Christian Engström, Pirat

8 oktober 2008

Mp-motion om öppenhet runt ACTA

Filed under: ACTA,skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:47
- Aha, musikfiler! Arrestera brottslingen!

– Aha, musikfiler! Arrestera brottslingen!

Miljöpartiet följer upp sin riksdagsfråga om ACTA-avtalet med en utmärkt motion i samma ämne. Motionen är mycket läsvärd och inleds med en sammanfattning av vad som hittills läckt ut om avtalet.

Jag har delat upp den inledande texten i punktform här, för att göra den lättare att läsa. Så här skriver motionärerna Max Andersson (mp), Ulf Holm (mp) och Bodil Ceballos (mp):

EU-kommissionen och USA håller just nu, tillsammans med ett antal andra länder, på att förhandla ett avtal om att skydda upphovsrätten och motverka förfalskningar. Förhandlingarna är hemliga, men det har läckt ut oroande uppgifter om förhandlingarna kring det så kallade Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA.

Enligt de läckta dokumenten kan ACTA-förslaget komma att innebära att integritetskränkande åtgärder som

 • att tullmyndigheter ska få söka igenom MP3-spelare, USB-minnen, bärbara datorer och mobiltelefoner efter kopierad musik och film;
 • att tullpersonal ska få besluta om vad de anser är upphovsrättsbrott;
 • att tullen ska ha rätten att beslagta och förstöra innehållet på utrustning som de misstänker används till upphovsrättsbrott utan att gå till domstol;
 • att internetleverantörer ska lämna ut personuppgifter om sina kunder utan domstolsbeslut;
 • att anonymitetsverktyg på nätet ska begränsas; och
 • innebära inrättandet av en slags internationell upphovsrättspolis.

Det finns också uppgifter att avtalet kan komma att innehålla

 • förbud mot regionsfria DVD-spelare och
 • åtgärder mot fildelning som att kriminalisera verktyg som underlättar upphovsrättsbrott.

Det finns även farhågor om att ACTA kan innebära

 • inskränkningar i ”fair use”-lagstiftningen vilket fått Google att uttrycka sig kritiskt.

Betydligt mer allvarligt och oroande är avtalet också kan komma att

 • underminera tillgången till billiga mediciner i fattiga länder.

Motionen kritiserar speciellt det faktum att förhandlingarna sker bakom stängda dörrar, där varken representanter för fattiga länder eller vanliga medborgare i västvärlden har någon insyn i vad som diskuteras och beslutas. De som riskerar att missgynnas av avtalet hålls alltså helt utanför processen.

Motionen avslutas så här:

Öppenhet brukar vara en fördel i politiken, och det globala civilsamhället skulle kunna tillföra mycket till diskussionerna. Mycket tyder också på att diverse lobbyorganisationer för till exempel musik-, film-, och läkemedelsindustrin i vissa länder inte bara har insyn utan även aktivt deltar i arbetet med att ta fram ACTA-avtalet, och de driver naturligtvis sin egen agenda. Om processen istället skulle drivas under öppnare former, skulle det inte bara bidra till en bättre diskussion, utan också med största sannolikhet också resultera i ett bättre avtal som innehåller förre oklarheter som riskerar att orsaka oförutsedda problem.

Regeringen bör därför agera genom att offentliggöra så mycket som vi kan offentliggöra kring förhandlingarna, och regeringen bör även agera inom EU för att förhandlingarna öppnas upp.

Det är också viktigt att regeringen agerar för att ACTA-avtalet inte ska innehålla krav på ytterligare integritetskränkande åtgärder, eller undergräver tillgången till billiga mediciner i fattiga länder.

Det är bara att hålla med. Den här frågan har ju ingenting med höger och vänster att göra, så jag hoppas att motionen kan få ett brett stöd från riksdagsmän från alla partier.

Just idag den 8 oktober inleds för övrigt ett förhandlingsmöte om ACTA-avtalet i Tokyo, enligt uppgifter i det svar som handelsminister Ewa Björling gav i riksdagen förra veckan. Mötet ska pågå tills på fredag, men några ytterligare uppgifter gav inte handelsministern i sitt svar. Jag har heller inte sett någon annan information från regeringen.

Kommer vi att få veta mer om vad som sas på det mötet? Det vet jag inte, men hittills har ju inte regeringen berättat någonting alls om vad som har försigått på de tidigare förhandlingsmötena. Ska vi vanliga medborgare få någon information krävs det antagligen att det skapas tryck på regeringen att börja hantera frågan med större öppenhet, precis som mp-motionen kräver.

Men även i ett superoptimistiskt best-case-scenario är det ju väldigt långt tills dess att motionen rent tekniskt kan vara antagen, så vi kan inte slå oss till ro och vänta på att det eventuellt händer.

De som har störst möjlighet att få fram information om vad som händer i ACTA-förhandlingarna torde vara dels riksdagsmän, dels gammelmedia. Bloggosfären i all ära, men ministrar brukar det vara svårt för vanliga medborgare att få någon kontakt med.

Riksdagsmännen däremot kan ställa frågor till statsråden, precis som Ulf Holm gjorde förra veckan. Även om det svar han fick egentligen inte innehöll någon information alls, kan man ju hoppas på att handelsministern skärper sig på den punkten om hon får fler frågor.

Reportrar från de traditionella medierna borde också ha möjlighet att sätta press på handelsministern, och få henne att berätta mer om vad det är som händer. Om det blir ett ACTA-avtal som leder till ännu mer skärpt lagstiftning kommer det att beröra stora grupper av helt vanliga människor i Sverige, alltså det som i mediasammanhang brukar kallas för ”tittare” eller ”läsare”. Då kan det ju knappast vara en nackdel för media om de var tidiga på bollen, och började rapportera om frågan medan den ännu gick att påverka.

…………

Uppdatering: Även Karl Sigfrid (m) mfl har lagt en mycket bra motion mot ACTA från moderat håll.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

13 kommentarer

 1. ” åtgärder mot fildelning som att kriminalisera verktyg som underlättar upphovsrättsbrott. ”

  [ironi] Dags att fundera på ett förbud på papper och penna, ty dessa kan användas till upphovsrättsbrott. Modernare verktyg som skrivmaskinen (en typ av intrigerad keyboard och printer, för er som inte minns den) och dylikt är ju definitivt olagliga.

  Ligger inte verktyg för hällristningar också i gråzonen? [/ironi]

  Kommentar av Thomas — 8 oktober 2008 @ 13:35

 2. Helt o.t. men det går inte att komma in i PP’s forum pga serverfel. Försöker sprida det här tipset den här vägen om det är OK:

  Tankesmedjan Fores ordnar ett seminarium i Sthlm i morgon 9 okt med IB-avslöjaren bl.a. Peter Bratt, Mark Klamberg och Martin Ådahl. Ärvde FRA den olagliga medborgarregistreringen från IB? Svaret kanske kommer i morgon.

  Adress och mer finns här:

  http://klamberg.blogspot.com/

  Kommentar av cnab — 8 oktober 2008 @ 14:22

 3. Åååh så sur jag blir varje gång jag läser om ACTA-eländet. Dags att börja hårdkryptera laptopen och formatera om iPoden varje gång man reser.

  Kommentar av Johan Svensson — 8 oktober 2008 @ 14:32

 4. @Johan Svensson:

  Fast om du åker till England och har krypterade filer på datorn och vägrar ge dem nyckeln, då kan du åka i fängelse i flera år.

  Så det blir nog till att endera sluta resa eller också lämna dator, mobiltelefon och mp3-spelare hemma. På så sätt ska Europa bejaka framtiden och den nya teknologin, enligt visionärerna i EU-kommissionen.

  Kommentar av Christian Engström — 8 oktober 2008 @ 15:40

 5. Mmm, England har jag inga anledningar att åka till. Förstår varför vissa företag delar ut ”rese-laptops” till folk som ska utomlands för att inga affärshemligheter ska åka fast i tullen.

  Kommentar av Johan Svensson — 8 oktober 2008 @ 16:22

 6. Mycket bra att denna potentiella skandal genomlyses ordentligt – det finns ingen tvekan om vad de inblandade siktar på!

  ACTA är ett riktigt drivhus för särintressekorruption. Modellen beskrivs bra i Peter Drahos – Information Feudalism. Ekonomiska påtryckargrupper från immaterialrättsmaffian, kombinerat med vissa regeringar skapar ”kritiska grupperingar” som påverkar lokalt och multinationellt, och bilateralt och multilateralt. Metoderna är klassisk vilseledande lobbyism och hot om handelssaktioner, där utvecklingsländer tvingas till underkastelse. Fåtalets sammansvärjning mot flertalet är ingen överdrift. Denna ”roll-over-metod” har som Peter Drahos visat redan inträffat tidigare i massiv, systematisk skala under åttio- och nittotalen.

  Kommentar av jeffer — 8 oktober 2008 @ 18:59

 7. ”Reportrar från de traditionella medierna”..?

  De är tyvärr ute ur matchen sedan länge. Nöje är som bekant viktigare än politik för den s.k tredje makten.

  Kommentar av Uppgiven — 8 oktober 2008 @ 20:14

 8. @jeffer:

  Håller med, Information Feudalism är verkligen läsvärd och handlar precis om det här.

  Känner man att man vill ha lite döda träd i bokhyllan rekommenderar jag den. Här är en länk till Adlibris om någon är shoppingsugen.

  Kommentar av Christian Engström — 8 oktober 2008 @ 20:22

 9. Det är riktigt bra att folk börjar få upp ögonen för ACTA trots att man har försökt förhindra det med sekretessbestämmelser.

  Föresten så verkar MP ha plockat ett par bitar från den artikel jag skrev om ACTA på frapedia. Jag uppdaterade artikeln idag men innan innehöll den en nästan ordagrant identisk lista som den MP hade med. 🙂

  Kommentar av nxsty — 8 oktober 2008 @ 22:45

 10. Frapedia-sidan om ACTA: http://frapedia.se/wiki/ACTA

  Kommentar av Christian Engström — 9 oktober 2008 @ 12:36

 11. Jag är ledsen, men jag har inte hämtat texten direk från FRApedia. Den biten av motionen är en lätt redigerad copypaste ifrån en rapport om integritetshotande EU-förslag. Men det ser onekligen ut som om FRApedia-artikeln är en del av rapportens evolutionära stamträd. 🙂

  Kommentar av Max Andersson — 9 oktober 2008 @ 21:45

 12. […] ganska lite om ACTA, men vi hade det på radarn. Jag bloggade om ACTA första gången i oktober 2008, med anledning av att dels Miljöpartiet, dels moderata riksdagsmannen och hederspiraten Karl Sigfrid hade skrivit varsin motion om ACTA i […]

  Pingback av Hur vi vann ACTA « Christian Engström, Pirate MEP — 8 augusti 2012 @ 16:24

 13. […] mentioned ACTA mostly in passing, but it was on our radar. I blogged about ACTA the first time in October 2008, due to both the Green Party and the Honorary Pirate and Moderate MP Karl Sigfrid had written one […]

  Pingback av Why We Won ACTA - Falkvinge on Infopolicy — 13 augusti 2012 @ 13:05


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: