Christian Engström, Pirat

2 april 2008

Förstör inte vårt internet

Filed under: Copyright Reform,delad kultur,skyddat privatliv — Christian Engström @ 13:24

Imorgon torsdag ägnar TV2 hela förmiddagen åt fildelning. Mellan 8:30 och 12:00 är det direktsändning av riksdagens utfrågning om upphovsrätten på internet. Sex olika branschorganisationer som på ena eller andra sättet representerar det gamla, och som har starka ekonomiska intressen av hårdare tag mot fildelare, ska berätta om sin syn för riksdagsledamöterna. Några pirater är inte inbjudna till utfrågningen.

För att balansera direktsändningen från riksdagen kommer TV2 därför att sända ett studiosamtal med rubriken ”Pirater eller riddare?” direkt efter riksdagsutfrågningen, alltså klockan 12:00. Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge är en av gästerna.

Men det är inte bara pirater som tycker att regeringen är på helt fel spår i den här frågan, även om riksdagsutfrågningen är regisserad för att ge den bilden. Expressen publicerar idag en debattartikel på sidan 4 som är undertecknad av ett brett tvärsnitt av den svenska interneteliten. Initiativtagare till uppropet är nätveteranen Oscar Swartz, som också skriver om det på sin blogg.

Undertecknarna har olika perspektiv och olika åsikter i många andra frågor, men de har två saker gemensamt. De begriper det där med internet, och de är bekymrade över vad beslutsfattarna i riksdag och regering håller på att göra.

Våra makthavare, med Beatrice Ask och upphovsrättslobbyn i spetsen, håller inte bara på att omintetgöra nätets spännande potential för både demokratisering av samhället och nya fantastiska kulturyttringar. De håller också på att i rask takt avskaffa de grundläggande demokratiska fri- och rättigheterna.

För att göra skivbolagens lobbyister glada vill regeringen bygga upp en massiv övervakningsapparat för att kontrollera allt som medborgarna gör på internet. Oscar Swartz skrev om kopplingen mellan fildelningsfrågan och övervakning i sin rapport Alternativ till Bodströmsamhället. Även om de inte kommer lyckas stoppa just fildelningen hur mycket övervakning de än inför, kan de förorsaka obotliga skador på det demokratiska samhället medan de försöker. Det är det som är the bottom line i fildelningsfrågan.

Det är en fråga öppen för debatt om Beatrice Ask och Fredrik Reinfeldt är så dåligt insatta i den nya teknikens villkor att de inte förstår det, eller så cyniska att de inte bryr sig om det. Man får väl trots allt hoppas på det förra.

I debattartikeln i Expressen uppmanar författarna makthavarna att inte se internet och framtiden som något ont som ska bekämpas, utan som något positivt som vi bör bejaka. De skriver:

Svenskarna har varit erkänt snabba på att omfamna nätet. Vi har inte råd som nation att blunda för de nya affärsmöjligheter som nätet skapar. Där skulle vi kunna ligga i framkant om vi besinnar oss.

Nätets möjlighet till global, dubbelriktad kommunikation och publicering till låg kostnad är revolutionerande. En hel generation har förstått teknikens möjligheter och tagit kommunikation till en ny nivå.

Vi ser en explosion av mänsklig aktivitet och social produktion: Vanliga människor uttrycker sig i text genom bloggar och kommentarer. De samarbetar och delar med sig av kunskaper på Wikipedia och i communities. De gör egna filmer som ibland roar miljontals människor. De delar med sig av information till sina vänner. Vi skall inte blunda för att detta kan hota existerande institutioner och affärsmodeller. Men det bjuder också oanade möjligheter till spridning av kultur och kunskap till hela världen.

Det är bara att hålla med. Jag hoppas att riksdagens ledamöter (i vart fall de som siktar på omval) väljer att söka även annan information än den propaganda ”branschföreträdarna” kommer att mata dem med på torsdagsförmiddagen.

De kan ju som sagt börja med att läsa Expressenartikeln och Oscars blogg. Och om de har möjlighet tycker jag de ska skynda sig direkt från riksdagsutfrågningen till sina tjänsterum så att de kan titta på TV2 klockan 12:00 torsdagen den 3 april.

Den nya tekniken är inte ett hot. Den är en fantastisk möjlighet för både Sverige, Europa och världen. Det är politikerna som vill förbjuda framtiden som är hotet.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

9 kommentarer

 1. […] Både Oscar Swartz och Christian Engström har skrivit långt och bra om dagens debattartikel i Expressen, undertecknad av en hel hög med […]

  Pingback av Dödlig etanol « Basic personligt — 2 april 2008 @ 14:18

 2. […] helt inkompetenta ledarna på Computer Sweden. Christian Engström skriver med uppmaningen “Förstör inte vårt internet“, medans Mary är rädd för att Sverige skämmer ut sig samtidigt som hon blir lite […]

  Pingback av opassande » Blog Archive » Man ska aldrig sluta att ifrågasätta — 2 april 2008 @ 19:38

 3. Full fart p brevsprttandet som under andra krige

  Kan vi gra ngot d?
  Nej absolut inget, telefonerna kan redan fjrrstyras av CIA, datatrafiken avlyssnas och politikerna kommer att infra lagar dr man jagar mnniskor och bevisar mnniskans skuld genom att bertta om en teknisk detalj som inte ha…

  Trackback av Bloggaren KAS — 3 april 2008 @ 1:11

 4. […] Bloggat: Oscar Swartz, Engström1, Engström2, Badlands, Emretsson, Opassande Borgarmedia: EX, IDG, SVD, Andra bloggar om: FFLH, […]

  Pingback av Två sidor av samma mynt | Svensson — 3 april 2008 @ 7:21

 5. […] så det gör ju ingenting att det inte skulle vara med några representanter från piratsidan i hearingen idag. Utgången i debatten ovan var ju mycket […]

  Pingback av Liten fildelningsdebatt « Basic personligt — 3 april 2008 @ 7:24

 6. […] som tagit upp samma sak: Christian Engström Basic Personligt Mina Moderata […]

  Pingback av I jakt på fildelare offras medborgarnas integritet | Kulturbloggen — 3 april 2008 @ 9:54

 7. […] *Förstör inte vårt internet – Christian Engström […]

  Pingback av *spel för galleriet « pekare — 3 april 2008 @ 23:35

 8. Blir kanske framtidens skydd av upphovsrätten när det gäller musik och ljud bara trams? Man kan ju kanske låta ”anonyma” datorer ”lyssna” på musiken för att sedan ”härma” den och sprida den autonomt på Internet!
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article77955.ece

  Kommentar av Uno Hansson — 4 april 2008 @ 9:44

 9. Försökte hitta ”pirater eller riddare” på svt men kunde inget finna. Någon annan som har hittat? Och är det någon som vet om man kan få text till klippen?

  Kommentar av Batus — 4 april 2008 @ 12:04


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: