Christian Engström, Pirat

14 november 2008

”Den digitala personliga integritetens värde är bisarrt överdriven”

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 23:04
Mikael Wendt (fp)

Mikael Wendt (fp)

”Den digitala personliga integritetens värde är bisarrt överdriven.”

Så skriver Mikael Wendt (fp) på sin blogg, apropå Ipred-lagen.

Mikael är ordförande för folkpartiet i Skövde och gruppledare i kommunfullmäktige. Han beskriver sig själv som liberal humanist.

Jag hoppas Mikael Wendt kommer utveckla det här intressanta citatet. Och jag skulle gärna vilja veta om det är folkpartiets officiella linje han ger uttryck för.

Hur mycket personlig integritet tycker en liberal humanist i folkpartiet vore lagom, om nu de nivåer som diskuteras idag är bisarrt överdrivna?

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

22 kommentarer

 1. Wendt åsikter är mycket skrämmande, och människofrämmande….

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 14 november 2008 @ 23:19

 2. Man blir lite ställd när man läser någonting sådant som jag nu fick läsa…

  Vad ska man skriva?
  Ja, någonting MÅSTE MAN JU BARA SKRIVA!

  Det vill liksom inte komma fram några ord…

  Man blir bara så himla ledsen.. Det blir bara tomt!

  Han har tydligen då sagt ”digitala personliga integriteten” men det är väl så det börjar? Sedan kommer glidningarna. Eller rättare sagt det var ju inte där det började!!!

  Integritet betyder ju hel .. som i integralhjälm, integer, integrera… så det finns ingen digital integritet som kan särskiljas från den övriga integriteten.

  Antingen har man en integritet eller så har man inte. Antingen har man en hel, obruten människa.. eller också så har någon våldfört sig på denna helhet och då är man inte riktigt hel längre…

  Vet folkpartiet vad man säger när man säger någonting sånt här? Efter Westerberg-effekten så ökade folkpartiets röstetal dramatiskt! Man fick så många förtroendeposter som skulle bemannas så de valda räckte nästan inte till.

  Man satte då mängder med nya folkpartister i partiskola för att snabbskola fram representanter…

  Är det detta vi här ser resultatet av? En snabbskolad representant som inte riktigt tillgodogjort sig kursen? För de som röstat fram sådana här representanter kan väl ändå inte avsett att få detta resultat? Är det kanske dags för fördjupningskursen?

  I folkpartiet av alla partier? De som säger sig värna liberala idéer.

  Jag blev som sagt väldigt ledsen! Om personer som lämnat oss för bara några få år sedan, släktingar, vänner kunde se den utveckling vi får bevittna skulle de ha gråtit!

  För några sketna kronors skull ska våra liv förnedras. På grund av girighet hos några få skivbolagsdirektörer och hos några väldigt få ”konstnärer” och ”kulturarbetare” så ska vår integritet kränkas. Därför ska man ska kallas ”tjuv” och ”slödder” och få andra tillmälen.

  Vi behöver sannerligen återställa vårt samhälle – allas vårt GEMENSAMMA SAMHÄLLE.

  Vi måste få stopp på detta rytande monster, denna giriga best! Vi måste hjälpas åt – mammor och pappor med tonårsbarn – invandrare – fria kulturarbetare och riktiga konstnärer. Vi vill ha fri information, fri och okränkt kommunikation!

  Sätt ned foten!

  Avskaffa FRA!
  Säg nej till IPRED!

  Kommentar av Hans J — 14 november 2008 @ 23:57

 3. Hah, ja, ska man tolka det som ett skämt, eller ska jag gräva ner mig under täcket och gråta direkt?

  Fan vad alliansen (och oppositionen) är läskiga.

  Kommentar av Bitchslap Barbie — 15 november 2008 @ 0:32

 4. HELT OBEROENDE???.

  ”Mikael Wendt har skrivit 7 bidrag till Melodifestivalen.
  1987 – Fyra bugg och en CocaCola – Lotta Engberg – första plats
  1987 – Nya illusioner – Annica Jonsson – utan placering
  1990 – Som en vind – Edin-Ådahl – första plats
  1990 – En gång till – Lotta Engberg – åttonde plats
  1990 – En sensation – Peter Jöback – nionde plats
  1995 – Jag ger dig allt – Jessica G Pilnäs – tredje plats
  2000 – Tillsammans – Midnight Band – sjätte plats ”

  1. Inte konstigt om han vill ”bugga” oss?
  2. Talande med ”Nya illusioner”
  3. Visst kan vi känna oss blåsta?
  4. Det får väl snart vara nog?
  5. Sensation? Ja visst fan är det ynkligt!
  6. Han måste syfta på FRA?
  7. Tillsammans? Nej tack”

  Kommentar av Hans J — 15 november 2008 @ 0:38

 5. SOm jag konstaterade för nån dag sen… http://antikristen.net/2008/11/12/undrade-justundrade-just/

  Kommentar av SixDays — 15 november 2008 @ 1:03

 6. Integritet är integritet. Det är inte en gråskala. Antingen har man det, eller så har man det inte. Det finns ingen delvis omskärelse, liksom. De enda som verkar ha svårt att förstå detta är våra kära folkvalda politiker, och det bevisar bara om igen att de inte har någon integritet – inte någonstans.

  Kommentar av isecore — 15 november 2008 @ 2:05

 7. Jga har kikat lite på Mikael Wendts blog ”på skoj” den senaste tiden. Trevligt att höra att han är helt opartisk i frågan.
  Jag finner inte ord för dena man alltså. Hur har han kommit dit han är?

  Tack föresten Christian för din insats. Ni har min röst i nästa val.

  Kommentar av gillar inte — 15 november 2008 @ 4:55

 8. Wendt skriver även i en kommentar på sin blogg:

  ”Nej, men man kan ta fram de värsta syndarna genom att ‘signalspana’ efter vissa precisa sökbegrepp. Man kan också genom upplysning och bättre tillgänglighet tala om vad priset är för att ladda ner /fildela liksom var och hur man kan betala.”

  [sarkasm] Självklart: öka tillgängligheten endast till de kommersiella filsyndarna längst upp i fildelningspyramiden genom signalspaning och skicka sedan sedan vänliga och informativa prisupplysningar och betalningsinstruktioner. [/sarkasm]

  Kommentar av Tor — 15 november 2008 @ 11:15

 9. […] över Wendts uttalande på Christian Engströms […]

  Pingback av Integritet - viktig eller inte? « Bitchslap Barbie — 15 november 2008 @ 12:54

 10. Hans J … m fl. Ja, fps utveckling är beklämmande. Däremot ska man inte blanda ihop fp med liberalism. Det är inte samma sak längre. Som jag känt liberalismen, och med den betydelse den har för mig, är den ngt helt annan än merparten av dagens fp-politik och än sådana åsikter som Johan Batong-Pehrsson, Mikael Wendt m fl torgför.

  Jag har f.ö. gått in på den senares blogg och svarat tämligen utförligt. Såg att det har flera andra också gjort.

  Kommentar av larserick — 15 november 2008 @ 13:06

 11. I senaste numret av Ingenjören finns en artikel av Bo Dahlbom, professor vid IT-universitet i Göteborg och medlem i regeringens IT-politiska råd, med rubriken ”Vi behöver Övervakning”. Han utvecklar en tanke om att vi aldrig varit så fria som nu, och antyder att det inte är så bra. Om någon hittar artikeln på nätet eller kan skanna den eller nåt så hojta till och skicka till Christian eller Rick eller nån. Jag tänker försöka skriva en kommentar och skicka till tidningen. Ett citat: ”Om man ställer övervakningen i relation till rörelsefriheten (såväl fysiskt som virtuellt) måste man konstatera att vi aldrig varit så lite övervakade som idag. Det om något borde oroa oss.”

  Detta är väl ett svar på varifrån Wendts och andra idéer kommer ifrån.

  Kommentar av Jesper — 15 november 2008 @ 17:08

 12. Wendt passar bra i fp tycker jag. För mig är den stereotypa folkpartisten en gammal folkskollärare som med pekpinne och rotting inpräntar disciplin och lydnad i klassen. Wendt ligger väldigt nära denna stereotyp.

  (Jag slutade rösta på fp den dagen jag insåg att fp är lika mycket liberaler som Nationalsocialisterna var socialister.)

  Kommentar av Hoffa — 15 november 2008 @ 18:09

 13. Övervakningsprofeten Bo Dahlboms artikel i Ingenjören finns på http://www.ingenjoren.se/Sidor/default.aspx, och så får man läsa tidningen som PDF. Hans debattartikel finns på sidan 18. Tag lugnande innan.

  Kommentar av Jesper — 15 november 2008 @ 20:42

 14. Hmmm… – ”Lev i Frihet !” – kan måhända ses som ett helt främmande begrepp/agenda för Mikael Wendt (fp), kanske… 😥

  Kommentar av Josef Boberg — 16 november 2008 @ 14:24

 15. Jesper:

  Jag är glad att jag inte är med i Sveriges Ingenjörer, utan i ett annat förbund.
  Hade jag varit med i SI, hade jag direkt gått ur, p g a Bo Dahlboms artikel.

  Det är så man blir illamående. Den mannen kan inte få kalla sig ingenjör, för i ingenjörskoden står det att en ingenjör ska verka för demokrati, inte dess nedmontering, som Bo Dahlbom gör.

  // Civilingenjör

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 16 november 2008 @ 14:58

 16. Hoffa, racka nu inte ner på de gamla folkskollärarna – dessa ideella folkbildningsentusiaster – bara för att dagens fp-are hamnat snett!

  En av de fp-are som gjorde mig till liberal OCH folkpartist det var en gammal folkskollärare. Och riksdagsman. Han hade den goda smaken att rösta emot partilinjen på ett synnerligen liberalt sätt.

  Men dagens mähäiga knapptryckade batong-Pehrsson-kopior de ger jag inget för. Sålunda är jag inte folkpartist längre, men fortfarande liberal.

  Kommentar av larserick — 17 november 2008 @ 15:58

 17. Jesper, han har även publicerat artikeln på sin egen hemsida. http://www.viktoria.se/dahlbom/get/getDocument.php3?id=220

  Kommentar av Ingen speciell — 17 november 2008 @ 19:23

 18. alltid härligt att se fascisterna sticka fram…

  Kommentar av robjoh — 17 november 2008 @ 22:20

 19. Hmm, Bo Dahlboms märkliga ”hållning” får mig att fundera på ifall han även är engagerad som aktieägare eller motsvarande i något ”säkerhetsföretag”.

  En person med hans ståndpunkter drivs väldigt sällan av ”idealism” utan av något annat, som våra primitiva mänskliga instinkter, som att ”vilja ha”.

  Ifall någon medborgarjournalist här har tillgång till Bolagsverkets söktjänst så kan man där söka på Bo Dahlboms namn, och se i vilka bolag han förekommer. Det skulle vara intressant att se vad en sökning ger!?

  Ja, efter några minuters medborgarjournalistik på det fantastiska ”Internets” så fann jag följande dokument med den hmm, ”lustiga” titeln ”Landets säkerhet är inget för amatörer”;

  http://www.foi.se/FOI/templates/Page____671.aspx

  Bo Dahlbom kallar där vårt värnpliktsförsvar för ”amatörbaserat”, och vill byta ut det ”mot innovativa insatsstyrkor som kan hantera teknik och tolka en lägesbild snabbt”.

  Det säger ju en hel del.

  Anledningen till att demokratiska länder har värnpliktsförsvar är att försvaret i en demkrati aldrig får bli en maktfaktor. I gamla gamla tiders Europa, hade man privata armeér med legoknektar som tog uppdrag åt den som betalde mest. Dessa privatarmeér hade följaktligen behov av att skapa ”arbetstillfällen”, d v s ständiga krig. Som bekant som har Europas historia präglats av ständiga krig de senaste 500 åren.

  Suck, så det är mycket dummt att avskaffa vårt värnpliktsförsvar.

  Lär man inget av historien så är man dömd att upprepa den.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 17 november 2008 @ 23:01

 20. Kan man vara folkpartist och uttala sig så?
  “Den digitala personliga integritetens värde är bisarrt överdriven.”
  Liberal, my ass att han är.

  Kommentar av Amatörfotografen — 18 november 2008 @ 0:32

 21. Läste snabbt igenom Ingenjören artikel, som vanligt målar Ers Eminens med en stor pensel och drar snabba och förenklade slutsatser, ganska förvånande för att komma från en professor i Informatik och tillike docent i teoretisk filosofi, logiken borde lysa igenom mer men det gör den tyvärr inte och kommer aldrig att göra. Bo Dahlbom är en egocentrisk gaphals som gör allt för att provocera med syftet att få uppmärksamhet och publicitet.

  Som tur är lever vi i en demokrati med vad allt det innebär, för ingen normal individ vill leva i Bo Dahlboms elitistiska supersamhälle, ett samhälle som formats av en handfull superintelligenta att passa dem själva. Han borde istället fundera över hur vi bygger in dämpare och spärrar för tekniken som gör allt större intrång i vårt privatliv. Integritet är inte like med vapen Bo Dumbom.

  Kommentar av Nescio — 5 februari 2009 @ 6:55

 22. […] “Den digitala personliga integritetens värde är bisarrt överdriven” (14 november 2008). Folkpartisten och låtskrivaren Mikael Wendt talar klarspråk om hur han värderar de medborgerliga rättigheterna när de eventuellt står i konflikt med hans egen plånbok. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: