Christian Engström, Pirat

24 april 2008

Den mutade polisen heter Jim Keyzer

Filed under: delad kultur,yttrandefrihet — Christian Engström @ 20:17

Polisen som Warner Brothers mutade genom att erbjuda honom en guldkantad anställning medan han höll på med förundersökningen mot The Pirate Bay, heter Jim Keyzer. Jag skrev om mutskandalen här och här, men då nämnde jag inte hans namn. Det är inte han som är viktig i den här affären.

Men nu har det framkommit att Jim Keyzer skriver till bloggare som har nämnt hans namn i samband med mutskandalen, och ber dem censurera bort namnet. Det tolkar jag som att han skäms för det han har gjort, och det är jag väldigt glad för. Då kanske det finns hopp för hans själ.

Därför vill jag gärna hjälpa Jim Keyzer på vägen genom att nämna hans namn även här. Jag har även uppdaterat mina tidigre postningar och lagt till ”” som sökord mot bloggar.se.

Men egentligen är det som sagt inte han som är intressant. Den enda viktiga personen just nu är Beatrice Ask. Kommer hon att säga någonting överslätande och sedan göra ingenting? Eller kommer hon att reagera med kraft?

Dagarna då korruptionen kom till Sverige” skriver Rick Falkvinge i en postning. Läs den. I USA är det här vardagsmat, men i Sverige har vi hittills varit i huvudsak förskonade. Nu har amerikanska storföretag kommit hit och gjort på samma sätt som de bruka göra hemma.

Nu sker vägvalet. Hur Beatrice Ask agerar nu avgör hur det ska bli i Sverige i framtiden.

Riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) har ställt en fråga om ärendet till justitieministern. Det är ett utmärkt tillfälle för henne att reagera.

Är det okay att amerikanska storföretag mutar poliser så här i Sverige?

Ja eller nej, Beatrice Ask? Och om nej, vad tänker du göra åt det?

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

34 kommentarer

 1. Man frågar sig ängsligt på vilket sätt Warner med flera mutat justitiedepartementet? *ryser*

  En mutad politikerkader lär inte göra så mycket åt mutade poliser…

  Kommentar av Rikard — 24 april 2008 @ 20:52

 2. Jim Keyser bedömer att det strider mot personuppgiftslagen (PUL) att utan hans medgivande nämna hans namn på en webbsida på Internet. Den bedömningen har Datainspektionen också gjort i liknande fall, vilket för flera år sedan föranledde EG-domstolen att rätta Datainspektionen och fastslå att EG-direktivet om personuppgifter (som PUL bygger på) inte kan läggas till grund för ett generellt förbud mot att på webbsidor inom EU nämna fysiska personer vid namn. Enklare uttryckt, Datainspektionen hade fel, och då har Jim Keyser också fel. Det här låter närmast som en repris på bråket om ”Älska lagom” förra året.

  Jim Keyser påstår vidare att den bloggare han vänder sig till kan ha gjort sig skyldig till förtal. Det är åtminstone en mer konventionell anklagelse som det är rimligt att man prövar i domstol. Förtal består i att utpeka någon som ”brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt” eller att lämna uppgift ”som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning”. Även om jag kan medge att de senaste dagarnas avslöjanden sannolikt medför att Jim Keyser utsätts för andras missaktning, så kan jag inte se att detta skulle vara syftet med avslöjandena, och om den som lämnar sådana uppgift har ett försvarligt syfte (exempelvis att utröna huruvida det har förekommit oegentligheter i någons myndighetsutövning), så skall uppgiftslämnaren ej dömas till ansvar för förtal.

  I den händelse det skulle vara fråga om förtal, så räcker det knappast att ta bort namnet på den förtalade för att brott inte skall föreligga, när det för allmänheten ändå är uppenbart vilken fysisk person som åsyftas. Om kritiken enbart rört handläggningen av ett polisärende, så hade man kunnat rikta den mot polismyndigheten i stället för mot den enskilde handläggaren, och då är det inte förtal eftersom juridiska personer inte kan förtalas i Sverige.

  Om det hela skulle resultera i en rättsprocess rörande antingen förtal eller brott mot personuppgiftslagen, så kommer alla gjorda yttranden att kunna anföras som bevis. Därför är det anmärkningsvärt att Jim Keyser uppmanar andra att förstöra de bevis de har. Även om det skulle vara av omtanke om bloggarna, för att han skall slippa dra dem inför rätta, så befarar jag att uppmaningen skulle kunna anses som skyddande av brottsling, om än i mitt tycke av förhållandevis lindrig art (jag vet inte var rätten drar gränsen för ”ringa brott” i detta fall). Det förefaller dock motsägelsefullt att vilja undanröja bevisen för ett brott där man själv framhåller sig som brottsoffer och potentiell målsägare. Canis seputus?

  Helt bortsett från det juridiska, så anser jag det fel att ändra i ett redan gjort yttrande utan att redovisa vad där stod innan eller ens att en ändring har gjorts. När man rättar felaktiga uppgifter i allmänna handlingar får man inte sudda ut den gamla uppgiften, utan rätt sätt (i pappershandlingar) är att dra ett tunt streck över den och skriva dit den nya uppgiften strax intill, så att framtida läsare kan följa förändringarna. Det är ju inte otänkbart att den gamla uppgifter redan har fått spridning, och om man då hänvisar tillbaka till den allmänna handlingen som källa, så skulle det se konstigt ut om källuppgiften bara spårlöst försvunnit.

  Privatpersoner är förstås fria att göra som de vill med sina egna yttranden, men den som står för vad som en gång yttrats åtnjuter betydligt högre anseende hos mig (även om yttrandet visats vara felaktigt) än den som ägnar livet åt att redigera om sitt eget förflutna för att tillfredsställa den för stunden rådande opinionen.

  Kommentar av Anders Andersson — 24 april 2008 @ 21:17

 3. Förtal vore om man skrev nånting i stil med ”Jim Keyser är en stor jubelidiot som har sex med djur”. Det är klockrent förtal. Det som de flesta bloggare skriver är dock bara rena konstateranden, och det är inte förtal. Det är lika dumt som att någon skulle försöka få bloggare att inte skriva att himlen är blå eller vattnet är blött. Alternativt hela den där ”älska lagom”-idiotin.

  Men för att hålla tråden någorlunda så anser jag sedan åtminstone två år eller så att de flesta politiker som ställer sig på mediamaffians sida uppenbarligen är korrupta på ett eller annat sätt. Antingen via enkla medel som mutor, eller ännu värre – korrupta via ren och skär okunnighet och ointresse för medborgerliga rättigheter.

  Dock är jag inte speciellt förvånad över att borgarnas policy är att gå på företagens och inte väljarnas linje. Desto mer förvånad blev jag över Bodströms framfart när han ändå hade mage att kalla sig för socialdemokrat.

  Kommentar av isecore — 24 april 2008 @ 21:28

 4. […] Efter några timmars datorpaus tittade jag i min RSS-läsare och såg rubriken “Den mutade polisen heter Jim Keyzer” hos Christian Engström. Sedan såg jag Rick Falkvinges “Dagarna då korruptionen kom […]

  Pingback av Den mutade Jim Keyzer « Basic personligt — 24 april 2008 @ 21:40

 5. Någon med lite tid och skills borde bygga upp en artikel på wikipedia om denne man. http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jim_Keyser

  Finns mycket material att tillgå nu för att ha väl underbyggda källhänsvisningar och därmed en grym artikel. Helt rätt att han blir känd för det han gjort!

  Kommentar av Spine World — 25 april 2008 @ 0:37

 6. […] Google: Jim Keyzer Free the mind: Warner Brothers mutade polisen Jim Keyzer Christian Engström: Den mutade polisen heter Jim Keyzer Posted on April 25th, 2008 | Trackback | Leave a […]

  Pingback av Undiscoverable. » Blog Archive » Keyzergate — 25 april 2008 @ 7:23

 7. […] skriver om saken: Free the mind Christian Engström Kopit Opassande […]

  Pingback av Johan Ronström » Blog Archive » Pirate Bay utredaren Jim Keyzer mutad av Warner Brothers — 25 april 2008 @ 9:46

 8. Ja – Jisses vilken soppa… 🙂 /vännen Josef

  Kommentar av Josef Boberg — 25 april 2008 @ 16:52

 9. Jim Keyzer är en bov… om än en kommunikativ bov som förstår styrkan i att kommunicera fel budskap… respekt…

  Kommentar av Mr Manolo — 25 april 2008 @ 17:36

 10. Vilken orm, för att säga som min döda mormor brukade säga. Vilken slug orm! Ja många tror att Sverige är så jäkla perfekt, här finns ingen korruption, ojämlikhet eller rasism…nänä, fortsätt leva i ignorans, då kommer vi långt. På något sätt gäller inte Jantelagen när det handlar om att prata om nationen – där är vi alltid bäst!

  http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

  Kommentar av momenttwentytwo — 25 april 2008 @ 18:04

 11. Har inte Ask redan besvarat frågan?

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2007/08&dok_id=GV121078&nr=1078

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 25 april 2008 @ 19:30

 12. Nej, den fråga som Ask redan besvarat (om än substanslöst) och som du länkar till har nummer 2007/08:1078 och handlar om i vilken mån regeringen tänker gå underhållningsindustrin till mötes och lämna ut fildelares personuppgifter. Den frågan ställde Karl Sigfrid för två veckor sedan.

  Den nu aktuella frågan, 2007/08:1142, ställde Karl Sigfrid i förrgår och gäller förtroendet för polisen när utredare i direkt anslutning till utredningen erhåller anställning hos målsägaren.

  Kommentar av Anders Andersson — 25 april 2008 @ 20:13

 13. Tackar för upplysningen. Väntar spänt på Asks svar. Vi får hoppas att hon inte bara försöker sopa undan mattan att svenska poliser erhåller anställning hos målsägande och därtill vittnat till gagn för målsägande.

  Kommentar av Audi A3 Sportback 2.0T Quattro — 25 april 2008 @ 21:04

 14. Ja ok, mycket bra.. /Jesper

  Kommentar av Kondomer på nätet — 25 april 2008 @ 23:08

 15. Nu börjar jag förstå vad dem menar med sina kopplingar mellan organiserade brottslighet och fildelningen. Dem har uppenbarligen helt rätt i sina påståenden.

  Kommentar av Mats Eriksson — 26 april 2008 @ 9:04

 16. […] Uncategorized | Taggar: hot, jim keyzer, keyzer, muta, polis, polisman, warner bros |   *Den mutade polisen heter Jim Keyzer Polisen som Warner Brothers mutade genom att erbjuda honom en guldkantad anställning medan han […]

  Pingback av Jim Keyzer « pekare — 3 maj 2008 @ 19:55

 17. […] avsnitt av staten och kapitalet så har gänget bakom Pirate Bay upptäckt att den mutade polisen Jim Keyzer, som ledde förundersökningen mot dem, i själva verket varit anställd hos Warner Brothers […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Staten och Kapitalet, del MMMMLCCXI — 17 maj 2008 @ 6:33

 18. […] flertal anmälningar till JO för dessa överträdelser. JO pratade med polisens ansvarige, en viss Jim Keyzer, som svarade att allt hade gått rätt till. Nöjd med det svaret lade JO ner utredningen med […]

  Pingback av Vad hände den 31:a maj 2006? — 2 juni 2008 @ 15:15

 19. […] senaste årens skeenden, med regelrätta justitiemord på dissidenter, poliser som mutas med statens goda minne och ökande övervakningstendenser, har fått mig att förlora precis allt förtroende för våra […]

  Pingback av Den lyssnande framtid är vår at andra sidan — 3 juni 2008 @ 14:26

 20. […] sist undrar vi även över ifall Jim Keyzer också har börjat frilansa för Italien? Det hade förklarat en hel […]

  Pingback av Fascismen slår tillbaka | Kopit — 14 augusti 2008 @ 20:03

 21. […] mailar och klagar på Kopit Staten och kapitalet Det börjar bli en dålig deckare det här… Den mutade polisen heter Jim Keyzer Jim Keyzer hotar bloggare Korruptionen i TPB-fallet visar sig vara allt djupare Vikten av att veta […]

  Pingback av Anna Troberg » Jim Keyzer - den billige polisen — 11 februari 2009 @ 13:20

 22. snart kommer vi behöva dra ihop en skara ungdomar som vill svälta sig till döts innan dom lyssnar på oss.

  Kommentar av anonym — 3 mars 2009 @ 2:28

 23. Nej, det behövs inte. Det räcker med att en tillräckligt stor skara ungdomar går och röstar pirat i EU-valet så kommer de att lyssna. Då inser de att de kan förlora röster i riksdagsvalet 2010 också om det inte skärper sig fort.

  Kommentar av Christian Engström — 3 mars 2009 @ 23:22

 24. Hur mogen är vår demokrati ❓ – egentligen

  Kommentar av Josef Boberg — 4 mars 2009 @ 8:19

 25. […] Norström har därmed kvalat in i samma liga som Jim Keyzer, den mutade polisen som skötte utredningen mot The Pirate Bay, men slutade innan utredningen var […]

  Pingback av TPB domaren jävig! « Soundness in a soundless world — 23 april 2009 @ 8:22

 26. […] internet kuulumaan niille, joilla on varaa kalliisiin asianajajiin, jääveihin tuomareihin sekä lahjottuihin poliiseihin” (suomennos kirjoittajan, linkit […]

  Pingback av Exodus ja genesis - Spargendi lapides — 25 augusti 2009 @ 7:57

 27. […] frågar utredande polis, en viss Jim Keyzer, om några oegentligheter har skett. Jim svarar att allt har gått rätt till. JO lägger ner […]

  Pingback av HumbleBee.net | Korruption för nytillkomna — 17 april 2010 @ 12:19

 28. […] ha att göra med att den mutade polisen Jim Keyser anges med namn, vilket inte är nytt i vare sig bloggsfären eller […]

  Pingback av HumbleBee.net | Fantastiskt! #aftongate och mutade poliser — 17 april 2010 @ 23:21

 29. […] Bay-målet är det ju som så att det förekommit mycket starka indicier som pekat på såväl mutad utredande polis samt jäviga domare och nämdemän under resans gång, ett faktum som om det skulle gällt andra […]

  Pingback av free and thinking» Blogg-arkiv » Upphovsrättsadvokaten har inte förstått IDG.se - Störst på IT, dagliga IT-nyheter, tester, gratis forum, guider, skolor och nyhetsbrev mm — 31 december 2010 @ 12:18

 30. […] och jagat fast denna 60-årige sjukpensionär? Tittar man noga i FÖP:en ser man att det är den legendariska Keyzer som har varit i framme […]

  Pingback av Com Hem hjälper till i jakten på svenssons « nipe.me — 26 september 2011 @ 10:25

 31. […] Den mutade polisen heter Jim Keyzer (Christian Engström) […]

  Pingback av Free and thinking » Knark, upphovsrätt & jävsproblematik - IDG.se - Störst på dagliga IT-nyheter, tester, forum och guider — 13 oktober 2012 @ 13:21

 32. […] som lämnats utan någon som helst åtgärd. Inte ens när det gäller den där polisen och hans direkta koppling till en part i målet hände något, tvärtom, han fick en skjuts i karriären inom polisen efter […]

  Pingback av Free and thinking » En petition för att sparka åklagaren i målet mot Aaron Swartz och… - IDG.se - Störst på it-nyheter — 20 januari 2013 @ 18:37

 33. […] att historien berättas många gånger. Domaren Tomas Nordström är jävig och polisutredaren Jim Keyzer var mutad av Hollywood. Rättegången var en riktig fars och är faktiskt lite […]

  Pingback av En viktiga historia | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat — 10 februari 2013 @ 14:35


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: