Christian Engström, Pirat

2 november 2008

Eftersnack till piratjägardebatten i SVT

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 15:54
Debatt om piratjägarlagen

Efterdebatt om piratjägarlagen

Det var buskul att vara med i SVT Debatt i torsdags och diskutera piratjägarlagen. Hetsigt och intensivt med en hel del prata i munnen på varandra, men så är ju formen i just det programmet. Tack alla som har skrivit uppskattande kommentarer efteråt. Det är väldigt uppmuntrande.

Programmet och eftersnacket går att se på nätet. Bitchslap Barbie gör en utmärkt sammanfattning av debatten. Precis så uppfattade jag den också.

Johan Pehrson (fp) försvarade piratjägarlagen och såg den dels som nödvändig och önskvärd, dels som helt oproblematisk när det gäller rättssäkerhet och proportionalitet. Jag visste ju innan att han skulle försvara lagen, men jag är ändå lite chockerad över att han gjorde det på ett så naivt och oreflekterat sätt.

Johan Pehrson är en av alliansens allra tyngsta politiker i riksdagen. Han är folkpartiets gruppledare i riksdagen, är utbildad jurist och sitter i justitieutskottet. Om folkpartiet hade gjort ett aningen bättre valresultat 2006 hade han nästan säkert blivit justitieminister. Fildelningsfrågan ligger verkligen på hans bord. Vad han än företräder för åsikt borde han om någon åtminstone vara ordentligt insatt i själva frågan. Men det visade det sig att han inte alls är, tyvärr.

Rick Falkvinge (pp) skriver så här i ett inlägg med titeln ”Digitala analfabeter”:

Nyss i SVT Debatt (torsdagkväll, där Christian Engström från Piratpartiet också deltog) så såg vi Johan Pehrson (fp) sitta och diskutera fildelning och påstå att det bara är 1000-2000 som laddar upp i fildelning i Sverige. Det är en monumental ögonöppnare. För nej, varje person som fildelar laddar både upp och ner. Det är det första man lär sig om fildelning. Och det finns 1,4 2,2 miljoner fildelare i Sverige. Minst.

Det anmärkningsvärda är inte att en politiker sitter och säger något dumt i TV. Det anmärkningsvärda är att det där är den kunnigaste som Alliansen kunde skicka till TV-debatten. Det anmärkningsvärda är att den mannen är en auktoritet på internetfrågor.

Johan Pehrson återkom hela tiden till att han tycker det är samma sak att tanka ner en låt eller en film från internet som att stjäla en gräsklippare. Den typen av argumentation kanske man kunde komma undan med för några år sedan, åtminstone i vissa kretsar. Men när alliansen skickar fram en företrädare att säga det i teve år 2008, då visar det bara att ingen i regeringsnära kretsar ens har gjort sig besväret att sätta sig in i debatten om vilka vägval vi har i det framväxande informationssamhället.

Jag förstår inte varför. Alliansen har 178 riksdagsledamöter som uppbär lön på heltid för att sätta sig in i olika politiska frågor. Men med undantag för ett antal dissidenter som inte stödjer regeringens linje, har tydligen inte någon enda riksdagsman från det borgerliga lägret läst in sig på området alls. Det finns till och med de som uttryckligen undanber sig information om frågan. Det är alldeles uppenbart att varken Johan Pehrson eller någon av de andra försvararna av det gamla har läst Free Culture av Lawrence Lessig, som är standardverket på området. Troligen har de inte hört talas om den, trots att den finns på papper och kom ut 2004. Det är politiskt obegripligt.

Johanna Nylander som också var med i tevedebatten förstår inte heller vad regeringen håller på med. Hon försökte fråga Johan Pehrson varför regeringen gör allt vad den kan för att stöta bort borgerliga kärnväljare genom att först trumfa igenom FRA-lagen, och sedan strunta helt i alla vallöften och agera som de stora film- och skivbolagens lydiga tjänare i fildelningsfrågan. Något svar fick hon förstås inte. Enligt regeringens bunkermentalitet finns inte ens problemet.

Kalle Larsson (v) och Magnus Bjerkert från det oberoende skivbolaget Adrian Recordings var också mycket bra i debatten.

Magnus Bjerkert sa att han inte hade den minsta lust att börja hota fansen som är hans trognaste kunder med stämningar, och att det går alldeles utmärkt att tjäna pengar inom musikbranschen om man bara anpassar sig efter hur verkligheten ser ut istället för att försöka slåss mot den tekniska utvecklingen.

Kalle Larsson gjorde det viktiga påpekandet att just när det gäller piratjägarlagen finns det anledning att vara emot den alldeles oavsett vad man tycker i fildelningsfrågan. Även den som egentligen ogillar fildelning har lika stor anledning som vi andra att vara emot att regeringen lägger ut delar av rättsskipningen på privata företag, och på vissa punkter till och med ger dem större befogenheter än polisen.

Många andra gjorde också bra inlägg i debatten. Speciellt gillade jag killen som på Janne Josefssons fråga om det här skulle stoppa fildelningen svarade att det är inte en chans, för ungdomarna ligger alltid steget före, ibland före den tekniska utvecklingen till och med.

Det var en intressant debatt, som sagt, och även om den var stundtals rörig till formen tycker jag den var belysande. När det här skrivs går det att klicka på länkarna till programmet SVT Debatt och eftersnacket för att titta på inslagen.

Men om 30 dagar kommer de försvinna. Det är ytterligare ett av alla problem som upphovsrätten skapar, och jag vill avsluta med att ta upp den aspekten.

SVT skulle såvitt jag förstår egentligen vilja låta sitt material ligga ute permanent, som brukligt är på internet för att inte förstöra länkar. Men de får inte på grund av upphovsrättslagen. Eller törs i alla fall inte för att de inte kan vara säkra på att de får. Det ger ju i praktiken ger samma resultat.

Det tycker jag är kass. I synnerhet som det är jag och alla andra licensbetalare som har betalt för programmen. Öppna statens kulturskattkammare!

Och det skulle bara vara en av de positiva konsekvenserna om vi reformerar upphovsrätten så att den passar ihop med det tjugoförsta århundradet. Jag lovar att det inte kommer att leda till att alla börjar stjäla gräsklippare av varandra.

…………

Andra som kommenterar debatten och lagen: Drottningsylt, Surgubben, Urban Cat, BloggsamJan Lindgren, Opassande, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Politruck, Satmaran, Jan Lindgren, Olofs blogg, Rick Falkvinge, Blågrön Röra, Rhodin, SVT Opinion, Arvidfalk.se, Annarkia, Röd Libertarian, Lars-Ericks blogg, Bitchslap Barbie, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, SVT Opinion, Janne, Beta Alfa,

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

38 kommentarer

 1. Det riktigt intressanta med gräsklipparliknelsen är ju att om du snor min gräsklippare och jag ser den på din tomt så får jag ändå inte ta tillbaka den utan det är ju ett polisärende. Förstås.

  Kommentar av Drottningen — 2 november 2008 @ 16:04

 2. Tycker det är ganska spännande att SVt plockar ner program efter 30-dagar. När det handlar om inköpta program kan jag förstå det, men när det är egna produktioner känns det lite underligt.

  Kommentar av Martin — 2 november 2008 @ 16:29

 3. […] SVT Debatt härom kvällen så användes Christian Engströms (pp) gräsmatta som argument mot fildelning. Det var snack om att någon skulle sno gräsklipparen, men […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Fyra små rätter — upphovsrätt, äganderätt, ensamrätt och allemansrätt — 2 november 2008 @ 16:32

 4. […] när jag lägger sista händerna vid den här bloggposten trillar dessutom Christian Engströms egen eftersnackspostning in i min RSS-läsare. Han rekommenderar särskilt Bitchslap Barbie, och därför gör jag det […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Identitet och teknikutveckling — 2 november 2008 @ 16:35

 5. håller med martin, att inköpta program inte få ligga ute länge kan jag för stå, men program som dom gör själva, borde väll hamna i deras offentliga arkiv så alla som vill kan ta del. finns bara en sak att göra , kopiera och sprida på nätet 😀

  Kommentar av PROS — 2 november 2008 @ 16:50

 6. Det är anmärkningsvärt när Göran Pettersson undanber sig mail i IPRED-frågan.

  Han skriver: ”Vanlig kommunikation mellan förtroendevalda och väljare riskerar att tappas bort i flodvågen. ”

  Och vad är då mina mail med information och bedjande om att de inte ska avskaffa rättssäkerheten och integriteten för svenska medborgare, om inte vanlig kommunikation?

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 2 november 2008 @ 17:27

 7. Svar till Audi A3:
  Jag undanber mig inte mejl i IPRED-frågan eller någon annan fråga heller. Däremot är jag kritisk till metoden att skicka ett stort antal likalydande mejl med olika avsändare till ett stort antal riksdagsledamöter. Jag tror att det har precis den effekten som jag beskriver i mitt blogginlägg.
  http://dinledamot.blogspot.com/2008/11/mejlbombning-riskerar-att-frsmra.html

  Kommentar av Göran Pettersson — 2 november 2008 @ 17:48

 8. Stjäla en gräsklippare Hahahaha vilka jäddra dårar.

  Isåfall är 90% av hans anställda och deras barn tjuvar.

  Otroligt att man kan argumentera så korkat.

  Helt jäddrans otroligt.

  Och man tror att folk blir visare med åldern,, ibland kan man ju börja undra.

  Kommentar av Mike — 2 november 2008 @ 18:05

 9. En fråga, om jag förstod gräsklipparmannen rätt så kan man gå till civil domstol om man anser att någon stulit ens gräsklippare. Kan man det? Eller man kanske kan gå till civil domstol för allting?

  Så, om liknelsen ska stämma med ip-nummer borde man då inte kunna gå till en domstol för att få en personlig husransakningsföreläggande för att kunna kolla om min gräsklippare faktiskt står i grannens källare som jag misstänker (eller har bevis på?).

  Enlighten me..

  Kommentar av Perty — 2 november 2008 @ 19:50

 10. Göran Pettersson: Snack, det är de folkvaldas uppgift att lyssna på medborgarna, oavsett vilken kommunikationsmetod de väljer.

  Kommentar av Anders Troberg — 2 november 2008 @ 20:31

 11. Göran:

  Vad är det du opponerar dig mot i medborgarnas kommunikation till dig?

  Att så många kontaktar dig i samma sak, IPRED? Det borde bara säga dig att det är en viktig fråga (medborgarnas rättssäkerhet och integritet bör vara en viktig fråga även för dig som folkvald).

  Men jag kan ringa istället, om du föredrar det. När passar det dig?

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 2 november 2008 @ 21:02

 12. […] ses i sitt sammanhang och kontext. Men det finns mer av den typen av resonemang och hur det drabbar framförallt just småföretag(are), samt då givetvis även […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Upphovsrättsindustrin har inte rätt — 2 november 2008 @ 21:04

 13. Varje gång någon likställer kopiering med stöld önskar jag att jag kunde återfinna en saga jag läste en gång. Den liknar en gammal folksaga men jag utesluter inte att den kan vara skriven relativt nyligen. Tyvärr minns jag varken titel, författare eller något annat som går att söka på. Jag får nöja mig med att försöka återge huvuddragen ur minnet.

  Sagan berättar att i tidernas gryning levde aporna på marken precis som människorna. De kunde tala och använde eld. Människorna hade däremot ingen eld. Människorna hade bett att få litet eld av aporna men aporna vägrade att dela med sig. De ville ha elden för sig själva.
  En dag kom en man till apornas läger. Han hade en svans som han hade gjort av flätat gräs, och sade att han var avundsjuk på aporna för deras svansars skull. Aporna skrattade gott åt hans konstgjorda svans, men lät honom sitta med vid elden och bjöd honom på mat. Änden av grässvansen kom att hamna väldigt nära elden. Aporna varnade mannen för att svansen kunde börja brinna, men han sade att det inte gjorde något om en del av svansen brann upp eftersom den var litet för lång.
  Så tog grässvansen eld, och plötsligt sprang mannen upp och rusade därifrån med den brinnande svansen efter sig. Aporna sprang efter för att hejda honom men lyckades inte hinna upp honom. Mannen sprang raka vägen tillbaka till människornas läger, tog av sig grässvansen och tände en brasa med den.
  Från den dagen hade människorna eld, och det fanns inget aporna kunde göra åt saken. Aporna blev så harmsna att de övergav livet på marken och dessutom slutade tala. De flyttade upp i trädkronorna, och där lever de än i dag, utan språk och utan eld.

  Om man byter ut elden mot musik och filmer, och aporna mot skiv- och filmindustrin, så får man en ganska bra illustration av fildelningsstriden. Precis som ingen förlorar något när en fil kopieras så slocknade ju inte apornas lägereld bara för att grässvansen tog eld. Att de slutade använda eld var deras eget val, och om skiv- och filmbolag börjar gå omkull så beror det på deras egna dåliga beslut.

  Kanske kan eld användas som metafor för att förklara fildelning för datoranalfabeter. Om man jämför kopiering med att tända ett ljus i lågan på ett annat ljus så kanske de äntligen begriper att ingen förlorar något.

  Kommentar av Björn Persson — 2 november 2008 @ 21:18

 14. En av de otäcka bitarna i programmet var Johan Pehrsons medgivande att Reinfelts löfte att inte kriminalisera en hel generation, skulle formellt uppfyllas genom att istället släppa loss privatpoliser på medborgarna. Baksluga politiker… Är det verkligen så de vill framstå? Låta ekonomiska särintressen göra jobbet i egen sak och försöka två sina händer från de obevekliga följderna av sitt eget beslut.

  Kommentar av jeffer — 2 november 2008 @ 22:23

 15. Det var en ovanligt bra debatt för att vara i SVT Debatt och du gjorde en väldigt bra insats. Måste säga nu efter att ha sett dig några gånger att du är en väldigt bra och förtroendeingivande debattör. Piratpartiets största tillgång vad gäller det retoriska, skulle jag tro.

  Kommentar av Niklas — 2 november 2008 @ 23:22

 16. Mårten Schultz som är docent, jur.dr., har skrivit (igen) ett inlägg på ”fildelning-stöld” tema. Med största sannolikhet med anledning av TV-debatten.

  http://martenschultz.wordpress.com/2008/10/27/fildelning-ar-inte-stold-inte-ens-illegal-fildelning/

  Kommentar av AR — 2 november 2008 @ 23:44

 17. Vad jag saknar från piratsidan är saftiga punchlines på max 30 sekunder. Någon borde sätta sig och skriva ned 10 st punchline-svar på påståendet att fildelning är stöld som man kan ta till så fort någon kommer dragandes med det gamla argumentet.

  Kommentar av Pelpet — 2 november 2008 @ 23:54

 18. @Göran Pettersson:

  Mig veterligen så finns inga automatiserade kampanjer anordnade.

  Det du pratar om är medborgare som försöker få kontakt och upplysa er om vad ni håller på att göra mot våran rättssäkerhet och mot Internet i sig.

  Det är vår rätt att kontakta dig.

  Vill du att att medborgarna ska sluta störa dig? Vad säger det om dig och din syn på den roll som du innehar?

  Kommentar av Daniel Nyström — 2 november 2008 @ 23:57

 19. @Pelpet: Punchlines. När gräsklipparen, eller Dajmen kommer upp. Javisst får du kopiera min gräsklippare/Dajm om du kan, varsågod, det har jag inget emot, bara du låter mig behålla min kopia.

  Film som fildelas före premiären: Jamen täta er läcka då, anklaga inte andra för att ni inte kan hålla tätt.

  2,2 miljoner svenskar fildelar varje vecka, om varje fildelare utbytte 5 verk och varje fil var en förlust på 20 spänn, tror ni verkligen att ni skulle tjäna 11,5 miljarder bara från svenskar om fildelning försvann?

  Kommentar av Anders — 3 november 2008 @ 0:55

 20. @Daniel Nyström: Göran har dock en poäng. Ponera att det kommer 1000 mail, det är ganska lätt att strunta i det. Tänk dig istället 1000 pappersbrev som skall sprättas upp, läsas och diarieföras osv.. det är en belastning. Så ta honom på orden, skicka pappersbrev. Många!

  Kommentar av Anders — 3 november 2008 @ 1:10

 21. @Daniel Nyström: Göran har en poäng. 1000 mail är ganska lätt att ignorera. Tänk dig istället 1000 pappersbrev som skall sprättas upp, läsas, diarieföras osv.. Det är en belastning..

  Kommentar av Anders — 3 november 2008 @ 1:13

 22. Jag tyckte dubbeldaimen var mycket roligare än gräsklipparen. Tänker på Varan-TV. Snatt the daim and run.
  Vet någon var kan jag hitta eftersnackskommentarer från Fp och filmindustrin?

  Kommentar av Jimmy — 3 november 2008 @ 1:50

 23. […] fan det att de måste lobba nyttiga idioter i politiken att driva igenom lagar som konserverar det som var, de är ju inte kapabla att delta i det som är. […]

  Pingback av Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Jag vill inte ha fler CD-skivor i hyllan! — 3 november 2008 @ 3:04

 24. Om jag kommer ihåg rätt är det så att SVTs generella avtal vad gäller musik gör att de bara kan lägga ut program som innehåller musik i 30 dagar. Program som inte innehåller musik kan ligga ute (och gör det ibland) hur länge som helst.

  Här finns ett exempel, ett kort nyhetsinslag från 2005 om de svenska trupperna i Afghanistan:
  http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=494288&d=43606

  Kommentar av Mårten Fjällström — 3 november 2008 @ 3:56

 25. När de likställer fildelning med snatteri av dajm så kan man ju likna fildelningslagen med förbud mot att koka knäck till jul, för dajmbolagen missar ju försäljning… och för att hindra det måste vi installera bevakningskameror i alla kök… ja, ni förstår… 😉

  Kommentar av Maktfaktor — 3 november 2008 @ 8:32

 26. Jag tycker att ett rätt så snyggt sätt att exemplifiera vad effekten av fildelning är (för att visa att det inte är stöld) vore att be någon skriva typ en kort dikt, eller göra en enkel teckning, på ett papper.

  Sen tar man själv ett papper och en penna och skriver / ritar samma sak på sitt papper och frågar om ”motståndaren” nu blev av med sin dikt/teckning.

  Finns knappast plats för detta i SVT Debatt dock… :/

  Kommentar av Stefan H — 3 november 2008 @ 8:50

 27. Jag läste en krönika i Tech World nr 6-7 2008 av Staffan Malmgren. Hittar den tyvärr inte på nätet. Där han beskriver cargocult programering. http://en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult_programming

  Det verkar som alla våra politiker sysslar med Cargocult-politik. Alla trollformler för att hålla ekonomin glad importeras utifrån utan en endaste liten tanke på vad som skiljer Sverige från de land där ideérna kommer ifrån.

  Kommentar av Svaje — 3 november 2008 @ 8:53

 28. ”Göran har en poäng. 1000 mail är ganska lätt att ignorera. Tänk dig istället 1000 pappersbrev som skall sprättas upp, läsas, diarieföras osv.. Det är en belastning..”

  Även mail ska diarieföras och registreras.

  Kommentar av Anders Troberg — 3 november 2008 @ 16:03

 29. Detta urgamla och visa ordspråk gäller i högsta grad för Johan Pehrson (fp), Göran Pettersson (m) och andra upphovsrättstalibaner.

  ”Att lära utan att tänka är meningslöst, att tänka utan att lära är farligt.”
  (Kung Fu Tse, Kina)

  Kommentar av Dennis Nilsson — 3 november 2008 @ 19:53

 30. Ja, e-post till riksdagen diarieförs automatiskt åtminstonde sedan 1996 då vi (TenFour) lade till den funktionen i deras e-postbrygga (TFS Gateway). De använder vad jag vet fortfarande samma e-postprogram internt (Lotus Notes) men har rimligen bytt ut bryggan.

  Kommentar av Rickard Olsson — 4 november 2008 @ 13:27

 31. […] som inte heller kan skilja på upphovsrätt och äganderätt. Folkpartiet har ju redan Johan Pehrson. En till som tycker likadant låter inte som någon djup […]

  Pingback av Arg Bard vill jaga fildelare « Christian Engström (pp) — 10 november 2008 @ 16:04

 32. […] upphovsrätt hela tiden ska byta samtalsämne till om det är okay att stjäla teveapparater eller gräsklippare eller snatta på ICA. Det tycker ju ingen, vare sig pirater eller andra, så det är tråkigt när […]

  Pingback av Ipred-debatt med Stefan Sauk i TV4 « Christian Engström (pp) — 19 november 2008 @ 18:48

 33. […] e-post-brevlåda. Självklart vill vi ha bilar gratis. Och kakor. Och handväskor. Och cyklar. Och gräsklippare. Och platt-tv-apparater. Och konstverk från Nationalmuseum. Vem är pucko nu […]

  Pingback av Svar på Jan Guillous tjat « Badlands Hyena — 26 november 2008 @ 1:50

 34. […] Rick Falkvinge skriver om det här i ett mycket läsvärt inlägg. Det vore roligt om någon företrädare för alliansen eller socialdemokraterna kunde komma med ett seriöst svar som verkligen tog upp de frågorna, istället för att bara tramsa om stulna gräsklippare. […]

  Pingback av Lagarna ska gälla även på internet « Christian Engström (pp) — 22 december 2008 @ 19:24

 35. […] Eftersnack till piratjägardebatten i SVT (2 november 2008). Jag var med i SVT Debatt och debatterade Ipred med bland annat Johan Pehrson, som är Folkpartiets representant i justitieutskottet och en av de tyngsta politikerna i riksdagen. Han tycker det är samma sak att tanka ner en låt som att stjäla en gräsklippare. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48

 36. […] på ett bageri och ta en kaka, att det inte är tillåtet att stjäla en handväska, en cykel, en gräsklippare, en platt-tv, en bil eller ett konstverk från […]

  Pingback av Stjäla en hel lastbil med varor « Badlands Hyena — 25 februari 2009 @ 13:01

 37. […] Du skulle inte baxa en bil eller stjäla en cykel eller gama en gräsklippare […]

  Pingback av Ode om de kopierade ettorna och nollorna « Badlands Hyena — 19 mars 2009 @ 1:40

 38. […] För övrigt kan man ju fråga sig vad det är som gör att religiösa grupper överhuvudtaget ska särbehandlas på det här viset. Varför inte stifta liknande lagar som förbjuder folk att förolämpa politiska uppfattningar? Jag som pirat skulle till exempel kunna ta mycket illa upp över att bli jämförd med en gräsklippartjuv. […]

  Pingback av Dynamic Man » På Irland får man inte säga vad man tycker — 6 januari 2010 @ 19:09


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: