Christian Engström, Pirat

5 september 2008

Försiktig optimism om FRA

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 14:04
Manifestation mot FRA på Mynttorget

Manifestation mot FRA på Mynttorget

Kanske beror det bara på att det är fredag och vackert väder, men jag börjar känna mig förhoppningsfull när det gäller FRA-lagen.

Efter den stora debattartikeln i DN i förrgår, där tretton forskare med Mark Klamberg i spetsen förklarade begreppet sociogram för en bredare publik för första gången, har det varit påfallande tyst från FRA-förespråkarna. Inga bemötanden i sak från ja-sidan, och inte ens en massa papegojtjatter om att alla kritiker har missförstått allting.

Jag tolkar det som att insikten om vad det är för system som FRA faktiskt vill bygga har kommit som en kalldusch och en tankeställare för många av de riksdagsmän som lät sig övertalas att trycka på ja-knappen den 18 juni.

Staffan Danielsson (c), som är centerns representant i försvarsutskottet och som hittills har försvarat lagen i debatten, skriver en ”Försiktig kommentar” som verkligen är just försiktig på sin blogg:

Ett antal personer med doktorand Mark Klamberg i spetsen slår larm, och deras oro sammanfattas i ingressen så här:

”Lagstiftarna tycks ha förts bakom ljuset när de antog FRA-lagen i juni. Tillsammans med tidigare regelverk ger den nya lagen FRA rätt och möjlighet att registrera alla medborgares sociala nätverk.”

Är det så vore det ju förfärande. Om detta bör självfallet diskussionen fortsätta.

Därefter fortsätter visserligen Staffan Danielsson att förespråka att FRA ska få spana i kabel, men jag tycker ändå att det känns som att även han har börjat undra om det verkligen är en så bra idé. Och om till och med Staffan Danielsson har börjat fundera, då tror jag att fler borgerliga riksdagsmän känner likadant.

Så det känns hoppfullt, men det är fortfarande lång väg att gå för att vinna det här slaget. Det faktiska läget är ju att lagen är antagen av riksdagen och träder i kraft den 1 januari 2009, om inte ledamöterna beslutar något annat under hösten. Ska det bli en förändring i sak är det viktigare än någonsin att vi medborgare står fast vi våra krav och håller trycket uppe. Riv upp, gör om, gör rätt.

Och vi måste också minnas att om det blir så att vi vinner FRA-frågan i höst, då är det fortfarande bara ett slag vi har vunnit, och långt ifrån hela kriget.

Närmast på tur efter FRA står trafikdatalagringen, som är i princip samma sak som FRA:s sociogram över oskyldiga svenskar, men på initiativ från EU den här gången. IDG uppmärksammar trafikdatalagringen i artiklar här och här (tipstack Emma). Det kommer bli nästa strid efter FRA. Och det är heller inte den enda striden.

Men en sak i taget, och ordning på torpet, och händerna på täcket. Den 16 september ses vi utanför riksdagshuset och visar makthavarna att vi inte har slutat bry oss bara för att det har varit sommar, som Fredrik Reinfeldt hoppades.

Det är fortfarande mycket kvar att göra. Men det är lättare att få energin till att orka med det när man har börjat känna en svag segervittring i luften. Där är vi nu, elva dagar innan riksdagen slår upp portarna för en lång och spännande hösttermin.

…………

Bilden får spridas och användas fritt (klicka på den för full upplösning). Fotograf Christian Engström, men det behöver inte anges om du inte känner för det.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Staffan Danielsson:
  ”Lagstiftarna tycks ha förts bakom ljuset när de antog FRA-lagen i juni.”

  Sanningen är att det sitter en skräckslagen flock med ja-sägare i riksdagen som försöker hålla ihop gruppen. Avlägsnar sig någon liten schimpans för långt från A-hannen eller A-honan blir det ett skrän och grymtande som i det bästa zoo.

  Ska någon trovärdighet räddas så är det bara för våra REPRESENTANTER att lägga in backen så fort det går och sedan stå som en sprättbåge på gaspedalen för det kommer mer!!!

  Kommentar av Hans J — 5 september 2008 @ 14:19

 2. trafikdatalagringen är ett klart mindre problem än FRA, eftersom den
  1) är uppdelat på multippla aktörer (så varje aktör sitter inte med ”hela” kakan)

  2) inte måste vara mer än 1 år (vi kan skriva in VÄLDIGT kraftiga straff för opperatörer som håller datan längre)

  3) kan omgärdas med bättre skydd för när myndigheter får ta del av trafiken. (domstolsbeslut,endast vissa brott osv.)

  4) Kan omgärdas med skydd och skadestånd för den enskilde
  (tex Information om trafikdata hämtats ut och ärendet inte gått til domstol,
  Årliga meddelanden till alla som det hämtats ut data om,
  Maxtid som myndighet får använda datan md KRAFTIGA straff för missbruk. osv osv.)

  /C

  Kommentar av christoffer — 5 september 2008 @ 14:46

 3. Jo, men visst vore det väl praktiskt om man kunde centralisera lagringen av dessa data? Det blir ju mycket säkrare och mer rationellt så!

  Detta kanske kunde vara en uppgift för FRA då de ju kan komma att få väldig kapacitet över i sina superdatorer.

  Kommentar av Hans J — 5 september 2008 @ 14:53

 4. EU-direktivet är ju redan igenom, så det som kan göras på kort sikt är att se till att implementeringen gör så lite skada som möjligt. Som /C säger kan det göras drägligt men som Hans J säger kan det också göras *ruskigt* fel, i värsta fall i full FRA-lags klass.

  Det är inte heller bara ett teoretiskt hot, det har redan paratas om automatiska system så polisen kan hämta den data de vill på egen hand, det finns redan konkreta förslag på att lämna ut datat till upphovsrättsindustrin. Mörker som *måste* stoppas!

  Kommentar av RedLib — 5 september 2008 @ 15:39

 5. http://www.msnbc.msn.com/id/26544510/

  Kommentar av Svaje — 5 september 2008 @ 15:55

 6. Har Sverige ens några möjligheter att kringgå EU-direktivet om datalagring?
  Det verkar för övrigt som att det blir tillfälle att återkomma till frågan om Thomas Bodströms eftermäle i samband med diskussionen av datalagring… (han som försökt utmåla sig som den personliga integritetens förkämpe i samband med FRA-lagsdebatten)

  Kommentar av Tor — 5 september 2008 @ 16:14

 7. ”inte ens en massa papegojtjatter om att alla kritiker har missförstått allting”

  Inte en massa kanske, men det interna drevet går på i precis de intrampade spåren:

  Efter att jag och 12 medskribenter skrivit på DN Debatt har vi blivit attackerade i interna folkpartilistor samt i SvD av Carl B Hamilton och Allan Widman.

  Carl B Hamilton stödjer sig i sitt nyhetsbrev på Allan Widman när han skriver: ”[D]agens DN-debattartikel om FRA [bygger] på en fatal sammanblandning av två lagar” och artikelförfattarna på DN Debatt använder fel specialmotivering (förklaring i förarbete av ett specifikt lagrum). Allan Widman säger i SvD: ”De har blandat ihop två olika lagar”

  Kommentar av Rikard — 5 september 2008 @ 16:30

 8. @christoffer,
  tyvärr så berättar IDG (http://www.idg.se/2.1085/1.177791) att domstolsbeslut inte behövs, inte heller en misstänkt, för att polisen enligt lagen om elektronisk kommunikation ska få tanka ner alla de trafikdata som de tycker att de behöver.
  Enda kravet är att det tänkta brottet ska ge 2 års fängelse. Och därmed borde polisen kunna leta terrorister & spioner på precis samma sätt som FRA vill.

  Kommentar av Pelle — 6 september 2008 @ 9:32

 9. Jag tror att väldigt många borgerliga ledamöter väldigt gärna skulle vilja rösta bort den PR-katastrof som FRAs massövervakning har blivit, men utan att behöva erkänna att de hade helt fel eller helt enkelt inte brydde sig under den förra voteringen. Debattartiklar som visar på ”nya” fakta kan säkert användas som en ursäkt för det.

  Kommentar av Onsdag — 6 september 2008 @ 15:37

 10. Obs, reklam! :o) Jag har nyss öppnat ännu en blogg, AUNER ILIAN. Där lägger jag in kopior av mina repliker på andras bloggar som har kommentargranskning. Genom att följa AUNER ILIAN kan man få ett begrepp om dessa bloggars policy. Länk på Lûzgannon.

  Kommentar av Peter Ingestad — 6 september 2008 @ 17:39

 11. […] ; StoppaFRAlagen.nu ; Piratpartiet ;Grön Ungdom ;Liberala ungdomsförbundet ; Rick Falkvinge ; Christian Engström ; Tuxie ; Mikusagi; who […]

  Pingback av Tag ledigt 16 september! « Johnny Scharonne — 9 september 2008 @ 17:53

 12. […] blogg | Emma Johansson | Mark Klamberg #4 | Berghs Betraktelser | Jinges web och fotoblogg igen | Christian Engström (pp) igen | Max Andersson | The Glamorous Librarian igen | Opassande #3 | politikbloggen.wordpress.com | […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Fyra dagar kvar - Riv upp, gör om, gör rätt — 12 september 2008 @ 6:58

 13. […] blogg | Emma Johansson | Mark Klamberg #4 | Berghs Betraktelser | Jinges web och fotoblogg igen | Christian Engström (pp) igen | Max Andersson | The Glamorous Librarian igen | Opassande #3 | politikbloggen.wordpress.com | […]

  Pingback av Erik Laakso | På Uppstuds » Mitt tal om FRA-lagen — 12 september 2008 @ 10:54


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: