Christian Engström, Pirat

22 oktober 2008

Tvångsmedel, tvångsmedel, tvångsmedel

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 14:52

Häromdagen uppmärksammade tidningen Journalisten att riksdagen idag onsdag kommer att klubba igenom en lag som ger säkerhetspolisen ytterligare befogenheter att avlyssna oss medborgare. Hax sammanfattar för den som har missat lagförslaget.

– Varför har inte bloggarna skrivit något om den här lagen? undrade Journalisten.

Svaret är enkelt. Det är så många olika lagar och förslag om mer övervakning och tvångsmedel att ingen kan hålla reda på dem allihop. Det är för mycket, helt enkelt.

Alliansregeringen tycks vara uppfylld av en helig önskan att montera ner så mycket de kan av medborgarnas skydd för integritet och rättssäkerhet, och införa så mycket de bara hinner av kontrollsamhällets verktyg.

Tämligen oklart varför. Det är inte något de gick till val på (utom möjligen folkpartiet), och det är definitivt inte något som deras liberala väljare vill se. Tvärtom var det ju många som röstade på de borgerliga partierna 2006 just för att de med oro såg hur socialdemokraterna höll på att införa Bodströmsamhället, med mer och mer övervakning och kontroll av medborgarna.

Alliansen framstod då som ett alternativ för många som tyckte att det fria och öppna samhället är värt att försvara. Tji fick dom! När väl alliansregeringen var installerad i Rosenbad dröjde det inte länge innan vi tvingades inse att maktskiftet inte påverkade den politiska kursen alls. Fortfarande full fart mot övervakningssamhället. Genomfört med lite sämre politiskt handlag bara.

Och den grundläggande frågan kvarstår: Varför?

Sverige har fortfarande inte drabbats av terrorism sedan sjuttiotalet. Så länge vi för en någorlunda förnuftig utrikespolitik och undviker att delta i krig där de svenska soldaterna uppfattas som angripare av lokalbefolkningen, finns det ingen särskild anledning att tro att Sverige skulle bli ett prioriterat mål för eventuella terrorister i framtiden heller.

Och om någon politisk virrpanna skulle få för sig att spränga ett tunnelbanetåg imorgon, skulle det i alla fall inte destabilisera Sverige som nation eller ”förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer”, som det heter i lagstiftningen. Det skulle förstöra ett tunnelbanetåg och i värsta fall leda till att ett antal oskyldiga människor fick sätta livet till. Men det skulle inte påverka rikets säkerhet mer än en motsvarande allvarlig tunnelbaneolycka som berodde på ett tekniskt signalfel.

Så varför måste vi helt plötsligt ge upp så mycket av våra grundläggande rättigheter som medborgare just nu, och ge polisen och FRA och gud vet vem så många nya befogenheter att övervaka oss?

Jag lyssnade på riksdagsdebatten som sändes i teve idag, och något svar på den frågan fick jag förstås inte.

Cecilia Wigström (fp) pratade om att centern har fått partilokaler vandaliserade och att Sverigedemokraterna inte kan genomföra sina demonstrationer utan att motdemonstranter prompt ska locka dit media genom att försöka starta kravaller. Naturligtvis har hon rätt i att det är ett oskick att vissa beter sig så, och att det är ärenden för polisen när det händer.

Men är incidenter av den typen verkligen tillräckligt motiv för alla de frihetsinskränkande lagar vi ser komma på löpande band från regeringskansliet? Som riksdagshusbrand betraktat känns det lite tunt. Var finns helhetssynen på hur man bäst försvarar det fria och öppna samhället? Den frågan gav riksdagsdebatten förstås inget svar på.

Lena Olsson (v) och Mehmet Kaplan (mp) argumenterade förtjänstfullt för rim och reson och proportionalitet och ändamålsenlighet, och ställde utmärkta konkreta frågor till allianspartiernas företrädare. Till svar fick de floskler om att alliansen minsann värnar den personliga integriteten, så därför är det ingen fara med att ge polisen ytterligare befogenheter.

Och om somalier vill skicka pengar till sina anhöriga utan att bli misstänkta för att finansiera terrorism, då får de väl se till att Somalia skaffar sig ett ordentligt banksystem, tycktes Otto von Arnold (kd) mena. Vad svarar man på det?

Votering i kammaren sker i eftermiddag. Utgången är given. Lagen kommer att antas.

Det har påpekats att just den här lagen kanske inte är den allra värsta, jämfört med mycket annat (som till exempel FRA-lagen). Det stämmer i och för sig. Men den representerar ändå ytterligare ett steg i samma riktning.

Det är för många olika lagar och initiativ just nu som alla går i riktning mot ökad kontroll och övervakning. Som aktivister har vi inte kapacitet att bemöta dem alla en och en. Vad som skulle behövas är en helhetssyn och en ordentlig offentlig diskussion om vart Sverige (och Europa) är på väg, och om vi verkligen vill det.

Men jag har inga illusioner om att den sittande regeringen kommer ta initiativ till en sådan debatt.

…………

Andra som skriver om den nya tvångsmedelslagen:  Journalisten, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, DN, DN, SR Ekot, Metro, Smålandsposten, PC för Alla, Vänsterpartiet, Hax, Mary, Svensson, Mark Klamberg, Pär Ström, Attila, Annarkia, Satmaran, Ett Otyg, Maria Ferm, Opassande, Christopher Kullenberg, Beta Alfa, Trotten, Farmor Gun, Peace Love & Capitalism, Jens O, Valfritt

Bilden hittade jag hos The Anton.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

15 kommentarer

 1. De verkar vara på väg att med vett o vilja driva det till den punkt där medborgare börjar ta till vapen. Jag tror att de vill skapa ett tillstånd av inhemsk terrorism, jag för min del skulle kalla dem frihetskämpar.

  Se bara hur programmeringkunniga osv. börjar se på datasäkerhet, det är staten som ses som fiende, det är staten och polisen man skyddar sig ifrån, inte kreti o pleti på nätet. Det är en säkerhetsmässigt mycket farlig väg regeringen slagit in på, där den alienerar de resursstarka, de kunniga, intelligenta och företagsamma. Om några i samhällets botten lever rövare kan samhället hantera, de svaga kan inte ställa till med så mycket oreda. Men det vi börjar se nu som en effekt av regeringens politik är långt mer oroande, och det är en ond spiral som är mycket svår att hejda om den väl får fart. Som sagt, när några tonåringar i någon förort kommer på kant med samhället är inte hela världen, det är hanterbart. Men när högutbildade resursstarka människor med kontakter börjar se samhället som en fiende, då händer det saker som staten inte kan hantera, och när detta sker reagerar staten ofrånkomligen med ännu mer av det onda och häller bensin på brasan.

  Kommentar av Anders — 22 oktober 2008 @ 15:21

 2. Kan inte annat än att hålla med ovanstående.

  Jag tror att piratpartiet kommer att locka fler och fler anhängare. På det sättet är det en bra sak. Det är enormt viktigt att sådant här bevakas och sprids till den breda massan. Så att människor upplyses om att det är ett politiskt spel om deras egen framtid som fria individer. Det finns redan idag oräkneliga sätt att gå runt dessa lagar och bestämmelser för de individer som vill eller har behov av det. Men det ska inte behövas i ett demokratiskt samhälle.

  Rörande spekulationerna rörande Otto von Arnolds absurda uttalande kan man ju bara hånle, det är fullständigt befängt.

  Kommentar av Anders — 22 oktober 2008 @ 16:23

 3. Var det inte det som hände i storbritanien? några tomtar spränger en buss, och 3 tunnelbana tåg i london och hela landet blir paralyserade och måste införa hårdare tag och övervakning och du måste kunna visa upp id-kort och 5 kopier med olika intyg för att få gå på offentlig toalett. Plötslig såg man terrorister i varanat gatuhörn. Och vips hade parlamentet infört hård övervakning av sina egna medborga i frihetens namn. Å Media industrin passade på att få sin del av kakan i paniken som råde.

  Kommentar av PROS — 22 oktober 2008 @ 17:06

 4. 236 för, 32 emot. Allianspartierna röstade enhälligt för, så även S där en enda ledamot gick emot. V och Mp röstade enhälligt emot.

  Kommentar av Anders — 22 oktober 2008 @ 17:46

 5. På många sätt verkar Arrongansens agerande märkligt och svårförklarligt.
  Om man inte inser att det inte är ideologi som driver dem, utan MAKT!

  Det de inte inser själva är att de söker strid med sina vänner. I all sin naivitet ser de inte att det finns folk som har ideer och ideologi.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/den-naiva-partisekreterarna-i.html

  Kommentar av larserick — 22 oktober 2008 @ 18:11

 6. […] gled som bekant under radarn, inte minst på grund av antalet lagar av det här slaget som skymmer sikten. Idag berättar teirdrez om en föreläsning där Per Cramér […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Tvångsmedel, blogglunch och piratjägarlagar — 22 oktober 2008 @ 18:44

 7. […] också Christian Engström […]

  Pingback av Tvångsmedel i modern tid « Stenskott — 22 oktober 2008 @ 19:12

 8. […] väl dolda kusin klubbas idagRåvarupriser och inbördeskrigHur ska en kronisk sjukdom straffas?Tvångsmedel, tvångsmedel, tvångsmedelKrugman om finanskrisens […]

  Pingback av Repressiv lagstiftning på löpande band | Svensson — 22 oktober 2008 @ 19:14

 9. […] kommer att regna övervakningslagar framöver. Christian har rätt. Repression funkar väl nu när det är ekonomisk kris. Dags att ha “ordning i […]

  Pingback av Intensifier » Några av våra medborgerliga friheter våldtogs idag… — 22 oktober 2008 @ 23:45

 10. Tyvärr har Du liksom många andra missat att denna lag funnits sedan 1952. Svensk lag kan inte rivas. Se gärna min blogg http://norah4you.wordpress.com eller läs Regeringsformen. Regeringsformen togs i samförstånd i mitten på 70-talet.

  Ni har också missat att det inte är Alliansen som försämrar yttrandefriheten. Tvärt om. (Se min blogg om FRA-lagen). Verkligheten är den att lagen skrevs under 2:a världskriget och gav svensk polis, SÄPO, regeringen, Militären m.m. mycket vida befogenheter att avlyssna i KABEL och i ‘Eter’. Vilket inkluderade, läs första datalagarna, ALLT det vi idag kallar nätet samt all telefontrafik. För det senare läs gärna de villkor som din Supplier måste skicka med enligt svensk lag och där Du för att få tillgång till teletrafik, kabel eller mobilt, måste gå med på att Din trafik får registreras och avlyssnas.

  Vad Alliansen gjort är att BEGRÄNSA möjligheterna för samtliga genom att dels från gångna årskifte ha tillägget att avlyssningen MÅSTE avse trafik med utlandet, dels att för första gången i Svensk Historia skapa demokratiska kontrollorgan för denna verksamheten. Observera att det är först efter årsskiftet som JO och Datainspektionen överhuvudtaget har rätt att kräva och få tillgång till FRA-s verksamhet. Förut har de inte haft den rätten. Så skyll på rätt parti. Det var socialdemokraterna som en gång lade fram och drev igenom FRA-lagen. Socialdemokraterna som såg till att ingen insyn fanns ens för Försvarsutskottet som bara hade rätt att få rapporter. GP gjorde ingenting, tvärt om försämrades friheterna under hans tid. Men det är en annan historia.

  Kommentar av norah4you — 23 oktober 2008 @ 7:21

 11. Mmm. Om man nu kunde lita på Storebror, skulle jag personligen gå med på lagförslaget.

  Men lita på Storebror är precis vad man inte kan. Vill Maktens Herrar ha säkerhet, ja då får de visa sig värdiga folkets förtroende, men det gör de ju inte.

  Min inställning är därför entydig. Det här nya lagförslaget ska stoppas utan kompromisser.

  Kommentar av Peter Ingestad — 23 oktober 2008 @ 9:59

 12. […] privat rättsskipning framtiden? Anna Troberg – Det kommer aldrig att jagas fildelare i mitt namn Christian Engström – Tvångsmedel, tvångsmedel, tvångsmedel Svensson – Repressiv julafton bla med piratjägarlag Sagor från livbåten – Vad är det du vill […]

  Pingback av Valleballong - håller man tyst säger man inget — 23 oktober 2008 @ 11:23

 13. Har jag fått det om bakfoten nu, eller innebär inte detta, kanske inte just nu, men senare, att säpo, som väl(?) exkluderades i FRA lagen, tids nog kommer att kunna springa till samverkningspunkterna och roffa åt sig?

  Kommentar av Smen — 23 oktober 2008 @ 11:26

 14. Varför ?

  Tja – faen vet – men att ha MAKT över andra är väl som vilken drog som = beroendeframkallande – eller ? 🙂

  Kommentar av Josef Boberg — 23 oktober 2008 @ 19:28

 15. Om jag inte är helt ute och seglar skedde dådet under 70-talet på den väst-tyska ambassaden, alltså inte på svensk mark. Så man kan säga att vi aldrig har haft något terrordåd i sverige öht… =)

  Kommentar av Thisorder — 25 oktober 2008 @ 12:17


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: