Christian Engström, Pirat

25 juni 2008

Reinfeldt vill tysta FRA-debatten

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:17
Fredrik Reinfeldt (m),
statsminister

Sent omsider har statsminister Fredrik Reinfeldt börjat släppa ifrån sig enstaka repliker om FRA-lagen. Medan hans handgångna män svängde partipiskan i riksdagen för att tvinga igenom lagen, var han själv och tittade på fotboll i Österrike. Och nu när han kommit tillbaka till jobbet är han irriterad över att hans medarbetare inte har lyckats få tyst på debatten.

– Alla tjänar på om debatten lägger sig, säger statsministern till Expressen. Alltihop är ett missförstånd, är hans analys. Kritikerna har inte förstått FRA-lagen, säger han.

Men istället för att ge sig in i debatten och försöka förklara sin ståndpunkt, ”tänker han låta den blåsa över”. Vilken makalös arrogans! Vi medborgare är inte ens värda att få höra ett svar på varför allt vi gör på internet ska kopieras till statens datorer för att analyseras och registreras. Vi ska bara böja ner huvudet och tiga. Makten har talat.

Om det nu verkligen skulle vara så att alla som är kritiska till FRA-lagen har missförstått allting, då pratar vi om en fullständigt gigantisk informationsmiss från regeringens sida. För vi är ju inte direkt få, vi som i så fall har ”missförstått” vad FRA-lagen innebär.

Det är alla från Ordfront till Timbro, från Piratpartiet till Advokatsamfundet, från Journalistförbundet till Säpo. För att inte tala om alla partiaktiva inom allianspartierna och skribenter på nätet och i gammelmedia. Alla har vi tydligen ”missförstått” vår härskares goda intentioner, enligt honom själv.

Och med det beskedet ska vi tydligen låta oss nöja. För att ge sig in i debatten i sak, det anser sig statsministern vara alldeles för upphöjd för. Istället deklarerar han myndigt:

Det handlar inte om att rikta sig mot enskilda personer, eller mot svenska medborgare, eller om den enorma informationsinhämtning som nu påstås.

Okay, tack för beskedet, herr statsminister. Men då har jag några frågor.

– Om det nu inte ska rikta sig mot enskilda personer, varför står det i §3 i den nya signalspaningslagen att sökbegreppen får vara hänförliga till viss fysisk person om det är av synnerlig vikt för verksamheten? (Sid 26) Alla instruktioner från regeringen till FRA får ju antas vara av synnerlig vikt, så i och med det står det ju uttryckligen i den nya lagen att det är okay att FRA riktar sökbegreppen mot enskilda personer.

– Om FRA inte ska lagra uppgifter om svenska medborgare, varför har de då fått en egen version av personuppgiftslagen som ger dem tillstånd att ägna sig åt bland annat ”insamling, registrering, organisering, lagring, bearbetning eller ändring, återvinning, inhämtande, användning, utlämnande genom översändande, spridning eller annat tillhandahållande av uppgifter, sammanställning eller samkörning” när det gäller personuppgifter? Inklusive ”vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv”, om det är ”nödvändigt”?

– Om det inte är en enorm informationsinhämtning det är frågan om, hur ska man då beskriva det när lagen kräver att samtliga operatörer som för signaler i tråd över Sveriges gräns ska se till att dessa enkelt kan tas om hand av FRA, genom att operatörerna blir skyldiga att överföra alla signaler till speciella ”samverkanspunkter”? (sid 30) FRA ska ju få tillgång till huvuddelen av all elektronisk kommunikation som sker i Sverige, för att kunna söka fram det som de är intresserade av för stunden.

Om Fredrik Reinfeldt tycker att alla som kritiserar FRA-lagen har missförstått precis allting, då kanske han kan börja med att förklara vad han egentligen menar med det han säger i Expressens artikel.

För tro inte att du kan tysta kritiken genom att bara ducka debatten och förskansa dig bakom murarna i Rosenbad, Fredrik Reinfeldt! Den tiden är förbi. Kom ut och förklara dig, om du vill att någon ska känna förtroende för din regering. Eller avgå och skäms, om du föredrar det.

Det här är inte en fråga som blåser över och försvinner av sig själv. Det lovar jag.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

43 kommentarer

 1. […] Bloggat om närliggande ämnen: Opassande1, Opassande2, Christian Engström, Anna Troberg, Andra bloggar om: Allt mitt är ditt, Johan Söderberg, Övervakningssamhället, […]

  Pingback av Allt mitt är ditt - övervakning och inlåsning, del 2 | Svensson — 25 juni 2008 @ 15:16

 2. Det är jobbigt för vår stadsminister, det är bättre att han erkänner att han har träffat ett hemligt avtal med Bush om informationsutbyte. I Sverige kommer FRA-lagen att finnas för att ge ett intryck av att medborgarna kommer att skyddas, men när USA får del av uppgifterna, då finns det ingenting som skyddar medborgarna mot amerikanska intressen. Jag skulle inte bli förvånad om informationsutbytet kommer att leda till att antipiratbyrån får del i FRAs spaning via USA. Det värsta är att vår integritet kanske säljs ut pga. amerikanska intressen.

  Kommentar av Magnus Persson — 25 juni 2008 @ 15:55

 3. Det där med FRAs version av PUL var ju nytt för mig!!!
  Vad i helvete?!?

  Kommentar av JOCA — 25 juni 2008 @ 17:29

 4. […] bloggosfären har dock inte debatten lagt sig. Läs gärna Opassande, Christian Engström och Anna […]

  Pingback av Beta Alfa » Blog Archive » Reinfeldt vill lägga lock på FRA-debatten — 25 juni 2008 @ 17:38

 5. EN BERLIN MUR ÄR EN BERLIN MUR även om man gör som alliansen, bygger den digital.

  Till och med samma argument som Östtyskland hade när de byggde sin mur.

  Yttre hot, ansvar att skydda befolkningen o.s.v

  Kommentar av Dennis Nilsson — 25 juni 2008 @ 18:12

 6. Det där med personinriktade sökbegrepp är hur som helst en chimär. Det går alldeles utmärkt att sålla ut information om en enskild utan att använda sökbegrepp ”hänförliga till viss fysisk person”, även om träffsäkerheten blir lägre. Reinfeldt & Co. vill ge intrycket att det finns en stark garanti mot avlyssning av enskilda, men i verkligheten finns det inte ens ett svagt skydd.

  Kommentar av Ahruman — 25 juni 2008 @ 18:43

 7. det vore klart intressant om man kunde få ihop de i riksdagen, några utomstående datorexperter och FRA och låta dom förklara steg för steg vad som ska ske.

  Menar om man gick igenom alla steg hur man skickar saker över internet eller hur man söker igenom e-post efter termer så kan man inte komma undan, dvs om man faktiskt lyssnade.

  I en perfekt värld så skulle ju de som bestämmer vilja förstå *varför*.

  /ba

  Kommentar av ba — 25 juni 2008 @ 18:49

 8. […] bloggosfären har dock inte debatten lagt sig. Läs gärna Opassande, Christian Engström och Anna […]

  Pingback av delade | Reinfeldt vill lägga lock på FRA-debatten — 25 juni 2008 @ 19:31

 9. ”Reinfeldt vill tysta FRA-debatten”-inlägget var mycket bra!

  -Politikerna kan inte gömma sig längre

  -ALLA andra än riksdagen/regeringen har tydligen missförstått FRA-lagen (att så verkligen skulle vara fallet är så osannolikt att det inte ens går att beräkna)

  -”Det här är inte en fråga som blåser över och försvinner av sig själv”

  Tänk vad regeringen måste avsky internet! Helt plötsligt så kan nu även de utan mycket kapital och utan kontroll över massmedia komma till tals! Och finns det substans hos de som får komma till tals så sprids informationen.

  Kommentar av Erik — 25 juni 2008 @ 20:07

 10. […] 25 juni, 2008 in bittra åsikter OMG, Lill-Hitler den 88:e. Hittade länken hos piratpartisten Christian Engström. […]

  Pingback av 9/11 wuz un inzaïd jaab? « Johnny Scharonne — 25 juni 2008 @ 20:41

 11. ”- Om FRA inte ska lagra uppgifter om svenska medborgare, varför har de då fått en egen version av personuppgiftslagen som ger dem tillstånd att ägna sig åt bland annat “insamling, registrering, organisering, lagring, bearbetning eller ändring, återvinning, inhämtande, användning, utlämnande genom översändande, spridning eller annat tillhandahållande av uppgifter, sammanställning eller samkörning” när det gäller personuppgifter? Inklusive “vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv”, om det är “nödvändigt”?”

  Jag visade just ovanstående för min flickvän, och när hon läst det bara gapade hon, och sa: ”Vad?! Om du hade sagt det tidigare hade jag ju förstått varför du är så emot den där lagen.”

  När jag tänker på det är just det där stycket helt barockt, kanske är det så att just den informationen borde spridas mer? Så att folk förstår vad som håller på att hända?

  Reinfelts reaktion är precis anledningen till att det finns politikerförakt. ”Lyssna nu här snälla lilla, ni har fått allt om bakfoten.” Men sedan inte ”förklara” hur det ligger till.. Jävla kvissling! Hur långt är straffet för landsföräderi?

  Kommentar av Tommy — 25 juni 2008 @ 21:06

 12. Varför är det Reinfeldt som framhåller att signalspaningen inte kommer att riktas mot enskilda personer, medan vi andra påstår att så kommer att ske? Varför argumenterar vi inte tvärtom?

  ”Sökbegreppen får inte vara hänförliga till en viss fysisk person” står det i lagtexten (om än med en reservation för ”synnerlig vikt för verksamheten”). Med andra ord, när FRA skall söka efter misstänkta bombmän, så får FRA inte söka efter ”bomb” och ”Nisse Hult i Njurunda” ens om Nisse Hult är misstänkt, utan FRA måste söka efter ”bomb” enbart, och på så vis hitta alla som skriver något om bomber, inte bara Nisse Hult.

  Detta är väl själva definitionen av ”massavlyssning”? I stället för att begränsa sig till meddelanden avsända eller mottagna av just Nisse Hult, så genomför FRA en parallellsökning genom alla meddelanden efter det rödflaggade ordet, oavsett avsändare eller mottagare, och detta eftersom FRA inte får ange fysiska personer i sökbegreppen (annat än i undantagsfall, som sagt).

  Jag tolkar alltså ordväxlingen sålunda:

  Reinfeldt: Kritikerna har missförstått lagen. FRA skall inte bara lyssna efter vad särskilt misstänkta personer säger, utan FRA skall bedriva massavlyssning av hela svenska folket på en gång. Enskilda personer får inte utgöra sökbegrepp.

  Kritikerna: Är det verkligen säkert det? I lagen står ju att FRA ibland får avgränsa spaningen till vissa personer? Det accepterar vi inte; om det skall signalspanas så vore det bättre om det alltid och utan undantag spanades på alla samtidigt, ingen nämnd och ingen glömd!

  När polisen får tillstånd till telefonavlyssning så används abonnentnumret som ”sökbegrepp” för att identifiera de samtal som skall avlyssnas. Abonnentnumret brukar vara hänförligt till en fysisk person.

  Kommentar av Anders Andersson — 25 juni 2008 @ 23:51

 13. Ha ha ha ha! Och ni borgare som tyckte att Göran Persson var ett arrogant jävla svin (vilket iofs inte är fel)!!! Reinfeldt, er fine cockerögde moderatfrihetshövding är EXAKT likadan! Trots att han är småbarnsfar och ”bara bor i ett radhus i fucking Täby”!

  Kommentar av Nicklas Eriksson — 26 juni 2008 @ 8:03

 14. […] han använder exakt samma arroganta metod som Reinfeldt, och visar precis samma förakt för medborgarna. Först kritiserar han Reinfeldt lite klädsamt […]

  Pingback av Mer medborgarförakt i FRA-debatten « Christian Engström (pp) — 26 juni 2008 @ 10:43

 15. Nästan lika skrämmande som FRA

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=798004

  Kommentar av jre — 26 juni 2008 @ 11:42

 16. Ja, EU ska ju terrorklassa bloggar (jfr hets mot folkgrupp= hålla fred för investeringar, säkerhet/riskkalyk och ordning etc). Ung som kd= bilskojare och stora amerikanare – sv kyrkan ska ju bjuda in till “drive in motorbröllop”= och sen lutherhjälpen å plantera träd i brasilien (och biomassa å förstör ännu mer och mer fattigdom). Nordisk kraft som utredningsförslag visade.
  kd förslag =Las överföring och mer inkompetens och skitstövlar från detta falska pack (vandalernas ättlingar= fick väl rångods från dessa).
  Fra (EU)= grundläggande rättigheter kränks i EU-länder (hets).
  Bland det allvarligaste = tillsammans med övervakning (infosamlande = Nixon) och utländsk (real-tid övervakning som NSA/CIA mfl gör).
  Religionsförbud i gemenskap och övervakning (husförsamlingen) = ska inte vara något sådant förstås.
  I oktober blir det ju detektering och då ska skitstövlar fast – Sverige är ju ett bra land förutom dessa.
  Försäkringslösningar= rättsrekvisit
  Tex psykiatriker och en del läkare = överbetalda svin.
  Var ju en del om det (fö en nyhetsblogg kring detta tema). Svt text tar ju upp mkt.
  Dödsstraff med grov tortyr= sanningsmätare också (30-åriga kriget var det ju så= rätts/testsäkert vet man ju om skyldig). Nådeinstrument däri.
  Sv kyrkan, charlataner dör ändå (jfr framtidens nanorobotar).
  Skitstövlar, tex peodfili och fö falskhet/smida onda planer (samma pack hela bunten= det är sanningen och ska läras ut i skolor= socialpsykologi).
  Pensionerna ska ju väck. Bäst är ju å ta en stor magnet å föra ner hela packet i östersjön (å låta dessa charlataner från 1800-talet och det minst sagt tap i innovation/tillväxt som sv då drabbades av – i bernadottes kungavärdighet). Såväl statskyrkan som monarkin skulle för länge sen= dra åt helvete. Liksom kd (och medlemmar, gener däri= ansvar för sina gener och dess effekter). Andra var i krig var dessa …
  Dags å göra upp räkningen.
  Första moderna folkmordet efter Hitler (samla in samtliga å internera hos samerna, svalbard kanske= samma skit/pack som kristelig folkeparti).
  Ulf Ekman= sr crister tog upp “gud gillar inte när det klirrar utan när det prasslar” (bedrägeri; dagen tidningen och arbetsmiljöbrott och 8 milj till 6,6 milj villa= klagar i stiftelse – reglerna är ju sådana – står något om religiösa)

  Bloggosfären
  Få väck skitstövlarna = inte sanning, rätt el utveckling (största bluffen någonsin= egenintresset som jönssonligan eller helt enkelt dåliga gener i dålig miljö)

  Kommentar av björn — 26 juni 2008 @ 12:09

 17. Ja, EU ska ju terrorklassa bloggar (jfr hets mot folkgrupp= hålla fred för investeringar, säkerhet/riskkalyk och ordning etc). Ung som kd= bilskojare och stora amerikanare – sv kyrkan ska ju bjuda in till “drive in motorbröllop”= och sen lutherhjälpen å plantera träd i brasilien (och biomassa å förstör ännu mer och mer fattigdom). Nordisk kraft som utredningsförslag visade.
  kd förslag =Las överföring och mer inkompetens och skitstövlar från detta falska pack (vandalernas ättlingar= fick väl rångods från dessa).
  Fra (EU)= grundläggande rättigheter kränks i EU-länder (hets).
  Bland det allvarligaste = tillsammans med övervakning (infosamlande = Nixon) och utländsk (real-tid övervakning som NSA/CIA mfl gör).
  Religionsförbud i gemenskap och övervakning (husförsamlingen) = ska inte vara något sådant förstås.
  I oktober blir det ju detektering och då ska skitstövlar fast – Sverige är ju ett bra land förutom dessa.
  Försäkringslösningar= rättsrekvisit
  Tex psykiatriker och en del läkare = överbetalda svin.
  Var ju en del om det (fö en nyhetsblogg kring detta tema). Svt text tar ju upp mkt.
  Dödsstraff med grov tortyr= sanningsmätare också (30-åriga kriget var det ju så= rätts/testsäkert vet man ju om skyldig). Nådeinstrument däri.
  Sv kyrkan, charlataner dör ändå (jfr framtidens nanorobotar).
  Skitstövlar, tex peodfili och fö falskhet/smida onda planer (samma pack hela bunten= det är sanningen och ska läras ut i skolor= socialpsykologi).
  Pensionerna ska ju väck. Bäst är ju å ta en stor magnet å föra ner hela packet i östersjön (å låta dessa charlataner från 1800-talet och det minst sagt tap i innovation/tillväxt som sv då drabbades av – i bernadottes kungavärdighet). Såväl statskyrkan som monarkin skulle för länge sen= dra åt helvete. Liksom kd (och medlemmar, gener däri= ansvar för sina gener och dess effekter). Andra var i krig var dessa …
  Dags å göra upp räkningen.
  Första moderna folkmordet efter Hitler (samla in samtliga å internera hos samerna, svalbard kanske= samma skit/pack som kristelig folkeparti).
  Ulf Ekman= sr crister tog upp “gud gillar inte när det klirrar utan när det prasslar” (bedrägeri; dagen tidningen och arbetsmiljöbrott och 8 milj till 6,6 milj villa= klagar i stiftelse – reglerna är ju sådana – står något om religiösa)

  Bloggosfären
  Få väck skitstövlarna = inte sanning, rätt el utveckling (största bluffen någonsin= egenintresset som jönssonligan eller helt enkelt dåliga gener i dålig miljö)

  Kommentar av björn — 26 juni 2008 @ 12:11

 18. Just känslan däri=
  1800-talet (Faraday= om jag bara kunde uppfinna en magnet). Och förtryck varje enskild impuls och övergrepp i rättas namn (skulle representera det rätta= bevisligen falskt med folkmord mot icke skyldiga som indianerna och svarta med Aids/kondomer).
  Kd/prästpacket (arbmiljöbrott/värsta frekvenser i mkt) = bär upp detta. Kriminella personer. Apokalyptiskt (inte säkert med utomjordingar= var är deras apokalyps?).
  Förbjuda = bättre utvecklingsmodeller (babylon 5 tycker jag är bra= lite av varje , president och jordråd och nat särarter/delsystem för att prata dataspråk). Inte 1 system som Mocrosoft utan flera. Eller inte 1 rätt utan flera som förhoppningsvis harmonierar varandra.
  Vetenskap som ska styra (mertons värden/parametrerar= utbildning och fortbildning tex och kumulativt och utvecklingsmässigt= går inte å få ihop 10-15 variabler och harmoniera= svårt å mäta med vilken måttstock).
  Biologi är ju en faktor (genuttryck som säger hur vi ska ha det= urkraften/egenintresset/själviska genen som bevisats nyligen/räkneex).

  Kommentar av björn — 26 juni 2008 @ 12:29

 19. […] Sidvind, Beta Alfa, The Real Mymlan, Peter, Pennan, Louise, HBT-sossen, Johan Norberg, Badlands, Christian Engström, Henrik Alexandersson, Opassande, Anna Troberg, MinaModerataKarameller, Johan Ingerö, Alliansfritt […]

  Pingback av Trottens Betraktelser » Kan vi verkligen lita på Mona Sahlin? — 26 juni 2008 @ 12:41

 20. Än mer skrämmande är §16 i den där lagen…

  Tillgången till personuppgifter
  16 § Tillgången till personuppgifter skall alltid begränsas till vad var och en behöver för att kunna fullgöra sina arbetsuppgifter.

  Jaha, det känns ju tryggt!

  Kommentar av Anders — 26 juni 2008 @ 12:58

 21. Väldigt bra att du tog upp det där med nya versionen av PUL. Sådana saker kan få allmänheten att reagera mera tror jag. I synnerhet om man sätter ihop det med ändamålsglidning. Det är helt abnormt att t ex inte HBT-världen skrikit högre.

  Kommentar av klara — 26 juni 2008 @ 13:04

 22. Jag påstår inte att det finns ett samband, men ni i Piratpartiet har ju tidigare påpekat att för att stoppa fildelningen på det sätt som de etablerade partierna verkar vilja så skulle varenda bit i skickad digital information (varenda e-brev osv) behöva avlyssnas. Det verkar onekligen som om regeringen just fått den pusselbiten på plats.

  Kommentar av populisten — 26 juni 2008 @ 13:17

 23. Glöm inte 2 kapitlet i FRAs egen PUL, 1 §

  Försvarets radioanstalt är skyldig att till var och en som ansöker om det en gång per kalenderår gratis lämna besked om huruvida personuppgifter som rör den sökande behandlas eller ej. Behandlas sådana uppgifter skall skriftlig information lämnas också om
  1. vilka uppgifter om den sökande som behandlas,
  2. varifrån dessa uppgifter har hämtats,
  3. ändamålen med behandlingen, och
  4. till vilka mottagare eller kategorier av mottagare som uppgifterna lämnas ut.

  En ansökan enligt första stycket skall göras skriftligen hos Försvarets radioanstalt och vara undertecknad av den sökande själv. Information enligt första stycket skall lämnas inom en månad från det att ansökan gjordes. Om det finns särskilda skäl för det, får information dock lämnas senast fyra månader efter det att ansökan gjordes.

  Sätt igång! En gång i månaden. Varenda månad.

  Kommentar av Rikard — 26 juni 2008 @ 16:05

 24. ”En gång per kalenderår gratis” står det visserligen (och inte hur mycket det kostar att göra det
  oftare). Så varför inte göra det till tradition då? Samtidigt som deklarationen? Eller 18/6 varje år?
  Eller till första advent?

  Kommentar av Rikard — 26 juni 2008 @ 17:10

 25. Christian, det här var jättebra skrivet. Jag hoppas du har skickat det som ett ”öppet svar till Fredrik Reinfeldt” till alla de vanliga tidningarna. DN, SVD, Aftonbladet, Expressen, GP, Metro osv osv!

  Kommentar av Stefan Hållén — 26 juni 2008 @ 20:37

 26. […] Uncategorized “Alla tjänar på om debatten lägger sig”, säger Fredrik Reinfeldt om de korkade människor som har missförstått hans FRA-lag. Han menar naturligtvis “alla i […]

  Pingback av Jag är inte hemma i detta land men detta land beter sig som hemma i mig « Onsdag — 27 juni 2008 @ 10:49

 27. Det är bättre med USA-Kina (dödstraff och hårda regler tex 11 år för Ny paret som utnyttjade hemhjälp). Jur värdegrunden. Judarna är ju ett problem förstås. Jfr påvejäveln GT och NT= vara någon förening el dyl. Det är det ju inte logiskt.
  Bluffkyrka , se gärna ”vatikanen mitt hemland” (tv8) = avskaffa.
  Jur ekvivalens = lagrum vi måste fylla upp (från professorers bedömning i tingsrätt= fra snabbrättegångar och ekvivlans= jur prejudikat/principer)
  Grund rätt (tex EU helvetet men ändå , fra)= viss nylib ordning förstås men man slipper gammalt religiöst och annat förtryck (och deras rättigheter i en övergångsfas – som monarki etc- Winfree bla sa och hi ex= avskaffa med indragna pensioner och ev dödsstraff med tortyr= har du deltagit i skyddande av brottsling, uppviglat i samhället (uppviglingslag = hets och ej sköta sitt jobb) och ej skött sitt jobb helt enkelt
  Enda sättet att vinna rationalitet = och ej idiotism (som bla politker utför och andra = kontroll – och testsystem som borgar för säkerhet och stabilitet).
  Tex valuta.
  Likaså övervakning etc (sköta sitt jobb och inget annat menar jag) och kopplat till brottsrekvisit (frekvens av brott, personlighetsriskkalkyl= och brottets straffvärde däri= stor risk i samhället sas= präster och psykiatriker tex fall 25-årig kronoborgare där läkare var hjärntvättad och ej skötte sin medicinska profession och patienten dog av hjärnblödning). Fråga sig om straffvärdet (högt i mina ögon= 10 år eller så).
  Vi som medboragare kan inte acceptera något annat – krav vi ska ställa – och det blir så med utvecklingen (räkna rent matematiskt på det och också få väck falska skitstövlar från socialpsykologi som borde in i skolor= bloggosfären borde ju ta upp mer och skillnaden ml vad man säger och ”lögnens egna ord” = ljuger när det passar en själv – egenintresset och urkraften inom människan)
  Vi har glömt en del historia – därav us konstitution och fö rättsdebatten i världen (utvecklingen= medium som tar efter och anpassar sig efter den miljö som överlevnadsvärdet kräver och för att passa in och vara rätt och följa tidspilen och rätten framförallt)
  Int valutasystem (transfereringsavgifter som stabiliserar) och räkna kallt på kalkyler (tex investerare= skiter väl i detta lågland och inveseterar, straffar, detta…)

  Kommentar av björn — 27 juni 2008 @ 15:24

 28. Israel “lögnens egna ord” = falskt skitpack (genetiskt)
  CIA etc har samarbet med dessa…
  Övervaka via tlfsystem/modem etc och samla info till sina agenter och via mossad till judiska affärsmän (i olika företag etc)
  jävla folk i mina ögon
  manipulation, bluff, inte resultatbaserat = måste motverka (brottslingars projiceringar)
  Klart det är så som Luther varnade
  Och bibelns ord= djävulens folk (lögnens egna och och mord= mördar ju bla vetenskap som vatikanen gjort och prästjävlar etc)

  EU-USA= avskaffa båda ”staterna” (bättre å döda packet)

  Kommentar av björn — 27 juni 2008 @ 16:44

 29. […] och mer negativt kan det säkert bli med bättre information. Om inte hot (playrapport) och censur lyckas lägga locket […]

  Pingback av Klarlagt: USA bakom FRA-lagen | Dumheterna — 28 juni 2008 @ 7:06

 30. Idag får Hamilton mothugg av självaste FRA-chefen i Svd. Ingvar Åkesson säger rakt ut att Afghanistanargumentet är riktigt dåligt.

  Kommentar av Johan — 28 juni 2008 @ 8:23

 31. […] prov på en okänslighet och tjurskallighet som lämnar den hos Göran Persson långt bakom sig. Man tiger, slår dövörat till, kör över, idiotförklarar väljarna, mobbar varandra, ljuger, gör sig […]

  Pingback av Nya kläder på gamla härskartyper « Arga bloggen — 5 juli 2008 @ 18:07

 32. […] minst sagt märkligt. Jag ser att det är många fler än jag som reagerat. Christian Engström har bra frågor likaså […]

  Pingback av FRAm med förklaring | AlterEgo Resonerar — 26 juli 2008 @ 22:12

 33. […] uppmanade HBT-världen att reagera i en artikel i QX och Christian Engström har skrivit om detta tidigare, likaså Anna Troberg i sin blogg och Rickard Falkvinge i […]

  Pingback av Allas vår frihet är hotad « Soundness in an unsound world — 1 augusti 2008 @ 7:20

 34. […] det som brukar kallas för FRA-lagen ingår att FRA får en egen version av Personuppgiftslagen PUL, som uttryckligen ger dem rätt att registrera bland annat sexuell läggning. Anna Troberg, Rick […]

  Pingback av Piratpartiet på Pride « Christian Engström (pp) — 1 augusti 2008 @ 15:52

 35. När ska ni pirater börja tala sanning?

  Kommentar av Kanon — 4 augusti 2008 @ 7:54

 36. Kanon är du månne ett anonymt diktaturens kreatur?

  Kommentar av Populisten — 4 augusti 2008 @ 14:30

 37. […] förklara att alla som är kritiska mot Ipredlagen nog missförstått poängen (precis som han gjorde i FRA-debatten och för den delen precis innan Alliansen vann förra […]

  Pingback av yo mstuff! - Ipred gör vuxna till barn — 15 december 2008 @ 13:10

 38. […] inte bli omvalda. Är de säkra på att få sitta kvar på sin post i alla fall, då kan de lugnt säga att kritikerna inte har förstått, och vänta på att debatten blåser […]

  Pingback av 2009 kan bli året då det vände « Christian Engström (pp) — 31 december 2008 @ 2:24

 39. Bra! inlägg. Jag bara säger hurra.
  Kräv att de går in i debatten, det tycker jag är det minsta man kan begära, att de svarar på kritiken.
  Vadå missförstånd.
  Passa på att ta upp Lissabonfördraget också.
  Det fanns flera moderater som tyckte ratificeringen var helt felaktig, och att
  den åtminstone skulle behandlas som en grundlagsändring med val emellan och två riksdagsbeslut
  med kvalificerad majoritet, och naturligtvis också en folkomröstning.

  Kommentar av komigenuva — 2 januari 2009 @ 21:00

 40. Så ledsen man blev, jag såg inte att inlägget var ifrån i juni 2008.
  Hade varit bra om det var nu.

  Kommentar av Nemokrati — 2 januari 2009 @ 21:04

 41. Det är skrämmande att man som riksdags-man och kvinna inte inser vilket angrepp FRA är på demokratin. Vet dem överhuvudtaget
  vad som menas med begreppet? Jag anser att samtliga etablerade partier är anti-demokratiska.
  Alla andra frågor kommer i andra hand.
  Om du vill att demokratin ska bestå, gå och rösta på PP på söndag!

  Kommentar av fredrik — 5 juni 2009 @ 15:32

 42. […] ”lyssnar” på folks kritik – bland annat med tanke på Europakonventionen – genom att pressa händerna mot öronen och säga: ”LALALALALA! Det blir bäst för alla om ni […]

  Pingback av Så kränker FRA FN:s deklaration över mänskliga rättigheter « Calandrellas blogg — 16 september 2009 @ 22:10

 43. […] tar upp hbt-frågorna ur ett integritetsperspektiv, är när Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström för två år sedan bloggade om att FRA hade en alldeles egen PUL. Jag spann i en egen bloggpost […]

  Pingback av Samarbete är den enda vägen framåt | Anna Troberg — 30 juli 2010 @ 8:52


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: