Christian Engström, Pirat

26 maj 2008

Riksdagsmännen som kan stoppa FRA

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:11

Om man vill ha en framgångsrik karriär som riksdagsman gäller det normalt att hålla sig väl med partiledningen. Då har man chansen att få viktiga uppdrag som på sikt leder till att man kan klättra vidare. Det är den här vetskapen (som alla riksdagsmän har i ryggmärgen) som utgör grunden för den så kallade partipiskan. Därför röstar de flesta riksdagsmän som partiledningen vill i de flesta fall, även om de själva egentligen skulle ha en annan åsikt i djupet av sitt hjärta.

Men ska man göra karriär som riksdagsman finns det en sak som är ännu viktigare än att ställa sig in hos partiledningen. Man måste se till att stå på valbar plats även nästa gång det blir val. Och det är inte partiledningen som bestämmer hur riksdagslistorna ser ut. Det beslutet tas av de olika partidistrikten.

När det gäller frågan om huruvida Försvarets Radioanstalt FRA ska få börja massavlyssna en stor del av det svenska folkets elektroniska kommunikation i telefon och på internet, har det här betydelse. Ute bland distrikten i centern och folkpartiet finns det ingen opinion för att införa massavlyssningen. Den strider helt mot alla liberala principer som finns.

Folkpartisten Leiph Berggren berättade härom veckan att folkpartiets stockholmsdistrikt så gott som enhälligt antagit ett uttalande mot FRA-lagen. Centerpartistiska Bloggen Bent rapporterade att även centern i Stockholm tog ett motsvarande beslut förra året. Men uttalanden är bara ord, och som riksdagsvoteringen för ett år sedan visade, räcker det inte med bara ord för att få riksdagsmännen att rösta enligt sin egen övertygelse. Det måste ligga makt bakom orden också.

Men som Rick Falkvinge (pp) påpekar, har faktiskt distrikten i fp och c makten att påverka de sittande politikerna. Det är distrikten som bestämmer vilka som ska få stå med på rikdsdagsvalsedlarna nästa val. Även de vanliga medlemmarna i partierna har faktiskt stort inflytande på hur rikdagslistorna ser ut, eftersom distriktens formella beslut föregås av interna provval där alla medlemmar får rösta på kandidaterna. (Åtminstone är det så här det går till i folkpartiet, men jag tror att det är samma system i centern.)

Det räcker med att fyra (4) riksdagsmän från alliansen väljer att gå emot förslaget för att det ska falla, eftersom mandatfördelningen i riksdagen är 178-171 till alliansens favör. Om 4 av alliansens riksdagsmän röstar med oppositionen blir det 174-175 istället. Då slipper vi FRA:s massavlyssning av den svenska befolkningen.

Och skulle fyra liberala riksdagsmän ställa sig upp och meddela att de kommer att rösta mot förslaget, då är jag säker på att fler kommer ansluta sig. Jag har fått känslan att det är väldigt många av alliansens riksdagsmän som känner sig väldigt illa till mods över FRA-förslaget, kanske till och med de flesta av dem. Om någon eller några är beredda att ta på sig ledarrollen, tror jag att många gärna vill ansluta sig när isen är bruten.

Men för att det här ska hända måste distrikten sätta press på sina riksdagsledamöter. Bara prat räcker inte. Se till att göra tydligt för ledamöterna att de inte kan förvänta sig att bli nominerade så att de får behålla jobbet efter nästa val om de böjer sig för partiledningen den här gången också. Det är kanske inte så ofta som de enskilda partidistrikten har någon reell makt att påverka vad som händer i Sverige, men det här är ett sådant tillfälle.

I och med att just stockholmsdistrikten för fp och c har tagit ställning så tydligt mot FRA-lagen, känns det som ett rimligt ställe att börja på. Centern och folkpartiet har tillsammans 5 mandat från Stockholms stad och 7 från Stockholms län. Det är mer än tillräckligt för att fälla FRA-förslaget.

Klarar stockholmsdistrikten för fp och c av att få sina hittillsvarande representanter att rösta liberalt i den här frågan? Jag vet inte. Men om riksdagsmännen inte gör det, finns det ingen anledning för distrikten att nominera någon av dem nästa gång. Jag hoppas distrikten förmår att ta vara på den maktpositionen.

I så fall är det de här riksdagsmännen det gäller:

Federley, Fredrick (c) blogg Stockholms kommun, plats 315
Hamilton, Carl B (fp) Stockholms kommun, plats 171
Malm, Fredrik (fp) blogg Stockholms kommun, plats 244
Ohlsson, Birgitta (fp) blogg Stockholms kommun, plats 208
Ternström, Solveig (c) blogg Stockholms kommun, plats 209
Andrén, Gunnar (fp) Stockholms län, plats 142
Levi, Lennart (c) Stockholms län, plats 213
Lodenius, Per (c) Stockholms län, plats 318
Lundgren, Kerstin (c) Stockholms län, plats 143
Pilsäter, Karin (fp) Stockholms län, plats 27
Rojas, Mauricio (fp) Stockholms län, plats 4
Westerholm, Barbro (fp) Stockholms län, plats 84

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Intressant att läsa den här motionen från Birgitta Ohlsson inlämnad oktober 2007:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&typ=mot&rm=2007/08&bet=K373

  ”[…] Hur laglydiga vi än är som människor har vi rätten till en privat sfär och personlig integritet. Att få ha sitt privatliv ifred är en mänsklig rättighet, inskriven i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. Med övervakningsteknologins snabba framväxt minskar radikalt människors möjlighet att röra sig fritt utan förflyttningsregistrering. Det är därför på sin plats att lagstifta mot en sådan utveckling innan det är för sent. […]”

  Hon verkar förstå att övervakning är en dålig sak och jag hoppas att hon kan applicera samma logik på internet- och teletrafik.

  Kommentar av Jonas — 26 maj 2008 @ 14:47

 2. Birgitta Ohlsson gick redan innan förra omröstningen ut med att hon är mot FRA-lagen. Hon var en av de motståndare som inte var närvarande när omröstningen skedde förra gången, och enligt svensk modell blir man då utkvitterad så att styrkeförhållandena blocken emellan inte ändras.

  Kommentar av Mårten Fjällström — 26 maj 2008 @ 14:53

 3. Hmm.. vad är det som säger att alla socialdemokrater kommer att rösta emot förslaget? Det var ju trots allt deras förslag från början, och ingen därifrån har väl klagat särskilt högt mer än för att markera att alla alliansförslag är dåliga.

  Kommentar av Johan — 26 maj 2008 @ 16:13

 4. Nu har Fredrick Federley kommenterat den stundande FRA-voteringen på sin blogg.

  Kommentar av Tobias — 26 maj 2008 @ 17:56

 5. […] inte räcker att kräva ett icke-ja — man behöver förmodligen kräva ett nej. Se också vad Christian Engström skriver, och ära den som äras bör, det här var hans idé när vi spånade på telefon igår. Han […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » C, fp i Stockholm: Snackar ni bara, eller vill ni stoppa FRA? — 26 maj 2008 @ 18:34

 6. försäkringsfråga= tex telefonövervakning/modem (går ju å köpa för ca 5000 kr) = ska vara grov tortyr med ev dödsstraff (mordstämpling).

  Var msk frihet.
  Slaveri= mentala öken som många msk och institutioner förespråkar Man kan jfr prostiution/porr. Tex kristen höger/Bushadm inte porrsurfar etc (och kanske har porrkontakter etc). Skitsnack. Intressant å få redogörelse för porr USA (inte liten fråga som Schlussel visade i sin bok jfr arbetet däri- s k svarta ekonomin som BLA innefattas).
  Jfr Ulv i fårakläder, Ulf Ekman och livets ord = dödsstraff med tortyr (försäkringslösning= bedrägeri och onda msk beteenden som samhällslösning = kan inte acceptera och ska vara straffbart).
  Prejudikat= i tex vissa kontexter, religiösa inte minst (empiriskt= mkt mord och skit utifårn religionen och förvirring etc) att det ska vara dödsstraff och dyl

  Jävla skitstövlar ska komma med något – jfr Lincolns kunskap och engagemang. En skådespelare dödade ju honom – samma namn som frälsningsarmens grundare tror jag.

  Asymmetriskt infoövertag= förberedelse för mord (stämpling). Så fort man sätter igång övervakningsenhet ska man dömas (post- och telelagen).
  Bodström (”för prejudikat” i sverige sas = statsmaktens vilja).

  Kommentar av björn — 27 maj 2008 @ 8:27

 7. Det är lite läskigt att se hur vissa agendor inte ändras oavsett val av politiker. Hur det inte längre görs någon rensning av klädkammaren när oppositionen flyttar in till makten. Det känns ibland som vi har rätten att rösta på lägre eller högre skatt, knappt det, och att i övrigt inte bry oss.

  F.ö. sett de nya millitära ”polisbilarna” som köpts in från USA? Svartmålade pansarfordon med skottlucka så att de inte längre behöver veva ner rutan för att skjuta på demonstranter. Pansarvagnar ser fredligare ut.

  Kommentar av malice — 27 maj 2008 @ 8:35

 8. det är juridiken
  se gärna blogg

  Kommentar av björn — 27 maj 2008 @ 12:52

 9. jag tycker dtta är fel jag menar hur mycket terrorister inns i sverige nju är ni bara paranoida. tycker detta är attb lägga sig i folks privatliv

  Kommentar av bobo — 4 juni 2008 @ 11:25

 10. Bara en sakupplysning: När Björn skriver Stockholms distrikt så menar han med största sannolikhet Stockholms stads distrikt. Resten av kommunerna i Stockholms län är i Centerpartiet ett eget distrikt. Nu hindrar det nog inte att det finns gemensamma åsikter ändå (och det hoppas jag förstås), men stämman Björn pratar om är alltså inte på samma sätt relevant för Lennart, Kerstin och Per eftersom det inte är den som har mandat att nominera dem.

  Kommentar av Magnus Persson — 6 juni 2008 @ 15:05

 11. Trodde Sverige var ett fritt land, detta börjar likna nord korea eller nått, VAKNA UPP FÖR FAN, och lägg pengarna på nått vettigt !

  Kommentar av DanielN — 16 juni 2008 @ 9:34


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: