Christian Engström, Pirat

3 december 2008

Ipred är en mycket dålig lag

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 18:13
Regeringsbunkern

Regeringsbunkern

Allianspartierna tycks nu ha kommit överens om hur privatpolislagen Ipred ska se ut. Det blir enligt lagrådesremissen, men några små detaljförändringar. Fritt fram för fullskalig fildelarjakt, alltså. I privat regi.

Det var länge oklart om beslutet om propositionen skulle komma på regeringssammanträdet imorgon torsdag, men nu står det med på föredragningslistan.

Enligt rapporterna är det inom moderaterna som det finns eller fanns en grupp som är motståndare till lagen. Jag hoppas att de står på sig. Ipred är en mycket dålig lag.

Även den som i och för sig tycker fildelning är fel har anledning att vara emot Ipred. Lagen handlar inte alls om att göra några förändringar i upphovsrätten. Inte åt någondera hållet. Den handlar bara om vilka medel som ska vara tillåtna i jakten på fildelare, och vem som ska sköta själva jakten.

Det framgår redan av namnet på EU-direktivet som lagen bygger på. Förkortningen IPRED står för ”Intellectual Property Rights Enforcement Directive”. Det handlar bara om just enforcement, alltså åtgärder för att spåra upp och bestraffa personer som gör intrång i exempelvis upphovsrätten.

Och det är här lagen går fullständigt över styr. Här är en snabb genomgång av några av de saker som är uppenbart fel med lagen.

Privata företag får själva bestraffa fildelarna, istället för att det är polis och åklagare som gör det. Lagen innehåller en bestämmelse om att skadestånden får sättas så högt att de fungerar avskräckande. Det är en helt ny princip i svensk rätt. Hittills har det bara varit staten som kunde döma ut bötesbelopp med motiveringen att det ska fungera avskräckande. Enligt Ipred-lagen får privata företag den rätten.

Företagen får större befogenheter än polisen när det gäller att få ut namnen bakom ip-nummer. För att polisen ska få veta vem som står för ett viss ip-nummer måste de misstänka brott som ger långa fängelsestraff. Polisen har inte rätt att få ut namnet bakom ett ip-nummer om de bara har en misstanke om fildelning. Det måste vara grövre brott än så för att polisen ska få bryta kommunikationshemligheten. Men de privata film- och skivbolagen kommer få ut namnen på misstänkta fildelare. Trots att polisen inte får.

Lagen leder till orimligheter i praktiken. Vi behöver inte gissa vad som händer när man inför den här lagen. Flera andra europeiska länder har redan gjort det. Vi kan se vad som hänt där, så vi har facit i hand:

 • Danmark: Tusentals kravbrev skickas ut till vanliga fildelare, även om de bara laddat ner en enstaka låt.
 • Finland: Vanlig familjefar får betala 50.000, trots att det inte är han som fildelat.
 • England: Par i sextioårsåldern utan datorkunskaper anklagas för att ha laddat ner bögporr

Och det här är inte lösryckta extrema exempel på när det råkar ha gått snett. Det här är regeln. Det är så här film- och skivbolagens advokater har satt i system att jobba. Det erkänner de själva. Fyra ABBA-låtar räcker för att cirkusen ska dra igång. Och om de anklagar fel person är det hans jobb att bevisa att han är oskyldig.

Och dessutom minskar inte fildelningen i länder som har infört lagen. Vilket förstås leder till att film- och skivbolagens lobbyister kommer med ytterligare krav på skärpningar. ”Frankrike har redan infört Ipred men funnit att de kreativa näringarna behöver ytterligare skydd”, som Antipiratbyråns jurist Sara Lindbäck uttrycker det. Och då ska man minnas att Frankrike har gått ännu längre än bara Ipred-lagen.

Ipred-lagen är varken rättssäker, proportionerlig eller effektiv. Normalt kräver man av en lag att den ska uppfylla samtliga de kraven. Den här lagen uppfyller inget av dem. Det är ungefär så dåligt som ett lagförslag kan bli.

Men enligt uppgift tänker allianspartierna lägga den här propositionen imorgon i alla fall.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om ett halvår och riksdagsvalet 2010.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

53 kommentarer

 1. […] Falkvinge och Christian Engström skriver bra som […]

  Pingback av Aftonbladet Debatt. « Bitchslap Barbie — 3 december 2008 @ 18:30

 2. ”Enligt Reinfeldt kommer förslaget att vara utformat så att det inte blir möjligt att ”jaga en hel ungdomsgeneration”, vilket Reinfeldt tidigare deklarerat.

  – Det har varit en utgångspunkt att till exempel inte göra det till en polisiär fråga, som var frågan jag svarade på för två och ett halvt år sedan.” (Saxat från aftonbladet.se’s artikel idag)

  Tycker det är roligt hur han lägger in ”att inte göra det till en polisiär fråga” lite lätt sådär och kommer på så vis undan med att låta andra få jaga en hel ungdomsgeneration. Jag anser att politiker utan ryggrad och hycklare så som Reinfeldt inte borde få uttala sig längre.

  Kommentar av Tomte — 3 december 2008 @ 18:32

 3. En fråga Christian:

  Hur får vi ut detta till det svenska folket?

  Jag menar då enbart de medborgare som inte läser bloggar eller kanske inte ens har tillgång till Internet.

  Kommer Piratpartiet att anordna någon medlemsvärvningskampanj? Det är ju påkallat av den senare utvecklingen av integritetsfrågorna i Sverige.

  Kommentar av Hans J — 3 december 2008 @ 18:33

 4. Jag har sett att det kommer in fler medlemmar nu. Ett tecken på ett genombrott, ty det räckte att IPRED var på gång så kom det 600 nya medlemmar. Dreamhack fixade 600 till i förra helgen.

  Hoppas på två mandat i EU, så att vägen till riksdagen är spikrak.

  Kommentar av HR — 3 december 2008 @ 18:41

 5. ser att vår kära sauk får ett av många utbrott när han diskuterar fildelning på aftonbladet tv ”http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article3912871.ab”

  Kommentar av PROS — 3 december 2008 @ 18:47

 6. @PROS:

  Stor humor – lite som Kalle Anka på julafton..

  Går det att få honom ÄNNU ARGARE?

  Kommentar av Hans J — 3 december 2008 @ 19:03

 7. Er väg till politisk framgång torde vara säkrad nu. Det är nämligen många som har dator och således berör inte frågan endast ett litet antal så kallade datanördar utan är en fråga som räcker ända ned i medel-Svenssons plånbok och då händer det snart saker.

  Kommentar av Flavian — 3 december 2008 @ 19:04

 8. Sauk: ”Jamen, då får man lösa det!”, som om det vore busenkelt. Kan inte nån datakunnig människa sätta sig ned med honom och gå igenom hur det hela faktiskt funkar?

  Kommentar av Teaflax — 3 december 2008 @ 19:07

 9. vad han pendler i humör sauk ena stunden skrattar han å skämtar för att nästa bli arogant å avbryter hela tiden. Men hans argument, här pratar han om grannen som bygger för mycket garage på hans tomt, och säger att han kan gå till domstol där 2 parter är jämbördiga och det finns tydlig bevisning. jätte bra sauk , men med ipred lagen är inte jämbördig, vi pratar miljard industri som har råd med dom bästa advokaterna. och där bevisningen är mycket luddig och otydlig.

  Kommentar av PROS — 3 december 2008 @ 19:16

 10. så intresangt var irped, från andra plats till 6 plats, petad av zlatan och bonde söker fru.

  Kommentar av PROS — 3 december 2008 @ 19:19

 11. Kommer inte att aktivera mig men kommer att rösta på PP till EU valet.

  Mvh
  /Fredrik

  Kommentar av Fredrik larsson — 3 december 2008 @ 19:34

 12. Vi kommer att få leva med den här skiten länge. Det borde finnas en lag(!) om prövotid för nya lagar. Det ska finnas ett tydligt mål med lagen och efter en lämplig tid utvärderas lagen för att se om den är verksam och inte leder till oönskade effekter. Ack, det vore nåt.

  Kommentar av Drömmare — 3 december 2008 @ 20:55

 13. Se här vad riksdagsman Johan Linander (c) själv skriver om friheten för Sverige att införa de delar av IPRED som handlar om att lämna ut namn på IP-nummerinnehavare:

  Vi har friheten

  Ändå kör man på som en bil på autobahn där föraren somnat!

  Kommentar av Hans J — 3 december 2008 @ 21:14

 14. @Fredrik Larsson:

  Tack!

  Berätta det för dina kompisar också, och du kan med gott samvete känna att du har dragit ett strå till stacken.

  Fast om det ger mersmak att bara nämna det för några polare, då är du förstås hjärtligt välkommen att göra mer som du känner för också. 😉

  Kommentar av Christian Engström — 3 december 2008 @ 21:47

 15. […] bloggare skriver idag bra om IPRED. Christian Engström är lysande som alltid. Enligt min humla drar paralleller till gamla Östtyskland. PPR är […]

  Pingback av Leo Erlandsson » IPRED: MUF sparkar bakut mot egna partiet — 3 december 2008 @ 22:11

 16. Det bästa var nästan Reinfeldts kommentar i Aktuellt, som gick ut på att nu behöver inte polisen kriminalisera / jaga en hel generation, vilket skulle vara vad han och (m) lovat inför valet… Som tur är är det ju andra som villigt hjälper Reinfeldt med jagandet 😦

  Kommentar av Linus — 3 december 2008 @ 22:39

 17. Visst är det lite kul att när man inrättar en privatpoliskår i Sverige väljer man kokainsniffande skivbolagsdirektörer? 🙂

  Kommentar av Mikael — 3 december 2008 @ 22:39

 18. Christian, jag nämnde på Ricks blogg för ett tag sedan att jag vill att du ska klonas.
  Jag vill se dig både i EU-parlamentet och i Riksdagen !!!
  Jag röstade på PP sist och ser ingen anledning att ända min röst, tvärtom.

  Kommentar av Tjo — 3 december 2008 @ 23:12

 19. @Tjo:

  Tack, men jag föredrar nog att föröka mig på det gammeldags sättet. Men tack i alla fall! 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 3 december 2008 @ 23:17

 20. […] december 3, 2008 at 10:30 pm (Mediakommentar, Politik, fildelning) (fildelning, IPRED, upphovsrätt) … och så driver den totalt inkompetenta regeringen tillsammans med de uppenbart okunniga riksdagsgrupperna och partipiskan igen ännu en riktigt dålig lag. […]

  Pingback av Man blinkar… « Harald Åberg — 3 december 2008 @ 23:30

 21. Vad i hela friden krävs för att sittande regering skall fatta att det de håller på med är helt åt helvete?

  Hur många ”kriser” skall de ta sig igenom? Varför inte bara ta ett fscking steg tillbaka och lyssna på kritiken…

  Blir så jävla trött…

  Kommentar av Daniel Nyström — 4 december 2008 @ 0:19

 22. Tack för att du gör ett bra jobb i alla fall. Låt oss hoppas att ni kommer in i Riksdagen framöver, så vi får rätsida på det sjunkande skeppet.

  Kommentar av good morning terrorism — 4 december 2008 @ 1:02

 23. CHRISTIAN. Bef mig utomlands, tappat din mail. SE TILL ATT få denna text införd i DN el SvD.

  Och skicka mail personligt till varje rixdagsled. Med rubrik som lockar, utan att skrämma.

  Kommentar av larserick — 4 december 2008 @ 3:36

 24. […] Rubio, Christian Engström, Christermagister och Jonas Grafström skriver också om IPRED och regeringens agerande, ur lite […]

  Pingback av Skivbolag med Harley Davidson och gängväst | Arvidfalk.se — 4 december 2008 @ 7:31

 25. Jag skäms över att ha röstat borgerligt och bidragit till denna fars. Man blir så arg… Jaja, i kommande val blir det Piratpartiet, mot framtiden!

  Kommentar av midnattsvarg — 4 december 2008 @ 9:26

 26. […] Ipred är en mycket dålig lag […]

  Pingback av Ipröööldjsljlkgjd « Johnny Scharonne — 4 december 2008 @ 10:56

 27. […] Upphovsrättsintrång lika illa som terrorism – i alla fall när det lagstiftas Ipred är en mycket dålig lag Är Reinfeldt helt dum i huvudet? Privatpolislagen läggs som propp imorgon Vad är viktigast att […]

  Pingback av Anna Troberg » Idag är Beatrice tomte hemma hos filmbranschen — 4 december 2008 @ 11:12

 28. […] att lugna massorna. “Småskalig fildelning” ska inte kunna spanas på. Piratpartiets Christian Engström kallar det för “läppstift på en gris“. Och snacket om att detta ska stärka den […]

  Pingback av Intensifier » Om IPRED går igenom fortsätter aktivismen i alla riktningar — 4 december 2008 @ 12:10

 29. […] främst musik-, film- och bokbranschen till mötes. Nätaktivisten Christian Engström (pp) är upprörd och skriver retoriskt semantiskt “fritt fram för fullskalig fildelarjakt” och mer […]

  Pingback av Hur blir Internet efter Ipred? « Under den svarta natthimlen — 4 december 2008 @ 12:25

 30. […] betyder väl inte att det är för sent? Det är fortfarande ett lagförslag, en proposition som inte klubbats i riksdagen. Det finns fortfarande tid att stoppa idiotierna. […]

  Pingback av men än det väl inte för sent? « the real mymlan — 4 december 2008 @ 12:48

 31. Den här lagen är ett rejält mycket värre övertramp än FRA-lagen var och det här kommer att få följder vid nästa val. Jag har alltid röstat liberalt, men klubbar man igenom det här förslaget så kommer jag inte ge dem min röst i nästa val.

  Regeringen verkar tro att man framstår som handlingskraftig genom att på militäriskt vis peka med hela handen, men man verkar inte förstå att vi väljare faktiskt bryr oss om åt vilket håll man pekar och att den som alltid pekar åt fel håll enbart framstår som dum.

  Kommentar av Janne — 4 december 2008 @ 13:34

 32. Här finns förslaget till svensk ”piratpolislag” – IPRED:

  Proposition om civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område

  Promemorian (själva lagtexten) som PDF

  Kommentar av Hans J — 4 december 2008 @ 13:50

 33. Web är ju fildelning. Man överför filer. Här är något kul att testa om man har pengar att slösa bort på advokater:

  Skärmdumpar godtas ju som bevis. Jag ser fram emot att någon med lite riskkapital fixar en skärmdump som pekar på att någon på Antipiratbyrån fildelar något som fixaren äger. Sedan går han till domstol och begär ut uppgifterna, aha ”Antipiratbyrån”.

  Skickar kravbrev till APB. APB svarar ”löjligt”, då stämmer man dem.

  Då får man testat

  a) Gäller skärdump som bevis, så åker APB dit för fildelning
  b) Gäller inte skärmdump som bevis, så blir lagen verkningslös

  win-win.

  Upprepa förfarandet med textloggfil, ännu enklare att förfalska. Allt som krävs är notepad, ex

  ”80.68.100.200 – – [04/Dec/2008:17:22:15 +0100] ”GET /image/upphovsrattsligtskyddadbild.jpg HTTP/1.1” 304 – ”http://www.flashback.info/” ”Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322)”

  80.68.100.200 är IP:nr till APBs webserver, som nu alltså bevisats laddat ner något de inte fick.

  Sprid vidare.

  Kommentar av Foo — 4 december 2008 @ 17:40

 34. Om man ev blir anklagad för ner-/upp- laddning av upphovsrättskyddat matrial, kommer man då för sitt försvar få rätt att:

  + begära mera uppgifter om IP adressen, och ev liknande IP adresser?
  + begära uppgift på alla detaljer varpå anklagelsen baseras?
  + vad kan man behöva mera?

  Kommentar av Mats — 4 december 2008 @ 18:26

 35. […] “gå-med-i-Piraterna-dagen” den åttonde december (på måndag)! I och med att IPRED1-propositionen som väntat nu lagts fram är det nu en ren protest från Piratpartiets sida att försöka få in […]

  Pingback av Gå-med-i-Piraterna-dagen — 4 december 2008 @ 20:35

 36. […] kommer IPRED 2 Upphovsrättsintrång lika illa som terrorism – i alla fall när det lagstiftas Ipred är en mycket dålig lag Är Reinfeldt helt dum i huvudet? Privatpolislagen läggs som propp imorgon Vad är viktigast att […]

  Pingback av Anna Troberg » Summering av fp:s hearing om IPRED — 4 december 2008 @ 21:03

 37. http://www.regeringen.se/sb/d/9338/a/85366

  ”Beslut ska meddelas om rättighetshavaren presenterat tillräcklig bevisning (sannolika skäl) om att det har begåtts ett intrång med hjälp av den aktuella IP-adressen. Domstolen ska göra en proportionalitetsbedömning och då väga rättighetshavarens behov av informationen mot andra intressen, bl.a. den enskildes integritet. Det innebär att det kommer att krävas att det är fråga om intrång av en viss omfattning för att en rättighetshavare ska få ut uppgifterna. Så är i regel fallet om intrånget avser uppladdning av t.ex. en film eller ett musikaliskt verk för allmänheten, exempelvis genom fildelning via Internet, eftersom detta typiskt sett innebär stor skada för rättighetshavaren. Detsamma är fallet när det är fråga om mer omfattande nedladdning. I sådana fall kommer rättighetshavaren alltså att kunna få ut dessa uppgifter. Är det däremot endast fråga om nedladdning av några få verk kommer avvägningen i normalfallet att leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut.”

  PP och andra har redan kritiserat detta för att distinktionen mellan nedladdare och uppladdare rimmar illa med verkligheten eftersom de flesta nedladdare är också uppladdare.

  Men kritik kan ges av ett annat skäl också: hur avgöra om det bara är nedladdning av ”några få verk”? Förmodligen: kolla i privatpolisens gigantiska ip-logg och se om samma ip gjort mer än X antal nedladdningar. Men problemet är att de flesta har variabelt ip! Pensionären Gösta som slår på datorn på morgonen och ger sig ut på nätet och laddar ner sin första och enda mp3-fil (en klassisk hit med med Harry Brandelius närmare bestämt) kan ovetandes ha tilldelats det ip-nummer som kvällen innan användes av superfildelaren Bosse för att ladda upp och ner 20 GB filer. Privatpolisen kan svårligen se vem som har vilket ip. I deras logg ser det det bara ut som att superfildelaren är igång igen efter 4 timmars sömn (Bosse satt nämligen uppe och IRC:ade till kl 03 och Gösta går av gammal vana alltid upp kl 07). Så då verkar det finnas ”tillräcklig bevisning” för att få ut Göstas personuppgifter och inleda en process mot honom. Rättssäkert?

  Kommentar av tompy — 4 december 2008 @ 21:29

 38. […] Christian Engström skriver om privatpolislagen […]

  Pingback av Niklas.in » Blog Archive » Rekommenderad läsning — 4 december 2008 @ 23:01

 39. […] lagen (om den skulle lyckas uppfylla de förväntningar som den faktiskt har från backwater-bolag utan teknisk anpassningsförmåga) är menad att döda just de källor som ser till att man kan ladda ner den där låten och bara […]

  Pingback av Vinden får anpassa sig när du sytt ett dåligt segel? » Teflonminne — 5 december 2008 @ 1:43

 40. Denna text tycker jag är otroligt intressant, och det vore trevligt om det nångång kunde bevisas.

  ”eftersom detta typiskt sett innebär stor skada för rättighetshavaren.” från http://www.regeringen.se/sb/d/9338/a/85366

  Det är ju det lagen vilar på, att det innebär förlust. Att det finns bevis på raka motsatsen, ja det är ju inte intressant.

  Kommentar av F — 5 december 2008 @ 4:10

 41. Ett hot mot demokratin och rättsväsendet skulle jag säga, snart får väl butiksägare sätta snattare i fängelse på egen hand också.

  Kommentar av Moment 22 — 5 december 2008 @ 10:28

 42. […] Bloggar: Jag orkar inte mer nu… Det här kan du göra för att kämpa mot IPRED Massuppfittningar galore IPRED gör vuxna till barn Beatrice Ask tror att internet är en lekplats Fildelningsfrågans internationella dimension Det har sagts ännu mer om IPRED Sagts hittills om IPRED-lagen Gå-med-i-Piratpartiet-dagen den 8 december Ipred skapar karteller Dags att komma ombord Och sedan kommer IPRED 2 Upphovsrättsintrång lika illa som terrorism – i alla fall när det lagstiftas Ipred är en mycket dålig lag […]

  Pingback av Anna Troberg » Ungdomsförbunden borde gemensamt gå ut och uppmana sina medlemmar att rösta på Piratpartiet i EU-valet — 5 december 2008 @ 12:03

 43. […] fast vid att det bara är läppstift på en gris. Förändringarna löser inget av problemen jag skrev om häromdagen. Regeringen har lagt till lite meningslös kosmetika, men det förändrar […]

  Pingback av Analys av läppstiftet på grisen « Christian Engström (pp) — 5 december 2008 @ 18:56

 44. […] här gäller alltså om ipredlagen röstas igenom av riksdagen. än finns tid att […]

  Pingback av visste du att… – yo mstuff! — 6 december 2008 @ 13:40

 45. Finns någon insamling för ekonomiskt stöd till de stackare som kommer dras inför domstol av privatpolisen? Jag skulle gärna bidra och jag tror det behövs för att någon ska våga utmana privatpolisen.

  Jag tänker rösta på PP i EU valet. Jag kommer dock inte bli medlem eller rösta på PP i riksdagen eftersom jag i grunden är för copyrightskydd, men den integritetskränkning som lagen innebär motiverar på inget sätt det förståeliga skydd upphovsmännen behöver.

  Också märkligt att kultur- och journalisteliten kan acceptera denna lag samtidigt som de stämde in i kritiken mot FRA-lagen. Money Talks.

  /Janne

  Kommentar av Janne — 7 december 2008 @ 19:22

 46. […] Ipred, Acta, datalagringsdirektivet, avstängning av fildelare från internet, etc. FRA var rent formellt inte ett EU-initiativ, men det ligger helt i linje med tankarna från EU:s “Framtidsgrupp” om att bygga ett övervakningssamhälle av aldrig skådat slag. […]

  Pingback av Jag vill till Bryssel för Piratpartiet « Christian Engström (pp) — 8 december 2008 @ 16:25

 47. Hej Christian!

  Satt och diskuterade EU och ACTA/IPRED med en kompis nyligen, vi kom fram till en jävla massa saker som vi skrev ihop i en lista.

  Kika in, och säg vad du tycker! =)
  Vi fick ihop en väldig massa punkter.

  // Jim

  Kommentar av Jim (Jine) Nelin — 8 december 2008 @ 22:08

 48. […] Ipred, Acta, datalagringsdirektivet, avstängning av fildelare från internet, etc. FRA var rent formellt inte ett EU-initiativ, men det ligger helt i linje med tankarna från EU:s “Framtidsgrupp” om att bygga ett övervakningssamhälle av aldrig skådat slag. […]

  Pingback av Jag vill till Bryssel för Piratpartiet « Piratpartiets EU-kandidater 2009 — 15 december 2008 @ 10:00

 49. […] Det är olustigt att det dyker upp fler och fler (stora) varningstecken först efter att propositionen kommit. Nu handlar det inte längre "bara" om att internetleverantörer ska bli tvungna att lämna ut personuppgifter. Nu är det större än så! […]

  Pingback av yo mstuff! - Finn fel med Ipred — 15 december 2008 @ 13:01

 50. […] och att de kosmetiska tilläggen som gjorts ändå inte förändrar det faktum att det är en jäkla skitlag. Men det är det […]

  Pingback av yo mstuff! - Ipred gör vuxna till barn — 15 december 2008 @ 13:10

 51. […] Ipred är en mycket dålig lag (3 december 2008). Även den som i och för sig tycker fildelning är fel har anledning att vara motståndare till Ipred på rent allmänna grunder. Ipred är varken rättssäker, proportionerlig eller effektiv. I inlägget går jag igenom invändningarna. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:49

 52. […] oberoende av om man tycker det är rätt eller fel att jaga fildelare, är Ipred en mycket dålig lag. Men när politikerna bara litar på andra och inte själva vet vad de lagstiftar, då kan det bli […]

  Pingback av Ipred, april, alla dumma politiker! « Christian Engström (pp) — 31 mars 2009 @ 23:13

 53. […] av IT-politik, rättssäkerhet och teknik inser att alliansen är en vandrande katastrof av naivitet i dessa frågor. De har visat det tydligt två gånger i år, FRA och idag IPRED. […]

  Pingback av De digitala analfabeterna gör det igen « Anohitono — 17 december 2012 @ 21:00


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: