Christian Engström, Pirat

19 september 2008

Förstklassigt om FRA

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 7:29

Förstklassig grävande journalistik om spelet om FRA i Fokus.

Förstklassig statistisk analys av bloggbävningen i FRA-debatten från Twingly.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Mycket intressant och välresearchad artikel. Den visar också att när det interna missnöjet når för höga höjder så öppnas säkerhetsventilerna – läckor till media – och de politiska högdjuren kan inte längre kontrollera situationen.

  Kommentar av Tor — 19 september 2008 @ 9:50

 2. Den främsta nyheten för mig i den artikeln var att det inte var regeringen som diskret skickade ut förslaget på delning över mellandagarna 2006 med krav på svar redan före trettonhelgen. Det var i stället tjänstemännen på justitiedepartementet som gjorde detta för att slå larm. Delningen skulle inte ens ha blivit av om Odenberg fått avgöra saken.

  Det betyder att man kanske bör formulera om kritiken rörande hur delningen gick till, men det talar inte på något sätt till regeringens fördel.

  Om det inte finns material nog i den där artikeln för ett antal KU-förhör, då undrar jag vad vi skall ha KU till.

  Försök till statskupp, skulle jag kalla det.

  Kommentar av Anders Andersson — 19 september 2008 @ 9:56

 3. […] bakom FRA Posted in September 19th, 2008 by El Rubio in Politik Via bland annat Christian Engström, opassande, Röd Libertarian och Erik Laakso har jag hittat en artikel i Fokus som beskriver spelet […]

  Pingback av » Falskspelet bakom FRA El Rubio talar — 19 september 2008 @ 14:47

 4. @Anders Andersson:
  Om jag har förstått det hela rätt, så läckte justitiedepartementet sina synpunkter inför delningen till de underställda myndigheterna, bl.a. Säpo. Det är därför som det genomgående finns referenser till JuDep:s hårda kritik i myndighetssvaren. Jag vet inte om man kan hävda att Odenberg inte hade tänkt att genomföra någon delning. Däremot var han säkert högeligen irriterad på JuDep-tjänstemännen som läckte.

  Kommentar av Johan — 19 september 2008 @ 15:07

 5. Johan, det låter rimligt det du skriver, men artikeln säger något annat:

  Justitiedepartementets tjänstemän behövde hitta andra vägar dit.

  Två dagar före julafton skickade de försvarsdepartementets utkast till lagrådsremiss vidare till sina egna myndigheter. Under jul- och nyårshelgen stressade riksåklagaren, Rikspolisstyrelsen, Ekobrottsmyndigheten och kammarrätten ihop sina svar.

  Två dagar före julafton, det är den 22 december. Att döma av synpunkterna från Säkerhetspolisen var det Försvarsdepartementet som skickade ut lagrådsremissen på delning, inte Justitiedepartementet. Säpo hänvisade dessutom till en promemoria som Justitiedepartementet hade lämnat redan den 19 december.

  Jag får intrycket att artikelförfattaren har blandat ihop promemorian (eller något annat yttrande från Justitiedepartementet) med delningen av lagrådsremissen. Eller var det möjligen så att delningen inte var tänkt att omfatta Säpo, men att tjänstemännen på Justitiedepartementet utvidgade kretsen av myndigheter som informerades om delningen?

  Nåväl, kritiken mot regeringen kvarstår, för att inte beakta Justitiedepartementets tidigare synpunkter är väl ungefär lika illa som att inte lyssna på dem igen, oavsett när och hur det (inte) sker.

  Ovan kallar jag det hela ett försök till statskupp. Andra har talat om en fullbordad statskupp. Jag kan till viss del hålla med. Själva riksdagsbeslutet är redan genomkuppat, men lagen har inte sjösatts än. Den kanske sjunker på sin jungfrufärd? Nog för att det redan finns hål i lagen, men det skadar inte att borra några fler. Jag tycker nog att vi skall ha uppnått ett långvarigt stabilt tillstånd där motståndet tvingats ge upp, åtminstone för stunden, innan vi kan säga att kuppen är helt genomförd.

  1772 fick den svenska riksdagen två dagar på sig att godkänna Gustav III:s förslag till ny regeringsform, efter det att ett antal (förmodligen till förslaget kritiska) ledamöter hade fängslats. Ledamöterna frigavs efteråt, och kungen gjorde sig trots sina nyvunna maktbefogenheter populär hos folket genom allehanda reformer under de närmast följande åren.

  Jag anar att somliga riksdagsledamöter hade invändningar mot den korta beredningstiden även för det lagförslaget…

  Kommentar av Anders Andersson — 19 september 2008 @ 17:59

 6. Fredrick Federley kommenterar FOCUS-artikeln och vill samtidigt att kritikerna ska sluta ”gorma och gapa”.

  Kommentar av Jonas — 19 september 2008 @ 20:34

 7. Jupp, verkligen en bra artikel. Helt klart rekommenderad läsning.

  Kommentar av PiratJanne — 20 september 2008 @ 18:54

 8. […] Christian Engström hittade jag ännu mer information om hur FRA-lagen tvingades igenom riksdagen, denna gång i form […]

  Pingback av Dynamic Man » Mer om fulspelet bakom FRA-lagen — 21 september 2008 @ 0:13


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: