Christian Engström, Pirat

25 oktober 2008

Antipiratlagen förklarar krig mot barnfamiljerna

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 16:16
Ungdomarna på bilden har ingenting med artikeln att göra, och bör betraktas som oskyldiga tills motsatsen bevistats.

Ungdomarna på bilden har ingenting med artikeln att göra, och betraktas ännu så länge som oskyldiga tills motsatsen bevisats.

Antipiratlagen, som regeringen nyligen presenterade, är en direkt krigsförklaring mot alla Sveriges barnfamiljer.

Har man ungar som är över 10 kan man som förälder räkna med att de fildelar. Det är inget konstigt med det. Alla gör det.

Med antipiratlagen kommer film- och skivbolagen få ut namnet på den som står för internetabonnemanget om de ser att någon fildelar. Namnet på den av föräldrarna som står för uppkopplingen till internet, alltså.

Film- och skivbolagen kommer sedan att skicka ut brev där de hotar med att stämma föräldern på hundratusentals kronor, om han eller hon inte ”frivilligt” går med på att betala några tiotusen kronor i förlikning. Så har de gjort i Danmark, och så har de gjort i alla andra länder som har infört sådan här lagstiftning.

Så vad ska man göra som tonårsförälder i framtiden om regeringen trumfar igenom den här lagen? Jag tror inte många föräldrar kommer lyckas med att prata med sina ungdomar, och på så sätt få dem att frivilligt avstå från att ta del av film och musik på det sätt som de har gjort i hela sitt liv. Och jag tror ännu färre föräldrar klarar av att hindra ungarna med tekniska spärrar. I de flesta tonårsfamiljer är det ju ungarna som är bäst på tekniken. Och kan de inte själva ta sig runt en viss spärr har de säkert en kompis som kan.

För den förälder som inte är beredd att säga upp internetuppkopplingen återstår bara att hoppas på turen att familjen inte åker fast. Varje gång posten kommer kan det ligga med ett brev som säger ”betala 20.000:- omedelbart, eller vi stämmer dig på det mångdubbla”. Bara för att familjen har en tonåring som är som alla andra tonåringar.

Och om man mot förmodan skulle ha sådan pli på sin unge att man verkligen kan få honom eller henne att inte fildela i smyg bakom ens rygg, hur roligt kommer det kännas att säga att film och musik är förbjuden frukt, för annars kan familjen få dyrbara problem? Till en tonåring?

Folkpartiet i Eslöv ger ett exempel:

Kalle, 15 år är som ungdomar är mest. Älskar musik och dataspel. Söker sin identitet. Umgås med kompisar. Allt detta på internet. Kalle får månadspeng på 1050:- som ska täcka hans utgifter för mobiltelefon, kläder och nöjen. Att köpa en film är ju förstås omöjligt.

Att köpa en CD-skiva kanske ekonomin mäktar med ett par gånger om året. Inte i närheten av vad Kalle betraktar som ett rimligt utbud. Det tyckte inte jag heller när jag var grabb – vi kopierade musik och VHS bland kompisar (då var det för övrigt lagligt – men det spelade inte nån roll för vårt agerande).

Om Kalle ska följa lagen så blir det inget större kulturutbud för honom. Rättvist? Rätt eller fel?

Det är helt obegripligt rent taktiskt att regeringen ens har låtit lagförslaget komma så här långt. Vad tänker de på? Har det blivit inne med politiskt självmord helt plötsligt? Gav FRA-frågan mersmak?

I alla valrörelser brukar det vara ett ofantligt fjäsk för barnfamiljer från politikerna. Inget valfläskpaket är komplett utan en tjock skiva till barnfamiljerna. Men Reinfeldt och hans kollegor gör tvärtom.

Antipiratlagen är tänkt att träda i kraft redan våren 2009, efter att ha gått i expressfart genom de olika instanserna. Det kommer säkert att ta lite tid för film- och skivbolagen att komma igång ordentligt med att skicka ut hotbrev och stämningar på löpande band, men ungefär till hösten 2010 bör karusellen ha börjat snurra för fullt.

Vilken fantastiskt kul valrörelse alla de fyra allianspartierna kommer få! Förutom FRA ska de dessutom nu också förklara för alla barnfamiljer varför de har givit privata företag rätten att när som helst skicka kravbrev på tiotusentals kronor, bara för att de har ungar.

Hur tänker alliansens partiledningar egentligen? Kontakta politikerna och fråga dem.

…………

Bloggat om antipiratlagen: Christian Engström, Anna Troberg, Opassande, Piratbyrån, Argast Nu, Jan Lindgren, Angie Roger, Tommy K Johansson, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Opassande, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Jan Lindgren, Insane Clowns, Opassande, Jan Lindgren, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Mikael Persson, Christian Engström, Ung Vänster, Mikael von Knorring, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Urban Cat, Anders Widén, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski, Opassande, Jinge, Urban Cat, Andra Sidan, Drottningsylt, Rick Falkvinge, Nätkoll.se, Tommy K Johansson, Opassande, Scaber Nestor, David Wienehall, Christopher Kullenberg, Mattias Swing, Mikael Nilsson, Argast Nu, Wilhelm Svenselius, Peter Soilander, SVT Opinion, Farmor Gun, Mary X Jensen, Daniel Brahneborg, Insane Clowns, Rasmus Fleischer, Mattias, Daniel Brahneborg, Bitchslap Barbie, Karl Sigfrid, Mikael Persson, Svensson, Mikael von Knorring, Urban Cat, Henrik Alexandersson, Satmaran, Daniel Scythe, David Wienehall, Mattias Bjärnemalm, Klibbnisse, Christopher Kullenberg, Henrik Alexandersson, Svensson, Bitchslap Barbie, Dumheterna, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Christian Engström, Hans Engnell, Josef, Rasmus Fleischer, Henrik Alexandersson.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

21 kommentarer

 1. Ärligt och uppriktigt; om jag var förälder skulle jag säga upp bredbandet från och med den dag privatpolislagen börjar gälla. Varför utsätta sig för den där risken? Att sverige skulle ta ett litet kliv bakåt i statistiken om fler följde mitt exempel, och internetutbyggnaden plötsligt är på afghanistans nivå, är ju pinsamt för… tja, vem?
  Lite trist för alla företag som lagt ut sin verksamhet på nätet. Lite pinsamt för de som yrar om att sverige skall vara en spjutspetsnation när det gäller att ta åt sig modern teknik. Lite irriterande för bankerna som plötsligt får in kunder på kontoren igen, just när de trodde att de kunde stänga kontoren permanent.
  Det fanns ett fungerande samhälle före internets intåg i hemmen. Det går utmärkt att leva utan nu också, och med tanke på hur svaga bevis man använt hitills (skärmdumpar med mera) för att åtala folk så är det enda sättet att vara säker att inte bli anklagad just att inte ha möjligheten till fildelning.
  Jag kommer att ta en funderare på det här när det blir aktuellt. Hade jag flera personer i hushållet skulle det inte ens bli någon fundering.

  Kommentar av lholmq42 — 25 oktober 2008 @ 20:35

 2. […] Antipiratlagen förklarar krig mot barnfamiljerna. […]

  Pingback av StoppaIPRED.nu « The Pheleroxian Blog — 25 oktober 2008 @ 21:55

 3. I doubt your estimate that the antipirate extortion racket will not be fully operating until 2010.

  Please remember that your antipirates are already allowed to find and register the IPs that share works they represent the rights for. They probably already have a big database of IP numbers with timestamps and collected digital (screenshot) ”evidence” of past infringements. As soon as your laws allow it they can connect this database to owners of the IPs and start sending out threatening letters to people.

  So even if families could persuade their children to stop filesharing now, they still risk getting demands for large amounts in damages for copyright violations done in the past.

  Kommentar av Ole Husgaard — 26 oktober 2008 @ 5:47

 4. […] om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jens O., Jan Lindgren, Sidvind, Rick Falkvinge, Opassande, Staffan […]

  Pingback av Gammal och trött retorik « PiratJanne — 26 oktober 2008 @ 8:34

 5. Idiotargumentation.

  För det första är det med ”kultur” som med så mycket annat i samhället – tillgången på pengar styr vad dina bar kan få/inte kan få. Inga armar inga kakor. För det andra så funkar nog IRL social tillvaro lika bra för nutidens ungar som för oss. Man köpte plattor, och dom man inte hade BYTLÅNADE man med kompisar, eller så lyssnade man hos dom. ISTÄLLET för att sitta ensam och knattra vid en skärm. Sist men inte minst – varför skulle föräldrarna vara mindre ansvariga för detta än för något annat? Du räknar med att ditt barn inte kommer häm och har repat 50 bilar, UTAN att du övervakat det hela dagen. För du har LÄRT ditt barn rätt och fel. Stöld kan inte vara svårare att lära än skadegörelse. Eller är det bara låtutbildade, halvdebila tokliberaler som vill ha gratis musik…?

  Kommentar av WB — 26 oktober 2008 @ 12:48

 6. […] Ipred1 nyligen: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek — 26 oktober 2008 @ 13:50

 7. […] från Falkvinge: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Kreatörer, välj sida! — 26 oktober 2008 @ 17:49

 8. […] från Falkvinge: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick […]

  Pingback av Doktor Spinn » Bloggarkiv » Vad tycker kreatörerna själva om fildelning? — 26 oktober 2008 @ 18:27

 9. @WB, idiotkommentar.

  Det är inte alls tillgången på pengar som styr vilken kultur man kan få del av, utan det styrs helt och hållet av själva kulturutbudet. Om musik finns att lyssna på gratis, så kommer musikälskare att lyssna på den gratis, hur många advokater och näringslivslobbyister som än hytter med näven och hävdar att lyssnandet och fildelandet är kriminellt. Det var lagligt åtminstone till för tre år sedan, så Sveriges föräldrar har inte haft lång tid på sig ens att själva sätta sig in i de nya bestämmelserna, än mindre lära sina tonåringar vad de betyder i praktiken.

  Som jag skriver på annat håll, så ligger det i den mänskliga naturen att dela med sig av information och utbyta kultur med sina medmänniskor. Att förbjuda det är lika lyckat som att förbjuda sex. Dels kommer ytterst få människor att frivilligt respektera förbudet, dels skulle, om förbudet efterlevdes till hundra procent, mänskligheten dö ut inom några generationer. Som upphovsman är jag visserligen mån om att få något i gengäld för mitt skapande, men jag är inte sniken att jag låter hela civilisationen gå under bara för att jag inte får betalt varje gång någon läser ett blogginlägg av min hand. Det finns viktigare saker i livet än pengar.

  Du har till exempel inte givit mig tillåtelse att sprida din idiotkommentar vidare till andra. Om jag gör det och du upptäcker det, kommer du att stämma mig på tusentals kronor för det? Jag är tacksam om du meddelar dina planer i förväg, så att jag inte oavsiktligt orsakar dig större ekonomiska förluster än du mäktar med.

  Kommentar av Anders Andersson — 26 oktober 2008 @ 19:25

 10. WB:

  Påstår du att föräldrarna blir betalningsskyldiga om barnen har repat 50 bilar? Vad grundar du det på?

  Kommentar av rikard — 26 oktober 2008 @ 22:16

 11. @WB, nu vet jag inte hur gammal du är men menar du att du aldrig kopierat ner en skiva på ex. ett kassettband? Det gjorde jag och mina kompisar, men nog köpte vi skivor så långt pengarna räckte.

  Kommentar av Mr NoSpam — 28 oktober 2008 @ 19:34

 12. […] Hellre upplyst än nedsläckt, Kurvigheter, Christian Engström, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Enligt Min Humla, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Välkommen Webbutveckling AB, Galna […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Rättssäkerhet och utpressning — 28 oktober 2008 @ 19:37

 13. […] Kurvigheter, Hellre upplyst än nedsläckt, Christian Engström, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Opassande, Enligt Min Humla, Anna Troberg, Jan Lindgren, Josef, Välkommen Webbutveckling AB, Rick […]

  Pingback av Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne — 28 oktober 2008 @ 23:12

 14. […] Engström, Rick Falkvinge, Magazine HumbleBee, Jan Lindgren, SVT Opinion, Temet Nosce, Kurvigheter, Christian Engström, Mikael Nilsson, Urban Cat, Opassande, Dick Bengtson, Anna Troberg, Jan Lindgren, […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter — 31 oktober 2008 @ 8:35

 15. […] Engström, Rick Falkvinge, Magazine HumbleBee, Jan Lindgren, SVT Opinion, Temet Nosce, Kurvigheter, Christian Engström, Mikael Nilsson, Urban Cat, Opassande, Dick Bengtson, Anna Troberg, Jan Lindgren, […]

  Pingback av Debatt 30/10 « Bitchslap Barbie — 31 oktober 2008 @ 16:07

 16. […] från Falkvinge: Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Christian Engström, Opassande, Anna Troberg, Jan Lindgren, Jens O., Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick […]

  Pingback av Bloggbävningen FRAnk | Doktor Spinn — 2 november 2008 @ 14:14

 17. […] Isacco, Urban Cat, Händelsehorisont, Satmaran, Christian Engström, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Mikael von Knorring, frendo.se, Opassande, SVT Opinion, Anna Troberg, Jan Lindgren, […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Identitet och teknikutveckling — 2 november 2008 @ 16:41

 18. […] Nu, Christian Engström, Kurvigheter, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Att älska Alex Schulman, Christian Engström, Urban Cat, Lemeno, Opassande, Satmaran, Anna Troberg, Händelsehorisont, Jan Lindgren, Hellre […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: operatörernas ansvar — 6 november 2008 @ 23:57

 19. Tja… – Christian – Det är väl bara att konstatera att Aborginernas budord – Lev i Frihet ❗ ”lyser med sin frånvaro”, tyvärr tyvärr… 😥

  Kommentar av Josef Boberg — 14 november 2008 @ 14:33

 20. […] Antipiratlagen förklarar krig mot barnfamiljerna (25 oktober 2008). När Ipred träder i kraft blir det vanliga svenska familjer som får ta smällen. Har man ungar som är äldre än 10 kan man räkna med att de fildelar. Då är familjen lovligt byte för film- och skivbolagen så fort lagen trätt i kraft. […]

  Pingback av IPRED har redan gått igenom..dags att kämpa vidare « Medborgareandersson — 23 februari 2009 @ 17:48


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: