Christian Engström, Pirat

14 april 2008

Missvisande påhopp av Karl Sigfrid (m)

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 0:56

På ett mycket förvånande sätt går riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) ut och kritiserar de motioner som vänsterpartisten Mikael von Knorring lämnade in till vänsterns kongress.

Karl Sigfrid skriver också att han är förvånad över att representanter för Piratpartiet har uttryckt stor entusiasm för dem. Jag antar att han syftar på mitt förra inlägg Arrr! för fem klockrena (v)-motioner. Men när Karl Sigfrid kritiserar Piratpartiet, skjuter han fullständigt bredvid målet och träffar den egna foten istället.

Hans kritik går ut på att vänstern, och därmed i förlängningen vi, skulle göra ”precis samma analys som den stelbenta upphovsrättslobbyn: utan den kontroll över kopieringen som upphovsrätten ger faller marknadsekonomin ihop, och staten måste ta över ansvaret för att försörja kulturarbetare.”

Den analysen gör vi inte alls, och det borde Karl Sigfrid veta.

Hela Karl Sigfrids resonemang bygger på att Mikael von Knorring hade en annan motion, förutom de fem som jag kommenterade i mitt inlägg, där han yrkade att vänstern skulle verka för att staten ska lägga mer pengar ur budgeten på kulturen och kulturarbetare. Det tolkar alltså Karl Sigfrid som att motionären hos vänsterpartiet menar att marknadsekonomin faller ihop utan upphovsrätt och staten måste ta ansvaret för att försörja kulturarbetare.

Om det är en rimlig tolkning eller inte när det gäller vänsterns inställning överlåter jag åt dem att kommentera, för jag är fullständigt övertygad om att moderaterna och vänsterpartiet är kapabla att hålla igång en debatt enligt klassiska höger-vänster-linjer alldeles utan min medverkan.

Men jag blir irriterad när Karl Sigfrid försöker dyvla på endera mig eller Piratpartiet åsikter som vi inte har, utifrån en motion i ett annat parti som vi inte har uttryckt någon som helst uppfattning om. Det är inte ett bra och konstruktivt sätt att argumentera.

Piratpartiet som parti har ingen åsikt om huruvida statens anslag till kulturen ska öka, minska eller vara oförändrade. Vi lägger oss inte i budgetfrågorna, och har inga krav på mer pengar till något speciellt område. Det är en balans som de övriga partierna får komma fram till själva.

Vi menar inte heller att det behövs några särskilda statliga bidrag till någon bara för att tekniken har ändrat förutsättningarna för vissa delar av kultursektorn. Vi noterar att hushållen lägger mer pengar på kulturen för varje år som går alldeles oberoende av fildelningen, så det behövs inga särskilda mekanismer för att artisterna ska få betalt.

Om staten trots det ändå vill lägga en viss andel av budgeten på kultur i olika former, precis som den gör idag, är det en fråga som inte har med reformerandet av upphovsrätten att göra. Det är en ren budgetfråga, och där är det fullt naturligt om v och m har olika åsikt om hur mycket som är lagom.

Men det lägger vi oss inte i. Piratpartiet är bara intresserat av att etablera bra spelregler för det framväxande informationssamhället, inte av att flytta pengar mellan olika grupper. Och vi är fullständigt bergsäkra på att marknadsekonomin inte kommer att rasa ihop även om vi reformerar upphovsrätten. Något annat vore ju helt absurt.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

2 kommentarer

 1. Deja vu, dock med en twist, att det var en moderat som började med pajkastningen. Det klär honom inte.

  Kommentar av steelneck — 14 april 2008 @ 1:39

 2. Christian,

  Jag har utvecklat mitt resonemang här:
  http://sigfrid.wordpress.com/2008/04/13/nej-det-blir-inte-kommunism-den-har-gangen-heller/#comment-474

  Om PP inte tar ställning för biblioteksmodellen så är det naturligtvis bra. Att du tidigare framstod som så oreserverat positiv till MvK:s förslag tolkade jag dock som att du instämde i det som han skrev.

  Kommentar av karlsigfrid — 15 april 2008 @ 10:52


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: