Christian Engström, Pirat

6 november 2008

Tankarna bakom Piratpartiet

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 16:53
x

Banner av Antikristen

Piratpartiet ställer upp i EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010, och vi ställer upp på allvar. Syftet är att komma in i först europaparlamentet, sedan riksdagen. Gör vi inte det har vi misslyckats.

Att vi gör den ganska avsevärda ansträngningen att ställa upp i valen är inte något pr-trick som egentligen bara syftar till att få publicitet för frågorna. Vårt mål är varken att få ett hedersomnämnande för ”best effort” i historieböckerna eller att få gratis valsedlar till 2014. Vi söker representation i de beslutande församlingarna, och vi söker det nu.

Aktivism räcker inte. Piratpartiet och piratrörelsen i stort har redan varit otroligt framgångsrika när det gäller att få upp frågorna på bordet och få igång en debatt.

I valrörelsen 2006 tvingades alla de gamla partierna i all hast komma med fildelningsvänliga löften för att inte tappa väljare. Bloggbävningen runt FRA är redan svensk mediahistoria, och FRA-frågan dominerade den politiska debatten hela sommaren.

Men vad har det lett till för faktiska förändringar i lagstiftningsarbetet? Inte ett smack hittills, tyvärr. FRA-lagen kommer att träda i kraft utan förändringar den 1 januari 2009. Piratjägarlagen i all sin rättsvidrighet kommer vara ett faktum den 1 april 2009 enligt regeringens planer.

Måste vi förbli åskådare i demokratipjäsen? frågar Lars-Erick Forsgren på sin blogg. Men det behöver vi inte.

Politisk aktivism, alltså att man försöker påverka de sittande politikerna genom att skapa debatt, är alltid det första steget för en politisk rörelse. Det är så man börjar, och ibland går det att få till stånd kursändringar i politiken på det sättet. Men om det inte räcker, och om frågan är tillräckligt viktig för att man inte ska vara beredd att ge upp, då får man gå vidare till nästa nivå. Det är att utmana de sittande politikerna direkt i val.

Jag har skrivit om det här i ett inlägg som har just titeln Aktivism räcker inte, och som jag brukar länka till så ofta jag kan. Jag ska citera slutet av det inlägget:

Därför är det min fasta övertygelse att den parlamentariska vägen är den enda som återstår. Det räcker inte att försöka övertala de sittande politikerna. Vi måste in i de beslutande församlingarna själva. Det är enda sättet att få till stånd en kursändring för Sverige och Europa.

Politisk aktivism är alltid det första steget för en politisk rörelse. Hade inte Piratbyrån funnits skulle aldrig Piratpartiet ha fötts. Men när man märker att det inte räcker med sakargument och opinionsbildning, då är nästa steg att gå vidare som politiskt parti.

Det socialdemokratiska partiet föddes när de fackliga och politiska aktivisterna inom arbetarrörelsen märkte att det inte räckte med att arbeta utomparlamentariskt.

Miljöpartiet föddes när folkrörelserna som startade på 70-talet – miljörörelsen, kärnkraftsmotståndet, fredsrörelsen, kvinnorörelsen och andra – märkte hur trögt det var att försöka påverka utifrån.

Nu har piratrörelsen kommit till den punkten i utvecklingen. För en utomstående kanske det kan tyckas som om Piratpartiet och fildelningsfrågan har poppat upp från ingenstans. Men så är det inte. Vi är en helt vanlig politisk folkrörelse som nu har tagit steget upp till level 2.

Det är så här det går till när världen förändras. Det är inget konstigt med det.

Piratpartiet är ett fokusparti, eller ett fåfrågeparti om man föredrar det ordet. Vi har inte ett heltäckande program för allt mellan himmel och jord, utan vi tar bara ställning i de frågor vi driver.

Det här är någonting nytt i svensk rikspolitik, så det är naturligt om man känner sig skeptisk när man först hör talas om det. Men i själva verket är det vår största styrka, och det som gör att vi verkligen kan lova att leverera resultat om vi kommer in på det sätt vi vill.

Exakt hur vi tänker göra finns beskrivet i vår strategi för vågmästarställning. I korthet går den ut på att vi stödjer den statsministerkandidat som ger oss det bästa budet i våra frågor, för att på det sättet få maximal utdelning på vårt politiska kapital.

Grunden för strategin är insikten att ett parti runt 5%-nivån i alla fall aldrig kan få igenom ett heltäckande program i riksdagen. Det skulle gälla Piratpartiet efter en valseger, och det gäller alla de nuvarande riksdagspartierna utom m och s. Såväl v, mp, c, fp och kd har visserligen heltäckande program, men när de väl sitter i regeringsförhandling kan de på sin höjd hoppas på att få igenom två eller tre av sina hjärtefrågor. Vad de har för åsikter i övrigt spelar i praktiken ingen roll.

Problemet för en väljare som röstar på något av de heltäckande småpartierna är att man aldrig kan veta i förväg vilka två eller tre frågor som partiet faktiskt kommer att prioritera när det väl får chansen. Den väljare som röstade på kd 2006 för att han tyckte att de hade en sympatisk inställning i vårdpolitiken (exempelvis), har inte fått någon utdelning alls på sin röst, eftersom kd efter valvinsten valde att lägga nästan allt sitt politiska kapital på symbolfrågan att obstruera en könsneutral äktenskapsbalk. Att mp var emot kriminaliseringen av nedladdning 2005 tillförde i praktiken ingenting under den förra mandatperioden, eftersom de lät Bodström sitta kvar vid makten så att han kunde genomföra skärpningen av upphovsrätten, i utbyte mot att mp fick igenom ett par andra frågor som de brann för.

Piratpartiet gör tvärtom. Vi deklarerar redan före valet vad det är för frågor vi faktiskt kommer driva, och bryr oss inte om att uttala någon åsikt i alla de andra frågorna som vi ändå inte skulle ha prioriterat.

Speciellt tar vi inte ställning till om nästa statsminister ska heta Mona eller Fredrik. Det gör att vi kan välkomna sympatisörer och aktivister från hela den traditionella höger-vänster-skalan. Var och en av oss har säkert sina egna preferenser rent privat i statsministerfrågan, men det som förenar oss är att vi är beredda att leva med även det näst bästa alternativet. I gengäld kräver vi den statministern lägger om kursen och avbryter nedmonteringen av rättsstatens grundvalar, och säger ja den nya teknikens möjligheter att befrukta kulturliv och kunskapsutveckling i Sverige, Europa och världen.

Vi kan lyckas. Det är i och för sig inte någon lite uppgift som vi har tagit på oss, även om vi har begränsat oss så att vi inte har åsikter om allt.

Vi vill avbryta marschen mot kontrollsamhället, vi vill återupprätta rättsstatens och det öppna samhällets grundvalar, inklusive rätten till privat kommunikation, vi vill reformera upphovsrätt och patentlagstiftning så att de bejakar den nya tidens möjligheter, och vi säger nej till att ett odemokratiskt EU ska få lägga under sig ännu mer makt och fortsätta driva utvecklingen åt fel håll.

Ser man det på det sättet är det ju onekligen en hel del att uträtta. Men det är inte alls omöjligt. För i takt med att samhällsutvecklingen tyvärr har gått åt fel håll på många punkter de senaste åren, är det fler och fler medborgare som har börjat reagera mot det som händer.

Oscar Swartz skriver så här i sitt senaste mycket läsvärda inlägg Piratpartiet och framtiden:

Jag tror att det finns en realistisk chans att Piratpartiet kniper en plats i Europaparlamentet i valet våren 2009. Och jag tror att det finns en realistisk chans att Piratpartiet kommer in i Sveriges Riksdag i valet hösten 2010.

Han fortsätter:

Det har hänt mycket på de två år som gått sedan riksdagsvalet. Då var partiet helt okänt utanför vissa nätkretsar. Nu vet varje journalist att man skall ringa Piratpartiet för att få en värdefull synpunkt på frågor som har med nätet att göra. Nu sitter de i de största debattsofforna. Piratpartiet fick över en procent i universitetsstäder när de var i stort sett okända.

Det är naturligtvis svårt att ta sig in både i EU-parlamentet och riksdagen, och det ska det också vara. Men det är långt ifrån omöjligt. Och kommer vi väl in har vi en plan för hur vi ska få genomslag, utan att vi behöver låtsas som att vi skulle ta 51% av rösterna och få egen majoritet (vilket vi förstås inte gör).

Genom att fler ställer sig upp och kommer ut som piratpartister kan vi visa att vi är en kraft att räkna med i de förestående valen, precis som Oscar Swartz säger. Därför blev jag otroligt glad över att så många hörsammade hans uppmaning, och också har gett sig in i diskussionen om partipolitik på ett genomtänkt sätt – se länklistan nedan.

Det är mycket att göra, men vi har en plan för hur det ska gå till, och vi kan faktiskt fixa det här.

Jag heter Christian Engström och jag är pirat. Det är jag stolt över.

…………

Andra som skriver:

ProjektPåRiktigt: En dag för sent, men ”JAG SJUNGER SOM JAG VILL!”
Röd Libertarian: Rösta Pirat för frihet & demokrati!
Satmaran: Pirater, pirater, pirater överallt i bloggosfären
Händelsehorisont: Komma ut
Kakbit: Pirat
Farmor Gun: Konsten att hantera sin politiska vanmakt?
Doktor Spinn: Mitt namn är Jerry och jag är pirat
Anna Troberg: Dags att ge besättningen ansikten
Aningen udd: Kom ut! Stå upp!
Mackan Andersson: Utklädd eller ute ur garderoben?
Enligt Min Humla: Kom ut som pirat-dagen
Equiliberal: PP får min röst -09 && -10.
MinaModerataKarameller: Världspolitik eller den vardagsnära…
Christopher Kullenberg: Dags att komma ut ur garderoben
Daniel Brahneborg: Valsedlar
Opassande: Kom ihåg den femte november
ProjO: Jag heter Hanna och jag är Pirat!
The ‘t’ in wicked: the fifth of november
Jonathan Lundqvist: P för Pirat
Argast Nu: Rick Falkvinge vill att folk skall ”komma ut” om Piratpartiet
Antikristen: Jag röstade på piratpartiet.
Henrik Hoffström: Hej, jag heter Henrik Hoffström och jag är Pirat.
Mikael Nilsson: Jag är pirat
Rick Falkvinge: Remember, remember, the fifth of November
Rick Falkvinge: Piratpartiet som nästagenerationsalternativ
Tvetydiga tankar: Jag är pirat
Oscar Swartz: Piratpartiet och framtiden
El Rubio: Behövs ett nytt politiskt parti i Sverige?

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

24 kommentarer

 1. I politiken är ofta timingen oerhört viktig för det praktiska genomslaget.

  Piratpartiets frågor är de frågor som just nu hör till de allra viktigaste. Det är fascinerade att se hur rätt partiet har och hur rätt man ligger i tiden. Jag har aldrig känt en större samhörighet med något annat parti än den jag känner med piratpartiet – aldrig någonsin. Den vanliga vänster-höger politiken och retoriken känns avlägsen, inaktuell – som om den inte berör mig.

  Jag engagerar mig enormt och alltmer – jag läser böcker och kollar bloggar om ämnet nästan varje dag. Det är också en fråga om stegrad ilska över lobbyister och statsbyråkraters hånfulla förakt för medborgarna. De här människorna vill verkligen göra oss illa – medvetet eller omedvetet. Och de kontrollerar politikerna som vi valt – dvs de kontrollerar politikerna för att politikerna ska skada oss – och politikerna som vi valt går med på det! Att se ”gräsklipparmannen” Johan Pehrson ensidigt och utan minsta tvekan ställa sig på särintressenas sida mot medborgarna var skrämmande, men också kristallklart – de vill verkligen skada oss – en masse…

  Det skulle vara en triumf för medborgarviljan mot särintressen och stats- och partibyråkrati om piratpartiet kom in i EU-parlamentet och sedan riksdagen. Tänk att få se uttrycket i ansiktet på de stolta, uppblåsta och självgoda lobbyisterna och reaktionen från den hånfullt nedlåtande statsbyråkratin!

  Inte minst viktigt är att inval betyder ekonomiska medel som stärker piratpartiets möjligheter att driva debatten och minska ensidigheten i media. Bara detta är värt massor för oss som vill få in allsidighet i upphovsrättsfrågan mm.

  Kommentar av jeffer — 6 november 2008 @ 18:24

 2. PP kommer bli en frisk fläkt i regerings valet 2010, och eu 2009. Men är lite fundersam, PP säger sig stötta det parti som stöder PPs frågor, men både sossarna och moderatern har ju sig visat vara stora stygga vargen vad gäller övervakning. Sossarna med herr bodström i spetsen la sig bredbenta och lätt musik å film industrin röv k****a dom för att Sverige hotades med handels sanktioner. Moderaterna med fru ask gör nu samma sak med piratjägerlagen, lägger sig bredbenta och låter sig röv k****as av lobbyister från antipiratbyrån och mediaindustrin. Och trots allt kan vi inte komma i från att S och M är dom största partierna med stöd från mindre partier.Så vilka anser PP stödja när dom kommer in i riksdagen??

  Kommentar av PROS — 6 november 2008 @ 18:27

 3. PROS; de som slutar låta sig rövk*****s och gör en deal med pp istället.

  Kommentar av opassande — 6 november 2008 @ 18:41

 4. Svar till PROS:

  Tror du att partierna kommer att vara så rädda för oss att de kan riskera att förlora makten, bara för att riskera att motståndarna accepterar oss och bildar majoritet? Med en vågmästarroll så kommer vi med stor sannolikhet att utgöra de där sista procenten som krävs för att bilda majoritet.

  Den enda chansen de har är egentligen att de (blocken) kommer överrens med varandra i förväg om att inte släppa in oss i förhandlingarna. Det är knappast sannolikt.

  Kommentar av xor — 6 november 2008 @ 18:54

 5. opassande: om det vore så enkelt, se på vad som hände under bodströms tid vilket lede till tillslagt mot TPB servrar + en massa servrar som inte hade något med TPB att göra förutom att dom dela samma lokal.Som fortfarande vad jag förståt tuggar runt i rättvisans palats. Bodström pressas att agera mot fildelningen annars kommer stora stygga usa inleda handels sanktioner mot Sverige. Så sverige agerar mot fildelning annars kommer inte usa att handla med sverige. Mycket bra hot då bodström strunta i den lilla människan som rösta rött 1994,1998 å 2002, och gick stora skiv och filmbolags vägar. Alliansen gör nu samma sak, kör över den lilla människan som rösta borgligt och låter skiv och filmbolag styra efter en modell S/F gnällt om en monopol bevarande modell sedan radion, kassetbandet,vhs tiden.

  Kommentar av PROS — 6 november 2008 @ 19:05

 6. xor: båda blocken vet att mycket kommer stå på spel 2010, ett kd som pendlar mellan 3,8-4,2% å riskerar att åka ut,S o Mp som mobbar VP som ”hotar” med omval om vp inte får leka i sandlådan med dom. glöm inte att SD likt PP mobaliserar sina styrkor för valet till eu och riksdagen. Å det kan jag säga att om SD kommer in i eu så kommer dom verkligen känna medvind för valet om 2 år. Så när SD o PP kommer in som vågmästare kommer båda blocken fjäska. Men det är 2 år bort, mycket hinner hända innan det är dax att tänka på eventuell partner för att få sitta vid makten.

  Kommentar av PROS — 6 november 2008 @ 19:14

 7. PROS

  Det minsta piratpartiet skulle göra om de blev invalda är att ge lobbyister, politiker mm en ordentlig och nyttig tankeställare – dessutom får piratpartiet en bra plattform och ekonomisk resursförstärkning. Jag hoppas naturligtvis på mycket mer. Men det är ”ändock något.” Annars håller jag med – jag är själv j**ligt förbannad på de politiska manipulationerna – inte minst USA:s roll. USA har för övrigt tillsatt en ”Copyright Czar” som inte bara ska koordinera lobbyistintressena inom USA, utan också internationellt. Speciella upphovsrättsagenter kommer att knytas till de amerikanska ambassaderna för att utöva lämpliga påtryckningar i respektive land.

  Kommentar av jeffer — 6 november 2008 @ 19:24

 8. Vad jag tror att vi måste göra för att få en chans att få in folk i EU-valet eller riksdagen är att vinna några fighter.

  Om det innebär att vi måste fokusera på några lite mindre viktiga frågor, men frågor som är enklare att vinna, så må det vara hänt. Tills vi visat att vi kan vinna några fighter så är vi, i folks ögon, ett högljutt missnöjesparti. Efter några segrar så är vi istället en kraft att räkna med, och folk tycker att det är värt att rösta på oss.

  Ja, det kan kosta oss någon viktig fråga i det korta perspektivet, men i det långa perspektivet är det det enda rätta. Vi har inte råda att bara förlora fighter för att vi gapar över för mycket.

  Kommentar av Anders Troberg — 6 november 2008 @ 19:44

 9. jeffer: 2år hinner mycket hända som sedan inte kan göras om, typ FRA, ipred1, sen vet man ju inte vad för ider kan gå igenom. och med tanke på vad jag läst hos rick å christian m.lf att johan”dubbel-dajm, stjäl-min-grässklippare” pherson anses alliansesens bästa it person så är det inte mycket att hänga i julgranen, sen så har vi ju en justitsieminster som inte har koll på öppna nätverk och som verkar tro att ett ip nummer är samma sak som en telefon abonent.

  Kommentar av PROS — 6 november 2008 @ 20:14

 10. Vad vi ser nu är en arg Alf Svensson (KD) som riktar sin ilska mot statsministern. Centerpartiet som röstade mot ändringen i upphovsrättslagen och som har fått vika sig i den kommande propositionen (sanktionsdirektivet, IPRED). Folkpartiet som i sina led har de sex folkpartisterna som gått ut med avvikande röst i FRA. Samt Karl Sigfrid (M) som en ensam röst i maktpartiet Moderaterna. Moderaterna har initiativet och står för makten och som gynnas i opinionsundersökningarna. Rimligtvis har vi en försvagad Allians år 2010. I frågan om upphovsrätt. Går IPRED igenom är trycket betydligt svagare från Antpiratbyrån/svenska IFPI mot riksdagens ledamöter. Därför finns inget behov att reformera upphovsrättslagen efter april 2009. Det vill säga, regeringsbildaren 2010 är inte intresserad av Piratpartiet. Men majoritet i riksdagen, då. Socialdemokraterna har varit minoritet de gånger under de senaste femtio åren som regering. Samarbete med Vänsterpartiet (upphovsrättslagen 2005). Moderaterna i flyktingfrågor. S har samarbetat med Centerpartiet och så vidare. Med resonemanget ovan, med en försvagad Allians är det inte otroligt att vi får se en regering S + Mp + ett annat borgerligt parti. SD och Piratpartiet får då inget inflytande i riksdagen.

  Kommentar av minata — 7 november 2008 @ 6:53

 11. Minata, i långa delar gör du en trolig bild av hur det kan se ut 2010. Alliansen är försvagad. KD åker ur riksdagen.
  S+M håller ihop i en flyktingfientlig politik.
  SD kommer in, men blir inte vågmästare. För trots allt får s + mp stöd av v.
  Kanske PP får några platser i SThlm, dvs klarar 12%-spärren där, men inte i landet. Blir alltså inte heller vågmästare.

  Finns flera scenarios, som i vart fall inte tilltalar mig. Tja, de flesta någorlunda tänkbara scenarios gillar jag inte.

  Kommentar av larserick — 7 november 2008 @ 8:04

 12. I politik kan mycket hända. Blir piratpartiet invald i EU-parlamentet eller riksdagen flyttas våra frågor fram rejält och på flera sätt.

  1. Piratpartiet kan bli vågmästare i riksdagen. Även om man är försiktig eller tom skeptisk kan det aldrig uteslutas helt.

  2. Piratpartiets frågor blir uppmärksammade inte bara i Sverige utan också internationellt. En enorm prestigeförlust för upphovsrättslobbyn.

  3. PP får en plattform i riksdagen, med rätt att debattera, motionera, kritisera ensidiga statsbyråkrater och deras utredningar mm.

  4. PP får helt nya ekonomiska resurser att driva våra frågor. Med tanke på hur starka våra argument är och hur svaga våra motståndare är i sakfrågorna, får det stor långsiktig betydelse.

  Kommentar av jeffer — 7 november 2008 @ 9:51

 13. +1 på jeffer. Kunde inte sagt det bättre själv.

  Dessutom, får vi in någon så har vi visat att vi klarar 4%-spärren. Det är något som skulle få många som varit tveksamma att rösta på oss.

  En annan sak som gynnar PP är att svensk politik urvattnats. Istället för att ha partier som har en ideologi som de försöker få folk att förstå att den är bäst så har vi numera partier som känner efter vilket håll vinden blåser åt och sedan springer alla åt det hållet. De har glömt att deras uppgift är inte att få så många väljare som möjligt, den är att föra ut deras ideologi. Deras sätt att agera gör det möjligt för ett ideologiskt motiverat parti att plocka upp alla som de stora springer från när de jagar majoriteten.

  Kommentar av Anders Troberg — 7 november 2008 @ 10:55

 14. För en plats i EU-parlamentet krävs en bit över 5%. Ännu ett snäpp mera än i riksdagsvalet alltså. Men kanske ”lättare”, vem vet. Men det förutsätter en massiv röstning av pp-are, ó lågt valdeltagande av andra.

  Och i EU blir det ingen vågmästarplats, ”bara” ett talarforum.

  I riksdagen är det som det ser ut idag långt till att erövra en vågmästarroll. Och innan jag vet mera om PP vet jag inte om jag vill det heller.

  Kommentar av larserick — 7 november 2008 @ 10:58

 15. Ett halvår kvar till EU-valet. Jag har en känsla av att Obama-effekten har sköljt över oss samt det heta politiska året ger ett högt valdeltagande i sommar. Kampen kommer inte att enbart ske på nätet. Kampen kommer att på traditionellt vis ske på gator och torg (via nätet i och för sig). Piratpartiet måste göras synligt som enskilt parti i opinionsundersökningarna. Det har vi lärt oss om SverigeDemokraterna, Junilistan och historiskt Ny Demokrati.

  Kommentar av minata — 7 november 2008 @ 12:07

 16. @larserick:

  Det är iofs sant att Sverige bara kommer att ha 17 eller 19 platser i EU-parlamentet (beroende på hur det blir med Lissabonfördraget), så enligt den matematiken borde det krävas över 5% för ett mandat.

  Dock är det tydligen så att den jämkade uddatalsmetoden som används för att dela ut mandaten gör det lite billigare för partier att få sitt första mandat än de följande, så att det i de flesta scenarion faktiskt räcker med 4% även i EU-valet för att få ett mandat. Jag har inte kollat det här själv, men det finns andra pirater som har gjort simuleringar av metoden och kommit fram till det (vi har ju en ganska hög andel datanördar som är vana vid algoritmer i partiet 😉 ).

  Hur som helst så är det främsta skälet till att det är lättare att ta sig in i EU än i riksdagen att det är så lågt valdeltagande i EU-valet. I riksdagsvalet behövs det ca 225.000 röster för att få 4%, i EU-valet räcker det med strax över 100.000.

  Det här talar till vår fördel, eftersom det finns anledning att tro att de som har tagit steget att bli piratpartister är mer röstningsbenägna än genomsnittsväljaren. Är man pirat är det ju för att man har gjort ett aktivt val den senaste tiden, medan de etablerade partierna har en massa ”slentrianväljare” som visserligen går och röstar i riksdagasvalen av gammal vana, men som inte är särskilt motiverade när det gäller EU-valet.

  Kommentar av Christian Engström — 7 november 2008 @ 12:09

 17. @larserick:

  Det stämmer att det inte finns någon vågmästarställning i EU, så vi får lov att använda en lite annorlunda taktik där.

  Jag har beskrivit hur vi har tänkt göra för att få inflytande i inlägget Piratpartiets strategi i europaparlamentet

  Kommentar av Christian Engström — 7 november 2008 @ 12:17

 18. Här med till känna gör PROS att han är baby pirat. 26årig industriarbetare som kommer rösta på PP i eu valet, har inte bestämt vad det blir i riksdags valet ännu.(se postning #2)

  Kommentar av PROS — 7 november 2008 @ 14:42

 19. @PROS:

  Välkommen ombord! Arrr! 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 7 november 2008 @ 17:17

 20. […] utpressning, när de vilka anmäls av upphovsrättsmaffian, inte har samma ekonomiska fördelar. (Christian Engström (pp), har en del mycket intressanta […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Telekompaket i skuggan av Obama — 7 november 2008 @ 18:45

 21. Jag kör på piratpartiet i eu & riksdag, börjar störa mig rejält på vad som händer i Sverige..

  Kommentar av Onkelborg — 8 november 2008 @ 20:29

 22. Yes Christian, teoretiskt är chansen större betr EU pga lågt valdeltagande, men kanske det blir större denna ggn, vem vet. Bland annat om ngt parti, t ex ni, för upp en entusiasm bland anhängarna så de röstar i högre grad än för andra partier.

  Men framgången beror kanske också på om övriga partier kör fram kandidater med liknande inställning som er … det finns ju sådana.
  Det kan ju också bli en test.

  Och visst, en framgång i EU-valet skulle ge en skjuts till riksdagsvalet också.

  Kommentar av larserick — 9 november 2008 @ 14:27

 23. Röstberättigade 2009: ~7000k
  Antal röstberättigade 18-39 år 2009: 2156k
  I förra valet röstade 28% av dom: 604k
  Totalt skulle ett valdeltagande på 37,85% som i förra valet ge 2651k röstare.

  Ett PP-influx på 5% i den åldersgruppen ger 108k röster ~4% och (2651+108)/7000 ~39,4% valdeltagande.
  Sedan tillkommer de 1-2% som ändå röstar på PP 2009. 5-6% alltså.

  För den som vill leka med miniräknaren:

  18-39 år 2156k 28% 604k
  40-59 år 2009k 37% 743k
  60-79 år 2835k 46% 1304k
  ——————————-
  18-79 år 7000k 37,87% 2651k

  Kommentar av HR — 9 november 2008 @ 18:43

 24. […] vänster, sympatiserar inte med kollektiva idéer, så vänsterblocket, Fi m.fl. faller bort.Kvar är Piratpartiet, som måhända får Oscar Swartz som kandidat. DET är namnam! Min kritik kvarstår att jag vill […]

  Pingback av Val 2010 (del 1) | Dexion — 14 juni 2009 @ 11:06


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: