Christian Engström, Pirat

11 november 2008

Skivdirektör förnekar maffia-anknytning

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 20:23
Lobbyorganisation utan kopplingar till maffian, enligt egna uppgifter

– Svenska skivbolag är inte del i maffian, säger Lars Gustafsson, vd för svenska IFPI, till Aftonbladet i en intervju.

IFPI är de stora skivbolagens lobbyorganisation. De har arbetat hårt för att få regeringen att föreslå den nya piratjägarlagen IPRED. Men de ingår inte i maffian, alltså.

Jag vill tacka Lars Gustafsson för det klargörandet. Nu har visserligen varken jag eller någon annan påstått att de skulle vara det, men jag tycker det är festligt att han känner ett behov av att påpeka saken själv.

Och jag kan förstå att han tycker att förtydligandet är på sin plats. För även om varken jag eller någon annan har påstått att de faktiskt skulle vara del i maffian, har ju de stora skivbolagen gjort sig kända för att tillämpa mycket tvivelaktiga metoder i sin jakt på fildelare när de väl får chansen. Det vet vi av erfarenhet från länder som har infört lagar som liknar det svenska lagförslaget. Danmark, exempelvis. Eller USA.

Så här går det till:

När skivbolagen väl har fått tag på namnet bakom en ip-adress som de misstänker för fildelning skickar de ut ett ”varningsbrev”. Där hotar de med att stämma personen som står för internetabonnemanget på hundratusentals kronor eller mer, om han inte går med på att betala en ”frivillig” förlikning på några tiotusental kronor.

För de allra flesta vanliga familjer som får ett sådant brev är det i praktiken bara att betala. Även om de anser att de faktiskt är oskyldiga är det ett enormt vågspel att driva saken till rättegång. Det är nämligen inte en vanlig brottsmålsrättegång där åklageren måste bevisa bortom rimligt tvivel att de är skyldiga.

I ett civilmål är beviskraven mycket lägre satta. Det räcker med att skivbolagens advokater kommer upp till 51% sannolikhet att familjen är skyldig för att den ska dömas. Och då tvingas de inte bara betala skadeståndet. Den (eventuellt) fildelande familjen får också stå för skivbolagets alla advokatkostnader. Totalnota: åtminstone flera hundra tusen, i värsta fall ännu mer.

Och om det skulle vara så att familjens tonåring faktiskt har delat ut en låt eller en film med bittorrent, men att pappan som står för abonnemanget ändå tycker att det är oskäligt att han ska tvingas betala 20.000 för en enda låt, då finns det ännu mindre han kan göra åt saken. Att gå till rättegång vinner han ingenting alls på, för lagen säger uttryckligen att skivbolaget inte behöver bevisa att de faktiskt har förlorat några pengar för att få skadestånd. Enligt den föreslagna lagen har skivbolaget rätt att sätta skadeståndet så högt de anser att de behöver för att avskräcka andra från att fildela.

Så i praktiken är det nästan alltid bättre för den vanliga familjen att bara bita ihop och betala vad bolaget begärde i ”förlikning”. Även om de anser sig vara oskyldiga. Att få sin sak prövad i domstol blir alldeles för riskabelt när det gäller den här typen av civilmål.

Så har det blivit i alla länder som har genomfört den här lagstiftningen hittills, och det finns inget skäl att tro att Sverige skulle bli annorlunda.

Jag tycker att en bra beskrivning på det här förfarandet är ”legaliserad utpressning”. Men det innebär förstås inte att IFPI är en del av maffian, bara för att de använder metoder som för tankarna dit. IFPI och de stora skivbolagen är fristående organisationer. På just den punkten tror jag faktiskt på Lars Gustafsson.

Men i övrigt ljuger Lars Gustafsson friskt när han pratar med Aftonbladets reporter. Det är ingen jättelång artikel, men Lars Gustafsson lyckas få in ganska många osanningar ändå. Vi börjar från början:

Den nya lagen innebär ökad rättssäkerhet. [säger Lars Gustafsson]

Nej, inte alls. Idag är uppgiften om vilken abonnent som hade ett visst ip-nummer skyddad enligt Lagen om elektronisk kommunikation. Den säger att det är förbjudet för en internetleverantör att lämna ut den uppgiften. Med IPRED-lagen blir de istället skyldiga att göra det. På vilket sätt får svenska familjer ökad rättssäkerhet av att film- och skivbolagen kan börja skicka ut ”offers you can’t refuse” på samma sätt som i Danmark?

Det är betydligt mindre intregritetskränkande att man får ett samtal från oss än att man blir utsatt för en husrannsakan av polisen klockan sex på morgonen.

Må så vara, men polisen har inte rätt att göra husrannsakan klockan sex på morgonen för att någon misstänks för fildelning. Det vet Lars Gustafsson, så han ljuger när han försöker påskina något annat. Faktum är att polisen inte ens har rätt att få ut namnet bakom ip-adressen på en misstänkt fildelare. De privata film- och skivbolagen kommer att få större befogenheter än den svenska polisen med IPRED-lagen.

Vi måste komma med bättre bevisning till domstol än vad som nu krävs när vi går till polis och åklagare. De har lägre beviskrav för att inleda förundersökning än vad som krävs för att domstol ska besluta om ett informationsföreläggande (att personuppgifterna på den som har IP-numret lämnas ut).

Nej. Det enda skivbolaget har är ett ip-nummer som (de påstår att) de har sett fildela. Det har räckt för att polisen skulle inleda förundersökning i de fall som har varit hittills, och det kommer att räcka för att domstolen ska lämna ut namnet bakom ip-numret i framtiden. Om domstolen skulle kräva mer än ett ip-nummer blir lagen helt verkningslös, eftersom ett ip-nummer är allt som skivbolagen har och kommer att ha. Lars Gustafsson ljuger.

Vi har inte för avsikt att överutnyttja det här regelverket.

Jaså, på så sätt. Säg det till Jammie Thomas i USA, som ni stämde på 24 miljoner kronor för att hon delat ut 25 låtar på Kazaa, men där domstolen bara lät er få 1,4 miljoner kronor. Eller till ålänningen som ni krävde på 250.000 kronor för att inte stämma honom för fildelning. Eller till något annat av era offer i andra länder. Vi behöver inte spekulera om hur film- och skivbolagen kommer utnyttja regelverket om de får det. Vi har redan facit från andra länder.

Bara vetskapen om att det finns tror vi kommer att ha en allmän preventiv effekt.

Det är möjligt att ni tror det, men varför gör ni det i så fall? Erfarenheten visar ju att den här typen av lag inte får fildelningen att minska. Lagen inför ett stort mått av rättsosäkerhet för alla som har ett internetabonnemang, men den uppnår inte ens syftet att minska fildelningen. Lagen är bara samhällsskadlig. De enda som tjänar på den är organisationer som IFPI, som kan anställa fler advokater till att driva fildelningsprocesser och tjäna pengar på det.

I grunden handlar det om att upphovsmän, artister, musiker och skivbolag måste få möjlighet att få ersättning för sina insatser.

Nej, det handlar det inte alls om. Hushållen har spenderat mer pengar på kultur och underhållning varje år sedan fildelningen kom igång runt 1999. Upphovsmän, artister och musiker har mer pengar att slåss om än de någonsin haft. Förlorarna är de stora skivbolagen som inte längre behövs, men som tidigare kontrollerade marknaden och kunde sko sig på både artisters och konsumenters bekostnad. I grunden handlar det om att de företagen försöker stanna klockan för att få behålla den kontrollen. Och IFPI är deras representant.

Det här var ett halvdussin osanningar som Lars Gustafsson lyckades få in i den ganska korta intervjun. Det tycker jag i sig är lite imponerande. Men jag ska bjussa på ett citat till. Allra sist i intervjun nämner reportern mitt namn, varpå Lars Gustafsson svarar:

…han [Christian Engström] sprider så mycket osanningar i alla fall. …

Exakt vilka osanningar då? skulle jag vilja fråga Lars Gustafsson. Har du några exempel från min blogg, eller något annat jag har uttalat offentligt, där du vill påstå att jag har ljugit om sakförhållanden? Då skulle jag vilja veta vad i så fall.

För annars får vi väl lägga till även det här sista citatet från Lars Gustafsson på listan över lögner. Då var vi uppe i sju. För jag tror faktiskt fortfarande på hans förnekande av att IFPI har några formella band till maffian. Trots att han har lite svårt med sanningen i övrigt.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

50 kommentarer

 1. Det var en mycket grundlig demonstration av hur man tvålar till någon 🙂 Återstår att se om AB uppmärksammar detta eller låter Gustafsson stå oemotsagd…

  Kommentar av Aldain — 11 november 2008 @ 20:42

 2. […] Christian Engström har skrivit bra om detta, så jag kastar in en […]

  Pingback av IPRED - igen igen « Bitchslap Barbie — 11 november 2008 @ 20:47

 3. Ah, jag älskar mening-för-mening-sågningar. Tumme upp.

  Kommentar av Daniel Brahneborg — 11 november 2008 @ 20:50

 4. Om han pekar ut dig som en lögnare så kräv att få gå i replik med just detta i Aftonbladet.

  Kommentar av Stoffe — 11 november 2008 @ 20:52

 5. […] som protesterar vill ställa upp för upphovsrättsinnehavarna — men det gör vi genom att motarbeta tankar om privatpolislagar. Vi kämpar nämligen även för kultursektorn, alla vi tusentals människor som protesterar mot […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » En tvållåda märkt IPRED — 11 november 2008 @ 20:59

 6. […] 11 november 2008 av David Högberg Känner inte att jag behöver lägga till någon särskild kommentar, utan hänvisar helt enkelt läsare av min blogg som inte är övertygad om behovet av att stoppa “piratjägarlagen” till läsning av Christian Engströms senaste inlägg. […]

  Pingback av IPRED, pars II « Traditio et renovatio — 11 november 2008 @ 21:14

 7. Kanske är detta av intresse.

  Glömt inte bort att Ifpi fyller 75 år just denna månad!

  Kommentar av rasmus — 11 november 2008 @ 21:15

 8. Klockrent Engström!

  Tack!

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 11 november 2008 @ 21:15

 9. För övrigt måste du ju få in en replik till artikeln, som de fakto var en insändare från Lars Gustafsson, i AB!

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 11 november 2008 @ 21:18

 10. @Rasmus:

  AHA, var det på grund av vad som fanns med i denna historieskrivning som de ville framhålla att de inte var en del av Mafian? Undrar alltså om det har varit så under hela deras historia?

  Sedan är det ju rätt fräckt av Lars Gustafsson att uttala sig som han gör. En ursäkt är på sin plats!

  Kommentar av Hans J — 11 november 2008 @ 21:27

 11. Jag copy-paste:ar vad Stoffe skrev här ovanför:
  Om han pekar ut dig som en lögnare så kräv att få gå i replik med just detta i Aftonbladet.

  Kommentar av Snild — 11 november 2008 @ 21:57

 12. […] som slår mig när jag läser Lars Gustavssons verklighetsfrånvända trams och Christian Engströms detaljerade sågning, är en total förundran. Varför lär de sig aldrig? Varför förstår inte upphovsrättsmaffian […]

  Pingback av Varför muckar de? | Basic personligt — 11 november 2008 @ 22:14

 13. […] att skivbolagen lyckas ljuga sju gånger i en och samma intervju, att skivbolagens historiska koppling till det fascistiska Italien på […]

  Pingback av Intensifier » Antimarknadernas stöveltramp på integriteten — 11 november 2008 @ 22:59

 14. […] och flera hade kommenterat IFPI-muppens (Lars Gustavsson) uttalande på Aftonblaskan, där i bland Christian Engström, Opassande och […]

  Pingback av Kakbit » Blog Archive » Skivbolagsmaffian blir Poliser? — 11 november 2008 @ 23:31

 15. @Stoffe, Snild:

  Äh, att kalla politiker för lögnare måste vem som helst få göra, till och med skivdirektörer. 🙂 Men vi får väl se om han kan backa upp det.

  Jag mejlade till reportern på Aftonbladet och sa att jag har lagt ut ett svar här på bloggen, och att hon får använda det hur hon vill om hon känner för det.

  Kommentar av Christian Engström — 11 november 2008 @ 23:35

 16. Skriver min kommentar här då det tydligen är överfullt hos Aftonbladet 😉
  Jag är rätt säker på att Lars Gustafsson, IFPI, ingår i Antipiratbyrån, som 2005 hamnade på silverplats i kampen om titeln Årets lobbyist, vilket visade att upphovsrättsivrarna flyttat fram positionerna i sitt krig mot fildelningen. Detta skrev ett antal forskare vid KTH om i en artikel i Ny Teknik den 16 november 2005 i anslutning till att lobbyn lyckats förmå Tingsrätten i Sollentuna att döma en 27-årig Sollentunabo till 80 dagsböter för att ha gjort filmen ”Den tredje vågen” tillgänglig för nedladdning. Detta samtidigt som de hävdade att industrin skulle vinna på att utveckla lagliga former snarare än att försöka utrota fildelningstekniken. Tänk om de satt fart på den utvecklingen istället för att ägna sig åt att jaga fildelare. SOM-institutet har en undersökning av Biovanor som visar att biografägarnas påståenden att fildelning skulle vara orsak till sämre besökssiffror inte heller stämmer.

  Kommentar av farmorgun — 12 november 2008 @ 0:07

 17. Farmorgurun: Nej, Ifpi ingår inte i Antipiratbyrån, där ingår mest film- och dataspelsbranscherna. Ifpi är också mer av en riktig, internationell organisation, medan Antipiratbyrån är aningen mer diffus.
  Däremot är det klart att Ifpi och Antipiratbyrån ofta samarbetar (som i processen mot The Pirate Bay).

  Kommentar av rasmus — 12 november 2008 @ 1:53

 18. Bra och insiktsfullt skrivet, som vanligt.

  Jag fattar inte hur regeringen motiverar att det enbart är upphovsrättsindustrin som ska få möjligheten att stämma privatpersoner till dylika fantasibelopp. Vi andra yrkesgrupper borde ju protestera att det här lagförslaget är högst orättvist mot oss.

  Säg att Lars Gustafsson snattar ett tuggummi i min butik. Då vill ju jag nu få rätt att stämma honom på 100’000 kr för att täcka både den faktiska skadan (50 öre) och mitt intresse i att ”liknande intrång inte sker igen”. Lika borde väl vara lika för alla jämförbara typer av stämningar?

  Kommentar av Tino — 12 november 2008 @ 4:23

 19. Tino: Mycket riktigt. Själv har jag varit med om folk som smitit från en taxinota på runt 500:-. Hur mycket ska jag vilja kunna stämma dom på?

  Kommentar av Aiue — 12 november 2008 @ 4:58

 20. Christian, utmärkt. Du är ett ämne till en politiker 😉 Och inom ditt huvudområde blir du mkt slagfärdig.
  — men ”one-liners” är det man får in i teve och press numera.
  Så erkänn att Lars Gustafsson lyckades bra med så mycket strunt/lögner på så begränsat utrymme.

  Kommentar av larserick — 12 november 2008 @ 10:06

 21. […] roliga är att sent igår så kommenterade just Christian en artikel från Aftonbladet där Lars Gustavsson från IFPI förnekar att de har […]

  Pingback av Rundvandring på internet « PiratJanne — 12 november 2008 @ 11:54

 22. […] Christian Engström har f.ö. en mycket klarare genomgång av hur IPRED kommer att påverka svenska […]

  Pingback av Stoppa IPRED | Dumheterna — 12 november 2008 @ 15:15

 23. […] ineffektiv. Det enda den för med sig är systematiserad och legaliserad utpressning som bara kan beskrivas som […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Så fungerar Antipiratlagen i Finland: 2/3 fildelar — 12 november 2008 @ 16:00

 24. Det skrämande i hela piratjägar lagen är ju att det driver på dark-nets, krypterade tunlar och annat som skyddar mot insyn är att det är ju inte så fall en fildelare som kommer använda utan, brottslingar, pedofiler, å annat skum rask folk.

  hoppas aftonbrasan(brinner bra när man ska tända en brasa fast dom skriver en massa skit :-D) tar in dina motsvar som riktigt sågar L Gustavsson vid fotsulerna.

  Kommentar av PROS — 12 november 2008 @ 18:40

 25. […] polisen än IFPI! Via Christian Engström (från Antipiratbyrån?!) hittar jag ett synnerligen intressant uttalande från IFPI:s vd Lars […]

  Pingback av Hellre polisen än IFPI! « Tomas sida — 12 november 2008 @ 19:48

 26. Och som vanligt är det inte de verkliga skurkarna som kommer att klämmas åt eftersom det ju är larvigt enklet att gömma IP-adresser. Nej det är som vanligt de den vanliga människan som kommer att sättas dit för småbrott. Men mening är ju heller inte att komma åt de som fildelar kommersiellt. Denna och andra lagar är bara delar av den stora rörelse som pågår för att skrämma vanliga människor till tystnad och lydnad.

  Kommentar av Populisten — 12 november 2008 @ 20:30

 27. […] När kulturarbetarna går ut och försvarar fildelarlagen så arbetar man i huvudsak för de artister som redan nu klarar sig på sitt arbete, man arbetar för de etablerade, för de stora och framgångsrika. Det är ett försvar av förlegade produktionsförhållanden om gynnar storbolagen och de som redan har. Dessutom ett dödsdömt försvar. Den tekniska utvecklingen kommer att göra det sätt som musik och film produceras och säljs på idag, överflödigt. Lagen spelar därvid ingen roll utan får som enda resultat att enskilda ungdomar, enskilda personer kommer att jagas och förföljas av privatpoliser med utpressarmetoder och hotbrev. Nåt man kanske lärt sig från de maffiaförbindelser som faktiskt funnits i skivindustrin och som kanske kan förklara uttalandet från Ifpi om att man inte tillhör maffian. […]

  Pingback av Kulturarbetarna kommer inte att tjäna mer | Svensson — 13 november 2008 @ 8:17

 28. ”Det är betydligt mindre intregritetskränkande att man får ett samtal från oss än att man blir utsatt för en husrannsakan av polisen klockan sex på morgonen.”

  Hur intregritetskränkande är det då att bli utsatt för en husrannsakan av en upphovsrättsorganisation?
  … som skall säkra bevis … eller undanröja …
  Bedöm själva!
  http://www.sr.se/sida/Gruppsida.aspx?Grupp=5327&page=1&Artikel=2265080&ProgramID=1012

  Kommentar av Bengt Svensson — 13 november 2008 @ 16:03

 29. Upphovsrättsliga Elefantmän – Del 1…

  Vår tids sanning i relation till den nya tiden och internet i allmänhet och sanktionsdirektivet i synnerhet är att det spelar faktiskt ingen roll hur mycket lagstiftning man gödslar med när problemet inte är av juridisk karaktär utan teknisk o…..

  Trackback av Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats — 13 november 2008 @ 19:46

 30. Innebär det här lagförslaget att ägaren till abonnemanget hålls ansvarig för vad abonnemanget används till? Annars bör ju rimligen alla medlemmar i ett hushåll kunna blåneka. Eller är det bara singelhushåll som kan drabbas?

  Kommentar av Elvine — 13 november 2008 @ 21:52

 31. […] på den. Så alternativet till att skicka utpressningsbrev för att någon laddat hem “Papaya Coconut” är att sparka in dörren hemma hos dem klockan sex […]

  Pingback av Dynamic Man » Ikappkomningspostande, del 3 — 13 november 2008 @ 23:23

 32. […] IPRED-anhängarna är totalt icke-konstruktiva inlägg där det hävdas att IPRED-motståndarna ljuger och beter sig hatiskt. Man kan ju tycka att om man är så bombsäker på att ens ståndpunkt är […]

  Pingback av IPRED — en vattendelare? at andra sidan — 14 november 2008 @ 3:05

 33. Det där var rent lysande välskrivet. Det kan vara riskabelt att alltför bestämt förneka något som ingen har trott, men det kan också vara användbart.

  ”Folk drogs till honom, lockade av alla historier om honom, vilka han själv förnekade. Huruvida det egentligen fanns några andra källor till alla dessa historier förutom hans egna förnekanden av dem, blev aldrig riktigt klargjort.
  Historierna antydde övernaturliga krafter, vilka han skulle ha ärvt från moderns släkt som han hävdade hade bott i den snobbigare delen av Transsylvanien. Eller, det vill säga, han hävdade inte alls att det var så, utan sa att det var det mest absurda nonsens han någonsin hade hört. Han förnekade ihärdigt att det skulle finnas några vampyrer i släkten. Men han gick ofta omkring i en stor, flaxande läderrock och på sitt rum hade han en sådan där apparat som påstås bota onda ryggar om man hänger upp och ner i dem. Sedan såg han till att vid alla upptänkliga, konstiga tider, speciellt nattetid, bli upptäckt när han hängde upp och ner i den där apparaten. För att sedan givetvis hävda att det inte hade något som helst samband med vampyrryktena.
  Genom att på ett mycket genialiskt sätt göra en rad strategiska förnekanden angående spännande och exotiska saker lyckades han skapa en myt kring sig själv, som till exempel att han skulle vara mystiker, telepatisk, dödsmärkt, klärvoajant och en psykoassisk vampyr.
  Vad psykoassisk betyder?
  Tja, det var Dirks eget ord och han förnekade ihärdigt att det betydde någonting alls.”
  Douglas Adams, ”Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå”

  Kommentar av Björn Persson — 14 november 2008 @ 9:28

 34. […] övrigt står Christian Engström (pp) för det mest pedagogiska IPRED-inlägget jag hittat när jag kollat in de senaste två veckornas debatt: efter hans genomgång finns det […]

  Pingback av Folkets Bio om IPRED1 « V, fildelning & upphovsrätt — 14 november 2008 @ 9:44

 35. […] att börja med, så förtydligade ju skivbolagslobbyns VD Lars Gustafsson häromdagen att de inte är en del av maffian. Det är lite humoristiskt. De har kallats för “maffia” i nät- och communitykretsar […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Morgonhumor — 14 november 2008 @ 11:21

 36. För att kunna avgöra om IFPI m fl organisationer är en del av Mafian så behöver vi väl en ordentlig definition av begreppet Mafia.

  Kommentar av Hans J — 14 november 2008 @ 15:48

 37. […] som Lars Ohly sa om FRA-lagen. Riv upp, gör om, gör rätt! Vi (folket) vill inte veta av IFPI’s maffiametoder i […]

  Pingback av Johan Bakke - En blogg! » Arkiv » Den lilla, men högljudda, piratgruppen? — 14 november 2008 @ 16:37

 38. Jag tror nog att det är dags att starta ett skivbolag om lagförslaget går igenom. Lars Gustafssons IP-adress till kontoret borde inte vara så svår att få tag på. Sen ska här krävas pengar för att avskräcka andra att fildela! 😉

  http://www.piratbyran.org/bevismaskinen/

  Kommentar av Nico — 14 november 2008 @ 16:40

 39. Vilket skämt ipred är, har politikerna inte lärt sig något av FRA-debatten?

  Det hela känns bara som en dålig repris.

  Kommentar av Galna Kocken — 16 november 2008 @ 18:55

 40. […] Ipred handlar inte alls om att göra några förändringar i upphovsrätten. Den ska fortsätta vara som den är. Det nya med Ipred är att privata företag får ta över ansvaret för fildelarjakten, istället för att polis och åklagare ska sköta den. Det är det som är det kontroversiella. I synnerhet som vi vet av erfarenhet från andra länder att det i praktiken leder till legaliserad utpressningsverksamhet. […]

  Pingback av Inte om det gäller min dator, Jan Guillou « Christian Engström (pp) — 24 november 2008 @ 15:12

 41. > Det är nämligen inte en vanlig brottsmålsrättegång där åklageren måste bevisa
  > bortom rimligt tvivel att de är skyldiga.

  En liten petitess i all enkelhet. Raden ovan är missvisande. Åklagaren behöver inte bevisa någonting i en rättegång, endast ”göra troligt” att det har skett på det sätt åklagaren säger.

  Kommentar av Vicarius filii dei — 25 november 2008 @ 14:37

 42. […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Om en pizzeria — 5 januari 2009 @ 21:07

 43. […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

  Pingback av Välkommen till Stasi och KGB land DAG 5 « UD/RK Samhälls Debatt — 5 januari 2009 @ 23:24

 44. Ja den där Lars är inte klok. Tur att det finns någon som sätter honom på plats.

  Kommentar av Sanna Lindén — 6 januari 2009 @ 12:02

 45. […] Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring […]

  Pingback av Johan Ronström » Blog Archive » Pizzerian utan radio — 6 januari 2009 @ 16:25

 46. […] att räcka att säga förlåt när IFPI:s privatpoliser knackar på dörren? Med tanke på dears track record känns det väl ganska osannolikt att en gammal hederlig ursäkt kommer att rädda en från att bli […]

  Pingback av Anna Troberg » När IFPI knackar på dörren räcker det inte att säga förlåt, Niklas… — 11 februari 2009 @ 12:34

 47. […] är att Christian jobbar på hårdare än de flesta av oss. Så sent som igår tvålade han till IFPI-Lars riktigt ordentligt. Det är mycket underhållande läsning! Det är dessutom mycket lärorik […]

  Pingback av Anna Troberg » IPRED är en skyddad verkstad för storbolagen och Christian är fortfarande vår homeboy — 11 februari 2009 @ 12:35

 48. […] Skivdirektör förnekar maffia-anknytning (11 november 2008). Lars Gustafsson, vd för skivbolagens lobbyorganisation Ifpi, förnekar i en intervju att de svenska skivbolagen skulle ha anknytning till maffian. Just det har väl ingen i och för sig påstått, men det är bra att han kommer med det klargörandet i alla fall. I övrigt beskyller han mig för att sprida osanningar om Ipred. Men han återkom förstås aldrig med något enda exempel på en sådan osanning som jag skulle ha spritt. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48

 49. […] varningsbrev har ju varit på tapeten tidigare. Ni minns väl de där utpressningsbreven som Antipiratbyrån i Danmark skickar ut? De är ju verkligen inte ett mjukt föredöme. Det verkar […]

  Pingback av Anna Troberg » Dagens Netopia: Mjukisspråk om stora kanoner — 24 februari 2010 @ 13:51

 50. […] för att skicka ett ”varningsbrev”. Någonting som i praktiken innebär att man legaliserat utpressning. Det som skett i andra länder är nämligen att man skickat kravbrev på x antal […]

  Pingback av Övervakning till ingen nytta « Jakob Lundgren — 20 juli 2010 @ 20:59


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: