Christian Engström, Pirat

25 november 2008

Om Svenska föreningen för upphovsrätt

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 20:30
Svenska Föreningen för Upphovsrätt SFU

Svenska Föreningen för Upphovsrätt, SFU

– Regeringen får inte tveka om upphovsrätten, tyckte juris professorn Jan Rosén och ett par kollegor i en debattartikel i GP häromdagen.

Rick Falkvinge tyckte att Jan Rosén också kunde ha berättat att han är ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU) när han skrev under artikeln. Rick tyckte det var att segla under falsk flagg.

Rasmus Fleischer på Copyriot höll i och för sig med Rick om att professorernas artikel var ett intellektuellt haveri, men tyckte att Rick gick lite väl hårt åt Jan Roséns eventuella falskflaggande, eftersom SFU bara är en förening för upphovsrättsjurister snarare än en formell lobbygrupp. Diskussion följde i kommentarerna.

Själv har jag varit på seminarium hos SFU två gånger, mest för skojs skull. Jag tänkte passa på tillfället och berätta om vad jag fick för intryck.

Första gången var 2002, när en (progressiv) jurist höll en föreläsning om öppen källkod och licenserna kring den. Han beskrev hur hans budskap mottogs av ”De Prominenta” i en krönika med titeln ”Linux finns inte”.

Det var nämligen ungefär så De Prominenta inom SFU reagerade när han berättade om att fri programvara uppstod och spreds på det sätt den gör. De Prominenta trodde i princip inte på honom.

Jan Rosén var den mest framträdande av dem som diskret kallas för De Prominenta i krönikan. Det minns jag eftersom jag var där.

“Den enda programmeraren på plats” som omnämns i texten var jag. Jag skrev själv en krönika åt IDG med titeln ”Ångrar sig Linus Torvalds?” där jag utvecklade det jag hade försökt förklara för upphovsrättsjuristerna. Själv tycker jag idag att den känns lite daterad och långrandig för att den förklarar självklarheter. Men jag tror inte att det är några självklarheter för Jan Rosén än idag.

Andra gången jag var hos SFU var 2006, när vi hade startat Piratpartiet. Jag gjorde ingen hemlighet av vem jag under minglet före seminariet, så när jag sedan försökte få ordet när det var frågor efteråt var moderatorn mycket noga med att aldrig ge mig det. Men de (yngre) jurister jag satt med vid bordet var jättetrevliga och inte alls ointresserade av piratperspektivet.

Men det mest bestående minnet från det seminariet var en fullständigt rabiat jurist från något insamlingssällskap som representerade fotografer. Hon var alldeles påtagligt upprörd och rantade en lång harang om hur hemskt det var med den där målade tavlan med Christer Pettersson och en get. Hon var ganska ung vilket var tur, för annars tror jag hon hade fått blodstörtning medan hon pratade.

Så det finns nog ganska många fundamentalistiska upphovsrättskramare inom SFU. Men alla är inte så.

Daniel Westman till exempel, som är föreningens nuvarande primus motor, som jag uppfattar det. Han chattade om Ipred hos TV4 förra veckan. Han har en mycket mer nyanserad bild av hela frågan, även om han alltid är väldigt noga med att uttrycka sig korrekt neutralt.

Så jag tror att det kan finnas hopp för föreningen. Men möjligen behövs det ett generationsskifte.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Pawlos krönika var rolig.

  ”Snart gav sig nämligen en annan av De Prominenta in i debatten. Han menade att fri programvara skulle förstöra marknaden och sade:
  -Mer konkurrens ger sämre verk!”

  Tjoho!

  Kommentar av Lars — 25 november 2008 @ 20:45

 2. ”något insamlingssällskap som representerade fotografer”
  Det råkade inte vara Svenska Fotogruppen? Just denna grupp är en lobbyorganisation som ”sanerar marknaden” på sådana som mig enligt ett mejl jag fick från dem. Kul inställning i livet.

  Kommentar av Fotografen — 27 november 2008 @ 0:48

 3. Kan inte du ”Fotografen” posta det mailet här?

  Det är dags att ”marknaden” sanerar bortlobbyorganisationer som derasm, från marknaden.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 30 november 2008 @ 9:21

 4. #Dennis Nilsson, på ett fotoforum diskuterades denna grupp flitigt då de spammade varenda fotograf som inte var med i dess organisation. Här har du en länk till ett av mejlen de skickade ut, dock ej riktigt så som mitt såg ut:
  http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=74520&highlight=svenska+fotogruppen

  Läs gärna vad nr 31 har kopierat från hemsidan då den såg ut så innan kritiken blev för hård mot gruppen. Bara en massa smutskastning mot sådana som mig. Där är inget som stämmer i mitt fall trots att jag inte har företag.

  Mitt mejl:
  ”Svenska FotoGruppen (SFG) är idag en bland Sveriges största föreningar med professionella porträttfotografer och vi växer för varje dag tack vare vårt stora engagemang. Lobbygruppen är en grupp samlade porträttfotografer inom SFG.

  Vi arbetar medvetet för att landets porträttfotografer skall hålla en seriös och kvalitativt hög nivå. Viktigt att de driver studio, har registrerat företag och innehar F-skatt. Idag finns ett stort antal hobbyfotografer som oftast jobbar svart med fotografering av bröllop. Det medför en väldigt vansklig situation för brudparen och en snedvriden konkurrens mot oss yrkesfotografer som vi inte kan acceptera. Många hobbyfotografer är nog inte medvetna om att de begår skattebrott. När man börjar ta betalt för sina tjänster så har man också börjat en yrkesverksamhet med allt vad det innebär av bokföring, inbetalning av arbetsgivareavgifter, skatter och moms.
  Lobbygruppen inom SFG är idag känd inom branschen med det stora arbete vi lägger ner på att sanera marknaden. Idag värnar yrkesfotografen starkt sina intressen och har en stor koll på sina konkurrenter. De som inte jobbar seriöst får Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten tips om. Vi hör ständigt av oss till de fotografer som syns annonserande eller gör smygreklam om sig på diverse bröllopssajter, modellsidor, annonssajter, forum och med inkommande tips.

  Vi hoppas att du vill vara med och renodla fotografsbranschen och vara en del av de som konkurrerar på lika villkor. Det vore både seriöst och glädjande om du vill berätta om din verksamhet och anstå oss med ditt firmanamn och dina kontaktuppgifter.
  Vi hoppas du förstår att vi bejakar vår bransch och på det sätt vi jobbar. Vi välkomnar konkurrens men under lika villkor. Vi svarar gärna på dina frågor och vägleder dig rätt i branschen på alla möjliga sätt.

  Med Vänlig Hälsning
  Lobbygruppen inom Svenska FotoGruppen

  http://www.svenskafotogruppen.se
  lobbygruppen@svenskafotogruppen.se

  Har man inte företag är man inte seriös, och är man inte seriös ska man saneras. Tydligen har gruppen inte hört talas om att man kan deklarera hobbyverksamhet. Sur blev jag och smutskastade dem på min blogg. Googlade man på svenska fotogruppen dök min smutskastning upp som nr två fram till i somras.

  Kommentar av Fotografen — 30 november 2008 @ 10:49

 5. […] upphovsrätt hade jag redan tidigare sett som ett ganska suspekt sällskap efter ett inlägg av Christian Engström. Man får väl i alla fall hoppas att de idag kommit till insikt om att öppen källkod är något […]

  Pingback av Allt under en grå himmel · Om upphovsrättskonservatism och objektivitet — 23 april 2009 @ 17:40


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: