Christian Engström, Pirat

29 september 2008

Vad vet riksdagsmännen om FRA?

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 17:04
Margareta Cederfelt (m)

Margareta Cederfelt (m)

Jag var ute på stan idag och gick förbi Odenplan. Där stod två moderata riksdagsmän och pratade med förbipasserande, och delade ut broschyrer om vad de anser att regeringen har uträttat i halvtid.

Jag tog chansen och diskuterade lite FRA med en av dem, Margareta Cederfelt. Bland annat frågade jag varför FRA har fått en egen version av personuppgiftslagen PUL som ger dem rätt att registrera bland annat politiska åsikter och sexuell läggning.

Margareta Cederfelt förnekade med bestämdhet att det fanns någon sådan lag. Därför kom vi överens om att jag skulle skicka henne ett mejl med en länk. Jag skrev så här när jag kommit hem:

To: margareta.cederfelt@riksdagen.se

Hej,

Det var trevligt att träffas idag på Odenplan, där vi diskuterade FRA.

Den specialreglering i förhållande till personuppgiftslagen som du sa att du inte kände till att den finns heter Lag (2007:259) om behandling av personuppgifter i Försvarets radioanstalts försvarsunderrättelse- och utvecklingsverksamhet.

Om du tittar på paragraf 11 ser du att den lyder:

11 § Personuppgifter får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.

Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Uppgifter som beskriver en persons utseende skall alltid utformas på ett objektivt sätt med respekt för människovärdet.

Vid sökning får personuppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening eller som rör hälsa eller sexualliv användas som sökbegrepp endast om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen.

Det är alltså uttryckligen tillåtet för FRA att registrera bland annat politiska åsikter och uppgifter om människors sexualliv.

Att det förhåller sig på det här sättet uppmärksammades bland annat i en debattartikel som publicerades på DN Debatt den 3 september 2008. En annan artikel om just det här var publicerad i Aftonbladet den 31 juli och undertecknad av 22 HBT-personer, som ju representerar en grupp som av uppenbara skäl riskerar att drabbas av just den här lagstiftningen som du var med om att godkänna i juni april 2007.

Jag har full förståelse för att inte alla riksdagsmän har möjlighet att sätta sig in i alla lagar de röstar igenom, så det är inget märkligt med det.

Dock hoppas jag att du nu, när du har fått veta vad som ingår i det som populärt brukar kallas ”FRA-lagen”, är beredd att medverka till att lagen rivs upp i höst. Är du det?

Om inte får du gärna berätta varför du tycker att det här är bra lagstiftning, och på vilket sätt den är förenlig med moderaternas grundläggande syn på det fria samhället.

Jag har publicerat en kopia av det här mejlet på min blogg på adressen https://christianengstrom.wordpress.com/ och ser fram emot att publicera ditt svar när jag får det.

Vänliga hälsningar,

/Christian Engström

Naturligtvis utgår jag från att det inte är så att moderata riksdagsmän med berått mod står och ljuger väljare rakt upp i ansiktet när de är ute på torgmöten. Därför tror jag på Margareta Cederfelt när hon sa att hon inte hade en aning om att hon hade varit med om att rösta igenom det här i juni april 2007.

Men i så fall inställer sig ju en annan fråga. Vad vet egentligen alliansens riksdagsmännen om lagen som de så styvnackat försvarar?

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

25 kommentarer

 1. […] som vi måste trycka på extra mycket just nu när dimridån kring ändringsförslaget ligger tät. Christian Engström har redan börjat med en moderat riksdagsledamot som inte visste om att FRA har undantag i […]

  Pingback av Intensifier » Folkbildningskampanj; medier och politiker — 29 september 2008 @ 18:39

 2. Men För H…ete, de vet har ju inte ens den minsta koll på fakta. Jag har inte full koll, men jag har inte ansvar för alla människor i Sverige. Nu blir jag riktigt upprörd, jag måste skaffa mig en slagsäck eller sluta engagera mig i FRA-lagen.

  Kommentar av Kålan — 29 september 2008 @ 18:40

 3. Mycket bra. Det finns bara ett litet sakfel. Beslutet om just den här lagen togs inte i juni 2007, utan redan i april samma år. Detta saknar förstås betydelse, men det kan ju hända att du får någon följdfråga på detta. Det var för övrigt bara vänsterpartiet som röstade nej till lagen. Här är deras motion.

  Kommentar av Fredrik L — 29 september 2008 @ 20:22

 4. Här finns för övrigt hela den korta debatt som ägde rum i kammaren den 25 april 2007. Så här inledde t.ex. Karin Enström (m):

  Fru talman! Det ärende som vi ska debattera och besluta om i dag har rönt betydligt mindre uppmärksamhet i debatten än storebror till den här propositionen, som heter En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet. Det kanske inte är så konstigt, eftersom den här propositionen handlar om hur man reglerar vad som gäller för personuppgifter som kan komma att behandlas inom Försvarsmaktens och Försvarets radioanstalts underrättelseverksamhet, inte hur de har inhämtats.

  Med detta sagt vill jag ändå betona vikten av att förslagen i propositionen genomförs. Behandlingen av personuppgifter måste alltid kringgärdas av ett så starkt integritetsskydd som möjligt, eftersom det handlar om känsliga uppgifter som använda på fel ställe och på fel sätt verkligen kan innebära lidande och besvär för den som drabbas.

  Kommentar av Fredrik L — 29 september 2008 @ 20:32

 5. @Fredrik L: Tack, rättat.

  Kommentar av Christian Engström — 29 september 2008 @ 20:42

 6. oh shit!
  Du MÅSTE publicera hennes svar!

  Kommentar av urban cat — 29 september 2008 @ 20:51

 7. Kollade för skojs skull om Margareta Cederfelt deltog i omröstningen. Ser man på:

  Namn Parti Valkrets Röst

  Cederfelt, Margareta m Stockholms kommun JA

  Kommentar av Fredrik L — 29 september 2008 @ 21:43

 8. Detta är ännu märkligare, har han inte ens någon självbevarelsedrift?

  Federley, Fredric c Stockholms kommun JA

  Jag kan tycka att det är lite märkligt att man argumenterar för en lag som så uppenbart begår våld på den personliga integritetn med att den är till för att stärka integritetsskyddet. Hur går dubbeltänket till här?
  Argumentationen kring ”FRA-lagen” har gått i precis samma stil.

  Innan någon får för sig motsatsen, jag har absolut ingenting emot homosexuella och anser mycket bestämt att det är fel att registrera och förfölja människor oavsett deras sexuella läggning. Tyvärr så är det allt för många som inte delar den uppfattningen och därför är det fel att sådana uppgifter får registreras oavsett anledning.

  Kommentar av Stefan — 29 september 2008 @ 23:20

 9. FRA-cirkusen blir bara värre och värre.
  Snyggt jobbat Christian!

  Kommentar av annarkia — 30 september 2008 @ 0:07

 10. […] har Christian Engström (pp) inlett kommunikation med en ledamot som helt missat personuppgiftslagen som satts upp för FRAs räkning. Det är nog […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Dags för läxförhör av politiker angående FRA-lagen — 30 september 2008 @ 6:30

 11. Wow! Hon har alltså röstat FÖR en lag som hon sen bestämt FÖRNEKAR att den existerar!

  Jag tror heller inte att riksdagsmän ljuger folk rakt upp i ansiktet, speciellt inte när fakta finns att ta reda på. Men undrar om inte det här är nästan värre…

  Kommentar av Stoffe — 30 september 2008 @ 8:14

 12. Njae Stoffe, hon dementerade att lagen innehöll möjlighet för FRA att registera ”bland annat politiska åsikter och sexuell läggning. Och det kan hon ha varit fullt omedvetan om. Sorgligt men sant…

  Keep it up Christian!

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 30 september 2008 @ 10:01

 13. Federley undrar vad en parlamentarisk utredning ska vara bra för.

  Kommentar av Jonas — 30 september 2008 @ 11:38

 14. Tja, han menar att en ”parlamentarisk” utredning ändå skulle gå i regeringens ledband, mer eller mindre.
  Mysko.
  För mig är en parlamentarisk utredning en oberoende utredning, som inte springer partipolitikens ledband. Som kanske kan inhämta djupare kunskaper hos andra än FRA själva. Som kanske kan komma till en annan slutsats än papegojorna i departementen och regeringen.

  Men det kanske var att hoppas på för mycket förstås. Eller så kanske vi använde oss av ”fel” uttryck. Ungefär som regeringen säger ”trafikstråk”…

  Kommentar av Globetrotter — 30 september 2008 @ 12:31

 15. Visst, man får ha visst överseende med att riksdagled då och då måste lita på kollegors omdöme innan de trycker på knapparna.

  Men man kan begära att de när det blir debatt vaknar upp en aning. Just i fallet med FRA_lagen och allt däromkring borde de vid det här laget vara klarvakna.
  Och faktiskt revidera sina mera slentrianartade röster när de upptäcker hur fel de hoppat, enl grundideologi (om de nu haft ngn) …

  Kommentar av larserick — 30 september 2008 @ 17:27

 16. […] Christian Engström. Anna Troberg. satmaran. INTENSIFIER. Project På riktigt. Opponent.se. HAX. CONJOINER. Johan […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Våra politiker bör upplysas om, vad FRA sysslar med och om lagen — 30 september 2008 @ 19:23

 17. Tack för att du fortsätter ifrågasätta & blogga MOT fra-lags-helvetet!
  Det har tystnat på många håll i bloggosfären, därför måste vi som är kvar SKRIKA ännu högre!

  Kommentar av urban cat — 30 september 2008 @ 22:07

 18. Jag tror att de medvetet och koordinerat ljuger folk rakt upp i ansiktet, med avsikt att införa en grundlagsstridig verksamhet.

  Personligen skulle jag vilja se att det argumentet framfördes oftare och tydligare, tillsammans med krav på att de skyldiga ska hållas ansvariga för detta i rätten.

  Kommentar av Anders Troberg — 1 oktober 2008 @ 5:15

 19. Nej de vet inte, och vill inte veta. Varför? Därför att tyranner alltid går i sin diktators ledband. Tyrannen är i grunden en inställsam smilfink som gör vad som helst för att vara sin mästare till lags, vad som helst. Eget ansvar existerar över huvudtaget inte, mästarens vilja är alltid den absoluta lag de gömmer sig bakom likt bödeln som bara gör sitt jobb. Antingen omger de sig med med ja sägare som är beredda att lyda dem i allt, eller om de själva har något behov, ödmjukar de sig och går över vilka lik som helst om de tror att det gynnar dem själva inför mästaren. Några mer opålitliga och farliga människor än dessa finns inte.

  Kommentar av Cronwaldt — 1 oktober 2008 @ 11:43

 20. Nej de vet inte, och vill inte veta. Varför? Därför att dessa tyranner bara lyder sin diktator. Tyrannen är inställsam smilfink som ödmjukar sig och gör vad som helst för att blidka och ödmjuka sig inför sin mästare. Antingen omger de sig med ja-sägare som är beredda att lyda dem i allt, eller om de själva har något behov, så går de över vilka lik som helst om de tror att de kan gynna dem inför sin mästare. Opålitligare och farligare människor än detta finns inte.

  Kommentar av Peltorn — 1 oktober 2008 @ 11:49

 21. Det är skogen av alla dessa beredningar och utskott, som skapar den här situationen. Alla riksdagsledamöter sitter i ett eller flera och hinner inte med att sätta sig in i allt och då uppstår en ömsesidighet – om du litar på mig då litar jag på dig och så står vi medborgare där med lång näsa. Förutom att det finns låsningar i toppen, finns nu ömsesidiga band – röstar du Nej till FRA, då… – vilket förklarar att murbruket brunnit ihop. Hur slår man hål på det?

  Kommentar av farmorgun — 1 oktober 2008 @ 14:08

 22. Tanken slog mig plötsligt att skall man göra en ”statskupp” i en demokrati så skall man gå tillväga på samma sätt som man gjort med införandet av FRA-lagarna i de flesta demokratiska länder.

  Och ja, hur kan denna historia sluta då?

  För mycket troligt svar så se gärna den spännande dokumentär-serien ”The Roman Empire”, om det Romerska rikets uppgång och fall.

  http://stationsvakt.blogspot.com/2007/11/roman-empire.html

  Finns även som torrent:
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=Roman%2BEmpire%2Btorrent&meta=

  Det finns teorier om att mänsklighetens civilsationer går upp och ned, och sedan borjar civilasationsprocessen om igen.

  Om den iaktagelsen är korrekt så är den nuvarande civilisationen den mest tekniska hittintills, vad vi vet idag. Om inte historien om Atlantis är sann…vi har i alla fall inte funnit deras satelliter och spår efter dem på vår måne och Mars.

  Om vi, mänskligheten, är riktigt förståndiga så upprepar vi inte våra tidigare misstag. :-/

  ——

  Känner du dig riktigt redo för det tunga artilleriet finns det en 48 ggr 30 minuter lång föreläsning (thats 24 timmar folks) om Roms antika historia inläst av en expert på antikens historia som heter Garret Fagan. Jag har läst ämnet på högskola – jag lärde mig fan mycket mycket mer av föreläsningen. Perfekt för mp3-spelaren. Här lär du dig verkligen ALLT, utan att det blir trist.

  http://www.teach12.com/store/course.asp?id=340

  Kommentar av Dennis Nilsson — 3 oktober 2008 @ 0:06

 23. HJÄLP!!!

  Federley känner inte till att Homosexuella kan registreras av FRA med de nya lagarna!

  Federleys Blogg

  Han känner inte heller till att dessa uppgifter får överföras till Iran eller USA!!!

  Är du bög eller invandrare eller bara kritisk mot FRA skriv en rad till Fredrik och förklara!!!

  Kommentar av Hans J — 3 oktober 2008 @ 10:06

 24. Fredrik L i kommentar 3 påstår att det bara var vänsterpartiet som röstade nej till den här lagen, men det är missvisande. Faktum är att miljöpartiet och vänstern hade en gemensam reservation i utskottet mot den här lagen.

  Det måste dock påpekas att den reservationen röstades det dock inte om. Riksdagen har lagt upp arbetet så att vi inte voterar om alla reservationer för att spara tid. Det blir ändå ett tusen eller dubbelt så många voteringar per år, och det är ju nästan aldrig som inte utgången är avgjord på förhand.

  Vänsterpartiet begärde dock votering på en annan reservation i betänkandet; en som handlade preskriptionstiden för rätten till skadestånd, där de hade en egen linje, men på den stora reservationen mot lagen var vi ense.

  Max Andersson, riksdagsledamot (mp)

  PS Så här ser miljöpartiets och vänsterpartiets gemensamma reservation ut:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&dok_id=GU01F%C3%B6U6

  1.

  Propositionens lagförslag, punkt 1 (v, mp)

  av Gunilla Wahlén (v) och Peter Rådberg (mp).

  Förslag till riksdagsbeslut

  Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservation 1. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:46 i denna del och motion

  2006/07:Fö1 av Gunilla Wahlén m.fl. (v) yrkandena 1, 2 och 4 samt

  avslår motion

  2006/07:Fö1 av Gunilla Wahlén m.fl. (v) yrkandena 3, 6 och 7.

  Ställningstagande

  Vi anser att det är bra att frågan om personuppgiftsbehandling inom försvarsunderrättelsetjänsten regleras separat. Vi stöder även tanken bakom propositionen att anpassa försvarsunderrättelsetjänstens möjligheter att aktivt bedriva verksamhet på de förändrade villkor som den tekniska utvecklingen har medfört och att personuppgiftsbehandlingen rättsligt anpassas till detta. Vissa delar av förslaget bör dock förändras, förtydligas och i vissa fall tas bort.

  Propositionen anför lagförslag som innebär att regeringen meddelar föreskrifter om vilka myndigheter som ska åtnjuta direktåtkomst till uppgiftssamlingar hos Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Vi avstyrker detta och menar att beslut om detta ska tas av riksdagen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna (yrkande 1).

  En viktig aspekt i underrättelsesammanhang är den problematik som föreligger då civila och militära underrättelsetjänster överlappar varandra när det gäller såväl befogenheter som aktiviteter. Därför är det betydelsefullt att skiljelinjerna mellan den militära och den civila underrättelseverksamheten blir tydliga. I lagförslaget anges att personuppgiftsbehandling får ske av Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt vid misstankar om terroristbrott.

  Förslaget innebär således att försvarsmyndigheter ska lagra personuppgifter för polisiär verksamhet. Vi avstyrker detta förslag. Underrättelseinformation och uppgiftsbehandling för polisiär verksamhet ska endast ske under ledning och styrning av polisen med tillämpning av det regelverk som gäller för de rättsvårdande myndigheterna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna (yrkande 2).

  I propositionen föreslås att personuppgifter ska få föras över till andra länder eller mellanfolkliga organisationer utan att det införs en tillräcklig reglering för beaktande även av den enskildes rättssäkerhets- och integritetsintressen. Det bör därför i lagen införas som förutsättning för överföring av personuppgifter att det finns en adekvat skyddsnivå för personuppgifter i det aktuella landet eller den mellanfolkliga organisationen.

  Ett utlandssamarbete som innefattar utlämnande av personuppgifter bör föregås av ett skriftligt tillstånd av regeringen. Tillstånd bör inte krävas före varje enskilt beslut om överföring av personuppgifter.

  Regeringens rätt att meddela föreskrifter om överföring av personuppgifter till andra länder eller mellanfolkliga organisationer eller att besluta om sådan överföring i ett enskilt fall utan hänsyn till gällande sekretess bör endast få ske om det är nödvändigt för insatsstyrkornas säkerhet i samband med att Sverige deltar i internationella konfliktförebyggande insatser eller krishanteringsinsatser. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna (yrkande 4).

  Kommentar av Max Andersson — 7 oktober 2008 @ 17:02

 25. […] har skrivit kring denna fråga redan så jag har inte mycket att tillägga, Rhodin säger.. Engström säger … Newsmill debattartikel av flertalet akademiker och […]

  Pingback av Riksdagssvar fråga/påstående 2 « Anohitono — 17 december 2012 @ 21:03


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: