Christian Engström, Pirat

15 maj 2008

Liberaler emot FRA-lagen – men hjälper det?

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 15:59

Leiph Berggren, som är aktiv folkpartist i Stockholm, rapporterar på sin blogg att folkpartiets Stockholmsavdelning igår tog ställning mot FRA-lagen, och beslöt att skriva till folkpartiets riksdagsgrupp och uppmana dem att stoppa förslaget. Beslutet var närmast enhälligt, skriver han.

Det här är en mycket positiv nyhet, och jag hoppas verkligen att de folkpartistiska riksdagsmännen bestämmer sig för att lyssna på partiets största lokalavdelning, och rösta nej till förslaget. Än lever integriteten, skriver SvD:s ledarblogg förhoppningsfullt. Men själv tänker jag inte ropa hej förrän jag har sett hur folkpartisterna i riksdagen faktiskt röstade.

Jag är övertygad om att det finns ett djupt känt motstånd bland de allra flesta liberaler i både folkpartiet och de andra allianspartierna mot att låta FRA bli en hörnsten i det nya övervakningssamhället. Jag tror också helt uppriktigt att många av alliansens riksdagsmän känner sig djupt illa till mods över FRA-förslaget.

Men vad de borgerliga riksdagsmännen tycker och känner mellan skål och vägg spelar ingen som helst roll. Det spelar heller inte någon roll hur vackra ord de säger offentligt i olika sammanhang. Det enda viktiga är hur de röstar. Och tills jag har sett motsatsen med egna ögon, är mitt grundtips fortfarande att alla alliansens riksdagsmän kommer att svika sina liberala ideal när det väl kommer till omröstning den 17 juni.

Det gjorde de ju förra gången, för ett år sedan. Inte ens de borgerliga riksdagsmän som aktivt hade profilerat sig som integritetsvänner i valrörelsen förmådde att stå emot trycket från respektive partiledning. Inte en enda borgerlig riksdagsman hade ju ryggrad nog att rösta emot förslaget den gången.

Jag hoppas förstås att de har uppfattat hur negativ den allmänna opinionen är mot att låta FRA utvecklas till ett inrikesspionage helt utanför riksdagens kontroll, och att de nu är beredda att faktiskt trycka på nej-knappen när det kommer till kritan. Men jag tror det inte förrän jag ser det.

Av någon anledning är ju den här regeringen, precis som den förra, helt fokuserad på att driva igenom FRA-lagen till varje pris. Varför det är så har det inte kommit någon riktigt bra förklaring på. Sverige är enligt alla bedömningar helt ohotat militärt, och enligt Säpo är risken för terrorangrepp mot Sverige så låg som den överhuvudtaget kan vara.

Varför är det då så viktigt att ge FRA utökade befogenheter just nu? Den frågan har inte FRA kunnat ge något trovärdigt svar på. Och både försvarsministern och resten av regeringen gör vad de kan för att ducka frågan helt. De bara pressar på för att få lagen klubbad utan meningsfull debatt.

Därför är det glädjande att aktiva folkpartister försöker få de egna riksdagsmännen att stå upp för liberala grundprinciper. Jag hoppas att partiaktiva inom de andra partierna kommer att göra detsamma. För nu börjar det bli bråttom. Omröstningen i riksdagen är den 17 juni. Det är då det gäller.

…………

Andra som skriver:
Frykmans liberala blogg: Stockholms folkpartister tar strid mot FRA
Henrik Alexandersson: Internt motstånd i (fp) mot FRA:s avlyssning
Opassande: Ibland är det bra när det krånglar i maskineriet
Rick Falkvinge (pp): Hur bryter FRA mot lagen och grundlagen?
Anna Troberg: Bor det redan en liten FRA-skalbagge i ditt nätverk?
Maria Byström: Att få min dörr insparkad av polisen oroar mig inte ett dugg

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Jag undrar om folk skulle tycka det var ok om FRA ställde en dator i tex Bredbandsbolagets, ComHem eller Telias serverhall och började filtrera? Det är PRECIS samma sak.

  Eller skulle man tillåta att FRA (eller nån över huvud taget) ställde upp en burk i ComHems kopplingsstation i huset eller vid telias telefonstationer? Tror inte det.

  Kommentar av Perty — 15 maj 2008 @ 17:14

 2. Perty:ComHem ägs av The Carlyle group – That alone should give pause for thought.

  ( Filmen i länken: Endast de ca 40 första sekunderna är på holländska eftersom den sändes i holländsk TV, resten på engelska. Jag tror att många skulle vilja lämna ComHem om de visste.. )

  Kommentar av steelneck — 15 maj 2008 @ 18:39

 3. Hej ! Nu är denna pushad:

  http://www.pusha.se/samhalle/9059_Liberaler_emot_FRA-lagen_-_men_hjalper_det_

  Hälsn. Urban

  Kommentar av Urban Sundström — 15 maj 2008 @ 19:18

 4. Jag hoppas för vårt rikes säkerhet att FRA lagen går igenom!

  Kommentar av Jonas — 15 maj 2008 @ 19:19

 5. Jag hoppas för svenska folkets skull att FRA-lagen stoppas! Ju mindre befogenheter för FRA, desto säkrare för medborgarna.

  Kommentar av Jonas brorsa — 15 maj 2008 @ 21:19

 6. Det smärtsamma är att även om vi lyckas stoppa FRA-lagen så har vi bara vunnit halva slaget, den enkla halvan. FRA har väl gjort det tämligen klart mellan raderna att de kommer göra detta vare sig lagen går igenom eller ej, så länge inte en lag stiftas som uttryckligen säger att organisationer vars namn blir FRA förkortat ska ge f*n i vår privata kommunikation.

  Kommentar av WysiWyg — 16 maj 2008 @ 13:32

 7. Någon FRA-spaning i svenska kablar lär inte bli möjlig om lagen stoppas. Det som återstår är eterspaning och det som FRA kallar ”partnersamverkan” i sitt senaste budegetunderlag. Med detta avses troligen material som inhämtas av utländska tjänster åt FRA.

  Kommentar av Lasse E — 16 maj 2008 @ 15:58


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: