Christian Engström, Pirat

4 juni 2008

Det är nu eller aldrig, gammelmedia!

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 18:44

Idag är det 13 dagar kvar tills riksdagen ska rösta om FRA-lagen, men tystnaden i gammelmedia är fortfarande i det närmaste total. Några enstaka inlägg ledarsidor, men i princip ingenting alls av substans på nyhetsplats.

Bloggosfären är i uppror. Det här är en fråga som verkligen engagerar. Det är ett rent nöje att läsa alla välskrivna och insiktsfulla blogginlägg i frågan (eller skulle vara det om inte frågan vore allvarlig). Men tidningar och teve är tysta.

Lite då och då dyker det upp kommentarer på olika bloggar som hintar om att media är på gång och kommer komma med något stort. Till exempel skriver signaturen ”FG” så här i kommentarerna hos Anna Troberg:

Tror jag kan säga lite om läget i gammelmedia, eftersom jag har varit i kontakt med dem vid flera tillfällen den senaste tiden.

Det strömmar in tips och material till redaktionerna just nu som möjliggör en rad olika vinklingar.

– Minst två personer arbetar med kommande FRA-inslag för Aktuellt. En person har specialstuderat detta och liknande lagförslag på integritetsområdet. Vet dock inte när de tänker dra igång sin rapportering.

– Minst tre personer jobbar med FRA-förslaget på Rapport. Här finns också en reporter som grävt i frågan en längre tid.

– Ekot har minst två personer som just nu bevakar allt som rör FRA. De sitter på mycket intressanta uppgifter.

– SvD har också en del hett material. Här finns som bekant ett stort engagemang i frågan på ledarredaktionen, men även bland inrikesreportrarna.

FRA lär också vara mycket hårt ansatta med frågor från journalister.

Någonting borde komma ut av allt detta, men säker kan man förstås inte vara. Det finns en del som pekar på att rapporteringen dröjer. Ifjol släppte t.ex. Ekot nyheten om FRA:s massinhämtning av trafikdata på morgonen den 13 juni, dvs samma dag som voteringen skedde i kammaren.

Själv hoppas jag naturligtvis att det förhåller sig på det här sättet. Men tyvärr tror jag inte på det.

Om det nu verkligen vore så att några gammelmedia planerar att göra någonting för att få igång en riktig debatt om FRA, varför är de i så fall så knäpptysta om det som redan framkommit?

I lördags presenterade Rick Falkvinge en bandinspelning med en hög tjänsteman på FRA som rakt av erkände att FRA bryter mot grundlagen, och att de vet om det. Uppgiften backas upp av andra tunga källor, så det är inget snack om att det skulle vara en anka eller att det skulle behövas ytterligare bekräftelser innan traditionella media kan rapportera om det.

I sak borde storyn vara precis lika stor som IB-affären var på sin tid: staten har i hemlighet och under lång tid ägnat sig åt olaglig avlyssning och övervakning riktad mot de egna medborgarna, med sanktion från den allra högsta politiska ledningen. Då, på 70-talet, toppade övervakningsskandalen tidningarnas löpsedlar i åtminstone ett halvår. Men den här gången skriver gammelmedia inte en rad.

Därför tror jag tyvärr inte på att de skulle jobba aktivt på att rapportera någonting om FRA. I vart fall inte före riksdagsomröstningen den 17 juni.

Jag betvivlar i och för sig inte för ett ögonblick att det finns en massa olika vinklingar som en grävande journalist skulle kunna välja bland när det gäller FRA:s verksamhet. Jag är säker på att det som framkommit hittills om olagligheter i skydd av sekretessen bara är toppen på ett isberg.

Men tyvärr tror jag inte längre att gammelmedia kommer att lyfta särskilt många fingrar för att försvara källskyddet och bevaka sina möjligheter att fungera som ”tredje statsmakt” i framtiden. Varför de är så ointresserade förstår jag inte, och jag hoppas naturligtvis att jag har fel.

Men det är inget jag tror på längre. Och om 13 dagar är det för sent.

…………

Uppdatering 5 juni: Ytterligare några bra ledare. Men fortfarande ingenting alls på nyhetsplats.

Sydsvenskan: Cc: FRA
Ystads Allehanda: FRA hotar integriteten
Allehanda.se: Integriteten ligger på slaktbordet
Liberala Nyhetsbyrån: Våga gå emot partilinjen

Miljöpartiet (pressmeddelande): FRAs laglösa avlyssning måste utredas
Henrik Alexandersson: Media och FRA

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

14 kommentarer

 1. 13 dagar and counting….

  Dags att vakna snart, gammelmedia?!

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 4 juni 2008 @ 20:45

 2. Det ser mörkt ut. Jag trodde att det skulle börja skrivas idag med anledning av gårdagens beslut i utskottet. Men icke. Visst kan det vara så att det jobbas en del med frågan på redaktionerna, men gissningsvis menar man att det mesta tröskades igenom redan ifjol. Ingen orkar dra det ett varv till. Precis så var det med buggningen och den preventiva avlyssningen, som också minoritetsbordlades ett år.

  Ibland går det visserligen att skapa ett opinionstryck på kort tid, men då krävs det något i stil med rutten köttfärs. Visst stinker det om FRA, men just nu är det bara vi som känner lukten.

  Kommentar av Lasse E — 4 juni 2008 @ 20:59

 3. ”Om det nu verkligen vore så att några gammelmedia planerar att göra någonting för att få igång en riktig debatt om FRA, varför är de i så fall så knäpptysta om det som redan framkommit?”

  Det är precis den saken som får även mig att känna ett visst missmod. De kan ju omöjligen ha blivit medveten om den här frågan bara på sistone. Det här har varit på gång så länge att de borde haft tillräckligt mycket att gå på för att rapportera om det i flera månader vid det här laget. Om så inte är fallet, om de har insett vad som är i skeende först nyligen, ja, då är gammelmedia en sådan tandlös och dement gammal tiger att den behöver eutanesi mer än någonting annat.

  Kommentar av West — 4 juni 2008 @ 21:12

 4. Jag funderar lite på om det är så att gammelmedierna väntar med publicering den 6 juni, att det kanske är någon slags retorisk grej att publicera detta på nationaldagen. Du gamla du, du ofria osv. Men jag tror det är för smart för gammelmedia.
  Jag tror helt enkelt inte att de fattar ett jävla skit. Det är patetiskt, pinsamt och djupt upprörande. Men tyvärr är det nog så.

  Kommentar av Klaus — 4 juni 2008 @ 22:53

 5. I en kommentar hos mig skriver RedLib vad som möjligen kan förklara medias förhållning. Om inte annat är det syrligt och underhållande.

  ”om vi får den här övervakningen kommer folk inte att våga besöka annat än kända officiellt sanktionerade och menlösa webbsajter…. Drömscenariot för gammelmedia!”

  Kommentar av Joshua_Tree — 4 juni 2008 @ 22:57

 6. […] hela känns olustigt. Märkligt att det inte blivit en större debatt runt det […]

  Pingback av FRA-lagens konsekvenser för en statstjänsteman… - Peter Krantz — 4 juni 2008 @ 23:30

 7. […] kvar tills riksdagen sviker svenska folket 14 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket Det är nu eller aldrig, gammelmedia! Spåret som leder till den fjärde lådan Varför stöder Svenskt Näringsliv avlyssning? […]

  Pingback av Ninjus - Jag är en Ninja (osynlig) :: Ingen tycks gilla FRA :: June :: 2008 — 5 juni 2008 @ 16:27

 8. Ja, kanske tror gammelmedia att deras ställning kommer att stärkas av FRA-förslaget och därför är man tyst.

  Kommentar av Mats Eriksson — 6 juni 2008 @ 5:03

 9. Man undrar hur gammelmedia tänkt om dom tror deras ställning kommer att stärkas… Alla blogar etc är ju offentlig synliga och behöver knappast avlyssnas… 🙂

  Organiserade inom brottlighet använder redan god kryptering, och jag ser redan nu reklamfilmen där återförsäljare av PGP betalat för filmen där det väller in öppnade kuvert i brevlådan och budskapet är ”vill du bverkligen ha det såhär? – använd PGP”

  Kommentar av WB — 6 juni 2008 @ 10:57

 10. […] skillnad frn “gammelmedia” som har vett att vara tyst om sdana saker som det enkla folket som – det enkla folket som bara letar efter kuk eller fitta – skriver […]

  Pingback av Bloggen Bent - Blogginlggen » Bögsexet sväller över i bloggen Bent — 8 juni 2008 @ 17:54

 11. […] Men så trodde jag nog lite naivt att det var tillåtet att onanera i sitt eget hem i alla fall. Men så är det tydligen inte längre i förbudssverige. Och om bara nio dagar blir det förbjudet att skicka privata mail eller kolla på internetsidor utan statens övervakning. Då upphör också meddelandeskyddet i praktiken. Att lagen ens kommer att gå igenom beror bara på fega riksdagsledamöter och tystad gammelmedia. […]

  Pingback av Förbjudet att onanera i sitt eget hem | El Rubio talar — 8 juni 2008 @ 18:33

 12. […] 12, 2008 Det är nu eller aldrig, gammelmedia! Posted by onasut under Uncategorized   *Det är nu eller aldrig, gammelmedia! Idag är det 13 dagar kvar tills riksdagen ska rösta om FRA-lagen, men tystnaden i gammelmedia är […]

  Pingback av Det är nu eller aldrig, gammelmedia! « pekare — 12 juni 2008 @ 7:48

 13. […] kvar tills riksdagen sviker svenska folket 14 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket Det är nu eller aldrig, gammelmedia! Spåret som leder till den fjärde lådan Varför stöder Svenskt Näringsliv avlyssning? […]

  Pingback av patrik online » 11 dagar kvar — 12 augusti 2008 @ 9:01

 14. […] kvar tills riksdagen sviker svenska folket 14 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket Det är nu eller aldrig, gammelmedia! Spåret som leder till den fjärde lådan Varför stöder Svenskt Näringsliv avlyssning? […]

  Pingback av Anna Troberg » Även du kan få “fel” mejl i inkorgen… — 11 februari 2009 @ 13:10


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: