Christian Engström, Pirat

9 augusti 2008

Reinfeldt om FRA i Vaxholm

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 18:20
Fredrik Reinfeldt (m)

Fredrik Reinfeldt (m) i Vaxholm

När statsministern talade i Vaxholm idag började han med att prata om kriget i Georgien. Sedan fortsatte han (filmat av Jonathan Lundkvist):

– Jag kan berätta en annan sak för er, denna sommar då vi har diskuterat om de gamla hoten har ersatts av inga hot alls. Om vi ändå inte har några hot, då behöver vi ju inte lära oss någonting om hoten, eller hur, och vad ska vi då med sånt som försvarsunderrättelseverksamhet till?

Ja, det var väl det här vi försökte säga. Det finns nya hot. Det finns en komplicerad värld därute där vi har anledning att försöka förstå bland annat vad som nu sker.

Och jag kan berätta en sak för er:

Georgien, Sydossetien och Ryssland pekar alla på varandra: ”Det är inte vi, det är dom”. Om vi bara skulle ha det som enda källa skulle vi inte förstå den här typen av konflikter. Just för att det kan komma att påverka Sverige, just för att det är komplicerat att förstå att i vår tid är det inte alltid så att stater som står mot varandra, utan stater som faller ihop som är vår utmaning.

Att försöka förstå det, och därmed i förlängningen försöka värna vår frihet, vår öppenhet, värna svenska liv, det är det försvarsunderrättelseverksamheten är tänkt att lägga grund för.

Det tänker inte jag kompromissa med. Vi ska ha en fungerande grund för svensk säkerhetspolitik, och det här är en utmärkt illustration av varför den behövs.

Det gamla Afghanistanargumentet, alltså, fast nu med Georgien istället.

– Vi måste massavlyssna vanliga människor i Sverige för att lära oss mer om den militära situationen i Georgien, är kontentan av statsministerns argument.

Det argumentet är endera fullständigt nonsens, eller riktigt oroväckande.

Om statsministern vill försöka låta påskina att FRA kan få ut information direkt om det militära läget i Georgien genom att avlyssna svensk gränsöverskridande trafik, då är det nonsens. FRA-chefen själv tycker ju att det är pinsamt när politikerna försöker med det argumentet, och FRA har inte större egna resurser i Georgien än vad de har i Afghanistan.

Men läser man vad statsministern sa mera noggrant, påstår han ju faktiskt inte att det är FRA som producerar analyserna av läget i Georgien själva. Han formulerar sig som att han får tillgång till ”andra källor” till information om Georgien, och det är det som försvarsunderrättelseverksamheten ”är tänkt att lägga en grund för”.

Alltså i klartext: FRA avlyssnar människor i Sverige, och delar med sig av informationen till andra länder. I gengäld får vi (regeringen) tillgång till andra länders information om Georgien.

Men den här tolkningen framstår inte längre det som statsministern säger som nonsens från en berusad papegoja, utan som något som faktiskt är ett argument. Troligen är det det här som är förklaringen till att Reinfeldt slåss med näbbar och klor för något som han inte en enda gång har velat förklara för svenska folket varför det är så nödvändigt. Om inte FRA kan fortsätta lämna information om personer i Sverige tänker de stora pojkarna i USA och EU inte fortsätta låta oss få del av deras information om Georgien.

Pär Ström, Henrik Alexandersson, Svensson och många andra är också inne på det här spåret.

Nu väntar vi bara på att statsministern börjar behandla oss medborgare som vuxna människor och ger sig in i debatten och förklarar vad han menar. Men antagligen lär vi få vänta. Möjligen till valrörelsen 2010. Fast då lär det vara för sent för att Reinfeldt personligen ska ha någon glädje av det.

Jag avslutar med en bild på flygbladet som Frihetsfronten delade ut i Vaxholm:

Det här flygbladet borde statsministern läsa. Men det är jag ganska säker på att han inte tänker.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , fredrik reinfeldt

15 kommentarer

 1. Jag skrev också ut talet hos ”opassande” i avsikt att analysera det.

  Jag bara klarade inte av det. Det är ju ingenting. INGENTING. Dravel, svammel…

  Varför bemödade han sig att överhuvudtaget hålla ett sådant tal?

  Ja, ”talet” måste motsägas och du ska ha heder för att du tog dig an det ”skitjobbet”. Sveriges framtid ligger ju faktiskt i ena vågskålen.

  Kommentar av Hans J — 9 augusti 2008 @ 18:30

 2. Jag var där. Något som var intressant att notera var att bara ca. 50 % av publiken apploderade när Reinfeldt gjorde sin poäng om FRA.

  Kommentar av Razorwire — 9 augusti 2008 @ 23:28

 3. Strax intill mig stod en person som i stället för att applådera just då ropade ”Snack!”

  Vid flertalet övriga applåder stämde han dock in i dessa, så jag fick intrycket att han inte var vänsterpartist.

  Kommentar av Anders Andersson — 9 augusti 2008 @ 23:53

 4. […] en koppling från händelserna i Georgien till vår FRA-lag. Läs gärna Christian Engströms kommentar till denna […]

  Pingback av Beta Alfa » Blog Archive » Sommar, kartor, fattigdom, FRA, SVT och intryck — 10 augusti 2008 @ 0:58

 5. […] Christina Engström var också där för att lyssna på vad Reinfeldt hade att säga om FRA. […]

  Pingback av Valkampanjerna har startat | Kulturbloggen — 10 augusti 2008 @ 12:56

 6. Kommunism

  Vi är ensamma i universum
  Gud är ”bara” en utomjording el dyl.
  Utomjordingar finns då – och runt vår planet.

  Ser ryssland och egenintresset och den kommunistiska analysen.

  Det är bättre med reell kommunism.

  Kina lägger under sig världen med teknik och splittra övriga. Inte skyr några medel utan skoningslöst löser världens problem – eller helt enkelt vinner.
  Genmodifiering, vetenskap och teknik och världs produktion och ekonomi.
  I krig och hot med kärnvapen och använda dom.
  USA etc ”snöbollar som väntar på att rivas ner”

  Kommentar av bjorn — 10 augusti 2008 @ 22:07

 7. Fajaf, Magnus Brahn blogg numera (tidigare undergroundsite med prostitution, knark, underground, nyliberalism mm)

  Jag har anmält till polis tidigare (minst 2 prostituerade kvinnor med bloggar: Esmeralda och Veronika) också anmält för uppvigling och fö försökt få programmet Efterlyst/insider intresserat (behöva kontakta medierna för sätta dit brottslingar)

  Stockholmspolisen känner till detta (hahha)
  Korruption
  Buggat och tex FRA känt till och har bevis

  Poliskår som begår brott och själva är korrupta (enda förklaringen).
  Stockholm (nyliberal anda sas) och nu med outsourcing= väck med den typen som med stor frekvens är sammankopplat med detta (peer review = andra , sossepoliser sas som kanske inte är så kompetenta, kan ange dessa som ibland är mer teknikkunniga)
  Inte ett pensionspoäng
  Demokratisk mm skandal att dessa fått husera i en stad
  Egentligen bara skickas till Svalbard= där man får klara sig själv om man kan försörja sig (så vill ju dom göra med andra så dom kan själva drabbas av samma öde)
  Övrigt
  Hacking (LO site, SSU inför valet och känt SSU hat)
  Knark

  Kommentar av bjorn — 11 augusti 2008 @ 3:55

 8. Angående din tolkning till klartext är det en liten detalj som stör mig. Du har skrivit att man avlyssnar ”människor i Sverige” där jag hade förväntat mig ”all trafik som passerar vårt avlånga lilla land”. Med internets uppbyggnad och skickande av i slutändan redundat information hit och dit utifall den hittar en effektivare väg fram, borde det vara ganska stor skillnad mellan de två.

  Kommentar av onasut — 11 augusti 2008 @ 7:30

 9. FRA-lagen har inte trätt ikraft ännu. FRA får alltså inte avlyssna någonting i kabel ännu. De har dessutom inte tillgång till kablarna ännu – vad vi vet. Reinfeldt’s uttalande bör alltså röra framtiden.

  FRA SKA avlyssna människor i Sverige – men inte ”vanliga svenskar”. Det som FRA, enligt sin egen och regeringens utsaga, kommer att fånga är: kommunikation mellan människor , ?ovanliga? svenskar – sådana som inte ännu sökt medborgarskap men som kanske bott här i 20-30 år (är nog sådana som heter t ex Agiza eller Zery i efternamn eller kommer från Somalia), och människor i andra länder (t ex Ryssland eller hemska Östtimor).

  AVLYSSNINGEN sker hur som helst i Sverige. Man avlyssnar alltså människor i Sverige och resultatet av denna avlyssning spelar man ”Svartepetter” med. Den som efter allt bytande av infokort sitter med ”Svartepetter” får väl ordna med transporten till något ”tortyrvänligt” land av detta ”kort”.

  Kommentar av Hans J — 11 augusti 2008 @ 7:55

 10. Är det inte detta Reinfeldt menar?: I det globala nätet förekommer andra länders konfidentiella bedömningar av läget i t.ex. Georgien. Det kan ju vara parter som har bättre insyn i konflikten än vi själva. Sådan information torde vara av största intresse för den svenska statsledningen. Denna trafik kan mycket väl passera Sveriges gräns, om inte annat så i form av transittrafik. Detsamma kan även gälla för Afghanistanfrågan, vilket även Ingvar Åkesson påpekat. I själva krisområdet däremot får man nog fram den bästa informationen med hjälp av eterspaning.

  Kommentar av Johan — 11 augusti 2008 @ 10:12

 11. Johan,

  Det är mycket möjligt. Men jag tror knappast att några andra länder, eller något företag eller andra organisationer som vill/behöver hålla sin konfidentiella kommunikation och bedömningar just detta, konfidentiella, kommer att skicka de okrypterade genom kabel.

  Kommentar av Andreas — 11 augusti 2008 @ 12:00

 12. Nej, det lär nog vara krypterad trafik. Det är väl just därför som FRA införskaffat en ny beräkningsdator.

  Kommentar av Johan — 11 augusti 2008 @ 12:47

 13. […] Bloggat: Trotten, RoyaMatilda, Enligt min humla, Blogge, Christian Engström, Borgarmedia: DN, SVD1, Dagen, HD, SVD2, Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Alliansen, Fredrik […]

  Pingback av Om Georgien bara avlyssnat all sina medborgare... | Svensson — 11 augusti 2008 @ 13:43

 14. Johan är du mindre vetande eller tillhör du Reinfeldts propagandastab? Inte sjutton skickar amerikanerna känslig underrättelseinformation i öppen kabel med så svag kryptering att FRAs datorer kan knäcka koden på överkommlig tid.

  Det är ju helt uppenbart att det hela bygger på att vi samlar in information för att byta till oss annan. Jag skulle dock tippa att det främst är rysk information som vi tänker oss att ”sälja”. Frågan är ju på vilket sätt detta gynnar den vanlige svensken?

  Kommentar av Populisten — 13 augusti 2008 @ 16:08

 15. […] augusti 2008 Reinfeldt om FRA i Vaxholm I statsministerns tal i Vaxholm återuppväcker han det gamla Afghanistan-argumentet, fast med […]

  Pingback av Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp) — 4 mars 2009 @ 21:32


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: