Christian Engström, Pirat

18 juni 2008

Lyder talmannen också under partipiskan?

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:17
Per Westerberg (m), talman

Talmannen leder riksdagens arbete. Det innebär att talmannen har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs.

Riksdagens talman ska stå utanför det i snävare bemärkelse politiska riksdagsarbetet. Talmannen deltar varken i utskottsarbetet eller i debatter och omröstningar i kammaren. För detta har han en ersättare.

Den här beskrivningen av talmannens funktion finns på riksdagens sajt. Det är alltså han som ytterst bestämmer om det är rimligt att ta omröstningen om FRA-lagen redan idag, efter vad som måste vara Sveriges i särklass snabbaste återremittering av ett ärende genom tiderna.

Läs texten igen. Riksdagens talman ska stå utanför det i snävare bemärkelse politiska riksdagsarbetet.

Han ska se till att voteringar och debatter hålls i kammaren på ett juste sätt, så att de demokratiska spelreglerna inte åsidosätts genom kuppliknande mygel med formalia.

Uppfyller han det kravet om han släpper igenom det synnerligen kontroversiella FRA-förslaget till debatt i eftermiddag?

– Nej!

Det kan ju inte rimligen någon som är vid sina sinnens fulla bruk påstå. Hela hanteringen av FRA-frågan är ju för övrigt KU-anmäld av vänsterpartiet. Redan den omständigheten talar ju mot att snabbehandla ärendet i raketfart. Plus allting annat.

Erik Josefsson har forskat lite mer i reglerna, och skriver så här i en kommentar hos Anna Troberg:

Jag googlade på talmannen och hittade “talmannen representerar svenska folket” och “Riksdagens talman är därmed principal i förhållandet statsminister – talman och talmannen representerar Riksdagen när denna inte kan församlas.”

Och så ringde jag runt lite. Slutsatser:

Huruvida kammaren kallas till debatt och beslut avgörs av talmannen. Det finns möjligheter för en rikets företrädare att i ett samrådsförfarande (med övriga fyra talmän och/eller gruppledarna) avgöra om det finns *skäl* att sammankalla riksdagens ledamöter till kammaren för debatt och beslut. Efter kallelsen (som går ut per mail, anslag, SMS, etc) så godkänner kammaren kallelsen.

Alltså: två instanser kan besluta om hastverket ska klubbas igenom idag eller genomgå en grundlig debatt. Jag tror det är tjänstefel att kalla kammaren när beslutsunderlaget är KU-anmält. Nån journalist som kan fråga om det?

Källor: Barbro Aronsson – kammarkansliet, Anna Lena Hanell – biträdande kammarsekreterare/enhetschef

Jag skickar frågan vidare. Nån journalist som kan fråga om det?

Missköter inte talmannen sitt ämbete å det grövsta om han släpper fram det här förslaget till votering idag?

Senaste ryktet jag hörde var att det skulle bli votering klockan 15 idag någon gång ikväll, så det brinner i knutarna en del för att ta reda på svaret.

Uppdatering: Jag pratade just med Alice Åström (v), och vad hon hade hört skulle det bli första bordläggning klockan 17.00 idag onsdag, och därefter debatt klockan 18.00. Votering endera ikväll eller imorgon bitti, som jag förstod det. Men jag är säker på att de här uppgifterna kan komma att ändras.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

9 kommentarer

 1. Klockan 15? Senast jag hörde något var det 17… börjar de bli desperata? Jag förstår verkligen inte denna brådska. Även om det sker en votering och förslaget klubbas måste det ju fortfarande kunna hejdas om det kommer fram att det förekommit oegentligheter? Eller finns det ingen återvändo efter voteringen?

  Kommentar av West — 18 juni 2008 @ 13:35

 2. Lägga ner Fra är det enda rätta man kan göra,.

  Kommentar av Mulle — 18 juni 2008 @ 13:56

 3. Satt just och kollade på Riksdagens Webb-TV: Förslaget är inte färdigtryckt än, så det kommer bordläggas 18.25 och debatten startar i så fall 19.25…

  Kommentar av JL — 18 juni 2008 @ 16:10

 4. Det kom just exakta klockslag från Talmanen.

  Då utskottets nya betänkande ännu inte kommit i tryck så ajonerades kammaren till klockan 18:25.
  Klockan 18:25 så beslutar kammaren om de ska ta diskussionen och beslutet i dag eller i morgon.

  Det innebär att debatten antingen börjar klockan 19:25 i kväll eller 09:00 i morgon.

  Kommentar av Jon Severinsson — 18 juni 2008 @ 16:12

 5. Det här börjar bli spännande för att inte säga väldig väldigt märkligt.

  Kommentar av Mary — 18 juni 2008 @ 16:55

 6. […] Troberg kom förresten också förbi, Christian Engström tog kort på mig, Pirat-Janne sa hej, och tydligen hälsade jag på Thomas Tvivlaren lite snabbt […]

  Pingback av Livs levande RSS « Basic personligt — 18 juni 2008 @ 17:40

 7. Ännu ett bevis på vikten av att lägga beslag på Talmansämbetet i det svenska statsskicket. Jag tror ytterst få medborgare begriper hur centralt det är att få sin man på denna post.

  Kommentar av populisten — 19 juni 2008 @ 12:36

 8. […] Westerberg borde inte ha kallat kammaren till sammanträde kvällen den 18 juni. Det är redan fastställt. Men som vi alla vet blev sammanträdet av. Hur kunde det […]

  Pingback av Talmannen: Grönbete är synnerligt skäl till att avskaffa demokratin « Nils blogg — 24 juni 2008 @ 10:13

 9. […] Voteringen är över. FRA-lagen har gått igenom Äcklad Finns redan hemlig enhet för granskning Lyder talmannen också under partipiskan? Ja till FRA-lag Nya FRA-lagen röstades igenom Domen kommer att vara mycket hård Avlyssning ger […]

  Pingback av Anna Troberg » Folket avlyssnat, svarar med att kräva avgång… — 11 februari 2009 @ 13:02


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: