Christian Engström, Pirat

29 april 2008

Antipiraterna och Bandidos, vem är egentligen farligast?

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 13:12

Fallet med den mutade polismannen Jim Keyzer är inte första gången som upphovsrättslobbyn har haft poliser som vittnar i fildelningsmål på sin egen avlöningslista. IDG skriver:

Poliser med ansvar för utredningar mot misstänkta pirater har även tidigare rekryterats till upphovsrättsindustrin. Det bekräftar kammaråklagare Håkan Roswall som leder åtalet mot The Pirate Bay.

Enligt kammaråklagare Håkan Roswall var det just vad Antipiratbyrån gjorde i ett mål som rörde piratkopiering för över en och en halv miljon kronor för några år sedan.

– Den polisen blev direkt rekryterad till Antipiratbyrån, så det är inget ovanligt. Han vittnade vid rättegången och domstolen tog ingen hänsyn till det.

Det är heller inte bara i Sverige som upphovsrättsivrarna tar till korruption för att vinna fildelningsmål. I Danmark gjorde de likadant för att tvinga operatören Tele2 att blockera The Pirate Bay. IDG igen:

Ett expertvittne i rättegången som ledde till att danska Tele2 tvingas blockera The Pirate Bay har tidigare arbetat för Ifpis egna advokater, skriver danska Computerworld. Domstolen hölls helt ovetande om anknytningen.

Det här är inte isolerade händelser, utan ett mycket tydligt mönster. Upphovsrättslobbyn har satt i system att låta poliser på sin egen lönelista framträda som neutrala exepertvittnen i fildelningsrättegångar. Det är inte bara korruption. Det är korruption som är satt i system, i syfte att undergräva den svenska rättsstaten.

Ett rättsväsende fritt från korruption och annan otillbörlig påverkan är själva grunden för samhället. Det är därför som samhället (med rätta) reagerar så skarpt när kriminella organisationer typ Bandidos försöker undergräva rättsväsendet genom att till exempel hota vittnen.

Olaga hot är ett allvarligt brott i sig, men när några läderklädda busar tar till olaga hot för att påverka en rättsprocess döms de inte bara för det olaga hotet som sådant. Brottet bedöms som extra allvarligt för att det i förlängningen riktar sig mot hela rättsväsendet som institution, och därmed allmänhetens förtroende och acceptans för polis och domstolar.

Sverige som rättsstat befinner sig naturligtvis miltals från Don Corleones Sicilien eller kokainkartellernas Colombia. Men blotta tanken på att vi ens skulle börja röra oss åt det hållet får både politiker och myndigheter att ta hotet på allra största allvar. Med rätta, som sagt. Allmänhetens förtroende för polis och domstolar är en av de viktigaste förutsättningarna för en demokratisk rättsstat. Det måste alltid försvaras med kraft.

När det gäller hotet från motorcykelgäng är det här tämligen okontroversiellt. Alla ser ju att de ser ut som busar som ska bekämpas. Ingen bjuder in dem till utskottsutfrågningar i riksdagen för att höra hur de tycker att lagstiftningen på olika områden bör utformas för att underlätta deras verksamhet.

Men när busarna som hotar rättsväsendet har kostym på sig, då verkar det räcka för att förblinda både politikerna och de rättsvårdande myndigheterna själva. Trots att de redan har satt korruptionen i system, och inte visar några tecken på att ändra sig frivilligt.

Hade det framkommit att Bandidos hade givit en halv årslön till någon polis som utredde ett mål som de var intresserade av, då skulle det bli ett ramaskri från både polis, åklagare, media och politiker, och långa fängelsestraff för alla inblandade.

Men när ett amerikanskt filmbolag gör det rycker den ansvarige åklagaren på axlarna.

– Det är inget ovanligt, säger han.

Det är tydligt att rättsväsendet självt inte klarar av att reda ut den här byken. Därför är det mycket bra att riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) har ställt en fråga i riksdagen för att uppmärksamma justitieministern på vad som har hänt. Det här är systemhotande brottslighet som riskerar att styra in Sverige på en väg som rimligen ingen tycker är den rätta. Men de som har makten måste inse det innan det är för sent.

Beatrice Ask kan välja att rycka på axlarna hon också, och säga någonting innehållslöst och överslätande. Eller så kan hon reagera med kraft.

Är moderaterna ett parti som bryr sig om att försvara rättssamhället, eller var det bara tom retorik när de är i opposition? Väger de goda relationerna med storföretagen tyngre när de faktiskt har möjligheten att påverka något?

Svaret kommer den 8 maj.

…………

Andra som skriver:

Projo: Korruption i Ifpi-rättegång i Danmark
Bojkotta Sony nu: CS: Warner Brothers tiger om piratpolisenSvd: Vittne i danska rättegången mot Pirate Bay ifrågasätts

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Förvänta dig inget tydligt svar från Beatrice Ask. Om ministrar skulle uttala sig om enskilda fall blir det lätt anklagelser om ministerstyre vilket alla verkar livrädda för.

  Kommentar av Peter — 29 april 2008 @ 14:42

 2. Jag tippar att svaret från Ask inte kommer att klargöra någonting, hon vill inte stöta sig med någon part. Tyvärr så kommer Hollywood vinna på att Ask är passiv.

  Kommentar av Mats Eriksson — 29 april 2008 @ 20:29

 3. Jag är redo att satsa 50 kronor (vilket är rätt mycket för mig ;-)) på att hon kommer slira på ämnet, säga en hel massa floskler, men i slutändan så kommer man kunna läsa mellan raderna ett bildligt långfinger.

  Kommentar av WysiWyg — 30 april 2008 @ 8:23

 4. Christian skrev:
  Det är korruption som är satt i system, i syfte att undergräva den svenska rättsstaten.

  Det är per definition något för SÄPO att gräva i, ja det är hela syftet med SÄkerhetsPOlisen.

  Kommentar av steelneck — 3 maj 2008 @ 17:10


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: