Christian Engström, Pirat

21 november 2008

Demokratiföraktet går vidare

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 0:24
xx

Idag röstade den svenska riksdagen som väntat ja till att Sverige ska ratificera (godkänna) Lissabonfördraget. Maken till uppvisning i demokratiförakt får man leta efter — trots att vi sett en hel del av den varan i andra frågor på sistone.

Den makthavande eliten kan bara inte fatta att ett nej betyder nej. Lissabonfördraget har redan fallit i och med att Irland röstade nej. Varför fortsätter de då som om inget hade hänt?

Först var det EU-konstitutionen. Spelreglerna var klara och tydliga. Konstitutionen skulle bara antas om samtliga länder sa ja. Det var det som var garantin för att ingen skulle försöka smussla igenom någonting odemokratiskt bakom ryggen på Europas folk, sa de.

Men när Frankrike och Nederländerna sa nej till konstitutionen i folkomröstningar, då ändrade makthavarna på spelreglerna. De tog konstitutionen som hade fått nej och blandade om texten i den så att den blev oläsbar, men innebar detsamma i sak. Resultatet kom att kallas för Lissabonfördraget.

Sedan försökte de en gång till. Samma retorik om spelreglerna som förra gången. Lissabonfördraget skulle bara antas om samtliga länder sa ja. Det var det som var garantin för att ingen skulle försöka smussla igenom någonting odemokratiskt bakom ryggen på Europas folk, sa de igen. Fast den här gången gjorde de allt de kunde för att förhindra att medlemsländerna höll folkomröstningar.

Så blev det ett nej i Irland, som var det enda landet som (av konstitutionella skäl) inte kunde låta bli att hålla en folkomröstning, trots att makthavarna helst inte ville. Då vill de ändra spelreglerna igen. Irlands nej ska i möjligaste mån ignoreras, och alla ska låtsas som om ingenting har hänt.

Och idag valde en majoritet i Sveriges riksdag att rösta ja till demokratiföraktet. Det tycker jag är riktigt, riktigt dåligt.

Rent sakligt kan man förstås säga att det inte spelar någon roll. Irland har redan sagt nej, så därmed är fördraget dött. Även om de däruppe inte har fattat det ännu.

Men som symbolisk markering tycker jag ändå att det är upprörande. Våra folkvalda borde hålla sig för goda för att bara agera marionetter åt Brysseletablissemanget. Både i den här symbolfrågan och i andra mer sakpolitiska frågor. Annars förtjänar de inte att vara folkvalda längre. Då ska de bytas ut.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om ett halvår och i riksdagsvalet 2010.

…………

Några av mina tidigare inlägg om demokratin i EU:
Piratpartiet om EU
Ett bra nej för Europa (igen)
Felet med EU ur piratperspektiv
Fildelarjakt på fiskerimöte i EU
Att utse EU:s president
Democracy by upplyst maktelit – nej tack!
EU:s demokratiska underskott i praktiken
Aktivism räcker inte
Piratpartiets strategi i Europaparlamentet

…………

Tidningar om ratificeringen: ETC, ETC, DN, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, Metro

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , ,

39 kommentarer

 1. Det är bara tråkigt.

  …vi kommer att få leva med att vår representiva demokrati ersätts av oöverskådlig och labyrintlik EU-byrokrati. En byrokrati som kan köra över demokratiska val genom att helt enkelt använda paragrafrytteri. Eller bara fortsätta och fortsätta och fortsätta och fortsätta att lägga samma lagförslag tills dess att det går igenom. Det sker hela tiden i EU. TREVLIGT!
  (kopierat från http://xorbot.blogspot.com/2008/11/frankrike-trttnar-p-folklig.html, som inte har med saken att göra men som ändå sätter det i visst perspektiv.)

  Kommentar av Kalle Vedin — 21 november 2008 @ 0:44

 2. Jag vill bara påminna om denna häpnadsväckande intervju där Margot Wallström, så tydligt man kan, visar att de fullständigt tänker strunta i Irlands Nej. Irland SKALL köras över. Punkt slut!

  Det här klippet ska man definitivt inte titta på om man vill undvika att ens politikerförakt ökar…

  Kommentar av Erik S — 21 november 2008 @ 1:05

 3. […] På grund av detta finns egentligen inte fredagen. Därför får ni något som kan passa sig med Lissabonfördraget. Ja, även fast det för tillfället inte har något med fredagen att göra än. Men mina […]

  Pingback av fredagskärlek V47-08 « the ‘t’ in wicked — 21 november 2008 @ 1:12

 4. Ehh, hur var det nu med signalpolitiken. När ett nej är ett kanske, så borde kanske EUs kvinnor gå och låsa dörren om sig, för signalen från rikets främsta är klar och tydlig.

  Nä, min far brukade säga till mig: ”Man får inte vara dum, för då kan man bli byråkrat”.

  Låter riktigt illa om man tänker på ”De enfaldiga skola besitta världen.”

  Kommentar av Smen — 21 november 2008 @ 2:55

 5. […] Mer läsning: Henrik Alexandersson, Europaportalen, Eu-kritik, Ekot, Jinge, LemrakIP, Protester utanför svensk ambasad, Alliansupproret, Jasenka Mauzer Åkerlund, Christian Engström (pp), […]

  Pingback av Sultans politiska blogg » Lissabonfördraget — 21 november 2008 @ 3:24

 6. […] som konstaterar att det är märkligt att man ratificerar Lissabonfördraget när det redan är sänkt av Irland. Det blir nog inte särskilt mycket tydligare vilket demokratiskt underskott det handlar […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » De som syns och hörs i de politiska samtalen, är inte våra politiker — 21 november 2008 @ 7:42

 7. […] Bloggat: Engström, Ett hjärta rött, Bloggat om Ipred1, fildelning och upphovsrätt: Copyriot, Badlands, Peter […]

  Pingback av Det är bäst vi gör tvärtemot vad folket vill | Svensson — 21 november 2008 @ 8:19

 8. Fan!
  Det blir nog till att rösta på dig i nästa val!
  Tack för en bra blogg.

  Kommentar av Michael — 21 november 2008 @ 8:41

 9. […] Skick Svensson Scaber Anna W Sultan Bloggsam Reza Kanal 0 SKP Christian E […]

  Pingback av Vilken katastrof! | Jinges web och fotoblogg — 21 november 2008 @ 9:25

 10. Jag har problem med att avsluta processen bara för att ett land säger nej.

  1) alla andra länder får inte säga sin mening, vilket är dåligt ur demokratisynpunkt. På detta sättet så kan man se vad alla länder tycker och konstatera om fördraget har stort elelr litet stöd. Det är bra för att veta hur man ska gå vidare.

  2)Om stödet är stort för ett fördrag men vissa länder säger nej så bör man faktiskt titta på möjligheten för de länder som vill vara med att gå vidare själva. Om man avbryter direkt vid första nej så tar man bort möjligheten till att göra denna bedömningen.

  /C

  Kommentar av christoffer — 21 november 2008 @ 9:53

 11. Vi lever i en diktatur och de där uppe verkar inte fatta varför vi här nere börjar bli förbannade:

  * Särskillda inkomstregler om de förlorar jobbet (alltså de blir utröstade).

  * Total okunskap om vad de röstar om, FRA och IPRED.

  * och som pricken över allt så väljer de att rösta genom Lissabon föredraget.

  Nej nu gäller det fan att få folk att gå och rösta nästa val. De ska väck hela jävla bunten ska väck!

  //Robert Johansson

  Kommentar av robjoh — 21 november 2008 @ 10:24

 12. Det bästa med alla dessa lagar (FRA, IPRED osv.) och antidemokratiska förslag, motioner m.m. är att folket till slut kommer att vakna! Ju mer antidemokrati som kommer från regeringen, riksdagen och EU, ju mer kommer folket att vakna tror jag.

  I vissa fall får det nog tyvärr en del otäcka konsekvenser men ser man några år framåt i tiden så kommer det att gynna den riktiga demokratin.

  Det enda örat politikerna lyssnar på är ju dövörat så se till att rösta bort gammelpolitikerna och inte med nytt fräscht piratblod!!! 🙂

  Kommentar av NN — 21 november 2008 @ 10:37

 13. Oavsett vad man tycker om fördraget så förstår jag inte varför det skulle vara principiellt dåligt att andra länder röstar ja efter att ett land har sagt nej. Att kräva att alla andra länder ska säga nej till förslaget eftersom Irland har gjort det, och det därmed i princip är dött, är ju som att säga att (v) och (mp) borde rösta ja till FRA-lagen eftersom det redan finns en majoritet för. Det finns ju ett värde i att uttrycka sin åsikt även om den inte har någon praktisk betydelse just nu.

  Kommentar av Lars — 21 november 2008 @ 10:46

 14. @Lars:

  javisst, borde även vi få hålla folkomröstning!

  Kommentar av Hans J — 21 november 2008 @ 10:54

 15. Är Lissabonfördraget ett gengångarfördrag nu då?

  Kommentar av Björn Persson — 21 november 2008 @ 12:36

 16. Christian Engström säger väldigt många kloka ord här. Som vänsterpartist stöder jag allt som
  sägs från hans mun i denna artikel. Vi hade inte kunnat sagt det bättre från vänsterpartiets
  sida. Jag kan bara lägga till att enligt Sveriges ursprungliga grundlag så hade inte det beslut
  som fattades igår kunna fattas. Hur kunde det fattas då? Genom att man under årens lopp har ÄNDRAT
  i svensk grundlag och gjort tillägg att denna skrivning gäller inte om EU är inblandat. Hur jurister
  har kunnat godkänna detta beteende är för mig en total gåta. En grundlagsändring ska i Sverige göras
  genom att det fattas två beslut med ett riksdagsval emellan. Det är en mycket klok regel som våra
  förfäder tillverkade för att värna demokratin. Men med några penndrag raderades denna klokskap ut.

  Kommentar av Jan Wester — 21 november 2008 @ 13:25

 17. Tänk – hemska tanke – att majoriteten av oss i Sverige skulle lita på de politiker vi valt. Tänk även – en ännu hemskare tanke – att dessa politiker verkligen försökt sätta sig in i vad Lissabonföredraget innebär och då inte BARA för Sveriges del utan ÄVEN för en sådan struntsak som freden inkl jobben i Europa. Tänk sedan att de mest ansvarskännande och insatta av dessa folkvalda då anser att Lissabon-föredraget kanske inte i alla delar är perfekt för Sverige men nog ändå det bästa man kan uppnå för att få ett bättre fungerande Europa? Visst, jag inser att jag säkert hamnat i fel forum med sådana radikal och omstörtande åsikter.

  Jovisstja. Vad gäller Irland så säger folket där att det nog inte var Lissabon-föredraget dom röstade mot utan den usla regeringen som ju hade tankar på viss uppluckringar betr abort, begränsningar i barnagan mm. Och dessutom såg dom i regeringen dryga ut och skulle ha sig en knäpp på näsan. Nästan som när Sverige röstade mot Euron fast det då ju var Göran Person som skulle ha sig en välbehövlig spark i baken för sin husaffär i Flen-trakten. Så fungerar det då man inte litar på sina politiker och vill folkomrösta om saker man inte orkar sätta sig in. Som Euro, kärnkraft men däremot inte behållen vänstertrafik (för då skulle vi ju få fler utläningar som skulle köra bil i Sverige).

  Kommentar av vågar bara vara anonym — 21 november 2008 @ 14:06

 18. Stavfel! Inte nog med att åsikterna säkert är åt skogen. Upptäcker även en massa stavfel. Hur illa kan det bli?

  Kommentar av Vågar bara vara anonym — 21 november 2008 @ 14:45

 19. På sätt och vis gynnar sådant här PP, fler – speciellt unga – känner sig alienerade i politiken och ser (men rätta) ingen skillnad på partierna i riksdagen. Jag ska då iaf lätt rösta på PP 2009 och -10, för människor som vill ha något annat än den proffspolitiska byråkratsörjan till riksdag vi har idag finns det inget annat val!

  Kommentar av CC — 21 november 2008 @ 14:47

 20. 0v0 säger:

  Ett svensk ‘NEJ’ skulle ha betyda ett nytt «»Lutheranian Reformation i EU«» men, den här gången skulle ha betyda att gå «»mot judiska-kristendomen«» också!

  Är svenska politikerna, är svenska eliten så tuffa och så väl förbereda för ett sådana gärning!?

  0v0 säger: Ha det bra!
  ***

  The majority of Swedish politicians, the Swedish Elit can’t afford a «NO» in todays EU; cause that «NO» would have ment a new «lutheranian reformation in EU»
  but, not only that; would have ment also to go against the main stream in every possible way, – politically, religiously, and economically too!

  The majority of Swedish politicians, the Swedish Elit are not that «big ‘n strong» as it likes and far away to be prepared to a such big task!

  Sweden is a small country and for the small country’s politicians remains the good, old pragmatism!

  0v0 Says: Have a nice day too and don’t worry be happy!

  Kommentar av 0v0 — 21 november 2008 @ 18:16

 21. […] november, 2008 in lulz Christan Engström om läskiga Sverige och EU: “Den makthavande eliten kan bara inte fatta att ett nej betyder nej. Lissabonfördraget har […]

  Pingback av Länkar och sånt blaj för man måste lyfta fram de som gör något när man själv inte orkar « Johnny Scharonne — 21 november 2008 @ 19:05

 22. […] sagt ja till Lissabonfördraget. Med rätta blir många som vill se mer demokrati i EU upprörda. Vänsterpartiets initiativ för vilandeförklaring såg ett tag ut att bli verklighet, när […]

  Pingback av Stenskott — 21 november 2008 @ 19:24

 23. […] Ekot, Jinge, LemrakIP, Protester utanför svensk ambasad,  Jasenka Mauzer Åkerlund, Christian Engström (pp), UngMening, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Bo Widegren […]

  Pingback av Alliansupproret » Lissabons-fördragets “Korkskallar” — 21 november 2008 @ 20:18

 24. Vist är det tråkigt vad som händer med vårat en gång stolta Sverige,
  Det är i skrämmande takt regeringen tar upp nya direktiv/lagförslag som ytterligare ska förtrycka vår integritet samt det som vi kallar för demokrati.

  Kommentar av artgaard — 21 november 2008 @ 20:29

 25. Konstigt! Jag känner mig lika hemma i denna debatt som jag gör i vänsterpartiet. Vi har samma åsikter om IPRED, FRA och Lissabonfördraget. Kanske vi skulle jobba ihop. Alice Åström jobbade íhop med piratpartiet i somras angående FRA. Kanske dags att fördjupa samarbetet. Vi vet ju vad piratpartiet har som prioriterade frågor. Kanske det är så att i rättssäkerhetsfrågor ska vi ha ett samarbete med piratpartiet. Samarbetar s med v så innebär det också att pp är med i samarbetet. Jag tror nämligen på att använda resurser som kan sitt område. Och det här är pp:s område. Som vi i v ser som prioriterade. Varför inte använda kompetensen? Detta ska naturligtvis ske under förutsättningen att pp är ett eget parti annars tror jag motivation och kompetens blir oanvändbar! Jag testar iden lite löst här. Så får vi se vad v säger sedan. Den demokratiska processen är långsam och ska vara så!

  Kommentar av Jan Wester — 21 november 2008 @ 22:40

 26. Ang. vilandeförklaringen. Det var ett sista halmstrå. Lars Ohly trodde inte på den. Han visste att det som hände skulle hända på halvårskonferensen som vänsterpartiet hade. Han hade inga illusioner att det skulle gå att påverka. Jag lurade mig själv när jag märkte på socialistiskt forum för en vecka sedan hur stort motståndet var hos fackligt anslutna socialdemokrater. Kommentarer typ: ”jag är besviken på mitt parti och vad fan sysslar ni med i partiledningen?” var legio. Lars Ohly rev ner applådåskor tillsammans med Johan Lindholm från församlingen. Socialdemokraten hade en svår dag. Inga applåder och argumentationen med ”vi socialdemokrater kommer att…..” och några minuter senare ”vi socialdemokrater…..” var inte populär. SÅ: Lars Ohly hade rätt! Frågan från publiken på halvårskonferensen ekar i mitt huvud: ”Jamen om Lissabonfördraget införs. Är det kört då?” Ohly: ”njaej, då får man ta sig rättigheten. Det gjorde man då. Det får man göra nu”. Det kallades facklig kamp då. Det vi antagligen får göra nu är att börja från början! Igen! Många kommer återigen att sparkas under resans gång. Hoppas ingen blir dödad!

  Kommentar av Jan Wester — 21 november 2008 @ 22:51

 27. […] Demokratiföraktet går vidare […]

  Pingback av Alliansupproret » EU Star Wars - Lisbon Treaty Battle for the Republic — 22 november 2008 @ 0:29

 28. […] internet uttrycker sina perverterade åsikter antagligen också är psykiskt utmanade. Se exempel här, här och här. Detta kan kanske ses som en förmildrande omständighet samtidigt som jag känner […]

  Pingback av Internet är bra för psykiskt utmanade personer « Friherrinnan’s Weblog — 22 november 2008 @ 9:39

 29. Makten och härligheten korrumperar även den mest godes omdöme. Den ”gode” blir ”ond”.
  Sådana är vi människor….därför behövs vi engagerade medborgare! 🙂

  Kommentar av Dennis Nilsson — 22 november 2008 @ 11:27

 30. Jag har sagt det tidigare och jag kommer att fortsätta säga det: Det är snart dags att överväga en secession. Vi är många nog för att genomföra det.

  Kommentar av Anders Troberg — 22 november 2008 @ 14:25

 31. […] man betänker att Piratpartiets viceordförande, den begåvade Christian Engström, i ett blogginlägg härförleden ogillar Lissabonfördraget och sättet det röstats igenom i Sveriges Riksdag så […]

  Pingback av Har Piratpartiet relevans i valet 2010? : Erik Laakso | På Uppstuds — 22 november 2008 @ 15:34

 32. Riktig bra blogg, läser den varje dag 🙂

  Kommentar av Jens — 22 november 2008 @ 18:02

 33. En del ser det säkert som en bra sak att EU går mer och mer mot en enda superstat. Kan tänka mig att politikerna som sitter i EU-parlamentet och alla andra där nere tycker det är trevligt när de har möjlighet att införa sina mer eller mindre skumma förslag i ännu fler länder. Jag är dock en av de som anser att det är att gå åt fel håll, jag föredrar Sverige som det är utan inflytande från andra länder som vill ha lite mer makt. Sen om folk kommer dragande med att ”det är bättre för det stora hela om alla länder går ihop och blir exakt likadana”; och de delar som blir sämre då? Är det inte vettigare att förhandla fram lösningar för de områden som faktiskt gör en skillnad till det bättre än att införa generella direktiv som gör det sämre på flera andra områden? Bara ett par tankar…

  Kommentar av Tomte — 24 november 2008 @ 18:15

 34. […] Sverige ska godkänna Lissabonfördraget. För det första, så har Irländarna redan sagt nej och Lissabonfördraget borde därför rimligen redan ha fallit. För det andra, gjorde irländarna helt rätt när de sa nej, eftersom Lissabonfördraget klipper […]

  Pingback av Anna Troberg - Blogg » Finns Beatrice Ask på riktigt eller är hon en sock puppet? — 1 december 2008 @ 15:16

 35. […] de styrande vill köra över medborgarna och skiter fullständigt i vad vanligt folk tycker, det är det inte tu tal om. Men jag ser det ändå som ett litet ljus i […]

  Pingback av Irländare tvingas folkomrösta igen « Piratpartiets EU-kandidater 2009 — 15 december 2008 @ 10:02

 36. […] sagt ja till Lissabonfördraget. Med rätta blir många som vill se mer demokrati i EU upprörda. Vänsterpartiets initiativ för vilandeförklaring såg ett tag ut att bli verklighet, när […]

  Pingback av Lissabonfördraget färdigratificerat (i Sverige) « Piratpartiets EU-kandidater 2009 — 15 december 2008 @ 10:07

 37. […] att Lissabonfördraget idag trätt i kraft är frågan hur Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Piratpartiet ställer sig till EU. De har tidigare i kraftiga ordalag fördömt Lissabonfördraget. Från och med […]

  Pingback av Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Check för Lissabonfördraget — 1 december 2009 @ 11:59

 38. […] Christian Engström – Demokratiföraktet går vidare […]

  Pingback av 645 664,00 kr » gothbarbie's blog — 2 juni 2011 @ 18:50

 39. […] Christian Engström – Demokratiföraktet går vidare […]

  Pingback av 645 664,00 kr | gothbarbie's blog — 23 april 2012 @ 13:14


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: