Christian Engström, Pirat

12 maj 2008

FRA vill göra dataintrång

Filed under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 10:40
Ingvar Åkesson, gd FRA

Ny Teknik skriver att Försvarets Radioanstalt FRA vill ägna sig åt vad de kallar ”aktiv signalspaning”. Det innebär att de hackar sig in i människors datorer och installerar spionprogramvara där. FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson ska komma till riksdagens försvarsutskott imorgon tisdag och berätta mer om det här för ledamöterna.

Enligt Ny Teknik är det ”rykten i underrättelsekretsar” som har fått försvarsutskottets medlemmar att reagera. Redan det tycker jag är oroväckande. Det allra minsta man kan begära är väl ändå att politikerna som står i begrepp att ge FRA utökade befogenheter är medvetna om hur FRA har tänkt tolka de befogenheterna. Om de folkvalda representanterna måste lita på rykten för att få veta vad FRA gör och tänker göra, då är det riktigt illa.

Och antagligen är det så illa. Tittar på vad FRA:s talesmän sagt offentligt vid olika tillfällen hänger storyn inte ihop. Det finns goda skäl att misstänka att FRA försöker föra åtminstone allmänheten, och troligen också de styrande politikerna, bakom ljuset.

Enligt den officiella versionen ska FRA inte alls ägna sig åt att övervaka svenskar i Sverige, och definitivt inte syssla med sådant som faller inom polisens område. Varför ska de då ägna sig åt att hacka sig in i folks datorer? Att bryta sig in i någons dator kräver ju till att börja med att man har någon som är misstänkt för något. Men då är det ju ett polisärende. Storyn hänger inte ihop.

Men en ännu viktigare fråga: Hur kan det komma sig att uppgifterna om ”aktiv signalspaning” kommer fram nu, nästan ett år efter det att riksdagen behandlade förslaget till ny signalspaningslag första gången? Meningen var ju att lagen skulle antas redan för ett år sedan, innan beslutet i sista sekund blev uppskjutet ett år genom en minoritetsbordläggning. Varför var inte ens försvarsutskottet informerat om hur FRA hade tänkt tolka lagen redan för ett år sedan?

Och hur tolkar egentligen FRA lagar? I artikeln i Ny Teknik står det:

Enligt de uppgifter som cirkulerar skulle FRA tolka lagen så att den tillåter aktiv signalspaning, eftersom den inte innehåller något uttryckligt förbud mot denna spaningsmetod.

Det här är ju helt befängt. Även om just signalspaningslagen inte skulle innehålla något uttryckligt förbud mot dataintrång, finns ju redan det förbudet i en egen lag. Självklart är FRA skyldiga att följa alla vanliga lagar i samhället också, om de inte har fått uttryckliga undantag från lagstiftaren. De får varken ägna sig åt kidnappningar och mord eller tillämpa vänstertrafik bara för att det är andra lagar som styr det. Det är inte ens en tolkningsfråga.

Men frågan är om inte FRA har utvecklat en intern kultur där de anser sig stå över lagen, och kan göra vad de vill. Som Rick Falkvinge påpekar tycks ju det vanligaste argumentet för den nya signalspaningslagen vara att ”FRA gör ju redan det här idag, så det är bra att få det lagreglerat”.

Om det argumentet är sant, då innebär ju det att vi har en myndighet som öppet erkänner att den systematiskt sätter sig över lagen, och har gjort det under lång tid. Det här måste politikerna gå till botten med. Om FRA redan idag sysslar med verksamhet som är förbjuden i lag måste den saken utredas, och ansvar utkrävas.

Den här frågan behöver få ett entydigt svar innan riksdagen kan ta ställning till den nya signalspaningslagen. Begår FRA brott mot svensk lag i sin nuvarande verksamhet? Svar önskas innan den 17 juni.

…………

Andra som skriver:
Rick Falkvinge: Borde inte FRA och regeringen åtalas?
Pär Ström: FRA-chefen ska förhöras i riksdagen om hackninsplaner
MinaModerataKarameller: Nu börjar jag bli riktigt orolig…
Anna Troberg: Att avlyssna folket ger bara falsk trygghet

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

13 kommentarer

 1. Om någon tar sig in i mitt nätverk eller på mina datorer kommer jag att göra som alltid, oavsett vem det är, en polisanmälan. Så enkelt är det. Inte ens FRA sitter säkert i detta fallet. Intrång är intrång och är förbjudet.

  Kommentar av Stefan Nilsson — 12 maj 2008 @ 11:04

 2. Ja, det här måste politiker gå till botten med, annars skall de avgå och bytas ut mot mer ansvarsfulla.

  Jag drar mig till minnes en gammal artikel hos CS ( 2006-09-18 ) som sade:

  Vid flera tillfällen har PTS fört upp Försvarets radioanstalt på listan över de fem värsta förövarna i Sverige när det gäller dataintrång.

  Vad artikeln handlar om är att Sitic (Sveriges it-incidentcentrum) förde upp FRA på de publicerade listorna över misstänkta angripare från Sverige. Förutom att artikeln pekar ut FRA för brottslig verksamhet så innehåller den ännu en anmärkningsvärd sak, att Sitic numer censurerar sina resultat efter FRAs påtryckningar.

  Citat:
  Numera ska resultaten granskas manuellt innan de publiceras på webbsidan och Anders Johanson tror inte att FRA kommer att dyka upp i listorna igen. Han säger också att begreppet angripare kan vara missvisande och att de tittar på om det finns alternativa formuleringar.

  Han påtalar att PTS och FRA självklart inte sitter och bevakar varandra utan strävar mot samma mål.

  – Relationen mellan oss är mycket god.

  Någon borde nu påpeka för Sitic att deras information inte längre är trovärdig, eftersom den inte längre är sann, och att deras verksamhet således kan läggas ned, ders arbete har nu inget värde genom förverkat förtroendekapital.

  Jag tror defenitivt att några högt uppflugna tjänstemän borde sitta bakom lås o bom.

  Kommentar av steelneck — 12 maj 2008 @ 11:25

 3. Jag tycker Ni skall vara försiktiga hur Ni uttrycker Er.

  Det kan mycket väl bli så att 52000DC0786 blir lag.

  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1040

  /52000DC0786

  Kommentar av 52000DC0786 — 12 maj 2008 @ 13:42

 4. Visst finns det många obesvarade frågor som gäller FRA:s civila spaning:

  Har FUN kontrollerat sökbegreppen? Har FUN haft insyn i FRA:s alla spaningsmetoder? Vilka uppgifter har lämnats ut till andra länder? Har polisen utnyttjat FRA i syfte att kringgå rättegångsbalken? Har källskyddet respekterats? Har FRA sysslat med generell trafikdatalagring (som den nya lagen medger)? Hur har FRA hanterat alla personuppgifter? Hur har överskottsinformation behandlats? I vilken utsträckning har spaningen varit riktad mot den egna befolkningen? Har man fångat upp och lagrat inrikestrafik? etc.

  Hela svenska folket väntar på svar.

  Kommentar av Peter — 12 maj 2008 @ 18:31

 5. Utmärkt inlägg!

  Håller helt med att frågan om FRA i sin nuvarande verksamhet begår brott mot svensk lag behöver få ett entydigt svar. Det är väl dock knappast en alltför långsökt gissning att FRA (och de som är riktigt pådrivande för den nya signalspaningslagen) kan ha en uppfattning om verksamhetens förhållande till inhemsk svensk lag och till Europakonventionen som för oss vanliga dödliga framstår som ”egenartad”. Jag tycker därför att de frågor som Peter (kommentar nr 4) tar upp måste ställas, inte bara till FRA (som inte bör få komma undan helt med att hänvisa till sekretess) utan också till var och en av de riksdagspolitiker som har tänkt rösta igenom lagförslaget. Hur många av dessa politiker har ens den minsta aning om svaret på dessa frågor? Är detta något som de flesta av dem alls ägnat en tanke?

  Kommentar av alfx — 12 maj 2008 @ 20:05

 6. Idag har tydligen Ingvar Åkesson förnekat att FRA tänker ägna sig åt dataintrång.

  Sanningen är nog att FRA på laglig väg vill kunna ägna sig åt “aktiv signalspaning”, men det är förstås väldigt känsligt att driva den frågan nu. Några av landets främsta experter på dataintrång råkar för övrigt finnas på FRA.

  Vänta bara. Om ett par år kommer FRA kräva att få denna möjlighet med hänvisning till den tekniska utvecklingen: “Om vi inte får hacka, så är det massor av modern trafik som vi inte kan komma åt”. Det är väl förresten precis så man argumenterat för att få kabelinhämtning?

  Under tiden får de väl överlåta hackandet åt vissa andra organisationer som är verksamma i Sverige, och som inte är bundna av dumma svenska lagar. FRA lär väl ha nära kontakter med dessa och kan säkert – helt lagligt – få loss en del intressant information den vägen. Det finns ju ingen närmare reglering i signalspaningslagen av FRA:s samarbete med andra länder, eller för all del, inte heller med KSI här hemma…

  Kommentar av Per — 13 maj 2008 @ 21:47

 7. Väl talat. När demonstrerar vi?

  Kommentar av drf — 14 maj 2008 @ 23:02

 8. Piratpartiet ordnar demonstration mot FRA-förslaget i synnerhet och övervakningen i allmänhet i Stockholm den lördagen den 31 maj 2008 klockan 14.00 på Medborgarplatsen.

  Mer detaljer kommer att komma, och det finns en tråd om demonstrationen i vårt forum på http://forum.piratpartiet.se/Topic103118-56-1.aspx

  Men som sagt: 31 maj klockan 14

  Kommentar av Christian Engström — 15 maj 2008 @ 9:24

 9. […] bland bloggare ifall FRA redan ägnar sig åt dataintrång i stor skala, så som t.ex. skrivits av Christian Engström och Anna Troberg. Efter att ha ägnat gårdagen åt att gräva i det har jag kommit fram till att […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » FRAs påstådda dataintrång ett blindspår — 16 maj 2008 @ 12:33

 10. Vill de göra om sverige till en diktatur och styra folket nu också?
  Denna nya lag kommer strida mot en av grundlagarna..

  Kommentar av Anonym — 17 juni 2008 @ 15:08

 11. […] skriver: Ibland är det bra när det krånglar i maskineriet FRA vill göra dataintrång Borde FRA och regeringen inte åtalas? Nu börjar jag bli riktigt orolig Post- och telestyrelsen […]

  Pingback av Anna Troberg » Bor det redan en liten FRA-skalbagge i ditt nätverk? — 11 februari 2009 @ 13:15

 12. […] skriver: FRA vill göra dataintrång Borde inte FRA och regeringen åtalas? Nu börjar jag bli riktigt orolig Vi kommer inte att hacka […]

  Pingback av Anna Troberg » FRA borde försöka värva Indiana Jones — 11 februari 2009 @ 13:16

 13. […] skriver: Fildelningsdebatt i Stockholm i morgon tisdag… Yttrandefrihet och kontrollsamhälle FRA gör dataintrång Fildelningsdebatt tisdag kväll! Fildelning på publik service Fildelning och upphovsrätt på […]

  Pingback av Anna Troberg » Jag vill se fler pirater i förlagsvärlden — 11 februari 2009 @ 13:16


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: