Christian Engström, Pirat

17 september 2008

Bra polisinsats vid FRA-demonstrationerna

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:21
Poliser vid manifestationen på Slottsbacken

Poliser vid manifestationen på Slottsbacken

Näst efter att jobba med IT-support, måste polisyrket vara bland de otacksammaste som finns. När något går snett blir det ett jäkla liv, men när allt fungerar som det ska är det ingen som kommenterar jobbet de gör.

Därför vill jag passa på att tacka polisen för en föredömlig insats vid FRA-demonstrationerna igår.

I Stockholm samlades piratpartister och andra FRA-motståndare på Mynttorget utanför riksdagen. Vi hade inte något polistillstånd, men precis som Valfritt påpekar är det ju inte på något sätt förbjudet att demonstrera utan tillstånd.

Demonstrationsfriheten finns inskriven i grundlagen. Däremot behöver man den lokala ordningspolisens tillstånd om man vill sätta upp tunga ljudanläggningar och liknande på allmän plats, eller om man vill ha ett gående demonstrationståg där man behöver polisens hjälp för att genomföra det på ett trafiksäkert sätt. Men megafoner behöver man inget särskilt tillstånd för.

Megafonen gick också varm på Mynttorget när olika talare turades om att ta upp olika aspekter på FRA-frågan. Själv höll jag ett improviserat tal på temat riv upp, gör om, gör rätt. Den liggande lagen måste rivas upp, utredningsarbetet måste göras om från början, och lagstiftarna måste se till att göra rätt på den mest fundamentala punkten: att se till att det blir ordentlig boskillnad mellan polisiär och militär spaning i framtiden.

Ett antal riksdagsmän passerade förbi på väg in i ledamotshuset. Själv la jag speciellt märke till två centerpartister som bägge två försökte göra sig så osynliga som möjligt medan de smet förbi folkmassan. Jag förstår varför. 😉

När vi var färdiga på Mynttorget drog vi oss upp mot Storkyrkan. Först stod vi vid sidan av kyrkan väl synliga från ingången, men när arméns musikkår riskerade att uppslukas av vimlet bad polisen oss flytta till Slottsbacken bakom kyrkan, och spärrade av området runt ingången.

Tråkigt att vi inte kunde stå kvar, men samtidigt har jag förståelse för polisens beslut. Det är inte alls särskilt mycket plats framför Storkyrkans ingång, och vi var helt enkelt för många demonstranter för att rymmas där.

På Slottsbacken fortsatte vi att hålla tal i megafonen och skandera ”Stoppa FRA” så att det ekade mellan de ärevördiga husväggarna. Runt omkring torget stod piketbussarna uppradade, fyllda med poliser som passade på att softa lite och såg ut att ha det ganska trevligt.

Eftersom vi inte stod så att vi var synliga för riksdagsmännen när de kom ut ur kyrkan, vilket var den ursprungliga planen, bestämde vi oss efter ett tag för att upplösa manifestationen utanför kyrkan och gå till Sergels Torg istället. Vi berättade det för den trevliga ”dialog-polisen” som fanns på plats, och hon och en kollega tog täten genom Gamla Stan för att lotsa oss förbi avspärrningarna på ett lämpligt sätt.

Vi är nog den första större demonstration i Stockholms historia som har gått just på Kåkbrinken (som är typ två meter bred eller så), men det fungerade alldeles utmärkt. Sedan fortsatte vi Stora Nygatan, över Mynttorget igen, Riksgatan (alltså mellan de två riksdagshus-husen) och därefter Drottninggatan fram till Sergels Torg.

Polisen ledde vägen och såg till att vi kom fram ordentligt, medan vi fortsatte att köra talkörer med ”Stoppa FRA” och ”Riv upp, gör om, gör rätt”. Stämningen var på topp, och vi fick väldigt många uppskattande blickar och kommentarer från människor som vi passerade.

Entrén på Sergels Torg blev alldeles magnifik, enligt dem som var där när vi kom. ”Kavalleriet kommer” och ”Rohans ryttare anländer till slaget vid Minas Tirith” var jämförelser som några gjorde. Missa inte YouTube-klippet. (Finns det någon längre filmsekvens förresten, så att man ser hur långt hela demonstrationståget var? Uppdatering: Jodå, här är ett klipp till, som avslutas med att någon fäller kommentaren ”Jävlar vad med folk!” 🙂 )

När vi var tryggt avlämnade på Sergels Torg försvann vår egen poliseskort till andra uppdrag, medan vi fortsatte manifestationen tillsammans med dem som redan var där. Allt gick mycket lugnt och trevligt till.

Andra som kommenterar polisens insats (som tydligen var utmärkt även vid demonstrationerna i Malmö och Göteborg): Rick Falkvinge, Rick Falkvinge igen, Opassande, Carl Johan Rehbinder, Josh, Veganpolitikern Yngve, Claes Krantz, Onsdag, Politikerförakt 2.0, Mårtensson, Syrrans Granne och Röd Libertarian.

Men den viktigaste observationen kom från en av talarna utanför Storkyrkan (har tyvärr glömt vem):

– Det är roligt att se så många poliser här, i sina stiliga uniformer. Men framför allt är jag glad över att det andra uniformer än de som militären har.

Sverige har kommit en lång väg från händelserna i Ådalen 1931, när militären fick överta ansvar som måste ligga på polisen i en demokratisk stat. Men tyvärr är vi nu i ett läge där vi måste försvara de landvinningarna.

Utanför riksdagen hölls de demokratiska principerna i högsta ära av både demonstranter och ordningsmakt. Det är inuti huset som problemet finns.

…………

Bilden är fri för publicering. Fler bilder.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

16 kommentarer

 1. Japp, precis som Valfritt påpekar så är det inte förbjudet, Aftonbladet förnekar sig dock inte och kallar demon för olaglig. Reproten påstår dessutom att polisen är på plats för att skingra folkmassan. Man upphör aldrig att förvånas.

  Kommentar av nef — 17 september 2008 @ 13:34

 2. Hehe. Ibland ska man nog korr-läsa innan man klickar på skicka. Reproten? *fnissa*

  Kommentar av nef — 17 september 2008 @ 13:35

 3. […] massa hästkrafter, den saken är säker. Om Piratpartiets intåg på Sergels Torg var som när Rohans riddare kom till Minas Tirith, så var alla de hästarna i motorn på min hoj […]

  Pingback av Acceleration och broms | Basic personligt — 17 september 2008 @ 16:16

 4. Jag ber om ursäkt för att jag tar en fräck chans att uppmärksamma Henrik Alexandersson’s (HAX) bloggpost om Telekom-paketet i EU som kan innebära avstängning från; filtrering av samt reglering av internet…

  HAX har listor med emailadresser till EU-parlamentatiker från olika länder och han ber om att vi mejlar dessa om vi skulle tycka illa om utsikterna för Internet…

  HAX bloggpost

  Jag tänker göra en insats!
  Gör en du också!

  Kommentar av Hans J — 17 september 2008 @ 17:38

 5. Den som fällde kommentaren “Jävlar vad med folk!” var (om jag hörde rätt) Josh [scriptorium.se/josh] 🙂

  Kommentar av Ann-Catrin Brockman — 18 september 2008 @ 0:10

 6. […] till Slottsbacken så att de kunde spärra av området vid kyrkans ingång. Christian Engström beskriver dagen […]

  Pingback av Gårdagens heldag « PPeter Eriksson — 18 september 2008 @ 2:23

 7. Hej Christian! Tack för i tisdags, till både dig, resten av arrangörerna och alla andra som dök upp och hjälpte till!

  Observationen om polisens uniformer kom från mig. Det är viktigt att vi håller oss väl med polisen, för annars är det alldeles för lätt att svartmåla allt vi står för.

  Kommentar av Jens Rydholm — 18 september 2008 @ 7:23

 8. Det är uppenbart att ”demonstrationen” vid riksdagen blev ett fiasko. Även kritiker i riksdagen slogs av att det var ovanligt glest på Mynttorget. Illa. Amanda Briheds uttalande i förväg om att hon skulle bli besviken om färre än 3000 skulle delta vid Sergels torg var också olyckligt. Särskilt när hon efteråt sa att hon var nöjd med uppslutningen. Jag var själv vid Sergels torg, och blev närmast chockad över att så få deltog. Och inte utgjorde deltagarna något tvärsnitt av befolkningen direkt… Medialt fick vi ändå stort genomslag den här gången, men frågan är hur det blir härnäst.

  Kommentar av Johan — 18 september 2008 @ 8:34

 9. @Johan, visst var det tråkigt att inte fler demonstrerade, men jag tror att riksdagsledamöterna ljuger för dig i hög grad, det är en liten hobby de har. (Ta gärna och gör din blogg lite mer läsvänlig, röd text mot röd botten är ingen höjdare)

  Kommentar av Ylva — 18 september 2008 @ 9:26

 10. Det allra bästa¨ är att pp i alla sammanhang uppfört sig exemplariskt.

  Om man vill göra lite fördomsfulla stereotyper kan man ju tänka sig att en organisation som heter Piratpartiet, är arga och består av folk som ibland klär sig lite konstigt och vill hålla på med ”olagligheter” skulle bära sig åt på samma sätt som AFA, de militanta djurrättsaktivisterna eller nazzarna. Men inte.

  Kommentar av Putte — 20 september 2008 @ 8:50

 11. […] centerpartister skyndade sig förbi vår demonstration vid Mynttorget – och vi vet det för att vi såg dem själva. Enligt Aftonbladet så överröstade vi ju t.o.m. Armens Musikkår – och nej, demonstrationen var […]

  Pingback av Demonstrationer i tisdags « PiratJanne — 20 september 2008 @ 12:16

 12. Löjligt Christian, om jag velat vara ”osynlig” och försökt smita förbi er demonstration så hade jag väl knappast gått mitt framför hela demonstrationen, uppe förbi pelarna. Det finns mängder av andra ingångar som jag hade kunnat välja, men det gjorde jag inte för jag varken vill eller har anledning till att vara ”osynlig”. Istället valde jag att gå så att alla skulle kunna se mig.

  Kommentar av Johan Linander — 21 september 2008 @ 20:36

 13. […] Christian Engström: Bra polisinsats vid FRA-demonstrationerna […]

  Pingback av Dynamic Man » 16 September: en överblick — 21 september 2008 @ 21:01

 14. […] tycker | la vie en rose | Mellan hägg och syrén | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Totalsvek om FRA från även fp nära? — 25 september 2008 @ 11:40

 15. […] tycker | la vie en rose | Mellan hägg och syrén | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | Christian Engström (pp) […]

  Pingback av projO’s blog » Blog Archive » FRA-flummet — 26 september 2008 @ 15:53

 16. […] | la vie en rose | Mellan hägg och syrén | Din ledamot i riksdagen – Göran Pettersson | Christian Engström (pp) […]

  Pingback av signalspaning, alliansen, socialdemokraterna, moderaterna, reinfeldt, samhälle, politik, fra, the pirate bay, avlyssning, fra-lagen, bodströmsamhället, george bush, kriget mot terrorn | Thomas Hartman | In The Pendent — 8 januari 2010 @ 1:04


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: