Christian Engström, Pirat

10 november 2008

Stoppa IPRED nu!

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 15:49

n33637706842_1655Aftonbladet har en artikel idag med rubriken Ny lag ska kväsa fildelning, som handlar om regeringens piratjägarlag. Bland annat uttalar jag mig och påpekar att det kommer bli väldigt likt de gamla klassiska gangstermetoderna med utpressning. Det vet vi av erfarenhet från andra länder där film- och skivbolagen har fått de här befogenheterna. Och det är många som rasar mot det nya lagförslaget.

Häromdagen sa jag ungefär samma sak till TT, i en artikel som bland annat Expressen, Metro och Svenska Dagbladet har tagit in.

Båda artiklarna tar upp Facebook-gruppen Stoppa IPRED, som just nu har över 20.000 medlemmar och växer stadigt. Välkommen att gå med om du inte redan har gjort det!

Det finns också en kampanjsajt StoppaIPRED.nu. Där finns det konkreta tips på vad du kan göra för att hjälpa till att stoppa lagen. Sajten är en wiki, så fyll gärna på med ytterligare tips, argument och information.

Enligt uppgift har regeringen ännu inte bestämt sig slutligt för om den verkligen ska lägga fram det här lagförslaget, så just nu är ett bra tillfälle att göra sin röst hörd. Mejla riksdagsmännen och berätta vad du tycker om förslaget! Framför allt alliansens riksdagsmän behöver få höra vad vi väljare tycker innan det är för sent.

Och glöm inte att ta med rikdagsledamoten Otto von Arnold (kd) om du mejlar. Han stödjer inte bara piratjägarlagen som den ser ut i regeringens förslag, utan vill gå ännu längre. Han vill att polisen ska få göra husrannsakan och beslagta familjens alla datorer också, om film- och skivbolagen misstänker att någon har fildelat. Det har han skrivit en enskild motion om.

Otto von Arnold är 57 år gammal och har en ”hemsida under uppbyggnad”, men han har tyvärr ingen blogg. Men mejla honom kan man alltså göra.

Annars är nog risken stor att han och hans kollegor från de borgerliga partierna väljer en ganska dålig väg in i det framväxande informationssamhället. För att de inte förstår frågorna de lagstiftar om, och är för arroganta för att lyssna på någon annan än lobbyister och tjänstemän.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

31 kommentarer

 1. […] Christian Engström skrev nyss om Aftonbladets artikel om IPRED, och tog speciellt upp en motion som Otto von Arnold (kd) har skrivit. Christian verkar inte gilla den motionen, kan man väl sammanfatta det som. […]

  Pingback av Otto von Arnold har rätt | Basic personligt — 10 november 2008 @ 17:59

 2. […]Nä, jag blir bara mer & mer övertygad om att Piratpartiet behövs![…]

  Kommentar av urban cat — 10 november 2008 @ 18:29

 3. Har under de senaste två veckorna mailat vartenda riksdagsman7kvinna. Fått svar från några, faktiskt ett par som var vettiga. Från Kd har jag dock ej fått några svar, ej heller Fp. Har också debaterat i en del forum för att få upp folks ögon. Nu ser man i alla fall att det skrivs om det i tidningen och på nätet. Inte skall vi gå med på det här inte. Keep up the good work 🙂

  Kommentar av eva — 10 november 2008 @ 20:06

 4. Det är svårt att få IPRED ur tankarna eftersom den vänder upp och ner på så mycket av det grundläggande rättsmedvetande man har. Om man för en stund antar att Johan Pehrson (fp) har rätt i sitt antagande att det inte är någon principiell skillnad mellan gräsklippare och musik på nätet så funkar inte IPRED ändå.

  Har min gräsklippare blivit stulen och jag ser grannen köra runt med den så får jag inte ta tillbaka den. Detta för att skydda ”tredje man” eftersom grannen kan ha köpt den av en tjuv i god tro. Undantag är: ”dock må han det återtaga av den, som är lösker man eller misstänkt att vilja rymma, eller där stulet gods å färsk gärning finnes” (Kungl. Maj:ts förordning från 1864). Samma formulering finns redan i 1734 års lag: ”doch må han thet återtaga af then, som är lösker man, eller misstänckt at wilja rymma, eller ther stulit gods å färska gierning finnes”. I övriga fall får jag inte själv ta tillbaka min gräsklippare.

  Om någon laddat ner en gräsklippare via nätet och den passerar en nod där jag betalar abonnemangsavgift så har jag sämre skydd än grannen som bevisligen körde omkring med min gräsklippare. Borde inte jag ha samma skydd som ”tredje man” tills det verkligen bevisats att det var jag själv som laddade ner gräsklipparen (fast kundtjänsten på Stiga säger att det inte går trots att jag hänvisat till sakkunnig politiker). Eller så är det så illa att vi som använder detta nya och otäcka internet är att betrakta som ”lösker män” allihopa.

  Kommentar av arnold — 10 november 2008 @ 20:30

 5. […] Bloggar relaterade till fildelningsfrågan: Mina Moderata Karameller: En bilds väg över internet och fildelning … Christian Engström: Stoppa IPRED Nu […]

  Pingback av AC/DC fick rakt upp som etta på albumlistan, trots att den släpptes på piratsajter i förväg | Kulturbloggen — 10 november 2008 @ 20:47

 6. Okej, jag förstår att det är nya tider… Det var någon som skrev att det är jäkligt konstigt att varje gång någon spelar en låt offentligt ska låtskrivaren ha betalt genom STIM. Faktiskt i vissa fall ganska sjuk idé den där upphovsrättslagen. Det borde gå att hitta andra lösningar för att de ska få ersättning för sina verk. Jag tycker däremot synd om ALLA MINDRE BIOGRAFER i småorter runt om i landet som faktiskt förlorar sin filmpublik och måste lägga ner sin biograf. Det drabbar dom som INTE fildelar!

  Kommentar av Intendenten — 10 november 2008 @ 21:02

 7. Jag uppmärksammade Herr Arnold redan för en vecka sedan med följande, något satirinspirerade, mail:

  Hej!

  Med anledning av Motion 2008/09:N360 ”Upphovsrätt” så skulle jag vilja
  rekommendera följande läsning för Herr von Arnold i Affärsvärlden:

  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article450227.ece

  Inte visste jag att Herr von Arnold som Kristdemokrat var för den sista
  Sovjetindustrin, och för avskaffandet av rättssäkerheten och integriteten
  för de svenska (sovjetiska?) medborgarna.

  Tack för mig.

  Eder kamrat,
  N N

  Kommentar av Anon — 10 november 2008 @ 21:42

 8. Jag vet inte vem Hr von Arnold är, men eftersom han har sympatier och förståelse för utpressning och maffiametoder så kan man ju dra vissa slutsatser om var han hör hemma.

  Kommentar av Snoffe — 10 november 2008 @ 23:32

 9. Inte ens en vecka efter presidentvalet i USA så börjar bloggerskan Linda Ekholm prata ut om Obama. Och det värsta nog att hon är ärlig med det hon skriver!? Hjälp!
  http://www.finest.se/userBlog/?uid=30701&beid=1040511

  Kommentar av martineriksson24 — 11 november 2008 @ 0:36

 10. […] Aktieskolan, En milsten, Enligt min Humla, Blondinhoran, Christian Engström, Mina Moderata […]

  Pingback av IPRED-lagen är absurd och diskriminerande | Kulturbloggen — 11 november 2008 @ 10:21

 11. […] Christian Engström om IPRED […]

  Pingback av IPRED « Ann-Mari’s Blogg — 11 november 2008 @ 10:46

 12. Är det någon mening med att maila von Arnold? Det är väl de vettiga och halvvettiga som man kan tänkas påverka som vi ska koncentrera oss på, eller?

  Kommentar av Ylva — 11 november 2008 @ 11:07

 13. […] IPRED. I mitt stilla sinne började jag fundera på hur det kan se ut om några år, när privatpolislagarna, åsidosättandet av pressfriheten och massövervakningen har fått gå några steg längre. När […]

  Pingback av IPRED3? « Tomas sida — 11 november 2008 @ 11:35

 14. […] Bekymrade medborgare skriver ilskna elektroniska texter och klagar på det nya Storebrorssamhället som moderaterna i spetsen vill införa. Ipred ska “kväsa” fildelningen skriver AB. Jo tack. Mass-mail samhället kommer hit när vi har 20 skivbolag och 20 filmbolag som skickar stämningsansökningar till minst en miljon svenskar. […]

  Pingback av wir sind marschieren « Arga Gubben Protesterar — 11 november 2008 @ 12:06

 15. Intendenten: Betvivlar starkt att detta enbart beror på fildelningen, tror fildelning är långt ifrån den största faktorn till att småbiograferna går sämre.
  Läs näst sista frågan och det belysande svaret:
  http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Massivt-upprop-mot-filmpirater/

  Läs även det sista påståendet och det nyanserade svaret:
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?artikel=1937214&programid=1646

  Om småbiograferna går dåligt kan det dessutom möjligtis bero på att deras affärsmodell har sett i stort sett likadan ut under hela deras levnadstid medan förutsättningarna för att driva nämnda modell inte ser likadana ut? När allt fler t.ex. har de tekniska förutsättningarna för att se på film med bättre ljud/bild hemma och dessutom slippa dyrt tilltugg, stökiga barn/ungdomar, riskera att missa film pga toalettpaus och dessutom slippa betala överpriset som biografen tar ut känns det som att ekvationen har fler komponenter än fildelning, eller hur?

  Kommentar av Pon — 11 november 2008 @ 15:33

 16. Lars Gustafsson (IFPI) är i farten..

  ”Christian Engström, vice ordförande i piratpartiet, menar att lagförslaget kan komma att leda till utpressning från skivbolagens sida. Kommentar?

  – Det får stå för honom, han sprider så mycket osanningar i alla fall. Svenska skivbolag är inte del i maffian.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3743906.ab

  Kommentar av anonym? — 11 november 2008 @ 16:25

 17. […] Ny lag om fildelning i het debatt. Nu kan man inte så oväntat läsa om en hätsk debatt om ”IPRED-lagen”. Både Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Aftonbladet rapporterar till och med om en ”Bloggstorm om IPRED”. En av dessa bloggare är Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Ninjus - Jag är en Ninja (osynlig) :: ntellectual Property Rights Enforcement Directive. :: November :: 2008 — 11 november 2008 @ 22:18

 18. […] Ny lag om fildelning i het debatt. Nu kan man inte så oväntat läsa om en hätsk debatt om ”IPRED-lagen”. Både Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Aftonbladet rapporterar till och med om en ”Bloggstorm om IPRED”. En av dessa bloggare är Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Ninjus - Jag är en Ninja (osynlig) :: International Property Rights Enforcement Directive :: November :: 2008 — 11 november 2008 @ 23:29

 19. STOP IT I SAY!!!

  http://formatc.se

  Kommentar av http://formatc.se — 12 november 2008 @ 1:09

 20. Det är ju det enda Internetleverantörer gör reklam för ” ladda hem film och musik med snabbt bredband” hur skall man tolka det ? uppvigling till fildelning eller vad ? Låt ISP´s Internetleverantörerna bidra med en peng till stim å andra ty dom tar ändå ut överpris för hastigheter man aldrig kommer upp i. Personligen har jag 100MBit men kommer sällan över 1 MBit. Arrgh! Vad gör man ? Marknadsföringen är ju som den är och hur skall man tolka det ?

  Kommentar av moi — 13 november 2008 @ 21:27

 21. Hela situationen är rent ut sagt löjeväckande. Hur många teknikskiften har vi inte sett sedan industrialiseringen? Hur många branscher har inte förändrats och hur många företag har inte gått i konkurs till följd av sin ovaksamma hållning? Ligger man inte i framkant av utvecklingen så slås man ut, så enkelt är det.

  Det är av den anledningen som jag blir rent ut sagt förbannad över musik- och filmbranschens förorättade hållning i debatten. Istället för att försöka rädda situationen, så hoppas de i sin girighet på att pappa staten ska kriminalisera en hel ungdomsgeneration. Socialism för pamparna är tydligen melodin nuförtiden. Det värsta av allt är att dessa stackars borderline-idioter faktiskt inbillar sig att ett teknikskifte måste gynna alla. Faktum kvarstår: Ett teknikskifte är definitivt och gynnar INTE alla. I det här fallet är det de stackars artister och filmskapare, som tidigare staplade pengar på hög, som drabbas värst (åtminstone om man räknar i absoluta tal).

  Tänk vilken olycka att vara tvungen att uppträda (arbeta) för att tjäna pengar! Vilken skam att låta skivorna fungera som promotion!

  Kommentar av Daniel — 17 november 2008 @ 20:38

 22. […] mer om IPRED här , här och […]

  Pingback av Först FRA sedan IPRED | Per's Fotoblogg — 1 december 2008 @ 21:16

 23. JAG UNDRAR OM IPRED OCKSÅ KOMMER ATT KOLLA UPP
  PEDOFILER SOM TITTAR PÅ BARNPORNOGRAFI PÅ NÄTET,
  ELLER SOM LADDAR HEM BARNPORR?

  EN SOM HOPPAS ATT BLIR SÅ.

  Kommentar av Anonym — 2 december 2008 @ 19:53

 24. IPRED ÄR RENA RAMA NAZISMEN.
  IPRED ÄR NÄSTAN ÄNNU VÄRRE ÄN NAZITYSKLAND.
  ELLER ÄNNU VÄRRE ÄN TERRORISMEN.

  IPRED=NAZISM

  Kommentar av Niclas — 2 december 2008 @ 22:48

 25. Vad trevligt det kommer att bli när Säg Krimminella organisationer kommer på att dom kan skicka Bluffbrev med hot om stämning.
  Kommer bli rena guldgruvan för vissa ”organisationer”. Spela in en film med nära klingande namn på någon kändis film och lägg ut för nerladdning på någon bra nerladdningssida, bara vänta och sammla ipnummer. Fan jag kanske ska starta bolag 😀 Tom kanske få starta egetbidrag…..
  Skulle passa bra nu när men blivit av med jobbet ……

  Kommentar av Budda — 5 december 2008 @ 9:03

 26. […] är verkligen inte underligt att folk är så engagerade. IPRED är riktigt otrevlig och måste stoppas vad man än anser om fildelning som sådan. Lagen holkar ur allas rättssäkerhet, låter privata […]

  Pingback av Anna Troberg » Det fascinerande nätfolket — 11 februari 2009 @ 12:36

 27. […] Stoppa IPRED nu! (10 november 2008). Länkar till Facebook-gruppen Stoppa IPRED och till ett antal tidningsartiklar om lagen. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48

 28. IPRED – LAGEN är ett APRIL SKÄMT

  Kommentar av Mange — 1 april 2009 @ 7:49

 29. Hur sjukt är inte detta att 3.e part får i princip fri access till privatpersoners datatrafik?
  kommer troligt kunna användas i flera ”felaktiga” syften, dvs marknadsundersökning och andra icke tillåtna avseenden.

  som pricken över i så lanseras detta 1 April (Lagom kul)
  Vad vanligt folk än har för datavanor så kommer många Googla på ”maska ipadress”, ”krypterad vpn på dynamisk ip”, fast återigen … det kanske bara är jag ^^

  Kommentar av Munter — 1 april 2009 @ 10:39

 30. Hi,

  The best solution to be anonymous on the net is VPN. You are completely anonymous on the Net with VPN.
  Find a VPN Providers List on
  http://www.start-vpn.com/

  Kommentar av george — 24 september 2010 @ 18:12

 31. […] er som inte känner mig har jag sedan starten av Piratpartiet levererat kampanjer, demonstrationer, startat en internetleverantör, byggt 3d-skrivare och organiserat […]

  Pingback av Min kandidatur till ordförande i Ung Pirats förbundsstyrelse « I polemik — 1 januari 2011 @ 13:30


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: