Christian Engström, Pirat

3 september 2008

FRA vill kartlägga oss alla

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 0:55
Ett sociogram

Ett sociogram över människor

Idag publicerade DN Debatt ett mycket tungt inlägg i FRA-debatten. Artikeln är undertecknad av en rad mycket kvalificerade personer, och förklarar hur FRA kan kartlägga varje individ i Sverige ner på detaljnivå, utan att behöva ta del av innehållet i alla mejl och telefonsamtal.

Det räcker med att kunna rita upp nätverket av vilka som kommunicerar med vilka, och vad de gör på nätet i övrigt, för att man ska få en mycket detaljerad bild av vem en människa är. En sådan bild kallas för ett sociogram. Ur det kan man utläsa mycket om den enskilda individen. Från artikeln:

Vi rör oss på olika sätt i vår vardag och har olika sociala relationer, intressen och åsikter vilket avspeglar sig i vår elektroniska kommunikation. Det gör att vi med en kraftfull dator och rätt analysverktyg skulle kunna urskilja den ensamstående mamman, pensionärsparet, tonårspojken, bögparet, datahackern, den gömda flyktingen, bidragsfuskaren och den politiske aktivisten.

Alltså i klartext:

Vill man kartlägga vilka som är kommunister i Sverige är det hur lätt som helst. Det vet man väl hur kommunister är. De besöker en massa kommunistiska sajter på nätet, och framför allt: de umgås med en massa andra kommunister. Har man bara några kända kommunister att börja med, kan man snart exponera hela deras bolsjevikiska nätverk ut i sina minsta förgreningar.

Eller, javisst, ja. Nu var det ju inte kommunister som staten skulle jaga längre. Men byt ut kommunist mot muslim i stycket ovan, så fungerar det lika bra och känns mera 2008. Eller byt ut det mot någon annan egenskap. Personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv, kanske? Eller är det att gå för långt?

Nej, inget är att gå för långt när det gäller FRA. Det är helt okay enligt FRA-lagen. FRA har fått en egen version av personuppgiftslagen. Enligt 1 kap. 11§ får FRA uttryckligen tillstånd att registrera just ”personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv”.

Något krav på brottsmisstanke finns förstås inte. Det handlar ju om att kartlägga större delen av befolkningen, och de allra flesta är ju faktiskt inte föremål för någon brottsmisstanke. Därför avvisar FRA naturligtvis alla idéer om att man skulle behöva brottsmisstanke för att spana på svenskar i Sverige.

Det var det här som riksdagen röstade ja till den 18 juni i år. Jag är alldeles övertygad om att de flesta av de riksdagsmän som tryckte på ja-knappen faktiskt inte visste vad det var de röstade ja till.

Debattartikeln i DN är första gången som den här aspekten av FRA-lagen lyfts fram ordentligt. Att FRA höll på med sociogram var känt sedan tidigare, men inte att att det var en så stor och viktig del av verksamheten. Med den pusselbiten faller på allt på plats.

Jag hoppas den här debattartikeln kommer bli startskottet för en omvärdering hos många av de riksdagsmän som röstade ja förra gången. Än är det inte för sent. Frågan kommer att behandlas i riksdagen i höst.

Riv upp, gör om, gör rätt, är den enda rimliga vägen framåt.

Vi vanliga medborgare kommer att samlas utanför Riksdagshuset på Mynttorget 10:30 tisdagen den 16 september för att framföra det kravet.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer

 1. […] lagen utan att förstå vad den innebär. Egentligen är det ingen nyhet i sig, men omfattningen av vad man kan göra med tekniken har inte synts ordentligt i debatten tidigare. Här kan man för övrigt se ett […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Perspektiv på människans plats i samhället — 3 september 2008 @ 6:13

 2. […] bör vara förskalvet till en ny storskalig bävning: Hax (kallar det för en totalsågning), Christian Engström (tar upp sociogram), Klamberg, Rick Falkvinge (om sociogram), Copyriot (som alltid är ett steg […]

  Pingback av Intensifier » Sociogram; Akademin strikes back! — 3 september 2008 @ 8:47

 3. Är det någon politiker som fått frågan varför man alls vill kunna söka efter ras, etniskt ursprung, åsikter/övertygelse, sexualliv m.m.?
  Vore intressant att se någon av lagens förespråkare svara på det.

  Kommentar av Tor — 3 september 2008 @ 10:54

 4. Ja, det var resultatet av en sorts statskupp vi såg den 18: Juni.

  Kommentar av William T. — 3 september 2008 @ 12:41

 5. […] (s) på nätet. Allt som alla gör ska registreras av FRA. Det gäller så väl vad vi tycker som vilka vi umgås med. En tidning som inte är tillräckligt regeringsvänlig kan räkna med att regeringen förstärker […]

  Pingback av » Åsiktspolisen slår till igen El Rubio talar — 3 september 2008 @ 16:06

 6. En annan stat testade med olika stjärnor för just FRA:s PUL. Det blir mycket smidigare att ha dem i en databas bestående av ettor och nollor.
  Jag tror att jude var gul stjärna och homosexuell var rosa, men jag är inte så säker. Färgglatt var det i alla fall. Man blir lite nostalgisk.

  Kommentar av Svenne — 3 september 2008 @ 21:39

 7. RÄTTSSÄKERHETENS FEMTEKOLONNARE

  Utmärkt, Christian,kommentar om DN-artikeln. Att FRA är en sjuk sak visas också på annat sätt. När TV:s kunskapskanal nyligen hade den första timmeshearingen (av 4!) fick den snälle och farbroderlige GD:n Ingvar Åkesson framträda, och tala i egen sak. Några obetydliga politiker på FRA-sidan fanns med, men ingen i ansvarig position (dock en departementssekreterare som man skulle få slå emot…). Ingen av Alliansens ansvariga politiker fanns på plats. Det säger mycket, tycker jag.

  Dennis Töllborg fanns med, som något slags ”oberoende” expert på integritet. Från att ha gjort karriär på SÄPOS olagliga registeringar har sedan slagit om helt och försvarar nu FRA – trots att organisationens uppgifter i allt väsentligt gör SÄPO:s jobb (innan lagen ens har trätt i kraft). Men alltså, professor Töllborg gjorde vad som kunde göras, för att politiskt motivera FRA-lagen, nu när inte de politiska höjdarna bakom lagens införande fanns på plats. Jag gissar att Thorsten Leander nu vrider sina händer i förtvivlan över att Töllborg i dag har blivit en rättsäkerhetens femtekolonnare. Vi andra från 60-talet med IB-affären som främsta rättsröta kommer i vart fall att stå upp mot de här närmast totalitära anspråken från staten mot oss medborgare!

  Kommentar av Jean Auber — 3 september 2008 @ 23:02

 8. […] synvinkel, att svenska medborgare får ta del av vad som pågår. Även andra bloggare som: Christian Engström och Rick Falkvinge. Tar upp frågan om sociogram, med en bra grafisk beskrivning av Rick […]

  Pingback av Jens O. » Blog Archive » Vad pågår egentligen? — 4 september 2008 @ 5:37

 9. Tyvärr kommer vi nog aldrig få veta hur mycket sociogram som FRA har lagrat. Åtminstonde lär inte Datainspektionen få höra något uppseendeväckande när de granskar FRA nu i veckan. Datainspektionen kommer nämligen inte ställa några frågor själva till databasen Titan, utan bara “begära ut handlingar”.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article401396.ece

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article397790.ece

  Jag frågar mig: När blev det ok att låta brottslingen vara den som tar fram bevisen?

  Varför anställer inte Datainspektionen någon SQL-kunnig människa som kan nosa ordentligt i vad FRA har registrerat om oss?

  Men ack, datainspektionen är ju ingen polismyndighet, och därför bryr de sig inte om att göra en utredning värd namnet.

  Kommentar av Blubb — 5 september 2008 @ 0:09

 10. […] är en cirkel och inte har några hörn, men det struntar jag i.) Vill ni själva göra ett sådant sociogram, så kan ni bara skaffa er applikationen “Friend Wheel” på […]

  Pingback av Anna Troberg » Så billigt det skulle bli om FRA använde Friend Wheel istället… — 11 februari 2009 @ 12:47


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: