Christian Engström, Pirat

2 juni 2008

Tystnaden om FRA är öronbedövande

Filed under: skyddat privatliv,yttrandefrihet — Christian Engström @ 10:08

I lördags anordnade Piratpartiet en demonstration mot FRA-lagen. Vackert väder, mycket folk och överhuvudtaget en mycket lyckad manifestation.

Huvudnumret på manifestationen var när Rick Falkvinge presenterade en bandinspelning med förre överdirektören på FRA Anders Wik. På bandet erkänner Anders Wik utan omsvep att FRA idag avlyssnar svensk telefoni och datatrafik i etern, och att den avlyssningen strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, och därmed svensk grundlag.

Vi hade förväntat oss att det här skulle ge eko i media. Visserligen har både Lagrådet och  statliga offentliga utredningar konstaterat samma sak tidigare, men det borde ändå vara en nyhet att en av de högsta cheferna på FRA rakt av och utan att skämmas erkänner att FRA bryter mot lagen, att de har gjort så under lång tid, och att de är medvetna om det.

Trodde vi. Men där hade vi tydligen fel.

I samma ögonblick som bandinspelningen blev offentlig på demonstrationen publicerade IDG en genomarbetad artikel om ämnet, där bland Anders Wik bekräftade att han inte har någon anledning att betvivla att bandinspelningen är autentisk.

Men sedan har det varit tyst i gammelmedia. Knäpptyst. Inte en enda artikel. Någonstans.

I bloggosfären är det många som har skrivit om FRA och avslöjandet att de bryter mot lagen. Ett axplock av länkar finns nedan. Men inte en enda artikel i någon traditionell tidning efter den första artikeln hos IDG.

Varför då? Jag vet helt enkelt inte.

Idag firar gammelmedia någonting som de kallar för tryckfrihetens dag. Kul för dom, och massor av utmärkta artiklar överallt om hur viktigt det är med en fri press som vågar skriva även sånt som makthavarna helst skulle vilja sopades under mattan.

Men om två veckor kommer riksdagen stifta en lag som i praktiken upphäver källskyddet för den som vill tipsa en journalist. Hur gör man för att kontakta en journalist anonymt om staten via FRA har tillgång till fullständiga data om vilka som har ringt och mejlat den journalisten, och kanske kopior av alla mejlen också?

I slutet av sin skrift Integritetens lilla röda beskriver Pär Ström hur extrema åtgärder man tvingas ta till om man vill ringa en journalist anonymt i ett samhälle där all kommunikation kan vara övervakad. Det är tekniskt möjligt att förbli anonym (ännu så länge), men det är verkligen inte lätt.

I praktiken kan vi betrakta källskyddet som avskaffat det ögonblick FRA-lagen går igenom. Då kommer det bara att finnas kvar i form av några vackra ord i en lagtext, som en påminnelse om en svunnen tid. I verkligheten kommer alla som har behov av att kontakta en journalist anonymt tvingas räkna med att staten i form av FRA står och läser allt över axeln och registrerar det.

Varför väljer gammelmedia att förbigå den här frågan med total tystnad? Jag vet inte. Men med bara två veckor kvar till riksdagsomröstningen ser det lite mörkt ut för det fria ordet i Sverige just nu.

…………

Andra som skriver om FRA:
Kulturbloggen: Skandal om svenska medier inte hänger på Falkvinges avslöjande
Teflonminne: SVT – ”FRA television”
Enligt min humla: Den kompakta tystnaden
Oscar Swartz: Fyra (4) lediga jobb utlysta på Medborgarplatsen: som folkhjältar!
Oscar Swartz: En latte? ID-kort, tack! Och tala i blomvasen på bordet!
Oscar Swartz: FRA-lagen: En sammanställning
Opassande: FRA-demonstrationen – trevlig trots bedrövliga omständigheter
Svensk sexualpolitik idag: FRAs övervakning & Piratpartiet
Anna Troberg: FRA sitter fast med skägget i brevlådan
Enligt min humla: Manifestationen
Blogge Bloggelito: Vi är i krig
Hanna Wagenius: FReAk out!
Projo: Är FRA-lagen oundviklig?
Projo: FRA-demonstration!
Projo: Anders Wik, FRAs Överdirektör erkänner olaglig övervakning
MinaModerataKarameller: På Medborgarplatsen i går…
Svensson: Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i Sverige
Teflonminne: Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez
Polymeriska tankar: I elfte timmen
Drottningsylt: Bara för att jag är paranoid så betyder det inte att de inte är ute efter mig
Caught in the act: FRA åt helvete!
Piratpartiet: Överdirektör för FRA: “Nu ska vår avlyssning bli laglig.”
Motpol: De3monstrationen idag förhoppningsvis bara början
Beta Alfa: FRA avlyssnar telefoner olagligt
IDG: Telefonavlyssning inget nytt för FRA
Pär Ström: Övervakningsskandaler – snart även i Sverige
Mia is a geek: Manifestation på Medis
Daniel Brahneborg: Träffar
Stationsvakt: Piratpartiet-möte på medis
Henrik Alexandersson: Avlyssnaren avlyssnad
Peter Karlberg: Jag gömmer mig igen, denna gång bakom Falkvinge
Klokbok: Torsdag 19 juni – arresteringsorder
Catti Ullström: FRA-skandal utan chock
Gabrielle: Rör inte min integritet 3
Mreff: FRA, övervakning, Orwell, riksdagen och våra medier
Onsdag: Lägg en kabel hos FRA

Bannern är gjord av Projo.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

71 kommentarer

 1. Svaret på den frågan är väl rätt så enkelt: Gammelmedia är en del av det befintliga etablissemanget som PP försöker rucka på.

  Kommentar av Mats Eriksson — 2 juni 2008 @ 11:23

 2. Hur gick det med polisanmälan förresten? Rick nämnde väl att han skulle göra en sådan i lördags.

  Kommentar av Jakob — 2 juni 2008 @ 11:51

 3. På TV4 22-nyheterna igår så berättade de att chefen för SVT, SR och DN var några av de vanligaste middagsgästerna hos Fredrik Reinfeldt (de mindre vanliga sa de ignet om).

  Kommentar av steelneck — 2 juni 2008 @ 11:54

 4. Någon som har bra koll på sidor där man kan lära sig om hur man blir anonym på nätet. Vet att det finns tjänster som TOR mfl men om jag fattat det rätt så om hela jä**a nätet övervakas så blir det svårt om man sedan innan inte har krypteringen eftersom FRA kommer köra en Man in the middle på ens trafik så måste man väl ha gjort upp om krypteringen redan innan ens datorer börjar prata med varandra.

  Kommentar av AToTheK — 2 juni 2008 @ 12:24

 5. […] i Göteborg suger!johan on Israel riverAnders_S on Israel riverjohan on Israel riverTystnaden om FRA är öronbedövande « Christian Engström (pp) on Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i SverigeAnders_S on Övervakningsskandaler – gammal […]

  Pingback av EU inskränker yttrandefriheten | Svensson — 2 juni 2008 @ 12:24

 6. […] Bloggat: Blogge, Christian Engström (pp), Svensson, Catti, Opassande Övervakning, Övervakningssamhället, Övervakningsverktyg, FRA, […]

  Pingback av Är det krig dom vill ha så är det krig dom ska få « Trottens Betraktelser — 2 juni 2008 @ 12:49

 7. @AToTheK: Ja, du måste fixa med nycklar osv. IRL, dvs utanför nätet. Med andra länder samarbetandes så mörjliggörs även end2end attacker, i synnerhet då i samband med datalagringen. Alltså att man kan känna igen informationen som går in i nät-XX på andra sidan där det går ut. Det enda som behövs är ett litet timeshift i filtreringen så att ett fingerprint hinner nå fram före informationen man vill veta mottagaren av.

  Det är helt enkelt så att om du vill slippa känna statens tunga andedräkt över din axel så måste du sluta använda Internet och telefoni. Jag kommer i stora drag att sluta den 17:e juni, då är det slut, de mörka krafterna vann. Ett torrt konstaterande som jag tar konsekvenserna av, jag står helt enkelt inte ut med tanken så jag lägger ned. Det sista jag sänder ut är ett antal meddelanden som förklarar och värdigt avslutar alla kontakter och uppdrag i programprojekt, communitys osv.. För några i andra länder kommer det helt säkert att kunna likställas med ett dödsbesked.

  Kommentar av steelneck — 2 juni 2008 @ 14:18

 8. @atothek

  Det finns lite tips här och var.

  Kommentar av Rikard — 2 juni 2008 @ 15:06

 9. Surt sa räven när staten sket på honom.

  Tack för infon Steelneck. Kommer nog själv inte sluta mecka runt på nätet men jag kanske kommer ta det lite lungt med nerladdandet mm eller så får man göra en bomb raid mot FRAs datalagrings station eller nåt. Kasnke kommer denna lagen i slut ändan vara starten till ett riktigt terrordåd i Sverige. Det hade väl varit något. Att pga deras lag så får dom vad dom försöker förhindra, det kallar jag ironi.

  Kommentar av AToTheK — 2 juni 2008 @ 15:50

 10. @AToThek

  http://sniker.codebase.nu/post/7

  Jag använde den för att för att hålla mig så anonym som möjligt.

  Givetvis är det inte en riktigt komplett artikel och det verkar som skaparen hela tiden bygger på den och skrev själva ”stommen” då han var stressad. Men det är helt klart en bra början.

  Kommentar av lolboll — 2 juni 2008 @ 16:19

 11. Om femton dagar är det FRA-omröstning

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7560

  Kommentar av af — 2 juni 2008 @ 16:42

 12. @Christian: Såg just att Leiph Berggren (fp) har svarat på din tidigare postning om Fp Stockholm och FRA. Tydligen är motståndet mot förslaget stort inom partiet, och media har hört av sig till Leiph.

  Kommentar av Lasse E — 2 juni 2008 @ 18:00

 13. @AToThek: Av någon anledning har jag flera gånger på senare tid kommit att tänka på den här gamla låten, speciellt raderna:

  Doctor strangelove, we’re all in your movie now
  You get no change love
  Your bill is too high

  The threat’s on it’s way
  The package from hell that you ordered today
  Pray to your sign
  Your wish has been granted this time

  Kommentar av steelneck — 2 juni 2008 @ 18:24

 14. Vad fan har du blivit lat ? Om du vill vara anonym så är det väl bara skrivit ett vanligt brev och lägga på posten. Blir svårt att spåra det till dig per automatik så att säga. Annars är det väl bara åka till annan ort och införskaffa en mobiltelefon med kontantkort och betala rubbet kontant. Dumpa telefonen när du är klar. Borde också vara svårt att spåra till dig.

  Kommentar av Apan — 2 juni 2008 @ 18:32

 15. Tror och hoppas på att det handlar om tröghet hos tradionell journalistik, vi i IT-sfären är nog fartblinda, eller vana vid det då det är vår vardag med ‘splitsecond spread’.

  Skickade inte PP ut en ticket om det samma morgon som manifestationen? Hastighet är vår verklighet, men vi glömmer kanske att det är just bara vår till stor del.

  Kommentar av NineK — 2 juni 2008 @ 19:28

 16. […] Du kan själv lyssna på vad Anders Wik säger över ett glas vin när han inte vet om att han är inspelad. Länkar finns i mitt tidigare blogginlägg om saken här. Läs gärna också Piratpartiets Christian Engströms blogginlägg här. […]

  Pingback av Gammelmedia tiger om att FRA erkänner lagbrott « Pär Ströms blogg — 2 juni 2008 @ 19:54

 17. […] kan spåras och lagras av FRA. Detta kommer givetvis att få konsekvenser; Christian Engström noterar att det journalistiska källskyddet i praktiken avskaffas. Hur kontakta en journalist anonymt om […]

  Pingback av Riksdagen klubbar igenom vidrig lag i sommarlugnet at Bloggregeringen — 2 juni 2008 @ 20:01

 18. […] Intressant nog har inte det här fått någon direkt mediauppmärksamhet alls. Media som är så kåta på skandaler och knappast sällan tycks bry sig om trovärdiga källor. Är de rädda för den läskiga och hemliga myndigheten FRA? Bör jag vara det som skriver detta nu? Men det är fler på internet som skriver om det Christian Engström har länkat till några. […]

  Pingback av Hej FRA, vad kul att ni ville läsa min blogg! « Johnny Scharonne — 2 juni 2008 @ 21:52

 19. Jag tror att det kommer mer i veckan, men jag kommer att vara optimist ända tills det är klubbat. Sen gör jag nog som Steelneck, detb lri väl som att sluta röka kan jag tänka mig. JAg får skaffa mig ett växthus och börja snacka med blommorna i stället.

  Kommentar av Mary — 2 juni 2008 @ 22:04

 20. […] Posted by onasut under Uncategorized | Taggar: tryckfrihetens dag |   *Tystnaden om FRA är öronbedövande Idag firar gammelmedia någonting som de kallar för tryckfrihetens dag. Kul för dom, och massor […]

  Pingback av Tystnaden om FRA är öronbedövande « pekare — 2 juni 2008 @ 22:15

 21. Snacka med blommorna? Som Swartz sa: ”Och tala i blomvasen på bordet”.

  Det löser alltså ingenting att tala med blommorna 😉

  Kommentar av Rikard — 2 juni 2008 @ 22:15

 22. […] Ja, och så rekommenderar jag alla att läsa det som Christian Engström skriver här. […]

  Pingback av Jag ville lägga upp en bild här… « Ur hjärtat — 2 juni 2008 @ 23:10

 23. 1+1=2

  HUR ska artiser och låtmakare kunna få betalt med eran superknäppa politik???? Om eran politik fick råda blir det lika tyst på musik här som i Kabul under Talibantiden.

  Kommentar av Spanarn — 3 juni 2008 @ 4:21

 24. Varför gammelmedia inte uppmärksammar FRA-lagen? Enkelt –
  a) det finns inga ”offer” att visa upp och intervjua
  b) det rör principer, inte 350 kr mer eller mindre i månaden
  c) yttrandefrihet för vanligt folk har aldrig varit stort i Sverige
  d) lagen har ännu inte trätt i kraft

  Bland annat av ovanstående konsumerar jag allt mindre gammelmedia. Keep up the good work!

  Kommentar av Gertkvist — 3 juni 2008 @ 5:25

 25. […] spåras och lagras av FRA. Detta kommer givetvis att få konsekvenser; Christian Engström (pp) noterar att det journalistiska källskyddet i praktiken avskaffas. Hur kontakta en journalist anonymt om […]

  Pingback av Litt om » Riksdagen klubbar igenom vidrig lag i sommarlugnet — 3 juni 2008 @ 5:41

 26. Vi måste nog lägga oss på gammelmedias nivå!
  De stora dagstidningarna tycker inte att detta är en fråga men om lokaltidningarna får massor med mail ifrån folk som undrar vad detta är kommer de att skriva om det!!

  Skicka in blogginläggen som insändare till lokaltidningarna. DN, SvD och aftonbladet är för stora. Men lokaltidningarna utanför Sthlm, Gbg och Malmö!! Deras nyhetstorka börjar komma.

  Kommentar av Anders Dahlberg — 3 juni 2008 @ 7:27

 27. […] andra ändpunkter för kommunikation är avlyssnade, så får man tidningsredaktionerna på köpet. Källskyddet upphör att existera med brevhemligheten, och sedan spelar det ingen roll ifall redaktioner inte är buggade. Det behövs nämligen inte […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Har gammelmedia blivit senildementmedia? — 3 juni 2008 @ 8:16

 28. Rikard – snacka med blommorna kan vara väldigt konstruktivt 😉

  Kommentar av Mary — 3 juni 2008 @ 8:59

 29. Jag har för övrigt ett litet modest förslag. Varför inte vidarebefodra alla ens privata mail till FRA redan nu? Så slipper de omaket att rota fram dem ur massorna; de får det serverat?

  Låt alla mail man skickar få en kopia till ex fra@fra.se?

  Låt oss i landet lagom vara lite olydiga och visa att oss medborgare i moder svea tittar man inte under kjolen!

  //Zac

  Kommentar av Zac — 3 juni 2008 @ 9:25

 30. äh sveriges agerande strider mot MR många gånger och lite då och då, fast de verkar vara ganska bra på att dölja det…tills det kommer fram. Skärpning Sverige – det är meningen att vi ska vara ett föredöme, och Europakonventionen är faktiskt inte så komplicerad…kom igen nu.

  Kommentar av momenttwentytwo — 3 juni 2008 @ 10:35

 31. Så fort FRA lagen har trätt igenom kommer svenska folket att få se på fan, det kommer att vara nakenchock,sexchock,”pedochock” (59-årig domare dejtade 18 årig flicka, tvingas avgå). Chock chock chock.

  några som kommer att få info från ”anonyma tjänstemän inom FRA” är ju gammal media. FRA har säkert redan inrättat en hemlig tipsavdelning som ska användas för att få bort oppositionella och annat genom att man gräver upp privat skit på personerna som ingen jävel har med att göra och sen basunerar ut det i Aftonhoran, Exponering eller Svenska Bajsbladet…

  Im just waiting.

  Frågan är vad som händer om lagen inte går igenom. Vi säger att de röstar nej till den, troligen kommer det att bli nån politisk rokad, eller så tar man 1230123 muslimska terrorister när de står i en grönsaksbod i Skärholmen och proklamerar att man beslagtagit 5 kg konstgödsel, 30 kålhuvuden och 500 kg morötter som skulle använts till att brandbomba Hedvig Eleonora Kyrka eller nåt annat absurt och så får man sin lag iallafall.

  Jag har accepterat att de kommer att mörda mig, men jag tänker iallafall inte ge mig utan motstånd. Så länge man kan skriva kan man gapa.

  Kommentar av SixDays — 3 juni 2008 @ 11:46

 32. http://irskydd.blogspot.com/

  Bättre å införa ett ir skydd se blogg och tänk till!

  Kommentar av björn — 3 juni 2008 @ 12:07

 33. http://irskydd.blogspot.com/

  Kommentar av björn — 3 juni 2008 @ 12:07

 34. […] det någon som kan förklara vad det här ska vara bra för? Vem är det som ska hittas? Som så många andra så undrar jag var den tredje statsmakten har varit under det senaste […]

  Pingback av drottningsylt » Blog Archive » Den som söker ska finna — 3 juni 2008 @ 12:14

 35. […] senaste dygnet: Oscar Swartz, Anna Troberg, Pär Ström, Erik Hultin (c), projO, Rick Falkvinge, Christian Engström, Anders Gardebring, Johnny Scharonne, Drottningsylt, Bulten i Bo, Attila, Viddeliten och många […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » 14 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket — 3 juni 2008 @ 12:48

 36. […] Svenskt Näringsliv avlyssning? Har gammelmedia blivit senildementmedia? Maktlösa makthavare Tystnaden om FRA är öronbedövande Är du en människa eller en […]

  Pingback av 14 dagar kvar till Lex Orwell — 3 juni 2008 @ 13:28

 37. Sydsvenskan har vaknat:
  http://sydsvenskan.se/sverige/article331045.ece

  Kommentar av Daniel — 3 juni 2008 @ 14:11

 38. […] https://christianengstrom.wordpress.com/2008/06/02/tystnaden-om-fra-ar-oronbedovande/ Vilka är egentligen de okända vinnarna? Varför är det så tyst i media? Varför bryr de sig inte om det källskydd de tidigare hållt så högt? […]

  Pingback av SixDays.se » Övervakningens okända vinnare. — 3 juni 2008 @ 14:29

 39. […] Som Christian Engström skriver: Tystnaden om FRA är öronbedövande. […]

  Pingback av Ett stort steg närmare Storebrorssamhället togs idag av Försvarsutskottet | Kulturbloggen — 3 juni 2008 @ 14:43

 40. […] används av övervakningsivrarna, men när man betänker gammelmedias svammelmedias så gott som fullständiga tystnad vad gäller hela FRA-affären börjar man ju undra om över huvud taget något av deras […]

  Pingback av Den lyssnande framtid är vår at andra sidan — 3 juni 2008 @ 14:43

 41. Ytterligare Fp-förbund säger NEJ till FRA-lagen.

  Kommentar av Jakob — 3 juni 2008 @ 20:58

 42. Återigen pushas det för FRA-omröstningen på SvD… men bara på ledarbloggen:
  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=7585

  Mailade Sanna Rayman vid tiden för förra FRA-inlägget och undrade stillsamt varför SvD gömmer undan debatten på bloggsidorna istället för på löpet… Inget svar än.

  Nä, nu är det dags att ge sig ut och maila fler borgerliga ”liberaler”.

  / CJ Åkerberg, guldpirat

  Kommentar av CJ Åkerberg — 3 juni 2008 @ 21:01

 43. […] att räkna som röster likaså? Hur kommer det sig då att trots det överväldigande dån som skallat från bloggarna i över ett år angående FRA-lagens bedövande intrång bara mynnat ut i ett par […]

  Pingback av Vem är knäpp? » Teflonminne — 4 juni 2008 @ 0:39

 44. […] undrar vad media ska ha sin älskade tryckfrihet till. De använder den ju inte! De har serverats ett scoop, men vill inte skriva om det. Kan man anmäla en tidning […]

  Pingback av Enligt Min Humla » Gammelmedia missbrukar tryckfriheten — 4 juni 2008 @ 9:12

 45. En liten artikel i Metro idag – inte så mycket, men på rätt spår. De rapporterar tämligen objektivt (?) men låter insändare sköta kritiken.

  Kommentar av Klaus — 4 juni 2008 @ 9:15

 46. […] tyvärr inte komma till manifestationen på medis eftersom jag var på Gotland och repeterade inför stundande […]

  Pingback av Johan Ronström » Blog Archive » Massavlyssningen — 4 juni 2008 @ 12:00

 47. @ Gertkvist:
  Du skriver att media är ointresserade därför att det inte finns några ”offer” att visa upp och intervjua.

  Om jag förstått saken rätt, så finns det sedan en tid ett stort antal namngivna offer hos ett par redaktioner. Det är bland annat arbetet med det materialet som pågår, men som samtidigt är mycket känsligt och ytterst rör frågor som tangerar rikets säkerhet. Landets chefredaktörer och ansvariga utgivare står inför mycket svåra avvägningar. Antingen blir det inget omkring detta i media just nu, eller också blir det en affär som endast överträffas av IB-avslöjandet.

  Kommentar av P — 4 juni 2008 @ 13:47

 48. Det är ju inget med ir skydd (kunskapen finns ju att implementera= laserteknik i låg frekvens)
  Patent= creative common (högkumulativt med forskarfonder och liknande institutioner som USA varit i förväg med – och så säger man med tyskjävlarna/politikerna etc)

  Kommentar av björn — 4 juni 2008 @ 16:56

 49. Gertqvist= det är klart en sån som du är för. Kom ihåg när du skrev om barnpornografi = haha.
  Bombhögern och skadliga beteenden.
  Det är en sån som du som inte ska leva ett demokratiskt liv en sek till – lögnens ord du kommer med
  dina år är snart slut

  Kommentar av björn — 4 juni 2008 @ 18:20

 50. […] press har ignorerat storyn i stort sett fullständigt, med undantag för IDG som agerade otroligt […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Sätt internationellt tryck på politikerna! — 4 juni 2008 @ 19:49

 51. Säga upp ditt abonnemang på tidningar. Ni behöver dem
  inte, eftersom de inte ger någon objektiv information …

  Kommentar av Svensson — 5 juni 2008 @ 10:29

 52. @Svensson:

  Det gjorde jag redan för ett par år sedan, när jag tröttnade på DN:s kvalitet i valbevakningen (och på allt papper som man måste bära ut till pappersinsamling). Sedan dess läser jag nyheter via ett dussin fasta nyhetssökningar på Eniro istället.

  Men jag märker att jag har bytt beteende den sista veckan. Förut inledde jag mitt nyhetsläsande med att kolla gammelmedia via Eniro, för att sedan titta igenom bloggosfären. Sedan några dagar har jag istället börjat kolla bloggarna först, för att därefter komplettera med gammelmedia när jag får tid.

  Av precis det skäl du anger: jag förväntar mig inga riktiga nyheter om FRA i gammelmedia längre. Och jag skulle inte bli förvånad om andra tänker likadant.

  Om jag jobbade som marknadsanalytiker åt någon tidning skulle jag vara ganska oroad av den tendensen. Men det gör jag inte, så de får stå sitt eget kast. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 5 juni 2008 @ 11:31

 53. […] Svenskt Näringsliv avlyssning? Yttrandefrihet contra integritet Annie och Staffan litar på FRA Tystnaden om FRA är öronbedövande Massavlyssning Den mänskliga naturen motiverar nej till FRA-lagen Maktlösa makthavare Viktigt […]

  Pingback av Ninjus - Jag är en Ninja (osynlig) :: Ingen tycks gilla FRA :: June :: 2008 — 5 juni 2008 @ 16:28

 54. Jomenvisst, Piratpartiet ska säkert yttra sig om lagar som tycker att vi ska släppa all Copyright fri.

  Kommentar av . — 5 juni 2008 @ 16:33

 55. Å det var inte ens sant skaparn.

  Kommentar av steelneck — 5 juni 2008 @ 17:08

 56. […] Tystnaden är massiv. I vart fall hos de avlönade skribenterna, med ett par undantag. Som Sanna Rayman. Där finns förvisso en genrell mash-up (är det ordet jag letar efter) men den handlar om exakt samma sak, dvs någon TT-text eller liknande utan vare sig innehåll eller substans. Fast den som skrivit skiten är förstås avlönad (och därmed trovärdig). […]

  Pingback av En gammelmedians sura uppstötning « Herr Klokboks Kollektion — 8 juni 2008 @ 20:56

 57. […] eller aldrig, gammelmedia! Idag är det 13 dagar kvar tills riksdagen ska rösta om FRA-lagen, men tystnaden i gammelmedia är fortfarande i det närmaste total. Några enstaka inlägg på ledarsidor, men i […]

  Pingback av Det är nu eller aldrig, gammelmedia! « pekare — 12 juni 2008 @ 7:50

 58. […] Det är alltför många märkliga sammanträffanden kring allt det här med FRA-lagen (inte minst gammelmedias tystnad under väldigt lång tid) för att det ska kännas som att saker och ting står riktigt rätt […]

  Pingback av Skrämmande okunskap om FRA-lagen. « Ur hjärtat — 12 juni 2008 @ 19:34

 59. […] orolig medborgare skickade iväg ett e-mail till Dagens Nyheters ledarredaktion och undrade varför gammelmedia inte skriver så mycket om FRA-förslaget. Nedan är svaret som ledarredaktions på Dagens  Nyheter skrev […]

  Pingback av Gammelmedia har givit upp kampen | Kopit — 13 juni 2008 @ 18:58

 60. […] manifestationen på Medborgarplatsen då det visat sig att responsen från traditionell media blev absolut tystnad. Falkvinges avslöjande bandupptagning till trots. Nu känns det plötsligt som om det kan finnas […]

  Pingback av JMB » Arkiv » De till och med nämner bloggare vid namn! — 14 juni 2008 @ 20:22

 61. […] förekommer. Med tanke på hur detta med FRA-lagen har hanterats av både våra politiker och andra så känns det – obehagligt nog – inte som att scenariot är särskilt […]

  Pingback av Vad ska jag säga till Linus om tio år? « Ur hjärtat — 15 juni 2008 @ 10:51

 62. […] pekar i samma riktning… “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you […]

  Pingback av JMB » Arkiv » Allt pekar i samma riktning… — 16 juni 2008 @ 8:56

 63. […] mycket på grund bloggares av konstanta tryck och en välförtjänt brandfackla av Anders Mildner. Christian, Anna, Oscar, Emma och jag hade skrivit om samma ämne tidigare. Stockholm City hade en förstasida […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Dagarna då brevhemligheten avskaffades — 22 juni 2008 @ 10:01

 64. […] Bloggat: Blogge, Christian Engström (pp), Svensson, Catti, Opassande Övervakning, Övervakningssamhället, Övervakningsverktyg, FRA, […]

  Pingback av Trottens Betraktelser » Är det krig dom vill ha så är det krig dom ska få — 4 augusti 2008 @ 0:08

 65. […] Faktum är att det funnits bloggare som protesterat mot FRA sedan förslaget att låta FRA avlyssna i kabel dök upp första gången på dåvarande justitieminister Thomas Bodströms bord i början på 2006, något som inte mer än noterades i gammelmedia. Protesterna tystnade naturligtvis när Bodström en kort tid senare bordlade förslaget på obestämd tid. Men när det kom upp på tapeten igen fast i borgerlig regi drygt ett år senare så satte protesterna åter igång, inte bara i bloggar utan även på våra gator och torg. Gammelmedia sa inte ett knyst om den demonstrationen som hölls den 17:e februari 2007 bara ett stenkast från riksdagshuset. Den siste maj höll man återigen demonstration, bara 3 veckor innan FRA-förslaget skulle beslutas om, fortfarande inte ett ljud från gammelmedia. […]

  Pingback av Bloggsam » Blog Archive — 11 augusti 2008 @ 0:11

 66. […] Faktum är att det funnits bloggare som protesterat mot FRA sedan förslaget att låta FRA avlyssna i kabel dök upp första gången på dåvarande justitieminister Thomas Bodströms bord i början på 2006, något som inte mer än noterades i gammelmedia. Protesterna tystnade naturligtvis när Bodström en kort tid senare bordlade förslaget på obestämd tid. Men när det kom upp på tapeten igen fast i borgerlig regi drygt ett år senare så satte protesterna åter igång, inte bara i bloggar utan även på våra gator och torg. Gammelmedia sa inte ett knyst om den demonstrationen som hölls den 17:e februari 2007 bara ett stenkast från riksdagshuset. Den siste maj höll man återigen demonstration, bara 3 veckor innan FRA-förslaget skulle beslutas om, fortfarande inte ett ljud från gammelmedia. […]

  Pingback av Bloggsam » Blog Archive » Vadå fjärde statsmakten? — 11 augusti 2008 @ 0:23

 67. […] Svenskt Näringsliv avlyssning? Yttrandefrihet contra integritet Annie och Staffan litar på FRA Tystnaden om FRA är öronbedövande Massavlyssning Den mänskliga naturen motiverar nej till FRA-lagen Maktlösa makthavare Viktigt […]

  Pingback av Anna Troberg » Det lönar sig att protestera — 11 februari 2009 @ 13:10

 68. […] Så, vad har då hänt sedan Rick gjorde sitt avslöjande. I princip ingenting. IDG tog sitt mediaansvar och skrev om det hela. SvD:s ledarblogg drog sitt strå till stacken och det gjorde även Svd:s ledarskribent Sanna Rayman. Bortsett från detta är tystnaden som Christian Engström mycket passande säger på sin blogg, öronbedövande. […]

  Pingback av Anna Troberg » Något är ruttet i staten … Sverige! — 11 februari 2009 @ 13:11

 69. […] Det är alltför många märkliga sammanträffanden kring allt det här med FRA-lagen (inte minst gammelmedias tystnad under väldigt lång tid) för att det ska kännas som att saker och ting står riktigt rätt […]

  Pingback av Skrämmande okunskap om FRA-lagen « My Weblog — 4 juni 2009 @ 9:16

 70. […] förekommer. Med tanke på hur detta med FRA-lagen har hanterats av både våra politiker och andra så känns det – obehagligt nog – inte som att scenariot är särskilt […]

  Pingback av Vad ska jag säga till Linus om tio år? « [ri-sajklat] — 4 juni 2009 @ 9:45

 71. […] kvar, om den ens finns idag. Man kan ju undra varför tystnaden över det här beslutet är så öronbedövande. Visst det går att läsa lite om lagen som länkarna här visar, men var är förstasidenyheterna, […]

  Pingback av Vakna Sverige, vår demokrati är i fara | Aspiebloggen — 29 juni 2015 @ 12:42


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: