiets valsedel. Han har redan tidigare erfarenhet från Byssel, där han […]

  Pingback av projO’s blog » Blog Archive » Moderaterna driver igenom Bodströmssamhället — 19 december 2008 @ 14:41


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: