Christian Engström, Pirat

30 juni 2008

Carl B Hamilton (fp) pratade nonsens om FRA

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 14:43
Carl B Hamilton (fp):
– Hej simsalabim!

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson bekräftar i en intervju i Svenska Dagbladet att Afghanistan-argumentet för FRA är nonsens.

Det är precis vad jag själv skrev i mitt förra inlägg, där jag bemötte den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamiltons försvar av FRA-lagen.

Carl B Hamilton skrev:

[…] signalspaning – kan stödja fredsfrämjande operationer, särskilt på operativ nivå i en krigssituation. Detta inkluderar inte minst att underrättelser, som inhämtats genom signalspaning, kan öka säkerheten för personalen och förhindra att de blir dödade genom att ge förvarning om den andra sidans gruppering och aktiviteter.

Det var Carl B Hamiltons huvudargument för FRA-lagen. Resten av hans debattinlägg gick i huvudsak ut på att utmåla alla som kritiserar lagen som dåligt pålästa och och bara hysteriska.

Men FRA:s egen generaldirektör håller alltså inte med. SvD skriver i intervjun med honom:

Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.
Hur stor är sannolikheten för att det ska hända?

–Den är inte så stor att vi för fram det som ett argument för den här lagen. Vi skulle nog kunna spana mot ett sådant hot utan kabelaccess.

Ingvar Åkesson tystnar ett ögonblick.

–Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.

Tack, Ingvar Åkesson! Det var väl skönt att vi äntligen kunde förpassa just det argumentet till soptippen.

Men följdfrågan inställer sig ju naturligtvis.

– Om vi nu alla är överens om att Afghanistan-argumentet inte är sant, vad har du då för argument för FRA-lagen, Carl B Hamilton? Du skriver ju i inledningen av ditt debattinlägg att

Mitt intryck är att 99 procent av kritikerna mer eller mindre helt sonika bortser från själva syftet med förslaget om signalspaning.

Det skulle ju kanske vara allvarligt om det är sant. Men nu har du ju faktiskt inte presenterat ett enda vettigt syfte med FRA-lagen, Carl B Hamilton. Då är det ju väldigt svårt för oss att bemöta dina synpunkter, utom att påpeka att du själv inte verkar ha en aning om ämnet du uttalar dig så grötmyndigt om.

Men internet är stort, och det finns gott om plats för alla att förtydliga sig och komma igen i debatten. Här kan alla få en andra chans. Det gäller även folkpartistiska riksdagsmän som blivit beslagna med att endera prata i nattmössan eller också avsiktligt försöka vilseleda medborgarna. Svara på frågan bara, Carl B Hamilton:

– Vad är det egentliga syftet med FRA-lagen?

Jag hoppas verkligen att du kommer med ett svar, och inte bara drar dig undan från debatten på samma sätt som din meningsfrände Mikael Odenberg gjorde när han blev ertappad med byxorna nere.

Eller är det så att ditt bästa argument faktiskt var ”Rösta ja – hej simsalabim!” för att använda dina egna ord, Carl B Hamilton? Behövs det inte mer än så för att du ska rösta som husse säger till dig? Är det så du tycker att en riksdagsman ska förvalta förtroendet han har fått av väljarna?

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Ingvar Åkesson har modifierat sig, och menar att han blivit missförstådd. Så här står det i ett pressmeddelande på FRA:s hemsida:

  I dagens Svenska Dagbladet (SvD) sägs att FRA-chefen avfärdar regeringens argument att den nya signalspaningslagen kommer att ge ökad möjlighet att skydda svensk trupp i internationella insatser, såsom i Afghanistan.

  – Den möjligheten kommer enligt min mening att öka eftersom mycket information som rör säkerhetsläget i bland annat Afghanistan finns i det globala nätet och som ibland också går genom tråd i Sverige. Gäller det däremot eterburen kommunikation lokalt i insatsområdet och som sällan kommer ut i kabelsystemet är eterspaning i praktiken den enda informationskällan. Det var de fallen som mitt uttalande i SvD avsåg, säger chefen för FRA, generaldirektör Ingvar Åkesson.

  Kommentar av Johan — 30 juni 2008 @ 16:36

 2. Åkessons ”förtydligande” är ju skrattretande. Någon måste ha kommit på att han sågade av benen på alla som debatterar för honom och fått panik.
  I SvD förklarar han i detalj hur osannolikt det är att dom skall kunna få uppgifter om attentat i Afghanisktan och nu plötsligt måste han nu förklara att det trots allt är ganska sannolikt ändå.

  Det enda som hans senare uttalande kan användas till är att studera hur debatttränade människor agerar när dom måste tala emot sig själva.

  Kommentar av Hans — 1 juli 2008 @ 12:49

 3. […] fel #3, UD/RK Samhälls Debatt igen, Jonas Morian | PromeMorian, Opassande #5, Josephzohn, Christian Engström (pp), Alltiallon #4, Trottens Betraktelser igen, Mikael Persson, Trottens Betraktelser #3, Softtype, […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Bodströms utspel om FRA förändrar inget — 2 juli 2008 @ 10:43

 4. […] fel #3, UD/RK Samhälls Debatt igen, Jonas Morian | PromeMorian, Opassande #5, Josephzohn, Christian Engström (pp), Alltiallon #4, Trottens Betraktelser igen, Mikael Persson, Trottens Betraktelser #3, Softtype, […]

  Pingback av Du är kartlagd « Aktivdemokrati’s blogg — 3 juli 2008 @ 0:24

 5. […] Att den nya FRA-lagen inte kommer att hjälpa svenska trupper i Afghanistan är inget nytt (1, 2)(Nja, eller FRA gjorde ju iofs en pudel…). Det absurda i att Talibanerna skulle […]

  Pingback av Sebastian Bay » ÖB upprepar samma lögn… — 7 juli 2008 @ 10:38

 6. […] Att den nya FRA-lagen inte kommer att hjälpa svenska trupper i Afghanistan är inget nytt (1, 2, 3, 4, 5)(Nja, eller FRA gjorde ju iofs en pudel…). Det absurda i att Talibanerna skulle […]

  Pingback av ÖB upprepar samma lögn… — 11 september 2008 @ 7:00

 7. […] mot FRA En amnesti och en stor rulle fri eter, tack! Och så lite FRA-humor då Carl B Hamilton (fp) pratade nonsens om FRA Stöd? Var då? Vad var det vi sa? Guldpirater och mailboxar FRA-lagen kan gynna […]

  Pingback av Anna Troberg » FRA lider av informationsinkontinens — 11 februari 2009 @ 13:00


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: