Christian Engström, Pirat

13 juli 2008

Det handlar om medborgarrätt

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 18:45

Det har varit en fantastisk vecka i Almedalen. FRA-lagen och rätten till ett privatliv diskuterades precis överallt. Även på seminarier som egentligen handlade om helt andra ämnen, kom FRA-frågan oftast in i en bisats på ena eller andra sättet.

Veckans höjdpunkt var utan tvekan det stora seminariet om FRA som tankesmedjan Fores ordnade. Oscar Swartz, Rick Falkvinge, Opassande, Almedalsbloggen och många andra har redan kommenterat. Hela seminariet finns att se på nätet.

Det var förstås extra roligt att vara piratpartist i Almedalen i år. Förra året visste alla att vi är för fri fildelning. I år visste alla att vi är mot FRA-lagen och för ett skyddat privatliv. Det är ett enormt stort steg framåt.

Det är ingen förändring i sak av vad Piratpartiet står för. Vi hade med FRA-frågan redan i vårt valmanifest 2006, tillsammans med andra punkter om rätten till ett privatliv och medborgarrätt. För oss som är aktiva i partiet har det hela tiden varit det som är själva kärnan i vårt budskap, men fram tills för någon månad sedan var det inte särskilt många utanför de allra mest politiskt intresserade kretsarna i Sverige som visste om det. Men nu vet alla. Det känns väldigt bra.

För uppriktigt sagt hade det varit ganska fånigt att starta ett nytt politiskt parti bara för att driva fildelningsfrågan. Hade det bara varit det skulle ingen av våra aktivister ha lagt ner så mycket tid som de har gjort de senaste två och ett halvt åren.

Själva fildelningen som sådan är överhuvudtaget inte en politisk fråga. Fildelningen finns redan idag och fungerar utmärkt. Den är ett teknikhistoriskt faktum, och ingenting som man egentligen behöver ha en åsikt om om man inte vill. Den är bara något positivt och fantastiskt som finns i världen idag, och som kommer att fortsätta finnas från och med nu.

Det är i och för sig en angelägen politisk fråga att reformera upphovsrätten så att den passar ihop med dagens verklighet, och bejakar den nya teknikens alla möjligheter istället för att försöka begränsa dem. Då kommer vi att få se en ännu mer fantastiska och spännande saker dyka upp på nätet, alldeles säkert på nya och oväntade sätt. Det är ett skäl till att engagera sig politiskt för att så snabbt som möjligt få till en reform av lagstiftningen. Men knappast ett tillräckligt skäl för att starta ett nytt parti.

Många människor är väldigt skeptiska till en- eller fåfrågepartier. Det är jag också i nomalfallet, om jag ska vara helt ärlig. Det måste vara en väldigt, väldigt viktig fråga för att det ska vara vettigt och värt besväret.

Men rätten för medborgarna att kunna kommunicera privat och förtroligt med varandra är en så viktig fråga. Den rätten är en hörnsten för det öppna demokratiska samhället. Försvinner den rätten finns det inte längre något skydd mot att även de andra medborgerliga rättigheterna börjar naggas i kanten. Då har vi – säkert utan att vilja det – växlat in på ett spår som vi vet leder fel. Även om det kanske inte syns på ytan till en början.

”Varje generation måste själv återerövra demokratin” finns det ett berömt citat som säger.

Så som saken har utvecklats har FRA-lagen blivit ett test av hur demokratin fungerar i Sverige år 2008 i ett skarpt läge. För poängen med demokrati är att om de som har den verkställande makten spårar ur och börjar gå åt fel håll, då ska det finnas mekanismer som gör att de folkvalda parlamentarikerna och medborgarna kan dra i nödbromsen. Innan det är för sent.

Och mekanismerna som säkerställer att all makt verkligen utgår från folket ska inte finnas bara på pappret, eller i form av vackra formuleringar i högtidstal. De måste finnas på riktigt. Det är det som är det magiska med just demokrati. Det är därför vi brukar säga så vackra saker om just det styrelseskicket. Men ska demokratin vara värd att prata vackert om, då måste den fungera när det gäller också.

Själv tror jag att det kommer att visa sig att den gjorde det den här gången i Sverige 2008. Jag tror vi kommer vinna den här striden, och få stopp inte bara på FRA-lagen, utan även på alla andra lagförslag som går i samma riktning.

Vi medborgare har tagit upp den knutna näven ur byxfickan och bestämt oss för att säga ifrån. Det kanske var i grevens tid, och mycket återstår att göra. Men jag hoppas och tror att vi en dag kommer kunna se tillbaka på den tid som nu ligger framför oss, och säga att vi bestod provet. Jag hoppas och tror att när det var vår tur att återerövra demokratin, då gjorde vi det som behövdes. Det är därför jag har valt att engagera mig politiskt, tillsammans med många andra människor.

Jag heter Christian Engström, och jag är pirat. Det är jag stolt över.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Vackert skrivet måste jag säga.

  Jag fick en liten tår i ögat av att läsa det här 🙂 Jag är sjukt glad att debatten vänt så pp nu faktiskt förknippas med integritet. För precis som du så tycker jag integriteten är den i särklass viktigaste frågan.

  Kommentar av klara — 13 juli 2008 @ 21:04

 2. ”all makt verkligen utgår från folket ska inte finnas bara på pappret” – bra och begripligt förklarat.

  Många jag har talat med undrar varför detta med ”FRA-lagen” är så viktigt? Det ju viktigare att diskutera klimatförändringarna, pensionssystemet o.s.v

  Skall vi människor klara av framtida utmaningar så gör vi det bäst i ett öppet och fritt samhälle.
  Slutna samhällen misstror sig själv, och sår därmed fröet till sin egen undergång.

  Det finns en framtid, och det är den vi skapar idag.

  ”If the human race is to continue for another million years, we will have to boldly go where no one has gone before” http://space.newscientist.com/article/dn13748

  Kommentar av Dennis Nilsson — 13 juli 2008 @ 22:54

 3. Jag brukar påtala så ofta jag kommer åt att i valtider är alla partier fåfrågepartier. Vissa bara på ett mer uppenbart sätt än andra.

  Hur kan jag komma med ett så stockdumt påstående? Jo, om du betraktar en genomsnittlig valrörelse och räknar antalet frågor som debatteras, så brukar det vara max fem frågor som debatteras och i verkligheten kanske en eller två som avgör valet. Det finns helt enkelt inte så mycket mer utrymme än för ett fåtal frågor.

  Mycket få människor kan nog hitta ett parti vars politik man ger ett hundraprocentigt stöd. Man får välja vad som är viktigast helt enkelt. Vissa av oss tycker att fri kunskap, delad kultur och ett skyddat privatliv är de viktigaste valfrågorna och röstar efter det. Andra människor prioriterar annat. En del prioriterar ”ett fullständigt partiprogram” vad det nu är och just de väljarna tycker åtminstone jag är ganska svårflörtade.

  För övrigt är jag rätt säker på att vi lätt skulle kunna lista 100 åtgärder som vi vill genomföra inom ramen för Piratpartiets tre kärnfrågor. Det blir hundra vallöften. Om vi ville vara som andra partier.

  Kommentar av syrrans granne — 14 juli 2008 @ 10:01

 4. Att FRA-frågan börjar på att vara högintressant även inom (s) visar http://sossarmotstorebror.se/ som jag hittade av en slump idag.

  Kommentar av cnab — 14 juli 2008 @ 11:39

 5. […] som var på tapeten, oavsett var man befann sig, vilket inte minst de bloggande piratpartisterna som var där vittnat […]

  Pingback av » Fortsatt uppror mot FRA-lagen projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor — 14 juli 2008 @ 12:54

 6. Till och med en räcka med gamla namnkunniga folkpartister har tydligen vaknat och insett att FRA lagen inte är förenlig med en liberal värdegrund och att den massiva kritiken inte kan förbises, inkl:
  Birgitta Ohlsson,riksdagsledamot (fp), Ola Ullsten, fd statsminister och partiledare (fp) 1978-1983
  Bengt Westerberg, fd vice statsminister och partiledare (fp) 1983-1995, Maria Leissner, fd partiledare (fp) 1995-97, Camilla Lindberg, riksdagsledamot (fp), Cecilia Wikström, riksdagsledamot (fp), Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot (fp)

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=804272

  Hälsningar, Chiros
  Stolt och nybliven Piratpartist

  Kommentar av chiros — 14 juli 2008 @ 13:28

 7. Är man över tio år gammal så vet man att i och med de ”tunga folkpartisternas uppmaning till regeringen” så kommer FRA-lagen att falla! Garanterat! Jag sätter 100 kronor!

  Men varför vänder man sig till regeringen? Det är inte den som bestämmer! Lagen är fattad av Riksdagen! Försöker man föregripa riksdagens upprivande av lagen på ett för regeringen förödmjukande sätt? Försöker man bara ge regeringen ett sätt att slinka ur ”knipan”?
  M, Fp, C och KD har röstat! Man körde då också över tvivlare i sina egna partier. Det stora problemet här är partipiskorna, för utan dessa så hade lagen inte gått igenom.

  VÅRA valda ombud tillåts inte rösta efter sin övertygelse – DET är problemet!

  Det som sker nu är bara taktiskt spel! Nu behöver vi bara vänta på att regeringen ”som svar” kommer med nåt utspel eller dylikt!

  Sen kan politrukerna ta äran åt sig för att ha ”fått stopp på lagen”. Nej! Äras de som äras bör. De som stod upp i blåsten. Piratpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, enskilda riksdagsledamöter!

  De politiker som vek sig ska ha ett hjärtligt farväl i nästa val men inte ett spår av tack!

  Kommentar av Hans — 14 juli 2008 @ 15:10

 8. Hans, riksdagsledamöterna får rösta hur de vill. Däremot kan den som röstar mot partilinjen i en viktig fråga vara rätt säker på att inte stå på valsedeln nästa val. Problemet är att vi idag har riksdagsledamöter som har politiken som sitt enda yrke vilket gör att det närmast är en katastrof att hamna i onåd. eller annorlunda uttryckt: en riksdagsman tjänar 53000 kr/månaden, tror du t.ex. Fredrik Federley skulle kunna få en motsvarande lön om han lämnade riksdagen?

  Kommentar av Populisten — 14 juli 2008 @ 19:04

 9. Populisten,
  Jag vet ju detta…
  Man blir ju bara så beklämd över människans litenhet och småaktighet. Fredrik Federley hade kanske inte kunnat komma hela vägen till de 53000 kr/månaden men en liten bit på väg hade han nog kunnat komma om han hade arbetat stenhårt från 5-6 på morgonen och sedan hela dagen i nån salladsbar eller nåt sånt – fast gratisdrinkarna på diverse tillställningar samt ”studieresor” till exotiska platser hade väl rykt förstås. Å andra sidan är väl en del av de 53000 ”risktillägg” ifall man måste följa samvetets röst vilket Gud förbjude…

  Kommentar av Hans — 14 juli 2008 @ 19:21

 10. Jag håller med dig att människans litenhet är beklämmande. Åtminstone vill man ju inte ha såna etiska puttefnasker som sina ledare.

  Kommentar av Populisten — 14 juli 2008 @ 20:08

 11. Hans och Populisten, ni är spik på. Intressaant nog är att kärnan i era tankar kom på pränt redan för drygt 250 år sedan när den franske 1700-talsfilosofen Charles-Louis de Secondat Montesquieu, 1689-1755, skrev ungefär så här: Ska en demokrati må bra måste lika balans råda mellan statsmakterna – den lagstiftande (riksdagen), den verkställande (regeringen), den dömande (domstolarna) och den granskande (medierna). Fyra lika långa ben alltså om bordet ska stå rakt och inte tippa!

  Vad som sker just nu är att regeringsalliansen (och för all del även den gamla under Göran P) skaffar sig allt mer ökat inflytande över riksdagen (paradexempel är FRA-lagens genompiskning den 18 juni) och över domstolarna eftersom man själv utser landets högsta domare och använder sig av de osjälvständiga ”egna” juristerna i lagrådet som några slags juridiska auktoriteter när lag stiftas. Man biter som bekant inte den hand som föder en. Detta i stället för att Sverige äntligen får en från politiker fristående Konstitutionsdomstol som självständigt ser till att grundlagarna och av Sverige undertecknade konventioner efterföljs av lagstiftarna. Advokatsamfundet, Journalistförbundet och Tidningsutgivarna har tack och lov börjat fundera över vad 17 det är som händer.

  Och vad gör då den granskande statsmakten? För all del, efter en månad börjar medierna nu vakna men enskilda journalister har upptäckt vad som håller på att hända redan för 3-4 år sedan och att obalansen i demokratin bara blir värre och värre. Men de har svårt att nå ut i egna medier eftersom deras chefer, ägarna mest är intresserade av annonsvinster och har ingen aning om vad publicistik verksamhet egentligen är. Eller så vågar ägarna inte vara politisk besvärliga. Men dom tänkande journalisterna/skribenterna finns där – som bloggare på nätet!!!

  Två mediautspel fick vi uppleva idag – ett ångefullt men inte särskilt konstruktivt från sju folkpartitillhöriga i DN Debatt och ett famlande utspel från centerfarbröderna Daléus och Johansson med förslag om folkomröstning i FRA-frågan. Bevare mig väl, då kommer som vanligt tre alternativ att välja mellan. Ja, Nej och Ja med förnuft. Och som vanligt skiter regeringen i resultatet och gör som dom vill genom sedvanligt riksdagspisk i alla fall eftersom folkomröstningsresultatet ändå inte gick att uttyda med sina tre alternativ. Folkomröstningar tas aldrig på allvar i Sverige eftersom de bara betraktas som rådgivande, så se upp med det förslaget!

  Regeringsalliansen! Lägg ner FRA och hitta på något annat än massavlyssning av svenska folket när terrorister ska jagas och spioner spioneras på så vi slipper skämmas över vårt land. Gör ni inte detta redan i höst, glöm återval 2010. Det är omöjligt att värna demokratin genom att inskränka dess givna fri-och rättigheter!

  Kommentar av cnab — 14 juli 2008 @ 21:46

 12. cnb, inte vet jag om det blivit värre med åren. Montesquieus maktdelningsteorier har aldrig stått högt i kurs i Sverige. Däremot brukar hans klimatlära falla i god jord här.

  Den svenska konstitutionen bygger helt enkelt inte maktdelning. I stort sett är det både medvetet och uttalat att det är så. Vänsterdebattörer brukar till och med varna för en självständig dömande makt som odemokratisk (eftersom den skulle hindra politikerna att göra vad de vill vilket tydligen är höjden av demokrati). Om det ska komma något gott ut ur FRA-debatten så är det kanske att grundlagsfrågorna kommer i fokus. FRA-lagen skulle nog inte fått det lätt i en oberoende författningsdomstol. Det kanske vore lämpligt att vidga fokus i FRA-debatten att även omfatta den pågående grundlagsutredningen?

  Kommentar av Populisten — 14 juli 2008 @ 22:32


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: