Christian Engström, Pirat

5 maj 2008

Fängelse för fildelning i Linköpingsmålet

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 10:31

Linköpings Tingsrätt har avkunnat dom mot den Linköpingsbo som var åtalad för att ha delat ut 23.000 låtar och 30 filmer.

Det blev fängelse: villkorlig dom plus 40 dagsböter. (Juridiskt sett är villkorlig dom detsamma som fängelse, bara att man slipper krypa in för att man är ostraffad tidigare.)

Om domen vinner laga kraft och inte överklagas innebär det att antipiraterna kommer att börja insistera på att polisen gör husrannsakningar för att utreda misstänkta fildelningsbrott.

Mer information kommer säkert att framkomma under dagen.

Läs även hos IDG.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

10 kommentarer

 1. […] källor: Christian, […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Första fängelsedomen för fildelning — 5 maj 2008 @ 10:37

 2. […] i Linköping fick fängelsedom — visserligen villkorlig, men i praktiken innebär det att musikindustrin nu kan kräva husrannsakan vid misstanke om […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Fildelaren i Linköping dömd — 5 maj 2008 @ 11:01

 3. […] om domen: SvD, Rick Falkvinge, Christian Engström, Opassande, […]

  Pingback av Fildelaren i Linköping dömd | Dumheterna — 5 maj 2008 @ 13:21

 4. […] hos Rick, Emma, Christian och […]

  Pingback av Debatten behövs « Basic personligt — 5 maj 2008 @ 13:57

 5. Lite skrämmande, nu kan polisen verkligen komma och hämta datorn om ni fildelar! Inte bara nåt som mamma o pappa säger för att skrämmas!

  Kommentar av charlietekopp — 5 maj 2008 @ 14:18

 6. Gillar inte att det går åt detta hållet eftersom vissa enskillda personer kommer drabbas hårt medan andra kan hålla på hur mkt de vill.

  Tänk om någons barn laddar ner och de nu skulle komma och ta datorn som hela familjefirman ligger i… snacka om straffa fel personer.

  Kristofer

  Kommentar av Kiropraktor — 5 maj 2008 @ 16:23

 7. […] Edition: Långfil med strutsflingor Christian Engström: Fängelse för fildelning i Linköpingsmålet DI: Fildelare fick för mild dom, enligt domstolen själv IDG: Därför fälldes 31-åringen IDG: […]

  Pingback av Beta Alfa » 31-åring fälld för fildelning — 5 maj 2008 @ 17:38

 8. villkorligt är inte fängelse.

  fängelsedom är när man fysiskt befinner sig där.

  skandalöst straff.

  /Hiro

  Kommentar av hiro — 7 maj 2008 @ 11:34

 9. Det är bara för den dömde själv som villkorlig dom inte betyder fängelse, eftersom han tidigare är ostraffad. För alla andra, som är mer intresserade av brottet föranleder för straff, så är villkorlig dom detsamma som fängelse.

  Att säga att det inte betyder fängelse bara för att den dömde inte fysiskt befinner sig där är som att säga att den som har rymt under transporten till fängelset inte heller är dömd till fängelse; han befinner sig ju de facto inte i fängelset!

  Visst kan vi glädjas med den dömde att han slapp se fängelsecellen från insidan den här gången, men den här domen handlar inte främst om en person, den handlar om vad lagen säger, och nu vet vi det (med reservation för kommande utslag i högre instans): Om du berättar för dina vänner precis vilka böcker och skivor du har i dina samlingar, och låter dem förstå att de är välkomna att kontakta dig för att få kopior, så riskerar du att åtalas och dömas till fängelse redan för detta erbjudande!

  Huruvida det sedan faktiskt blir fängelse hänger på en massa ovidkommande detaljer, såsom tidigare domar mot dig, din framgång med att rymma eller möjligheten att du hinner avlida innan fängelsestraffet verkställs. Brottet som du döms för är detsamma, oavsett verkställigheten.

  Jag har inga planer på att fly undan en eventuell fängelsedom. Jag vill i stället i möjligaste mån undvika att begå något brott som teoretiskt ens kan leda till fängelse, oavsett hur liten risken för upptäckt är. Därför vill jag eliminera alla upphovsrättsskyddade verk från konsumentmarknaden, på samma sätt som ECPAT försöker eliminera barnpornografi. Varje exemplar av ett upphovsrättsskyddat verk är juridiskt sett ett brottsredskap av samma dignitet som skjutvapen (ja, det finns legala användningsområden för skjutvapen, men de är få och noga reglerade, precis som möjligheterna att utnyttja upphovsrättsskyddade verk är). Vari ligger logiken att man kan köpa skivor av ABBA eller Per Gessle på Åhléns, när man inte kan köpa luftgevär eller klyvbart kärnbränsle på samma ställe?

  Bort med brottsredskapen ur dagligvaruhandeln. Våra barn skall inte behöva riskera fängelse eller ens ungdomsvård för den mest naturliga användningen av något de köpt i butik, nämligen att dela med sig av det till sina kamrater. Svartlista och bojkotta butiker som saluför dessa farliga prylar.

  Kommentar av Anders Andersson — 8 maj 2008 @ 0:32

 10. […] skriver: Fängelse för fildelning i Linköpingsmålet Hårdaste domen mot fildelare Villkorligt för fildelning Dammluckorna öppnas för fildelarjakt […]

  Pingback av Anna Troberg » Gör nytta och hjälp fildelaren i Linköping! — 11 februari 2009 @ 13:18


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: