Christian Engström, Pirat

19 november 2008

Ipred-debatt med Stefan Sauk i TV4

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 18:25

tv4-nyhetsmorgonI morse var jag med i TV4 Nyhetsmorgon och debatterade fildelningslagen Ipred med skådespelaren Stefan Sauk. Inslaget finns på nätet för den som missade det.

Det finns ju aldrig tid och plats att säga allt man skulle vilja när man får vara med i teve, så jag tänkte ge lite länkar som utvecklar de synpunkter jag försökte få fram.

Fildelning är inte stöld. Enligt dagens lagstiftning är det olagligt, men det är varken stöld, mordbrand eller fortkörning. Det är olika lagar, helt enkelt. Diskussionen om vad man ska göra med upphovsrätten blir tämligen meningslös om de som försvarar dagens upphovsrätt hela tiden ska byta samtalsämne till om det är okay att stjäla teveapparater eller gräsklippare eller snatta på ICA. Det tycker ju ingen, vare sig pirater eller andra, så det är tråkigt när värdefull debattid försvinner på det sidospåret.

Mårten Schultz: Illegal fildelning är inte stöld

Ipred-lagen lägger ut polisiära uppgifter på privata företag. Vad man än må tycka om fildelningen som sådan borde vi alla vara överens om att det är fel att låta privata företag ta över delar av rättsskipningen.

Mr Galahad: IPRED eller ska privata & ekonomiska intressen få utföra jakt på brottslingar?
Rick Falkvinge:
Antipiratlagen IPRED1: Statens impartialitetsgaranti

Fildelningen skadar inte artisterna. De som är för fildelarjakten och Ipred-lagen har som sitt främsta argument att det kommer bli svårt eller omöjligt för artister och andra i kreativa yrken att försörja sig annars. Dessbättre finns det ingenting alls som tyder på det. Vi har nu haft fildelning i stor skala som ett samhällsfenomen under ett decennium, så vi behöver bara titta på statistiken för att se hur det har gått. Och det visar sig att kulturen står starkare än någonsin.

Peter Krantz: Statistik, artister, affärsmodeller och skivbolag i kris
Christian Engström: Piratpartiets alternativ till Ipred (med diagram)
Christian Engström: Det går bra för artisterna nu

Att försöka stoppa fildelningen leder mot kontrollsamhället. Enda sättet att ens försöka stoppa eller minska fildelningen är att införa mer och mer kontroll av vad människor gör på internet. Det leder till ett samhälle som vi inte vill ha.

Christian Engström: Fildelning och övervakning – the bottom line

Piratpartiet vill inte ta bort upphovsrätten. Vi vill reformera den så att privatkopiering blir laglig, men vi vill behålla upphovsrätten när det gäller kommersiella ändamål (fast med kortare skyddstid). Och den ideella rätten, alltså upphovsmannens rätt att erkännas som upphovsman, vill vi inte ändra på alls.

Christian Engström: Piratpartiet om upphovsrätten

Det här, ungefär, skulle jag ha velat säga om jag hade haft obegränsat med tid till mitt förfogande. Fast då hade jag ju inte kunnat skriva det här blogginlägget, för då hade jag fortfarande stått kvar i studion och pratat. 🙂 .

Hur som helst var det jättekul att få vara med, och väldigt roligt att få träffa Stefan Sauk (som jag alltid har gillat som skådis). Och även om vi var oense om det mesta, var vi fullständigt överens på en punkt, nämligen att vi båda vill se ett fritt och öppet samhälle och inte något kontrollsamhälle.

– I det avseendet har jag varit pirat i tjugo år, sa Stefan Sauk.

Det köper jag rakt av.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

47 kommentarer

 1. Stackars Christian…

  Kolla klippet på TV4

  Christian fick nästan inte en syl i vädret…

  Kommentar av Hans J — 19 november 2008 @ 18:46

 2. (Såg inte teveprogrammet)
  Åter en bra punktning.
  Det känns som att det skulle behövas en stor sammanställning av alla bra mindre sammanställningar av dessa och närliggande frågor.
  Även med div hugskott noterade.

  PÅ samma sätt som det skulle behövas betr FRA-lagen.

  Men alla är vi fullt sysselsatta med att kolla upp fler o fler aspekter, o att komma med nya infallsvinklar etc…

  Kommentar av larserick — 19 november 2008 @ 18:51

 3. Att anse att illegal fildelning är stöld är att anse att en fotograf kidnappar modellen genom att ta en bild av denne.

  Kommentar av Fotografen — 19 november 2008 @ 19:02

 4. sauk visar återigen att han å andra inte förståt termen fildelning, å det är ju att man tar en kopia orginalet finns kvar.

  Kommentar av PROS — 19 november 2008 @ 19:10

 5. Bra jobbat i TV4-studion, Christian! Du argumenterade sakligt och bet ifrån när det behövdes. 🙂 Du bemötte stöld-argumentet bra!

  Sauk är som många andra. Han betonar vikten av en demokratisk rättighet i huvudsatsen, medan han i bisatsen vill inskränka den rättighet som i huvudsatsen var så viktig. Allt för ofta hör man folk säga saker som: ”Givetvis är jag är emot kontrollsamhället, MEN…”, ”Jag är självklart för yttrandefrihet, MEN…”. Det går inte att äta den demokratiska kakan och samtidigt ha den kvar.

  Kommentar av Nils2 — 19 november 2008 @ 19:41

 6. Christian – nästa gång någon vill stjäla din gräsklippare så säg att man istället får kopiera den, atom för atom. Jag själv vet inte hur det skulle gå till, jag kan bara kopiera filer bit för bit.

  Kommentar av Gregor — 19 november 2008 @ 20:05

 7. Det är ett antal saker som står klart:

  Stefan Sauk är upprörd. Han vill inte att några privatpoliser ska sköta jakten på fildelare. Han verkar också blanda ihop PirateBay med Piratpartiet.

  Jag vill dock säga att Christian är rena undret av lugn debattör. Ett till synes oändligt pedagogiskt tålamod!

  Båda verkade dock slutligen eniga om att kulturskapare och artister ska kunna få betalt för vad de gör. Formerna för hur detta ska ske verkar tyvärr ha långt kvar.

  Kommentar av Hans J — 19 november 2008 @ 20:10

 8. Nu fanns säkert inte möjlighet till det, (kan inte titta på klippet nu utan att väcka familjen) men det skulle vara intressant att se vad någon som Sauk svarade på motargumentet.

  ”Efter jag laddat ner och tittat på din film kommer jag att köpa den om den var så bra att jag vill se den igen.” Det är det bästa argument jag vet emot att fildelare skulle vara snåla tjuvar som inte vill betala för något.

  Kommentar av Henrik Hoffström — 19 november 2008 @ 21:58

 9. Mycket bra debatterat! Sauk var ju riktigt pinsam när han inte ens förstår skillnaden mellan att kopiera en fil och att stjäla ett fysiskt föremål. Tycker Ipred-anhängarna borde läsa din och Falkvinges bloggar… Man sammanställer sina argument och information så mycket bättre i hemmets lugna vrå än i en tv-studio med kamerorna riktade mot en under tidspress.

  Kommentar #3: Mycket bra sagt! Ska lägga det citatet på minnet.

  Kommentar av Yamiko — 19 november 2008 @ 22:05

 10. Beundrar ditt lugn Christian. Vackert.
  Synd att jag måste ”hata” Sauk litegrann efter ha sett detta.
  Kallar han mig tjuv och andra dumheter så kan han glömma min lojalitet.

  Synd för dig och dina skapelser Sauk.

  Kommentar av Jonathan — 19 november 2008 @ 22:13

 11. Blogginlägget var bättre än debatten tycker jag. Förstod aldrig riktigt varför TV4 ville ha en debatt om fildelning när IPRED är den riktigt heta frågan just nu.

  Kommentar av Tor — 19 november 2008 @ 22:52

 12. Ett helt orelaterat tips på göromål för den som har obegränsat med tid: http://xkcd.com/505/ 😉

  Kommentar av Tor — 19 november 2008 @ 22:54

 13. Det brinner! Ring grönsakshandlaren!…

  Det handlar om att söka rätt rådgivning, från rätt personer, för rätt situationer. När ditt hem står i lågor så ringer du inte grönsakshandlaren och när julfläsket lagt sig som en praktisk men oklädsam badring lagom till sommaren så s…..

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 19 november 2008 @ 23:02

 14. Jag skrattade högt när jag såg bilden. Jag är för övrigt inte ens intresserad av att se debatter längre, då det är samma sak varje gång. Dock är det underbart att du är ute och utbildar resten av Sverige. 😉

  Kommentar av Marcus — 19 november 2008 @ 23:28

 15. Christian, du ger alltid ett väldigt lugnt och samlat och vältaligt intryck, till skillnad mot dina allt som oftast hetsiga opponenter. Det ser väldigt bra ut i rutan, fortsätt så!!

  Kommentar av Klaus — 19 november 2008 @ 23:54

 16. Jag tyckte du hanterade debatten fantastiskt bra Christian. Jag är djupt imponerad!!! Sauk framstod som en virrpanna. Jag förstår hans frustration, men han borde nog tänka igenom saken några varv bortom ”kopiering är stöld, och därmed basta!”

  Kommentar av Martin Ström — 19 november 2008 @ 23:56

 17. Lyfter på hatten för dig Christian!
  Starkt jobbat..
  Tidigare har jag tyckt Sak varit bra, Dock förändrades den åsikten när han kallade mig allehanda saker..

  Kommentar av FRAcken — 20 november 2008 @ 0:17

 18. Alldeles för snällt.

  Lobbyisterna kör stenhårt på sitt stöld-stöld-stöld mantra år efter år, och det sätter sej hos Svensson.

  I alla liknande debatter jag sett får man först höra mantrat en stund, sedan får fildelningsförespråkaren svara att det inte är stöld, varefter han blir avbruten med mantrat och det hela börjar om.

  Det skulle behövas nån på vår sida som verkligen kan prata för sej.
  Nån som vet att inte svara på frågan utan enkelt kan måla hela bilden.

  Det behövs att till och med 40-talist Svensson begriper att det är mer stöld med upphovsrätt än fildelning.

  Kommentar av 251 — 20 november 2008 @ 0:56

 19. En sak som fortfarande irriterar mig är att upphovsrättsliberaler alltid ställs upp som en slagpåse. Vad jag menar är att det kan förekomma kulturprogram där kulturpersonligheter kan sitta själv (eller med likasinnade)och förklara sin åsikt och filosofi för en programledare som leder programmet. Men upphovsrättsliberaler får aldrig denna möjlighet och så fort de är i media måste man presentera en motståndare.

  På så sätt bygger media upp en bild av att upphovsrättsliberaler är konfliktmänniskor som ger sig på kulturen, och upphovsrättsliberaler får alltid argumentera med någon artist som påstår att fildelning är stöld och att man minsann själv skulle bli lässen om han stal ens TV eller så.

  Kommentar av kenny_lex — 20 november 2008 @ 1:59

 20. Det verkar ligga i mediernas intresse. De är i själva verket livrädda för pirater. Tänk på att de alla är kreatörer själva.

  Kommentar av Klaus — 20 november 2008 @ 7:59

 21. […] att ha skummat igenom diverse oseriösa bloggningshemsidor där vuxna människor uppmanar ungdomar till grov musikstöld så kände jag mig tvungen att rådfråga de […]

  Pingback av Fina ungdomar tjuvar inte « Friherrinnan’s Weblog — 20 november 2008 @ 10:02

 22. Jag var avsiktligt VÄLDIGT snäll ovan!

  1. TV4 kunde väl varit vänliga att hälsa också Christian Engström ”God Morgon” när ”samtalet” började?!? VA (Otrevligt med början i första meningen!) Han var väl ändå inte där i egenskap av ”slusk”?

  2. TV4 kunde väl låtit Christian Engström redogöra för skillnaden mellan det ord som Stefan Sauk använt – ”stöld” och det begrepp som det möjligen handlar om som ”olaga förfogande” eller nåt. Detta utan att passivt åse hur Christian Engström helt sonika blev ”nedklubbad” av en ”brölande Sauk”?

  3. Även i fortsättningen fick Sauk den absoluta merparten av tiden (”Stjäla din TV”, ”Slå på käften”)!

  4. Ska alltså i fortsättningen Piratpartiet representeras av den med värsta tordönsstämman och värsta sluggermentaliteten.

  5. TV4 borde be om ursäkt för sitt vidriga beteende och krypande inställning till en kändis!

  Nu tror jag i och för sig att den som själv såg inslaget, innerst inne, reagerar som jag och då är skiljelinjen tydlig mellan ROFFARNA och FOLKET!

  Kolla klippet på TV4

  Kommentar av Hans J — 20 november 2008 @ 10:46

 23. TV4s webbplats kvalificerar med stor tveksamhet att kallas för ”på nätet”. För att kunna ta del av TV4s material så måste man ha speciellt operativsystem och speciell programvara. Till och med statstelevisionen har lyckats med nästan helt plattformsoberoende inbeddade videoklipp. TV4 suger på så många sätt att det är tveksamt om man ska länka till dem.

  Upp med klippet på det riktiga nätet, förslagsvis pirate bay (som ju används av miljoner svenska användare per vecka utan problem).

  Kommentar av rikard — 20 november 2008 @ 10:55

 24. Välskrivna bloggar!
  Du får gärna kolla in min blogg också. Den tar bl.a upp copyrighten i jämförelse med mönsterskydd och patent.
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1019391

  Kommentar av Michael — 20 november 2008 @ 12:57

 25. Du är välkommen att kopiera min gräsklippare (TV, Dajm whatever).

  Är ett svar som är fullständigt dräpande, lockar till skratt, är publikfriande, och är framförallt fullständigt relevant på ett sätt som fullständigt sågar dem vid fotknölarna på ett sätt som hela publiken förstår.

  Kommentar av Anders — 20 november 2008 @ 14:04

 26. Anders ovan:
  ”Du är välkommen att kopiera min gräsklippare (TV, Dajm whatever).”

  Jag kopierar din tanke (som är precis som du säger dräpande). Du kanske i framtiden kan ange mig till polisen för olaga tankekopiering på din copyright-skyddade tanke?

  Sauk sucks!

  Kommentar av Michael — 20 november 2008 @ 15:44

 27. […] dagar efter debatterar han Christian Engström från Piratpartiet i TV4. Sauk säger då: “Det kan inte vara rimligt att det här ska drivas […]

  Pingback av Vad är det för fel på Sauk? : Motbilder — 20 november 2008 @ 16:38

 28. De som bor i villaområden har troligen lånat ut sin gräsklippare (eller annat redskap) till en granne. Men har ni sett gräsklipparindustrin gå ut i media för att kalla alla villaägare som gör så för ”gräsklippartjuvar”?

  Tänk om de som tillverkar gräsklippare skulle påstå att det är stöld att låna ut gräsklippare och att de som gör så är tjuvar, för att sedan påstå att dessa tjuvar gör så att de förlorar flera miljarder.

  Tänk om någon skulle uppfinna gräs som aldrig behövs klippas, skulle då staten gå in och stifta lagar mot detta för att bevara gräsklipparindustrin trots den kanske har spelat ut sin roll?

  Kommentar av kenny_lex — 20 november 2008 @ 20:34

 29. @kenny_lex: Njae.. den logiska förlängningen av min punchline är inte att grannar lånar gräsklippare, utan ordagrant kopiera, så att de blir flera exemplar av dem. Det kan faktiskt inte gräsklippar-industrin säga något om, inte ens om gräsklipparen innehåller patenterad teknologi. För en privatperson är tom. sådant som är patenterat tillåtet att framställa för privat bruk. Patent gäller bara vid industriell och kommersiell tillämpning, inte privat. Lika lite som upphovsrätten har någonting att skaffa i privat kommunikation, för privat kommunikation är per defenition inte att ”göra det tillgängligt för allmänheten” som lagen formulerar det.

  Kommentar av Anders — 20 november 2008 @ 22:55

 30. Fattar inte Sauks resonemang. Om man som författare skriver en bok och lägger ner 1 års arbete på det så har man alltså RÄTT att få betalt för det, oavsett om någon vill köpa boken eller ej. Hmm, låter lite märkligt…

  Kommentar av ConnyT — 20 november 2008 @ 23:10

 31. […] Så det är okej att gå in på ett bageri och ta en kaka, att nappa åt sig en handväska, att knycka en cykel, att tillskanska sig en gräsklippare, att sno en platt-tv, att hugga en bil eller att stjäla ett konstverk från Nationalmuseum? […]

  Pingback av Är det okej om jag snor din fil? « Badlands Hyena — 21 november 2008 @ 3:15

 32. All heder åt dig Christian som står ut med såna här intellektuella förolämpningar som gammelmedia av någon konstig anledning envisas med att kalla ”debatter”. Dock tycker jag att kommentar #18 sätter fingret på något viktigt genom att konstatera att vi behöver nån ”som vet att inte svara på frågan utan enkelt kan måla hela bilden.”

  Bara för att gammelmedia kallar något för en debatt behöver det inte användas som en sådan, vilket filmindustrin för länge sedan fattat. Därför skickar de en folkkär skådis, för att med stor inlevelse spela ut strategiskt genomtänkta känsloargument, istället för någon av deras sakkunniga. Det är hög tid att släppa den liberala upplysningstankens övertro till mänskligt ”förnuft” och ”rationalitet” i såna här sammangang. Vi måste lära oss att utnyttja snuttifierad gammelmedia strategiskt för att vinna över de tittare som inte är från internet och inte engagerar sig i bloggosfärens profilfrågor.

  Det handlar om att bestämma sig i förväg vad man vill säga och sedan gå till studion och få det sagt, genom att upprepa några få smarta oneliners som sätter sig. Det enda medelsvenssons minns efter en sån här debatt är att Stefan Sauk (som de tycker är häftig) tycker att piratkopiering (som är olagligt) är detsamma som stöld (vilket inte låter orimligt).

  För övrigt är jag tveksam till att kändisarna som ställer upp på såna här saker skulle vara ”lurade” eller inte fattar vad det handlar om. Jag tror att de är köpta, eller på annat sätt styrda av filmindustrins PR-folk. Handen på hjärtat så argumenterar de ju också utifrån ett starkt egenintresse. Just deras del av mediaindutrin (svenska filmproducenter, skådisar, svensktoppsartister osv) står ju och faller med deras oförtjänta monopolrättigheter. Utan statliga subventioner och de stora biografernas monopolsituation blir det inga fler Beck-filmer liksom, och när kidsen väljer bort reklamradion för last.fm så kan Per Gessle inte längre mutas in på topplistorna.

  Kommentar av Stefan — 21 november 2008 @ 4:20

 33. Jo fildelning ÄR stöld. Istället för att köpa albumet väljer fildelare att ladda hem det gratis – utan vinst för artisten. Av samma anledning skadar det åxå artisterna.

  Det finns artister [ganska många] som inte är intresserade, eller har behov av, att ”bli mer kända” utan enkom håller på med sitt artisteri ur strikt företagsekonomiskt perspektiv. Alla som laddar hem kanske inte hade köpt albumen – ”gratis är gott”. Men som sagt – alla artisterna bryr sig inte heller. Betala eller var utan. Många artister bjuder på MER än tillräckligt av gratisprover, väl tilltaget och av god kvalitet, och vill man ha bättre är det bara att hala fram plånboken.

  Liknelsen med gräsklipparen är i sanning idiotisk om något. Utan gräs – ingen klippare behövs. Det är samma som ”var utan musiken”. DITT val. Ingen TVINGAR någon att köpa musik [sjung själv eller be frugan vissla – ingen artist stämmer dig för det], men vill man HA den [behöver du gräsklipparen] får du betala.

  ”Privat kopiering” – ett enstaka ex till en kompis eller så, är en sak. Att systematiskt ladda upp till tusentals är en annan.

  Kommentar av WB — 21 november 2008 @ 9:36

 34. ”WB” står säkert för Warner Brothers?

  Kom ihåg:

  Det är själva DELNINGEN som ÄR KULTUREN!

  Statyer från gamla Grekland är inte kultur. Det var tillverkningen och skapandet som var kulturen. Det är processerna som är kulturen. Även försäljning är då naturligtvis kultur. Men om vi menar att vi vill ”öka kulturen” så sker detta nog på mångahanda sätt. Fildelning ÄR ETT UTTRYCK av kultur! Fildelarna ÄR kulturarbetare!

  De är kulturarbetare även om de som ursprungligen skapat tecknen på kultur inte vill att dessa sprids utan att få betalt.

  Kommentar av Hans J — 21 november 2008 @ 9:45

 35. Om fildelning är stöld, så borde man rimligtvis argumentera för att vaktbolag ska ha rätt att kroppvisitera folk ute på stan för att komma åt snattare.
  Det är ju ungfär likvärdigt Ipred.

  Kommentar av Thisorder — 21 november 2008 @ 9:52

 36. Så här ser framtiden ut. All försäljning av mjukvara (Musik/Film,DatorProgram, etc) ”måste” finansieras av reklam för hårdvara.

  Tex, undra hur mycket våra digital tvkanaler skulle kosta utan reklamen? eller hur mycket dyrare skulle biobiljetterna bli utan reklamen, tror ingen skulle ha råd/lust att betala flera tusen i månaden för reklam fri tv..eller? Nop men 160 spänn för 40 kanaler kan jag leva med.

  Kommentar av Seeya — 21 november 2008 @ 21:07

 37. […] IPRED-lagen att göra. De blandar dessutom ihop äganderätt och upphovsrätt. Fildelning ÄR inte stöld, men fildelningsmotståndarna kommer aldrig sluta kalla det för […]

  Pingback av IPRED-lagen « Soundness in an unsound world — 23 november 2008 @ 12:04

 38. […] kakor. Och handväskor. Och cyklar. Och gräsklippare. Och platt-tv-apparater. Och konstverk från Nationalmuseum. Vem är pucko nu […]

  Pingback av Svar på Jan Guillous tjat « Badlands Hyena — 26 november 2008 @ 1:59

 39. […] Debatten har rasat i media och känslorna har svallat. Framför allt har jag störts av att många argumenterat efter fullkomligt osanna premisser och struntat helt i vad seriös och obunden forskning har att […]

  Pingback av Anna Troberg - Blogg » IPRED är bara en bökig och onödig omväg till fri fildelning — 1 december 2008 @ 15:17

 40. Stefan Sauk måste ju vara den sämsta personen att kunna tillföra nått i denna debatt. Skulle nästan bli glad om någon råkade använda sig av lille Stefans ip-adress.

  Han är helt ute och seglar.
  – Då får man lösa det.

  Är det enda jag kan höra honom säga.

  Snälla kan någon slänga ut Stefan Sauk från all framtida tv/film och debatt.

  Kommentar av Johan L — 3 december 2008 @ 23:29

 41. Bortsett från lämpligheten i IPRED eller inte:

  Alla, eller de flesta, debattörer missar dessvärre en viktig aspekt. Hur mycket, och under vilka premisser, skall upphovsrättsliga ”saker” produceras i vårat samhälle?

  Skall distributionen ske efter de förutsättningar upphovsrättsinnehavaren stipulerar, eller skall distributionen ske helt fritt? Med det senare avses verkligen gratis, eller att risken för att bli avslöjad är låg. Ju mer gratis, eller mindre risk för att bli avslöjad, desto viktigare blir alternativa sätt att finansiera produktionen. En väg att gå kan vara genom reklam och produktplacering.

  Jag själv finner det mer tilltalande att de som verkligen konsumerar dessa ”saker” verkligen betalar för det själva, snarare än att jag skall betala för det via exempelvis Bregott-paket (eller annat) bara för just Bregott fanns omnämnt eller avbildat.

  Kommentar av Wilhelm S — 3 december 2008 @ 23:40

 42. Wilhelm S,

  Läs gärna Piratpartiets alternativ till Ipred. Det svarar just på den frågan.

  Kommentar av Christian Engström — 4 december 2008 @ 0:29

 43. […] Ipred-debatt med Stefan Sauk i TV4 (19 november 2008). Genomgång av några av de centrala argumenten i fildelningsdebatten, med länkar. Med anledning att jag hade debatterat Ipred med skådespelaren Stefan Sauk i morgonteve. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48

 44. […] Redan tidigare har det förklarats att man inte får gå in på ett bageri och ta en kaka, att det inte är tillåtet att stjäla en handväska, en cykel, en gräsklippare, en platt-tv, en bil eller ett konstverk från Nationalmuseum. […]

  Pingback av Stjäla en hel lastbil med varor « Badlands Hyena — 25 februari 2009 @ 13:01

 45. Det var en väldigt dålig stil Stefan Sauk visade upp, flinade och suckade hela tiden när Christian pratade. Men sedan på andra sida var inte den kvninliga programmledaren så bra, hon (som jag tyckte) avbröt Christian flera gånger mitt i en mening. Det var uppenbart att hon är för IPRED.

  Stefan Sauk, som många redan har skrivit har inte fattat det här med fildelning, han använder en tv-apparat som exempel och att man ska byta namn på piratkopiering för att han gämförde det med pirater som tog över fartyg som vi har hört om i media. Han är helt ute och cyklar och borde läsa på lite innan han kommer med kommentarer som han inte vet är sanna.

  Kommentar av Anonym — 3 april 2009 @ 7:54

 46. […] experter eller bolagsrepresentanter och avbryter, skäller eller drar absurda liknelser om stulna TV-apparater, snatteri, länsade bankkonton eller annat häcklande. Mönstret är så förvillande lika att man […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Den omöjliga debatten — 22 april 2009 @ 22:32

 47. Manuell trackback:

  TV4 och demokratiskt ansvar

  Kommentar av Thomas Tvivlaren — 20 februari 2010 @ 17:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: