Christian Engström, Pirat

31 mars 2008

Fantasimatematik a la Ifpi

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 19:33

Skivbolagens samarbetsorganisation Ifpi har nu kommit med sitt skadeståndskrav i samband med rättegången mot The Pirate Bay. Det är på 15 miljoner kronor.

Då ska man veta att det skadeståndet bara handlar om de 24 stycken musikalbum som ingår i åtalet, som Ifpi noga påpekar i sitt pressmeddelande. Det blir 625.000 kronor per album. För att ha länkat till dem utan att tillhandahålla något upphovsrättsskyddat material själv.

Men det här kommer knappast som någon överraskning. När skivbolagen själva får bestämma beloppen, som de får när de lämnar in skadeståndsanspråk, då handlar det alltid om vansinnesbelopp. Nyligen dömdes den ensamstående mamman Jammie Thomas till att betala 1,4 miljoner kronor för att ha delat ut 25 låtar på Kazaa i en rättegång i USA. Men då kom hon ändå lindrigt undan, för skivbolaget Sony BMG hade begärt 24 miljoner kronor i skadestånd.

Det här är helt i linje med skivbolagens tidigare härjningar. Det är alltid fantasibelopp, och syftet är alltid att hota med att ruinera motparten för resten av hans liv. Det är det här som är verkligheten när man pratar om ”civilrättsliga stämningar” i fildelningssammanhang.

I en artikel i Svenska Dagbladet för ett par veckor sedan gick Beatrice Ask och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ut med att regeringen tänker ändra lagen så att skivbolagen får ut namn på misstänkta fildelare och kan stämma dem civilrättsligt.

– Det handlar inte om att rättighetshavarna ska agera poliser. Det handlar istället om att de ska kunna använda de civilrättsliga åtgärder som redan finns, tex rätten att kräva att ett intrång upphör och att kräva ersättning för det, skrev ministrarna i artikeln.

Just det. Det handlar inte om någon polisverksamhet, för när saker hanteras av polis och åklagare brukar det ändå finnas ett visst mått av rim och reson i det hela. När skivbolagen får bestämma själva släpper kontakten med verkligheten helt.

De (ytterst få) fildelare som har dömts i Sverige har alla fått 80 dagsböter, vilket har blivit 30-40.000 kronor för människor med normala inkomster. Straffet har varit exakt detsamma oberoende av hur få eller hur många låtar och filmer som de har delat ut. 30-40.000 är visserligen mycket pengar för att man gjort en god gärning, och det känns säkert surt för dem som drabbats, men det är ändå någonting som man betala och gå vidare i livet.

Så är det som sagt inte när skivbolagen själva får stämma fildelare. Kunde de få 1,4 miljoner av Jammie Thomas för 25 låtar på Kazaa, så varför skulle de inte försöka få 15 miljoner av The Pirate Bay för 24 stycken länkar till album som deras användare lagt upp. Det handlar ju om att statuera exempel. 625.000 per länk är väl en siffra lika god som någon annan.

Om regeringen gör som den har aviserat kommer skivbolagen kunna stämma svenska fildelare på löpande band. Känns beloppen höga är det lika bra att vi försöker vänja oss. Erfarenheterna från USA visar vägen. Det här är en försmak på regeringens visioner i fildelningsfrågan.

Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration, sa Fredrik Reinfeldt i valrörelsen.

– Vi låter storföretagen sköta jakten själva istället, hade Beatrice Ask kunna tillägga.

Idag har Ifpi påmint oss om hur det kommer att bli.

…………

Läs mer hos Piratpartiet, Aftonbladet, SvD, Sydsvenskan, IDG, SweClockers, Brokep, Rosetta Sten, MinaModerataKarameller, BountyLady, Insane Clown, Kulturbloggen, Opassande.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

18 kommentarer

 1. Jämförelsen med USA haltar en aning med tanke på de stora skillnaderna mellan våra rättsystem. I Sverige ska väl det civilrättsliga domslutet huvudsakligen kompensera för skada, medan det i USA också är tänkt att fungera avskräckande. Att sådana siffror skulle bli aktuella i Sverige verkar högst orimligt. Rätta mig gärna om jag har fel.

  Kommentar av Simon Rosenqvist — 31 mars 2008 @ 20:22

 2. Vad domstolen kommer fram till får vi väl se. Det rimliga är ju en friande dom, och då faller automatiskt skadeståndsanspråket.

  Men siffran 625.000 per länk är ju vad skivbolagen tydligen tycker är rimligt här i Sverige, under svensk skadeståndsrätt. Jag själv håller förstås inte heller med dem, men tyvärr är det ju inte vad jag tycker som avgör det hela.

  Kommentar av Christian Engström — 31 mars 2008 @ 20:33

 3. Att komma med den typen av siffror är rent skrattretande… Ibland blir det väldig tydligt mellan gammalt och nytt.

  Kommentar av Mary — 31 mars 2008 @ 21:26

 4. Japp jag är det? Ja pirat alltså, beslutet att bli det var inte självklart, droppen som fick bägaren att rinna över blev Mel Gibbsons Kristusfilm, Gibbsons nätta profit blev efter biovisning 700 miljoner Dvd-släppet har givit 300 miljoner, 1 miljard + i ren vinst!!!Okej har jag några spärrar, visst jag laddar bara upp musik, film, spel från giganterna, inte från små bolag som är nichade och står upp för sina artister.
  Jag är medlemm i flera sajter, ett flertal av dom har blivit kontaktade av Microsoft som ex, och med ett solklart krav, Ge fan i vårt oprativsystem så skiter vi i er? Låter det konstigt? Inte alls, alla som någon gång hämtat ett spel vet att det innebär en risk plus att det kräver lite extra program, och vissa kunskaper att fixa det. Många sluta med spel, Antivirusprogram odyl efter 7-8 ominstallationer, det är helt enkelt inte värt besväret. Då återstår frågan om film och musik? Å ja, jag är gammal, min skivsamling började under eran av LP-Skivor, på den tiden försvarades priset av den höga tillverkningskostnaden. Cd kom detta billiga sätt att producera musik som skulle skapa en billigare produkt, ja det var ett av skälen som bolagen hade för teknikomställningen, summan av kademumman blev 21% prishöjning, konsumenten blev blåst men som sagt skratta bäst som skratta sist. Samtliga sajter håller som bäst på att informera sina medlemmar, och ett upprop om total bojkott mot skiv och filmbolag, men vi är beredda att gå längre, bojkotter mot internetleverantörer kommer också att stå högt på agendan, och detta för att dom inte försvarar intrigiteten hos sina kunder. Sista ordet är inte sagt och glöm inte Liten tuva själper stora lass…

  Kommentar av Blackcat — 31 mars 2008 @ 21:54

 5. Man kan ju undra hur taktiskt det är att komma med USA liknande skadeståndskrav i Sverige med tanke på att många måste betrakta deras civilrättsliga rättsystem som ett skämt. Miljontals kronor för att man brände sig på kaffet från McDonalds etc.

  Dom fattar inte att dom gräver sin egen grav. Dom flesta företag försöker skaffa sig god PR men skivindustrin verkar inte ens ha en PR-avdelning.

  Kommentar av Crona — 1 april 2008 @ 1:21

 6. Det mest intressanta är väl hur de har kommit fram till att det ska betalas ut något skadestånd överhuvudtaget, då TPB inte lagrar några upphovsrättsskyddade filer på sin site?

  Kommentar av worldofperfectness — 1 april 2008 @ 3:12

 7. 15 miljoner kronor vill vi ha, tack!

  Nu har IFPI, det vill säga musikindustrin, kommit in med sina krav på skadestånd i åtalet mot The Pirate Bay. Slutsumman hamnar på 15 miljoner kronor, skriver IDG  (länk via Beta Alfa), där även talesmannen Peter Sunde kommenterar det hela med…

  Trackback av Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet — 1 april 2008 @ 12:59

 8. @Simon: regeringen ska ge privata organisationer rätt att i praktiken övervaka, filtrera och censurera vårat internet. Vad får dig att tro att de skulle dra sig för att ändra så att man – förlåt, IFPI – kan stämma folk på fantasibelopp?

  Kommentar av WysiWyg — 1 april 2008 @ 16:37

 9. Om länkning till låtar är så inkomstbringande (höga skadestånd p.g.a. höga inkomster) så varför börjar inte själva mediebolagen att länka till egna produkter utan bara klagar på minskad försäljning av skivor?

  Kommentar av Gregor — 1 april 2008 @ 19:45

 10. Konstigt att de begär så mycket pengar.
  När skivbolagen själva ska värdera sina tillgångar i form av skivkontrakt och musikkataloger, så är de blygsammare.
  De 6 största skivbolagen uppger i sina årsredovisningar att värdet av skivkontrakt och musikkataloger (inspelningar de oftast fritt förfogar över för all framtid) sammanlagt uppgår till 16%. Se uppsatsen ‘Musikkataloger och Skivkontrakt’ på http://www.diva-portal.org.

  Kommentar av NilsK — 1 april 2008 @ 23:59

 11. Det är på tiden att vi skattebetalare samt konsumenter börjar visa vad vi tycker.

  Det räcker inte att enbart knyta näven i byxorna i hemmets lugna vrå, utan säg vad ni tycker, skriv av er vrede och bojkotta hela skivindustrin så, får dem känna på sin egna medicin. låt dem förlora mer än det smakar.

  Jag köper skivor, men för vilken nytta?, artisterna lär inte se mkt utav pengarna, samt kvaliten i både material och ljud är under all kritik.

  /Grim

  Kommentar av Grim — 2 april 2008 @ 0:42

 12. […] “den ensamstående mamman Jammie Thomas till att betala 1,4 miljoner kronor för att ha delat … vilket gör en knapp 1.000.000 / […]

  Pingback av Fildelningslagen, äntligen blir det lite ordning och reda! | Herr Kuriosa — 5 december 2008 @ 11:10

 13. […] det första vet vi hur de brukar räkna. Ren fantasimatematik. 50.000 kronor för en familj i Finland? 120.000 kronor per länk, kanske? När skivbolagen räknar […]

  Pingback av Analys av läppstiftet på grisen « Christian Engström (pp) — 5 december 2008 @ 19:01

 14. […] skivbolaget Sony BMG hade begärt 24 miljoner kronor i skadestånd av den ensamstående mamman Jammie Thomas för att hon har delat ut 25 låtar på Kazaa vilket gör en knapp 1.000.000 / […]

  Pingback av Herr Kuriosa » Blog Archive » Fildelningslagen, äntligen blir det lite ordning och reda! — 16 december 2008 @ 19:54

 15. […] skivbolaget Sony BMG hade begärt 24 miljoner kronor i skadestånd av den ensamstående mamman Jammie Thomas för att hon har delat ut 25 låtar på Kazaa vilket gör en knapp 1.000.000 / […]

  Pingback av Fildelningslagen, äntligen blir det lite ordning och reda! | Herr Kuriosa — 6 januari 2009 @ 18:46

 16. […] krävs på 15 miljoner 3 Fildelare krävs på 15 miljoner 4 Fildelare krävs på 15 miljoner Fantasimatematik a la Ifpi Fildelning är det värsta brottet i samhället Ifpi saknar verklighetskontakt Quick post about […]

  Pingback av Anna Troberg » Piratmyrorna anfaller — 11 februari 2009 @ 13:24

 17. […] Det händer att jag ibland vill se en biofilm eller stödja en artist jag tycker om på ett eller annat konventionellt sätt, men väljer att inte göra det, bara för att förhindra att dessutom stödja upphovsrättsindustrin bakom (framför?) artisterna som med sin stora pengapung finansierar sina mäktiga lobbyorganisationer, vilka i sin tur har lyckats och lyckas övertala politiker i många länder att genomföra lagstiftning som gynnar dem själva och kränker många. Vidare stämmer de med hjälp av ovan nämnda lagar skjortan ur medborgare, som så ofta i sitt underläge, väljer att orättvist betala dyra och påhittade skadeståndssummor. […]

  Pingback av Upphovsrättsindustrin förhindrar betald konsumtion | spesei — 10 mars 2009 @ 16:55

 18. […] de stora skivbolagen (IFPI): Gå och kamma […]

  Pingback av Förstår inte folk? « Vinklade verkligheter — 15 augusti 2009 @ 2:05


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: