Christian Engström, Pirat

18 april 2008

Fildelarjakt och korruption

Filed under: delad kultur — Christian Engström @ 12:46

If you see da police, warn a brotherEn polisman [Jim Keyzer] som har hållit i utredningen mot The Pirate Bay, och som lagt ner The Pirate Bays motanmälningar när antipiraterna har utsatt dem för nätattacker, har fått ett guldkantat jobb på Warner Brothers som tack för hjälpen. Sydsvenskan var först ute med nyheten bland mainstream-media. (Kopit.se var före.)

Det här är ett riktigt klockrent skolexempel på korruption. Det är visserligen Hollywood som står bakom det hela, men jag är ändå chockerad över hur likt ett filmmanus verkligheten visar sig vara. Köpta poliser. I Sverige. Vill vi ha det så?

Polismannen kommer naturligtvis inte att bli fälld för något brott. Just poliser går nästan aldrig att fälla i domstol när de har missbrukat sin tjänsteställning. De vet vad man ska säga i polisförhör och domstolsförhandlingar, så de klarar sig nästan alltid.

Men det som är sant är ändå sant. Ett amerikanskt storföretag har köpt en svensk polis för att påverka pågående rättsfall. Vill vi ha det så?

Och det är inte en isolerad företeelse. Hela den USA-inspirerade fildelarjakten, och målet mot The Pirate Bay i synnerhet, kantas av otillbörliga påtryckningar med alla medel från amerikanskt håll. För att få till stånd razzian mot The Pirate Bay i juni 2006 hotade amerikanarna med handelssanktioner mot Sverige. I november 2007 försökte de få regeringen att ägna sig åt ministerstyre.

Kammaråklagare Håkan Roswall, som står bakom åtalet mot The Pirate Bay, berättar för IDG att det inte är första gången som upphovsrättsindustrin anställer poliser som varit särskilt nitiska i fildelningsmål. Samma sak hände för några år sedan i ett annat mål.

– Den polisen blev direkt rekryterad till Antipiratbyrån, så det är inget ovanligt, säger Håkan Roswall utan att se något fel alls med det.

Det här handlar inte om en enskild polisman som låter sig frestas, eller ett enskilt amerikanskt företag som går över gränsen. Försöken att stänga The Pirate Bay och statuera exempel mot fildelarna är en sammanhållen kampanj som drivs av de amerikanska film- och skivbolagen i nära samråd med det amerikanska handelsdepartementet. Det här är en politisk kampanj på högsta nivå, utförd av främmande makt och riktad mot den svenska rättsstaten, och i förlängningen mot den svenska demokratin. Vill vi ha det så?

Om inte politikerna som idag sitter i riksdagen och regeringen reagerar, kommer det att bli så.

– Var var du när de monterade ner rättsstaten i Sverige? kommer framtida generationer fråga sina föräldrar.

– Jag var på ett mycket lyckat seminarium med Antipiratbyrån som inbjudna talare, kommer dagens politiker att kunna svara.

För det är det som är det stora problemet. Det verkar inte spela någon roll hur öppet upphovsrättslobbyisterna agerar för att undergräva den svenska rättsstaten och demokratin. Det är ändå de som blir inbjudna av riksdagen för att berätta hur de vill att jakten på fildelarna ska drivas vidare.

De politiker som sitter på makten idag har ett val. Endera accepterar de vad som håller på att hända, och vänder bort blicken och är tysta. Eller så gör de en kraftfull markering om att vi inte accepterar korruption här i Sverige, i synnerhet inte från främmande makt som försöker påverka den politiska processen.

Valet är de sittande politikernas. Men tyvärr tror jag att de redan har gjort sitt val.

…………

Uppdatering: Copyriot skriver om centerns fildelningsseminarium för den som missade ironin ovan.

Andra som skriver:
IDG: Pirate Bay-polis fick jobb på filmbolag (även här)
SvD: Amerikanskt filmbolag anställde Pirate Bay-utredare
Aftonbladet: Utredare fick jobb hos filmbolag
DN: Pirate Bay-utredare fick jobb på Warner
SVT: Polis kan vara jävig i fildelningsmål
SVT: Polis utredde – och fick jobb hos målsägaren
Ny Teknik: Polis kan vara jävig i fildelningsmål
SweClockers: Ansvarig polis i piratutredning anställd av filmbolaga
Sydsvenskan: Pirate Bay-utredaren begärde tjänstledigt

Piratpartiet: Mutskandal i Pirate Bay-målet – UD bör protestera
Kopit.se: Polis som utredde TPB-fallet börjar jobba på Warner Bros.
Copy Me Happy: Give me a job
Dumheterna: Jävig polis utredde Pirate Bay
Copyriot: Jim Keyzer
The Pirate Bay: All your cops are belong to us!
Opassande: Konsten att ha rätt folk på rätt plats
Free and Thinking: Mediaindustrin hotar demokratin
MinaModerataKarameller: Många dimensioner på fildelning, avlyssning och personlig integritet..
Jörgen Boström: Filmbolag gav fildelningsutredare jobb
Konsolidering: The Pirate Bay-utredare byter sida
Basic Personligt: Desperation
Kapten Träben: Blind Justice
Sigge Lund: TPB utredningen var jävig
Crona: Warner Bros anställde Pirate Bay utredare

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Illustrationen kommer från Kopit.se.

19 kommentarer

 1. Det är ju inte första gången svensk polis gör något vidrigt. Kolla t.ex. Dubstepfesten på allhuset för några veckor sen.

  Svensk Polis dras med tanken att de är Det Goda. Allt de gör är i det Godast tjänst. Att sen verkligheten är lite mer mångfascetterad än rasterad i bara svart eller vitt verkar de inte bry sig om. Vi har ett djupt demokratiskt problem i Sverige med hur Polisen behandlar oss. Kolla oberoende organisationer som Amnesty för exempel. Ta en sån sak som höktningarna i Sverige. Det är fullt lagligt att stänga in folk i källarutrymme, tvinga i dem psykofarmaka och sen övertala till sig erkännande som sen används som enda bevis. I vilken värld måste man leva för att tycka det är något de goda snubbarna sysslar med? Vilka pris är vi egentligen beredda att betala för att snuten skall kunna gå sina ärenden ifred.

  Jag är inte ett dugg förvånad över att Roswall inte ser någon som helst problematik i att de tjänar pengar på att gå Hollywoods ärenden. De måste ju verkligen Tro att de är det Godas försvarare. TPB-gänget ses ju som genvägsentreprenörer som fuskat till sig pengar via annonsintänkter istället för att.. tja.. jag vet inte… göra skitnödig filmer med manus stulna från världslitteraturens sophög.

  I slutändan handlar frågan egentligen om vems röst som lyder högst. Anledningen till att just det här fallet hamnar i media är ju för att TPB-gänget redan står i fokus och att folk lyssnar på dem. Snuten har gjort mycket värre saker i Sverige sedan länge… men där drabbar det inte miljoner användare i deras vardag. Det finns mycket större frågor att lyfta fram i ljuset nu än själva TPB-åtalet…

  Kanske det är dags för Polisen att granskas i själva grundvalarna? Vad går egentligen gränsen för vad vi kan tillåta dem göra? Vissa röster höjs ju nu kring frågan om deras oproblematiserande syn på korruption. Kanske vi kan dra det ännu längre…

  Jaja.. nästan helt off topic men jag kan inte hålla käft. Tycker det är synd att brokep, anakata och tiamo får så mycket feedback via bloggar men att ”de osynlig” som vanligt glöms bort. Är det några vi behöver stötta så är det ju de andra.

  TPB-gänget kommer att klara sig.

  Kommentar av daniel — 18 april 2008 @ 13:51

 2. Han har ju bara tagit tjänstledigt 6 månader. Kan det måhända handla om en ”utbildning” som var svår att klämma in som internutbildning hos polisen?

  Tjänstledighet är ju en smart manöver isåfall…

  Kommentar av Daniel N — 18 april 2008 @ 14:04

 3. Tycker personligen det är fel, hela denna grej är fel, visserligen tillhandahåller TPB ett enkelt gränssnitt för folk att mer eller mindre dra hem vad dom vill, men personligen anser jag det bara som en lite mer överkommlig ”try and buy” site, allt som är bra (vare sig det är filmer, program eller mp3or) tror jag att varje vettig människa köper sen när de har råd, så vem är det som går bet? i mina ögon får bolagen _fler_ kunder och bättre rykte denna väg

  Kommentar av Jan — 18 april 2008 @ 15:20

 4. Hej !

  Denna är pushad på http://www.pusha.se/internet/8129_Fildelarjakt_och_korruption

  Kommentar av Urban — 18 april 2008 @ 15:27

 5. Kopit.se var först ut med nyheten. Sydsvenskan publicerade först efter att ha läst på kopit.se.

  Kommentar av Kopit — 18 april 2008 @ 15:58

 6. ”Monique Wadsted, advokat på advokatbyrån MAQS, representerar de amerikanska filmbolagen i målet.
  – Det är väl ett uttryck för att Warner Brothers i Sverige tycker att Jim Keyzer har gjort ett bra jobb.”

  Nu kan Håkan Roswall pensionera sig…

  Kommentar av HR — 18 april 2008 @ 16:58

 7. […] Fildelarjakt och korruption – Christian Engström (pp) […]

  Pingback av Många diggar nyheten om att Pirate Bay-utredaren gick till Warner Bros | Kulturbloggen — 18 april 2008 @ 18:59

 8. @Kopit:
  Tack för påpekandet. Ändrat i texten.

  Kommentar av Christian Engström — 19 april 2008 @ 0:00

 9. Om hur ”rättsväsendet” funkar har jag skrivit mycket. Och ännu mycket mera finns i mina länkar!

  Välkomna att läsa storyn om psykopaten som lurade skjortan av av läkare, polis, krimnalinspektör, 2st åklagare, tingsrätt och hovrätt (dit jag dock ännu inte har kommit i berättelsen – i skrivande stund!).

  Adressen är http://gogilol.blogs.se/

  MVH
  GOGILOL
  gordonpekki@lycos.com

  Om psykopati, googla gogilol, det är även namnet på en diskussionsgrupp!

  Kommentar av Gordon Pekki — 20 april 2008 @ 4:13

 10. […] Hardts keynote innan jag fick reda på att undersökningsledaren i Pirate-Bay-fallet fått vad som bara kan se ut som en ren muta av upphovsrättslobbyn, vilket gjorde mig rätt förbannad och gjorde att jag satte igång lite […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Hemma från Santa Clara, CA — 20 april 2008 @ 14:45

 11. […] Christian Engström, Copy me happy, Opassande, Copyriot, The Pirate Bay Publicerat av Onsdag Arkiverad i […]

  Pingback av Svängdörrar hos svenska polisen « Onsdag — 22 april 2008 @ 11:53

 12. […] bloggare om den här frågan: Christian Engström – Fildelarjakt och Korruption, Opassande – Vikten av att veta vem som ligger […]

  Pingback av » Korruptionen i TPB-fallet visar sig allt djupare projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor — 22 april 2008 @ 13:56

 13. […] har bloggat om korruptionsskandalen. För att ta ett axplock i bokstavsordning, så läs mer hos  Christian Engström (pp), Copy Me Happy, Copyriot, Dumheterna, Free and Thinking, Henrik Alexandersson, I […]

  Pingback av Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Dagarna då korruptionen kom till Sverige — 24 april 2008 @ 18:40

 14. […] har bloggat om korruptionsskandalen. För att ta ett axplock i bokstavsordning, så läs mer hos Christian Engström (pp), Copy Me Happy, Copyriot, Dumheterna, Free and Thinking, Henrik Alexandersson, I […]

  Pingback av » Idag står vi upp för yttrandefriheten! projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor — 24 april 2008 @ 20:58

 15. […] bloggar som skriver om detta: Kopit Falkvinge Christian Engstrm Copyriot […]

  Pingback av Piece of The Mind» Blog Archive » Har du vaknat n? — 24 april 2008 @ 20:58

 16. […] Bloggat: Christian Engström, Kopit, CopyRiot, Opassande, Rick Falkvinge, Borgarmedia: SVD1, SDS, IDG, SVD2, DN, Ny Teknik, Läs […]

  Pingback av Korrupta snutar | Svensson — 25 april 2008 @ 11:20

 17. […] att läsa om korruptionsskandalen finns, här är några av dom som skrivit om det: Christian Engström (pp), Copy Me Happy, Copyriot, Dumheterna, Free and Thinking, Henrik Alexandersson, I […]

  Pingback av Smidefors » Nu får det fan vara nog … ||76.74.248.178 — 26 april 2008 @ 17:35

 18. […] i Stockholm, sedan anställd på Warner Brothers. Denna något märkliga karriärutveckling uppmärksammades på flera […]

  Pingback av Olagliga internetattacker verktyg för upphovsrättsorganisationer - Peter Krantz — 29 maj 2008 @ 21:32

 19. […] Jim Keyzer, numera gruppchef på IT-brottsgruppen i Stockholm, fick ett sexmånaders välbetalt jobb hos Warner Bros. […]

  Pingback av Aftonbladets faktakontroll « Emil Isberg — 18 april 2010 @ 11:14


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: