Christian Engström, Pirat

7 juni 2008

Fredrick Federley på rätt spår på Facebook

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:20
Fredrick Federley (c)

På Facebook finns det en grupp som heter FRA-Lagen (internetavlyssning) är en sjukt dum idé. När jag skriver det här har den gruppen 631 693 medlemmar, vilket är en ökning från 547 som det var när jag själv gick med igår kväll. Gå med även du om du finns på Facebook!

En av medlemmarna i gruppen är intressant nog Fredrick Federley, riksdagsman från centern. (Tack för tipset, Hax.) Att gå med i en grupp på Facebook är inte detsamma som att faktiskt trycka på nej-knappen i riksdagen den 17 juni. Men det är ett steg i rätt riktning.

Att Fredrick Federley är starkt kritisk till FRA-lagen är ingen nyhet. I FRA-voteringen för ett år sedan var han den enda riksdagsmannen från alliansen som valde att trycka på ”avstår” istället för att följa partipiskan fullt ut och rösta ja. Redan den lilla gesten (som inte påverkade utgången alls) ledde tydligen till att han blev mer eller mindre utfryst av den egna riksdagsgruppen.

Ett vittne skriver i en kommentar:

Jag var med när centerpartiets riksdagsgrupp mobbade Fredrick Federley. Har aldrig bevittnat vuxenmobbing tidigare och mådde dåligt länge efter detta. Visst har man hört talas om partipiska, men jag hade aldrig kunnat drömma om hur denna fungerar i praktiken och att ”våra folkvalda” beter sig på detta sätt mot varandra. Jag vet inte om det är lika lågt i tak i andra riksdagsgrupper, men mitt korta gästspel som sakkunnig i riksdagen gjorde mig rejält desillusionerad när gäller den demokratiska processen i Sveriges riksdag.

Det här kan inte ha känts roligt, det har jag full respekt för. Men jag skulle ändå ge Fredrick Federley rådet att ta steget fullt ut och trycka på nej-knappen den här gången. Krasst uttryckt är det nog hans enda chans att hålla sig kvar i politiken även efter nästa val.

Det finns inte mycket att tillägga i själva sakfrågan. Att FRA-lagen är omoralisk och fel och styr in Sverige på fel spår är håller både Fredrick Federley och alla vi andra med om. Men nu är det förhållningssätt till partipiskan som vi diskuterar.

Centerbloggen Lakes Lakonismer skriver ett väldigt intressant inlägg med titeln Vem håller egentligen i (parti)-piskan? Det han kommer fram till är att även om det är centerns gruppledare Roger Tiefensee som rent praktiskt står för piskandet, finns det i princip ingen inom centern som egentligen brinner för att få FRA-lagen genomförd. Trycket kommer snarare utifrån.

I ett annat inlägg efterlyser Lake centerpartister (som inte sitter i riksdagen och/eller partiledningen) som verkligen är för FRA-lagen. Hittills har han inte hittat en enda. Det är viktigt. För det är de vanliga medlemmarna och de aktiva i distrikten som bestämmer vilka som ska få bli riksdagsmän nästa gång. Inte partiledningen.

Fredrick Federley sitter på plats 315 i riksdagen och representerar distriktet Stockholms stad. Just centern i Stockholms stad antog redan för ett år sedan ett så gott som enhälligt uttalande om att de inte stödjer FRA-lagen. Om lite knappt två år är det dags för dem att bestämma vem de vill ha på valbar plats till riksdagen.

Kommer de vilja ha just Fredrick Federley som sin representant om han böjer sig för partipiskan (helt eller delvis) även den här gången, och inte röstar nej? Det undrar jag. I så fall är riksdagskarriären slut. Det är distrikten som har makten i den frågan.

Men om Federley däremot väljer att följa sin övertygelse och stå upp för det som är rätt och trycka på nej-knappen, då borde han ha alla chanser i världen att få sitta kvar och gå vidare. Då skulle han kunna bli en ledare som kan inleda arbetet med att reparera centerns skadeskjutna anseende på integritetsområdet. Det behöver centern om de vill ha en chans att locka till sig liberala väljare i valet 2010. Det tror jag till och med centerns nuvarande partiledning kommer att inse när valet står väl för dörren.

Så vare sig man väljer att analysera frågan utifrån vad som är bäst för Sverige som nation, centern som parti eller Fredrick Federley personligen, blir svaret detsamma:

– Rösta nej, Fredrick Federley!

Och se till att du får med dig din partikollega Annie Johansson bland dem som står upp för det som är rätt i det här avgörande ögonblicket. Hon mår verkligen jättedåligt av att tvingas försvara den här lagen i strid med alla sina ideologiska instinkter, det framgår mycket tydligt av det hon skriver på sin blogg.

För det viktigaste skälet till varför både du, Fredrick, och Annie Johansson bör rösta nej den 17 juni, går bortom kortsiktiga taktiska maktspelsresonemang.

Man kan inte inleda sin riksdagskarriär med att svika alla sina ideal redan första mandatperioden. Ska man orka med ett helt liv som politiker måste man kunna se sig själv i spegeln. Och ska man kunna övertyga andra måste man känna respekt för sig själv.

Därför uppmanar jag alla riksdagsmän som ser sig själva som liberaler att se till att ni kan vakna på morgonen den 18 juni och känna den självrespekten. Vilket beslut ni än tar kommer ni att få leva med det i resten av era liv. Bli inte en av dem som svek i ett avgörande ögonblick i Sveriges historia.

Rösta nej till FRA-lagen!

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

15 kommentarer

 1. Den här videon är klart relaterad till saken, även om det i ännu större grad är relaterat till pressen och kollektivism, stigma och åsiktsbildning. Det är en ganska lång intervju (på svenska) där det pratas om många olika saker bla. socialpsykologisk kognitiv dissonans. Gubben som intervjuas är en sådan som lyckats bryta sig ur en sån där religiös sekt och kan dra paraleller till det och hur media hanterar saker som inte riktigt stämmer med det gamla invanda, rädslan för att sprida saker som går utanför boxen och hur det kan drabba den som gör det. Mycket sevärt, dock lite amatörmässigt filmat både bild och ljudmässigt.

  Den där kommentaren om mobbingen är ruskig att läsa. Jag tycker verkligen att det är ett ämne som behöver tas upp i mainstrem-media och TV på bästa sändningstid, ja verkligen dra mobbarna i smutsen och avslöja dem för vad de är och hur de beter sig. Ruskigt.

  Kommentar av steelneck — 7 juni 2008 @ 14:39

 2. Med tanke på att Federley sitter på ett marginalmandat och att allt tyder på att C inte gör ett lika bra val i Stockholms stad 2010 som 2006. Om de bara får ett mandat i stockholm artiledningen inte kunna hjälpa honom kvar i riksdagen (det skulle ju kräva att de kickade ut Solveig Tärnström som lojalt följer partilinjen). Gör han inget kommer han därför åka ur riksdagen och förlora riksdagslönen på 53000 i månaden.

  Han kom in för att c – sannolikt tack vare honom – gick extraordinart bra i Stockholm i och med att de lyckades dra över en del desilliusionerade liberaler från m. De rösterna kommer han inte få om det visar sig att hans liberalism bara var en fasad.

  Jag skulle vilja påstå att hans politiska karriär står och faller med hur han röstar i FRA-frågan.

  Kommentar av Marcus — 7 juni 2008 @ 14:52

 3. Christian, eftersom du ifrågasätter ”partipiskan”: Du tycker alltså att det vore bra om alla sossar som innerst inne stöder förslaget, avviker från partilinjen och röstar JA? Är det rätt uppfattat?

  Kommentar av David Andersson — 7 juni 2008 @ 15:15

 4. Marcus: På vad baserar du att det skulle gå sämre för (c) i Stockholm 2010 än 2006? Jag upplever nog snarare att (c) har stärkt sin position i Stockholm då de mycket tydligare profilerar sig i Stockholmsfrågor än tidigare.

  I övrigt tror jag dock att du har helt rätt. Federley kom in på personkryss, många från uttalade liberaler. Röstar han nej till FRA kommer han troligen få FLER liberalers kryss än i förra valet. Röstar han JA lär det bli sämre med den varan. Situationen måste vara ytterst jobbig för Fredrick i dagsläget, inget jag avundas honom direkt.

  Kommentar av Anders Gardebring — 7 juni 2008 @ 15:28

 5. Det ska tydligen bli demonstration på Mynttorget nu på måndag 9 juni.

  Kommentar av Jakob — 7 juni 2008 @ 15:39

 6. Bra inlägg! Jag röstade på Fredrick och tycker att han och Annie emellanåt fått utstå litet väl hårda ord. Kampen är ju inte över, så det är bättre att stötta dem men samtidigt tydligt deklarera att röstar de ja kommer de och centern att förlora ett inte obetydligt antal röster i nästa val. Konstigt för övrigt att andra i centern inte inser hur partiet skulle komma att tappa röster bland liberala väljare.

  Jag var litet besviken på att Fredrick inte lyckats övertyga andra i alliansen, men om det är så att det har varit något slags vuxenmobbing som antytts här så kanske inte plattformen för något sådant varit speciellt bra.

  Jag hoppades att det skulle finnas ett parti som både tar ställning för liberalism och försvarar integriteten, men går fra-lagen igenom så är nog piratpartiet tyvärr enda kvarvarande hoppet.

  Kommentar av Klas — 7 juni 2008 @ 19:07

 7. […] Karameller, Anna Troberg, Cynism, Alter Ego, Caught in the act som anordnar slogantävling, Christian Engström, Peace Love and Capitalism, Rick Falkvinge, Röd Libertarian, fristedt.org, satmaran, Se till […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » 9 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket — 8 juni 2008 @ 6:37

 8. Kristian 😉 Han stavar Fredrick (med ck).

  Kommentar av Rikard — 8 juni 2008 @ 9:17

 9. Tack! Rättat.

  Kommentar av Christian Engström — 8 juni 2008 @ 10:30

 10. Dagens ledare i Expressen är läsvärd.

  Kommentar av Lasse E — 8 juni 2008 @ 14:33

 11. Jag undrar om FRA tänkt på att vanliga brev som skickas inte kollas. De yttre hoten kan alltså kommunicera helt fritt brevledes.

  Eller ska vi införa riktig kommunism och sprätta upp brev som svenskar skickar?

  Kommentar av Svenis — 8 juni 2008 @ 19:34

 12. Svenis, jag tycker vi ska underlätta för totalitäristerna och skicka kopior på all vår kommunikation till FRA. Om lagen går igenom den 17 juni så är min rekommendation att all vanlig utgående post kopieras och skickas in till adressen; Frisvar, FRA, Box 301, 161 26 Bromma. Eftersom vi inte kan lita på att alla som skickar brev till oss är lika dugliga medborgare så menar jag också att all inkommande post bör kopieras (eller skickas i original om så är enklare) och skickas till samma adress. Då slipper de sprätta breven… 😉
  Mer om detta på bloggen: http://www.eriklaakso.nu/blog/?p=668

  Kommentar av Erik Laakso — 9 juni 2008 @ 15:01

 13. @Christian: Bra skrivet! Federley är i mina ögon redan rökt sedan sveket för ett år sedan men visst vore det en rejäl uppryckning att rösta nej nu. Jag har bl.a. skrivit vad jag tycker om detta hos Swartz:

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2007/06/med_underrttels.html

  Tillägget är väl i så fall att jag skiter högaktningsfullt i om det varit kollektiv mobbning mot ”stackars” Federley och den integritetsglasögonprydde Johansson. Det är väl ingen nyhet att politik är ett riktigt skitigt spel som drar till sig idealister såväl som megalomaniska människor och andra med narcissusläggning vilket lägger grunden för en hel del tjuvknep och olustigheter? Om det inte är det för mig så varför är det det för Federley och Johansson? Ungdomlig brist på livserfarenhet? Jag kan mycket väl tänka mig att om definitionen på stress och obehag innan riskdagsmannaskapet pendlat mellan en dålig hårdag och för-många-dagar-kvar-innan-lön så tarvar det nog både integritetsglasögon och rösta-blankt-mod.

  Som om det inte är nog med att det nu borde vara fullkomligt uppenbart att våra folkvalda vill förvandla Sverige till en demokratichimär. Det visar sig allt mer att våra folkvalda långt ifrån är kapabla att axla det ansvar som vilar på dem. Förbjud Internet! Jag orkar banne mig inte med att se verkligheten längre…

  @Svenis: Slarva inte med definitionerna. Totalitarianism är inte samma sak som kommunism och har tillämpats även av fascististiska styrelseskick. Se exempelvis dagens USA som är på ”god” väg mot det senare.

  Kommentar av thomastvivlaren.se — 10 juni 2008 @ 12:42

 14. […] det hr med att tyda vad folk egentligen rstar om nr det kommer till FRA-lagen. Eller hur Fredrik Federley, Annie Johansson, Birgitta Ohlsson m.fl? Det finns inget som tyder p att riksdagsledamter r bttre n folket p […]

  Pingback av dahlstrm.nu/blog » Arkiv » Vi vet vad folket sger om att bli avlyssnat — 16 juni 2008 @ 0:59

 15. […] juni 2008 Fredrick Federley på rätt spår på Facebook Fredrick Federley (c) hade inlett vad vi nu vet bara var ett spel för gallerierna i FRA-frågan, […]

  Pingback av Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp) — 4 mars 2009 @ 21:29


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: