Christian Engström, Pirat

20 november 2008

Välkommen ombord, Jan Myrdal!

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 21:59
Jan Myrdal i Expressen

Jan Myrdal i Expressen

Via Copyriot hittade jag en mycket intressant debattartikel av Jan Myrdal i Expressen. Han skriver att den föreslagna fildelningslagen Ipred är meningslös, och uttrycker det med en väldigt vackert ryskt ordspråk:

De bygger dammar av is om våren.

Därefter skriver han att den enda rimliga vägen framåt är att reformera upphovsrätten, och införa en ”kulturell allemansrätt”:

Den avgörande upphovsrätten är den ideella rätten; respekträtten och paternitetsrätten. Den kulturella allemansrätten (för att använda Edenman/Palmes uttryck) är överordnad. Ty den möjliggör människoblivandet.

En pirat kunde inte ha uttryckt det bättre. Det är precis det som Piratpartiet också vill. Arrr!

Jag påpekade det här i en kommentar på Expressen, där jag hälsade Jan Myrdal välkommen ombord, och länkade till en sida om hur Piratpartiet vill reformera upphovsrätten.

Av någon för mig outgrundlig anledning tog Expressen bort den kommentaren, men de bestämmer förstås själva vad de vill ha på sin sajt. Därför skriver jag här på min egen blogg istället. Det är ju det som är det fina med internet, att man kan göra så.

Välkommen ombord, Jan Myrdal! Det verkar som att vi är överens.

Anna Troberg och Opassande hälsar också välkomna.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. […] som om det inte vore nog så börjar till och med gamla maoister uttala sig verklighetsförankrat: Förespråkarna för den nu föreslagna fildelningslagen beter sig som […]

  Pingback av Dynamic Man » De bygger dammar av is om våren — 20 november 2008 @ 22:49

 2. Fegerley + Brumark = Sant…

  Precis när jag trodde att den s.k. frihetlige liberalen Fegerleys anseende inte kunde rasa längre ned i mina ögon så hittar jag information som faktiskt åstadkommer just det. Det är Lurig som avslöjar att Fegerley enligt Facebook verkar vara b…..

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 21 november 2008 @ 0:15

 3. Ingen som har någon makt kommer att bry sig om Myrdal. Hans f ö utmärkta skrift, liksom kommentarerna, kommer mottagas som ”han skramlar igen”, ungefär. Myrdal har förlorat sin röst, för länge sedan. Ingen lyssnar, hur bra han än skriver..
  Några vänsterpartister och gammelsossar sitter hemma och nickar, + några få frihetsälskande nätpersoner. That’s it. Tyvärr.

  Kommentar av Shaun — 21 november 2008 @ 8:11

 4. Sjuukt att expressen tog bort kommentaren…

  Kommentar av Marcus — 21 november 2008 @ 8:18

 5. Jan Myrdal är en märklig person, med många underliga åsikter. Men här, och i en del liknande frågor, har han hamnat rätt.

  Man kan säga såhär: Han har fel ideologi, men han tyx ändå värna yttrandefrihet och kulturell allemansrätt.

  Kommentar av larserick — 21 november 2008 @ 9:04

 6. […] och passande ryskt talesätt: “Som att bygga dammar av is om våren”. Jag säger som flera andra pirater sade igår: Välkommen ombord på skeppet, Jan […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » IPRED-utspel i stort och smått — 21 november 2008 @ 10:34

 7. […] vill legalisera privatkopiering av upphovsrättsskyddat material. Det är en uppfattning som fler och fler börjar ansluta sig till, från vitt skilda politiska läger. Men det är inte det som […]

  Pingback av Inte om det gäller min dator, Jan Guillou « Christian Engström (pp) — 24 november 2008 @ 14:37


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: