Christian Engström, Pirat

30 oktober 2008

Piratjägarlagen i SVT Debatt

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 14:36
Johan Pehrson (fp)

Johan Pehrson (fp)

Ikväll ska jag medverka i en direktsänd debatt om piratjägarlagen i SVT Debatt i SVT1 klockan 22.00. Det ska bli kul. SVT har en blogg som hör till programmet, och där skriver de så här:

Sanktionsdirektivet, antipiratlagen, IPRED. Kärt barn har många namn. Denna nya lagstiftning mot fildelning blir i alla fall ett av ämnena i morgondagens Debatt.

Deltagare:

Johan Pehrson (fp), rättspolitisk talesman

Joakim Hansson, filmproducent

Johanna Nylander, bloggare och ledarkrönikör

Christian Engström, vice ordförande piratpartiet

Gustav Almestad, musiker

Det handlar alltså om piratjägarlagen som kommer ge film- och skivbolagen fritt fram att jaga en hel ungdomsgeneration (och många äldre också). Det handlar om  statligt sanktionerad utpressning, som vi vet av erfarenhet från exempelvis Danmark.

Det ska bli väldigt intressant att få höra folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson berätta varför han tycker det är en bra idé att låta amerikanska storföretag få större befogenheter än polisen, bara för att kunna pressa bland annat barnfamiljer med tonåringar på pengar. Men säkert har han något bra svar på det också.

Hur som helst, kul ska det bli i alla fall. Den som vill kolla om det som sägs i debatten är sant eller inte kan hitta lagrådsremissen här. Det brukar ju ofta vara lite si och så med upphovsrättsivrarnas förmåga att hålla sig till sanningen, och då kan det vara bra att ha tillgång till bakgrundsdokument.

På SVT Debatts hemsida finns även ett antal debattinlägg om frågan:

Johanna Nylander: Antipiratlagen ytterligare ett svek från alliansen
Mikael von Knorring (v): Piratjägarlagen öppnar för hot och utpressning
Anna Croneman (filmproducent): Jag har längtat efter antipiratlagen

SVT1 ikväll torsdagen den 30 oktober klockan 22.00, som sagt.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

60 kommentarer

 1. Med tanke på hur Brokep behandlades senast pirater var representerade så är väl ett varningens ord på plats, men det är du förhoppningsvis redan medveten om 🙂

  Känns tveksamt till att det blir så särskilt opartiskt, i vanlig ordning.

  Kommentar av Johan — 30 oktober 2008 @ 15:06

 2. Lycka till!

  Hoppas Josefsson håller sig i skinnet och leder debatten opartiskt åt båda hållen så att det kan bli en bra diskussion.

  Kommentar av Daniel Nyström — 30 oktober 2008 @ 15:48

 3. Har uppdaterat blogginlägget lite – med den slutgiltiga deltagarlistan, några mindre förändringar.

  Brokep tillfrågades av mig, men hade ingen lust att vara med igen, vilket förstås är förståeligt. Han var tydligen i Malaysia också, så rent fysiskt var det omöjligt.

  Janne gör sitt bästa för att sätta sig in i frågan. Den är ju rätt komplex.

  Kommentar av Henrik Bergsten — 30 oktober 2008 @ 16:20

 4. Skulle inför debatten vilja påminna om rapporten som kom om att upplevelse industrin har ÖKAT de senaste åren, pdf finns på http://forum.piratpartiet.se/Topic93941-316-1.aspx

  Rapporten kom ut för ett år sedan och det man kan ta fasta på är att trots att branschen ökar och har ökat det senaste åren så tjänar de tydligen inte tillräckligt med pengar utan måste vara mer.

  Så, vad motiverar en ny idiot-lag för en bransch som faktiskt ökar? Hade alla siffor pekat nedåt i samma anda som Islands ekonomi hade jag funderat en extra gång.

  Kommentar av Perty — 30 oktober 2008 @ 19:28

 5. Du var bra Christian.

  Tackar

  Kommentar av anonym apa — 30 oktober 2008 @ 22:52

 6. Gratulerar till en lysande insats!

  Samtliga kritiker till medborgarutpressningslagen gjorde mycket bra ifrån sig på debatten. Bra Christian. Bra Johanna. Bra vänsterpartist (glömde namnet).

  Juristen från folkpartiet – Johan Pehrson – var också ett lysande negativt exempel på politiker som aningslöst sväljer lobbyisternas ensidiga propaganda närmast papegojaktigt. Halvhypnotiserad nyligen hemkommen från en indoktrineringskurs av upphovsrättsagenter från amerikanska ambassaden – det var känslan. Hans idiotiska likställande mellan äganderätt och upphovsrätt som om det var en absolut identitet, fick mig att ofrivilligt skratta. Han sa också något om att upphovsmannen inte kan få tillbaka låten.. Få tillbaka låten .. men upphovsmannen har ju låten kvar oavsett hur många andra som också får den! Det är den viktigaste skillnaden mellan äganderätt och upphovsrätt – det är det som är det helt fantastiska med den nya tekniken – alla kan få del av allt.

  Detta visar att de gamla politikerna är helt ”lost.” Det visar också att piratpartiet är en värdig ny kandidat att få det förtroende som de gamla partierna förbrukat (vänsterpartiet undantaget beträffande denna fråga).

  Kommentar av jeffer — 30 oktober 2008 @ 22:54

 7. Haha,

  Hittade en helt otroligt bra motion av herr Johan Pehrson, den börjar så här:

  ”Det är en grundläggande liberal princip att medborgare har en verklig möjlighet att få sin sak prövad i domstol oavsett vilka ekonomiska förutsättningar man har.”

  Och avslutar så här:

  ”I ett liberalt perspektiv är det av stor betydelse för medborgarnas tillträde till lagen att rättshjälpen utformas på ett sådant sätt att ingen av ekonomiska skäl behöver avstå från att ta tillvara sina intressen i en rättslig tvist. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.”

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=Ju464

  Hur bra rimmar det med Civilrättsliga Sanktionsdirektivet?

  Kommentar av Perty — 30 oktober 2008 @ 23:11

 8. En massa mumbo jumbo från Alliansen som vanligt där det nu visar sig att de ljög om vad de tidigare lovat folket.Är inte sådant straffbart !?.Att sedan lägga ut lag och ordning som du förespråkar på privata aktörer är ju åtminstonne ett steg närmare total anarki.Du har förmodligen ingen aning om vad ni har påbörjat i sedvanlig ordning och dess konsekvenser.

  Detta meddelande skrevs med en proxy så varsågod med ett spårningsförsök som kommer att resultera i ett annat land.Så var det med den ip registreringen.Godnatt Alliansen.

  Kommentar av Robert — 30 oktober 2008 @ 23:15

 9. Som sagt, Johan Pehrson ljög rakt ut, och upprepade likställandet mella stöld och fildelning likt en robot.
  Och ja, mycket starkt jobbat av Kalle Larsson (v), jag blev riktigt imponerad.

  Och jag får tacka för ett lysande bidrag från Herr Engström själv!

  // Alexander

  Kommentar av Alexander Toresson — 30 oktober 2008 @ 23:18

 10. Instämmer med ovanstående. Engström var vass, Pehrson verkade ohederlig, trött och lögnaktig. Hur kan en jurist blanda ihop upphovsrätten och äganderätten? Hur kan en liberal? Fast vi vet ju vilken slags liberaler som befolkar folkpartiet.

  Bra jobbat Christian!

  Kommentar av rikard — 30 oktober 2008 @ 23:52

 11. Tack till Christian för en bra debatt, och tack till de som här gett beröm. Lagen skall stoppas!

  Kommentar av Kalle Larsson — 31 oktober 2008 @ 0:10

 12. Tack för en bra insats!

  Och Josefsson skötte sig juh, han la till och med klockrent in ”om man tar en dubbeldaim är den borta, men om man _kopierar_ en musikfil så finns den fortfarande kvar eller hur?”. Klockrent, och på rätt ställe i debatten. Argumentet landade rent emotionellt väldigt bra och tror att många förstod detta framför sina tv’s.

  Angående Johan Pehrson så är det tamejfan en skam för Folkpartiet vad det är för troll de har i sina listor. Skall han kalla sig marknadsliberal… Nickedocka, det är vad han är.

  En politiker som står för marknadsliberalism borde väl för #¤%& förstå att en del av det systemet är att __de som inte offererar produkter eller tjänster som konsumenten vill ha försvinner från marknaden när bättre alternativ dyker upp__. Det är själva idén för i ¤%&%#¤. Reglera inget och låt marknaden styra sig själv. Så hans egna argument hålls inte upp av den ideologi han sägs företräda.

  Skam på Folkpartiet.

  Sen att musik/film/etc.-branschen bara gjort plusresultat hittils under 2000-taletoch att det helt fäller hans argument är en annan sak.

  Och den där föredettingen till filmregissör, förstår att han vill förlänga sina skydd… Människan har juh inte producerat något i filmväg sedan 2004.

  Jaja.. nu har jag fått skriva av mig 😉

  Cheerios 😉

  Kommentar av Daniel Nyström — 31 oktober 2008 @ 0:16

 13. Efterspelet.. Är du vänsterpartist? Haha 🙂

  Den där folkpartisten är ju en fullkomlig idiot, maken till indoktrinerad människa har jag aldrig någonsin lyssnat på. Hur ända in i glödheta kan en sådan sitta kvar som politiker, det om något säger en del om hans kollegor..

  Kommentar av Anders — 31 oktober 2008 @ 1:08

 14. […] blogg att döma gjorde alla tre tydligen väldigt bra ifrån sig. Där finns också en extra rolig kommentar av signaturen Perty: Hittade en helt otroligt bra motion av herr Johan Pehrson, den börjar så […]

  Pingback av Mer debatt på SVT Opinion « V, fildelning & upphovsrätt — 31 oktober 2008 @ 1:26

 15. Tack för att du debatterade bra! Förhoppningsvis kommer det att ge någon form av effekt i politiken också.

  Kommentar av Kalle — 31 oktober 2008 @ 1:27

 16. Mycket bra Christian! Och Johanna!

  Kommentar av Daniel — 31 oktober 2008 @ 2:55

 17. Den där folkpartisten som talade om att stjäla Christians gräsklippare, kunde han inte bara KOPIERA gräsklipparen?

  Kommentar av Gregor — 31 oktober 2008 @ 4:41

 18. Mycket Bra jobbat Christian!
  Jag tyckte synnerligen illa om den där folkpartisten, det var knappast några starka argument från hans / lobbyns håll

  Kommentar av pike — 31 oktober 2008 @ 5:11

 19. Nån som har en bra site att ladda hem årets modell av gräsklippare 😉 Obs helst inte klippare som blitt nukade 😛

  Kommentar av johumm — 31 oktober 2008 @ 7:20

 20. Tack christian! Du var väldigt bra! Johan Pehrson har övertygat mig att folkpartiet inte är liberaler längre. Jag röstade på alliansen i vissa val 2006. Aldrig mer! Piratpartiet blir det 2009 och 2010!

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0t — 31 oktober 2008 @ 7:29

 21. Bra insats Christian!

  En vinkling som aldrig bemöttes: Pehrson upprepade flera gånger att upphovsrätten funnits under lång tid och att det inte finns någon orsak att ge upp den *bara* för att det dykt upp något som heter Internet. För det första så visar ett sådant resonemang på en insiktsbrist kring Internets signifikans ur ett samhällsomvandlingsperspektiv. För det andra så är statligt sanktionerade monopol (läs immaterialrätt) ett ämne som precis som allting annat måste ifrågasättas i varje tid, utifrån den tidens förutsättningar. Men viktigast av allt, motfrågan till detta korkade yttrande borde givetvis vara hur det i så fall kan komma sig att Internets intåg skall tillåtas leda till att vi offrar grundläggande demokratiska principer, rättssäkerhet och proportionalitetstänkande kring utformande av lagstiftning. Mig veteligt så har fundamenta som rättssäkerhet och demokratiska grundpelare också en viss historia i vårt svenska samhälle och kan således med Pehrsons argumentation tyckas vara aspekter som bör försvaras även när teknikutvecklingen förändrar förutsättningarna för vårt samhälle.

  Kommentar av Larsman — 31 oktober 2008 @ 7:38

 22. Jag lyssnade på eftersnacket och hörde från Johan Pehrson att om innehavaren till IP-numret kunde bevisa att han inte befann sig vid datorn vid tidpunkten för nedladdningen så kom saken i ett annat läge (orkar inte citera)

  Är det bara jag som tolkar det som att innehavaren till IP-nummer är tvungna att bevisa sin oskuld?

  Hur bra stämmer det överens med rättsäkerhet?

  Kommentar av scaber nestor — 31 oktober 2008 @ 8:16

 23. […] om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Opassande, Christian Engström, Mikael von Knorring, frendo.se, Händelsehorisont, Rättshaveristen, Johans tankar, Rick […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter — 31 oktober 2008 @ 8:33

 24. Jättebra insats! Det värmde själen att se den här lagens företrädare bli så formidabelt krossade i TV! 😉

  Kommentar av Tommy — 31 oktober 2008 @ 9:14

 25. Stålande bra Christian! Egentligen förvånansvärt bra debatt av alla utom folkpartisten och filmproducenten. ”Vår sida” hade ju klart bättre argument, och såg på det hela taget bättre ut.

  Kommentar av Bitchslap Barbie — 31 oktober 2008 @ 9:38

 26. Ganska bra insats, synd att du inte fick mer ”sändningstid”, det kändes som at du fick stressa ur dig dina kommentarer lite.

  Men på det hela taget riktigt stabilt. Jag tror PP fick en del nya väljare och sympatisörer igår kväll.

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 31 oktober 2008 @ 9:45

 27. Detta vill man ju se! Kommer det upp på TPB snart?

  Kommentar av Jonas — 31 oktober 2008 @ 9:49

 28. Bra jobbat av Christian och Johanna!

  Kommentar av Gustav — 31 oktober 2008 @ 9:51

 29. Scaber Nestor,
  Inom juridiken talar man om presumtionsregler. Johans svar kan innebära att abonnenten till ett IP-nummer presumeras ha fildelat all trafik på det berörda IP-numret.

  Med andra ord, om rättighetsinnehavaren visar att IP-numret använts till fildelning föreligger en presumtion för att abonnenten är den ansvariga och det ankommer på abonnenten att visa att någon annan använt IP-numret. Beviskravet för abonnenten blir förmodligen lägre än ”styrkt” eller ”sannolika skäl”. Det kanske blir ett lägre beviskravet, t.ex.
  ”göra troligt”. Så skulle man kunna argumentera som misstänkt fildelare.

  Kommentar av Mark Klamberg — 31 oktober 2008 @ 10:00

 30. Hela regeringen är ju korrupt och borde handgripligen slängas ut från sina höga stolar.Ett gäng ryggdunkare som mist all vett och sans.Ljuger och duperar folket med dessa frågor som de tidigare svarat helt annorlunda på och så pratar de om brottslingar på nätet.Är dessa herrar och damer verkligen på riktigt för det är med stor säkerhet dags för ett nytt Sverige innan dessa styrande kört ner landet totalt i botten.Rena sjukstugan med en dåre som läkare.

  Kommentar av Emma — 31 oktober 2008 @ 10:33

 31. Jag tycker oxo att frågan om att krava rättsligt anvar av de som drar igenom lagar som FRA, Ipred osv. Kan man vid eventuellt Piratpartiet i riksdagen läge kräva utredningar om vad som orsakat detta maktmissbruk? Varför bara upphovsmaffian får dra sin sak inför Riksdagen inför IPRED? Om det förekommit hot eller mutor från Upphovsmaffian eller annan organisation? osv. En grundlig utredning som ser till att dra fram den smutsiga buken i rampljuset så vanliga människor ( läs väljare ) får se hur korrumperade våra politiker är och att riksdagen behöver ett ordentligt reningsbad. / Mikke

  Kommentar av Mikke — 31 oktober 2008 @ 10:34

 32. […]Klonade gräsklippare går inte att stoppa!
  Inse!
  […]

  Kommentar av urban cat — 31 oktober 2008 @ 10:36

 33. Ja, om hon blir statsminister då får sverige många dåliga beslut
  hon är inte ens kvinna – en hybridform

  Kommentar av bjorn — 31 oktober 2008 @ 11:25

 34. Hej Christian!

  Jag såg programmet igår och tyckte att du var jätte-jätte-bra! Johan Pehrson gick det verkligen dåligt för däremot. Han framstod verkligen som en konservativ bakåtsträvare med huvudet djupt ner i sanden. Det är så klart tålamodskrävande att behöva ägna en massa tid åt att förklara grundläggande principer för rättssäkerhet för våra riksdagsledamöter, men då känns det bra att man kan rösta på dig, Christian, redan i valet till Europaparlamentet 2009! HA Johan och HA hela folkpartiet! Det enda logiska för den där Johan blir väl att ansöka om att få terroriststämpla piratpartiet.

  Och till filmregissören vill jag säga så här: ibland läser jag metro för den är gratis. Det skulle aldrig falla mig in att läsa den om jag behövde betala ett rött öre för den. Kanske är det samma sak med de som laddar ner din film? De skulle förmodligen välja att inte se den ifall de behövde betala för den. Kanske ska du vara tacksam att någon överhuvudtaget vill offra två timmar av sitt liv för att se din film. Även de tittare som laddar ner filmen är ju dessutom ett argument när du säljer produktplaceringen. Och vad spelar det för roll om någon laddar ner en film som redan gått på TV? Många spelade tidigare in alla filmer på TV som de någonsin kunde tänka sig att se (och några till) men nu kan de bespara sig det besväret (och inte minst bespara miljön alla kassetter). Så efter en film gått på TV borde ju i vart fall ingen behöva beklaga sig över nerladdning utan de extra tittarna borde man vara innerligt tacksam för.

  Anna Petersson

  Kommentar av Anna Petersson — 31 oktober 2008 @ 11:33

 35. Perty: Att folk har problem med att försvara sig i civiltvister har att göra med att Socialdemokraterna avskaffade rättsskyddet för civilprocesser i slutet utav nittiotalet för att istället ge dom pengarna till målsägarbiträden.

  Det vore -mycket- bra att återföra detta skydd nu när vissa galningar vill stämma folk till höger och vänster.

  Kommentar av Daniel Wijk — 31 oktober 2008 @ 11:38

 36. Mark Klamberg: Menar du alltså att det verkligen är omvänd bevisföring som gäller när det föreligger ”presumtion”? Är det bara i vissa mål sådant förekommer eller kan det hända när som helst? Vad är kraven för att detta ska inträda?

  Kommentar av Jonas B. — 31 oktober 2008 @ 12:21

 37. Johan Pehrson visade sig vara en utomordentlig företrädare för Arrogansregeringen. Beröm till Janne Josefsson som gjorde ett betydligt bättre debattledarjobb än när FRA-frågan var uppe. Han kanske som journalist börjar förstå allvaret med FRA och IPRED1? Mycket bra jobb också från Christer, Johanna och Kalle Larsson. Tack ska ni ha.

  Kommentar av cnab — 31 oktober 2008 @ 12:53

 38. En nästan 12 minuters filamd efterdebatt finns på

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33163&from=program_ao

  Ännu mer tydlig än själva programinslaget. Rekommenderas!

  Kommentar av cnab — 31 oktober 2008 @ 13:10

 39. Mitt tack till Christer ovan är naturligtvis riktat till dig, Christian! Ibland skriver man fortare än tanken

  Kommentar av cnab — 31 oktober 2008 @ 14:19

 40. Presumtionsregler är närmast bannlysta i brottmål, i tvistemål (civilmål) är det mer accepterat.

  Kommentar av Mark Klamberg — 31 oktober 2008 @ 14:32

 41. Kraven för att en presumtionsregel ska inträda är att den som har den ursprungliga bevisbördan (rättighetsinnehavaren) gör det troligt att abonnenten har fildelat, t.ex. genom att visa att fildelning har skett med ett visst IP-nummer. Då kan en presumtion inträda att abonnenten är den som har fildelat och för att bryta denna presumtion måste abonnenten för fram bevisning som stödjer att han/hon inte fildelat, t.ex. genom att visa att hon/han har ett trådlöst nätverk som är öppet för andra.

  Kommentar av Mark Klamberg — 31 oktober 2008 @ 14:36

 42. Skulle kunna lägga upp avkastet till min avhandling som rör bevisfrågor, men ni kan ju kolla wikipedia istället. Av Wikipedias artikel framgår att presumtioner används i civilrättsliga mål och inte brottmål.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Beviskrav

  Kommentar av Mark Klamberg — 31 oktober 2008 @ 14:41

 43. […] den goda sidan stod favoritbloggaren Christian Engström, vice ordförande för piratpartiet, tillsammans med Johanna Nylander som är ledarskribent, Kalle […]

  Pingback av Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie — 31 oktober 2008 @ 16:01

 44. Kollade på både själva debaten i går och nu på efter sändningen. JP mal ju på som en gammal lp skiva med hack mitt i.. åter upprepa åter upprepa blablabla.. o.s.v. Ett föredöme var Johanna,Christian,kalle och Alexander. stor applåd!!!. Fast han sa en klok sak JP i efter snacket innan han harkla bort sig. DET finns människor som vill se allt först innan det kommer på bio duken och den stora massan.

  Kommentar av PROS — 31 oktober 2008 @ 16:40

 45. Så, vad kommer att hända om någon fildelar från ett hushåll där flera personer bor?
  Vem ska ta skulden då? Alla? En slumpvis person? Den som står på abonnemanget? Ingen?

  En otroligt ogenomtänkt lag.

  Kommentar av Daniel Wijk — 31 oktober 2008 @ 17:54

 46. Mitt mail till de folkvalda idag:

  Hej!

  Med anledning av gårdagens debatt i SVT1 kl 22.00 skulle jag vilja korrigera
  några saker som sades.

  Johan Pehrson (fp) påstod att det bara är 1000-2000 personer som laddar
  _upp_ i fildelning i Sverige, och att det var de som skulle jagas.
  Det här är helt fel. Varje person som fildelar laddar både upp och ner,
  alltid, i varje ögonblick. Det finns 1,4 miljoner fildelare (som laddar ner
  _och_ upp) i Sverige. Minst. Det är de här 1,4 miljonerna (och alla andra
  som använder internet…) som riskerar hot- och utpressningsbrev från
  privata aktörer med polisbefogenheter om lagen går igenom.

  Vad det gäller att bevisa att det verkligen är abbonenten som har gjort
  intrånget så är det omöjligt, även om det skulle vara så att abbonenten var
  hemma vid tillfället (dessutom kan det ju vara abbonentens make/maka eller
  dylikt som nyttjar internetuppkopplingen). En abbonents IP-adress kan
  nyttjas av grannen via ett öppet eller stängt (ofta då ofrivilligt) nätverk.
  Det kan också vara så att abbonenten deltar i nätverk för
  integritetsstärkande internettillgång, s k Darknets. Då kan trafiken från
  abbonentens dator egentligen härstamma från någon helt annan person (!!!),
  någon helt annanstans i världen, och det är omöjligt att säga om det är så
  eller inte som upphovsrättshavare eller domstol! Det här är min absolut
  bestämda uppfattning som civilingenjör i Datateknik med inriktning
  Datasäkerhet och Datakommunikation.

  Rättssäkerheten och integriteten för medborgarna är verkligen hotad när
  privata intressebolag nu får rätt att få ut abbonemangsuppgifter för precis
  vem de vill, som dessutom kan vara helt oskyldig! Den här lagen är helt
  oacceptabel!

  N N, civ. ing Datateknik

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 31 oktober 2008 @ 19:28

 47. […] Jens O om: Telekompaketet är inte vad vi påstår, enligt politisksakunnig till Åsa Torstensson Christian Engström som var med i tv-debatten tar upp sina intryck av den. Opassande frågar sig: Ska man skratta, gråta eller […]

  Pingback av Lagen som ger bolag rätt att jaga pirat upprör många | Arvidfalk.se — 31 oktober 2008 @ 20:04

 48. […] om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Opassande, Christian Engström, Mikael von Knorring, frendo.se, Händelsehorisont, Rättshaveristen, Johans tankar, Rick […]

  Pingback av Tänkvärt! « Herr Kobras iakttagelser! — 31 oktober 2008 @ 20:49

 49. Jag skrev en liten bit utbildning i upphovsrättens historia till Johan P
  den ligger här : http://blue-green-mess.blogspot.com/2008/10/lite-utbildning-till-johan-pehrson.html

  Kommentar av christoffer — 1 november 2008 @ 0:47

 50. Skitbra jobbat!
  Satt och funderade lite över tält-debatten som uppstod i eftersnacket, och om inte jag missminner mig helt så kan man tälta i någons trädgård förutsatt att man inte stör markägaren och boende samt har tältplatsen avskärmat från boningshus (dock så funkar det rent praktiskt sällan i villaområden). 😉

  Saknade egentliga argument från förespråkarna varför man behöver kunna vidta civilrättsliga åtgärder och de rent tekniska aspekterna om att det kan förekomma välidgt många personer bakom ett ip-nummer ignorerades helt kändes det som.

  Kommentar av Martin — 1 november 2008 @ 0:55

 51. Varför står folkpartisten och förespråkar att folk som gör värdelösa filmer ska ha betalt ändå?
  Den här filmproducenten gör ju filmer jag aldrig skulle köpa eller hyra om det bara fanns dom två distributionerna att välja mellan.
  Man kanske skulle se på filmerna om dom var gratis, men dom är inte värda att betala för.
  OM han hade gjort bättre filmer så kanske man hade lagt ner några kronor på hans verk. Men såsom det är nu så kan man ju jämföra med att om en konstnär gör en värdelös tavla. Inte fan vill jag betala för att titta på den. Kanske möjligtvis se den som jpg hemma på skärmen, men vill ju inte betala för nåt som jag tycker är värdelöst skit.

  Kommentar av Daniel — 1 november 2008 @ 12:31

 52. Vill först ge en eloge till killen från musikbranchen som i eftersnacket visade att det är kunden som bestämmer.

  Jag kom att tänka på ett inlägg för något år sedan om när några artister och skribenter(tror jag att det var) gick ut i debatten och sa att dom förlorade pengar på fildelningen, Men efter att någon hade gjort en sökning på dessas alster, så visade det sig att deras matrial aldrig blivit nerladdat. Med detta vill jag leda in på att FIL(M)skaparen påstod att han förlorade pengar på fildelningen. Men om ingen vill köpa filmen så kan han väll inte tro att den skulle läggas upp på en torrent sight.

  Skulle vara intre sant om man kunde gjort ett EXPRIMENT över T.ex en månad då samtlig nerladning av upphovsrätts skyddat matrial upphörde. Då undrar jag om försäljnings statestiken skulle skjuta i höjden för han från filmindustrin och deras gelikar.(Tror inte det)

  Så nu skulle jag vilja se statestik som visar att dom verkligen förlorar dom pängarna som dom säger att dom gör.

  Leve PP

  Lasse.S

  Kommentar av Lasse — 2 november 2008 @ 1:48

 53. ”Jag lyssnade på eftersnacket och hörde från Johan Pehrson att om innehavaren till IP-numret kunde bevisa att han inte befann sig vid datorn vid tidpunkten för nedladdningen så kom saken i ett annat läge (orkar inte citera)”

  Då skulle de få svårt att sätta dit mig. Jag har ett par servrar som sköter tankningarna för att inte störa användningen av maskinerna jag sitter vid. Det innebär att jag aldrig befinner mig vid de datorerna förutom när något gått galet och de måste fixas, och då tankar de inte.

  Som vanligt ligger tekniken långt före upphovsrättsindustrin.

  Kommentar av Anders Troberg — 2 november 2008 @ 7:21

 54. […] har skrivits om Svts debatt där Christian Engström från Piratpartiet var med och diskuterade äganderätt och fildelning, men det bästa i hela […]

  Pingback av drottningsylt » Blog Archive » Christians bästa — 2 november 2008 @ 12:20

 55. ni borde tagit upp att musikbolagen nu, eller en helt vanlig person som påstår sig ha gjort en låt, har mer makt än självaste polisen.

  lite synd.

  Kommentar av xxxxxxxxxx — 2 november 2008 @ 12:45

 56. Johan Pehrson påstod att ”bara” 1000-2000 laddade upp filer och att naturligtvis ”bara” dessa skulle jagas.

  Han gjorde nog detta för att det inte skulle upplevas som speciellt farligt för ”gemene man”. Allt enligt devisen ”Det drabbar inte mig” och då spelar det ingen roll…

  Nu har denne Johan Pehrson en dimmig uppfattning om en hel del begrepp. Han anser att stöld och brott mot upphovsrätt är samma sak. Bara detta borde ju leda till att hans jur. kand. återkallas.

  Dessutom har han uppenbarligen ingen som helst aaaning om hur fildelning fungerar. De protokoll som används numera är inte som filöverföringsprotokoll som FTP eller liknande.

  Nej, idag så laddar ALLA som laddar ned en film också UPP samma film. Detta innebär att ALLA som fildelar kan komma att bli föremål för granskning med denna nya lag. Därför måste den stoppas!

  Det måste kraftfullt framföras att ALLA som fildelar också LADDAR UPP eller DELAR UT!

  Alltså miljoner personer i Sverige!

  Den sekund som detta budskap tillräckligt klart når det svenska folket är lagen död och kanske också folkpartiet!

  Kommentar av Hans J — 2 november 2008 @ 14:34

 57. […] Scaber Nestor, Bloggsam, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Opassande, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Christian Engström, Jens O., Olofs blogg, Politruck, Rick Falkvinge, Satmaran, Rick Falkvinge, Opassande, Jan […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Identitet och teknikutveckling — 2 november 2008 @ 17:03

 58. En detalj som verkade missas, och som ingen tycks ha tagit upp här än, var när den där filmproducenten menade på att det är abbonentens skyldighet att se till att ingen annan använder tjänsten.
  Tyvärr var det ingen som påpekade att det är helt omöjligt att försäkra sig till 100% om att ingen annan använder sig av tex ett trådlöst nätverk, även ett ”säkert” sådant kan användas av obehöriga.

  Kommentar av Aiue — 3 november 2008 @ 3:57

 59. […] röst för kvällen är Christian Engström, vice ordförande i piratpartiet. Han ska föra vår röst och förklara […]

  Pingback av Debatt ikväll 22:00 om piratjagarlagen — 19 januari 2009 @ 13:55


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: