Christian Engström, Pirat

14 augusti 2008

Konstruktivt av (v) om fildelning

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 13:20
hej svejs

Mikael von Knorring (v), Ann-Mari Engel (v) och Hanna Cederin (v)

I juni 2008 beslutade vänsterpartiets kongress att partiet ska verka för att fildelningen legaliseras, alltså att det ska vara tillåtet att både sprida och ta del av upphovsrättsskyddat material så länge det sker icke-kommersiellt.

Det här är helt i linje med vad Piratpartiet anser, och inför vänsterns kongress skrev jag ett inlägg där jag öste beröm över de aktuella motionerna. Den centrala motionen hette A102: Lös fildelningsknuten! och antogs alltså av kongressen på partistyrelsens rekommendation.

Vänstern har nu tillsatt en arbetsgrupp som ska utveckla partiets politik i frågan. Gruppen består av tre personer:

 • Mikael von Knorring, som skrev de fildelningsvänliga motionerna som antogs av kongressen,
 • Ann-Mari Engel, som är skeptisk till om det här är rätt väg, och
 • Hanna Cederin, som sitter i Ung Vänsters styrelse och beskrivs som gruppens ”dark horse”, eftersom hon (såvitt jag fårstår) inte har deklarerat var hon står i frågan ännu.

Arbetet är tänkt att pågå kanske ett år. Som ett första steg har gruppen startat en blogg med namnet V, fildelning och upphovsrätt där de bjuder in till en öppen diskussion med alla intresserade.

Det här tycker jag är ett utmärkt initiativ. Jag är säker på att framtiden för det politiska samtalet är att det förs på precis det här sättet, alltså öppet på bloggar och i forum.

Internet är helt enkelt som gjort för politiska diskussioner. Här finns det plats att utveckla resonemang bortom tryckta medias begränsningar i antalet tecken, tid för eftertanke som inte styrs av deadlines, en tradition att ge länkar och referenser som skiljer underbyggda påståenden från retoriskt blaj, och en möjlighet för alla att delta. Det här är framtiden, och det är bara bra för demokratin.

Förutom ett första inlägg där de beskriver tanken med bloggen, har vänsterns arbetsgrupp redan hunnit lägga ut två inlägg om själva sakfrågan. Dels Ann-Mari Engels inlägg i kongressdebatten där hon uttrycker sin skepsis, dels ett inlägg av Mikael von Knorring där han argumenterar för varför fri fildelning är den enda rimliga vägen framåt.

Vi pirater håller ju med Mikael i det han skriver, men jag tog mig friheten att kopiera Ann-Maris inlägg till Piratpartiets forum för att samla in kommentarer även därifrån.

Rent allmänt vill jag gärna välkomna både medlemmarna i vänsterns fildelningsgrupp och alla andra som är intresserade av upphovsrättsfrågor att registrera sig som användare i Piratpartiets forum. Att man går med i forumet innebär naturligtvis inte att man går med i Piratpartiet, eller ens att man nödvändigtvis sympatiserar med oss. Det betyder bara att man är intresserad av frågorna. Det går lika bra att registrera sig under sitt riktiga namn som under något nick vilket som helst, för den som föredrar det. Personer som är aktiva inom andra partier är speciellt välkomna – vi ser gärna att den här debatten förs över alla partigränser.

För debatten om upphovsrättens utformning i det framväxande informationssamhället är viktig. På ena sidan står en rik och mäktig storföretagslobby som kämpar med näbbar och klor för att få behålla sina privilegier och stanna klockan. Nu senast har de lyckats övertala EU-kommissionen att verka för en förlängning till 95 år av ensamrätten på skivinspelningar, och en upptrappning av kriget mot fildelarna genom ACTA-avtalet.

Det här är en strid som vi måste ta, och en fråga som alla partier har anledning att sätta sig in i på djupet. Därför är det roligt att se att vänsterpartiet har valt en så konstruktiv väg. Jag hoppas att fler partier kommer välja att göra detsamma med tiden.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

8 kommentarer

 1. Appropå piratpartiets forum kan väl nämnas att det finns ett antal skeptiker som idag redan är registrerade och diskuterar i olika mängd PP’s frågor.

  Vilket gör det hela så mycket mer intressant.

  Kommentar av Perty — 14 augusti 2008 @ 15:42

 2. Rätt av Vänsterpartiet att de kör med det välbekanta WordPress-gränssnittet. Centerpartiet har gjort ett bloggförsök på http://www.framtidsdialogen.se. De kör med ett hemmasnickrat gränssnitt som jag tycker är helsnurrigt.

  Kommentar av Nils2 — 14 augusti 2008 @ 18:51

 3. […] Via Copyriot och Christian Engström. […]

  Pingback av Johan Ronström » Blog Archive » Välkomna VFU till bloggosfären! — 15 augusti 2008 @ 13:53

 4. Varför sitter det en vuxen karl och talar för ett piratparti? Jag utgår ifrån att denna bloggningshemsidan är en parodi. Men var försiktig då ungdomar lätt kan ta avancerad humor för sanning.

  Kommentar av Linnéa Transchiöld — 15 augusti 2008 @ 14:21

 5. Linnéa Transchiöld, jag ser att du har en humorsida du med 😀

  Kommentar av Anya — 15 augusti 2008 @ 16:14

 6. Bäste Anya!
  Ja, jag har en humoristisk sida jag med. Men den är förbehållen rätt tillfälle och rätt publik.

  Kommentar av Linnéa Transchiöld — 15 augusti 2008 @ 16:55

 7. A = flicka E = pojk
  Bästa Anya 😉

  Gå och läs på lite så förstår nog även du hur en vuxen karl kan prata för ett piratparti ^_^
  http://www.piratpartiet.se/

  Kommentar av Anya — 15 augusti 2008 @ 21:58

 8. Hela vänstern är ju helt hjärndöda, nu när den ryska östersjöflottan skall bestycka sina båtar med kärnvapen är det väl mer aktuellt än någonsinn med FRA. Själv lever jag i exil vilket ni kan följa här!

  http://sverigevsitalien.wordpress.com/

  Kommentar av sverigevsitalien — 18 augusti 2008 @ 16:09


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: