Christian Engström, Pirat

26 mars 2008

Piratdebatt med Björn Ulvaeus

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 10:25

Förra veckan skrev Björn Ulvaeus en debattartikel med titeln Pirater stjäl från fattiga låtskrivare, och Aftonbladet tog in svar från mig bland annat. Det centrala stycket i mitt svar var det här:

Så länge människor kan skicka vilken information de vill till varandra utan att bli övervakade, kommer den möjligheten användas till att skicka även upphovsrättsskyddat material. Vill man ta bort möjligheten att skicka upphovsrättsskyddat material, måste man ta bort möjligheten att skicka information utan att bli övervakad. Svårare än så är det inte. Något sätt att både äta kakan och ha den kvar finns inte. Valet är vårt.

Det här kan inte upprepas nog många gånger. Vill man försöka stoppa eller minska fildelningen är massövervakning av all elektronisk kommunikation mellan människor det enda sättet. Det är fortfarande fildelningsfrågans bottom line.

Men Rosetta Sten får mig att inse att jag möjligen har missförstått vad Björn Ulvaeus säger (med benäget bistånd av rubriksättaren i så fall). Rosetta skriver:

Glädjande nog ser jag att Björn trots allt kommer fram till en slutsats som inte är helt olik min och som inte har något med Aftonbladets krigsrubrik att göra:

Det går att skapa förståelse och det måste gå att hitta lösningar för en modern upphovsrätt som fungerar på internet utan att ta till integritetskränkande övervakning.

Precis. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Någonstans känns det som om jag så småningom kommer att få gott sällskap av Björn i livbåten, medan Jan och Liza fortsätter spela shuffleboard och älta om att det är fel att båten sjunker. Jag tror att Björn på ett plan redan har tagit ett kliv in i den nya tiden även om han inte insett det än.

Om Björn Ulvaeus menar att det går att skapa en modern upphovsrätt som gör att vi slipper ta till integritetskränkande övervakning, då håller Piratpartiet med till hundra procent. Det är precis det vi säger. Här är vårt förslag till en sådan upphovsrätt. Bevarad ideell rätt, fri icke-kommersiell spridning, och bevarad men kortad kommersiell ensamrätt. Det är huvudpunkterna.

Om vi reformerar upphovsrätten på det sättet försvinner behovet av övervakning av vanliga människor. Att dela med sig av kultur så som fildelarna redan gör blir lagligt, och jakten på en hel ungdomsgeneration upphör. Däremot kommer artister som använder ny musik kommersiellt fortsätta få betala för den, så det är bara en fråga för branschen att utforma kontrakt som är anpassade till den nya verkligheten, som riksdagsmannen Karl Sigfrid (m) påpekar i sitt svar till Ulvaeus.

Det finns ingen anledning att tro att kreatörerna eller artisterna förlorar på en verklighetsanpassad lagstiftning. Hushållen spenderar mer och mer på kultur varje år, helt enkelt för att de vill göra det. Det gör att fler kommer kunna försörja sig på att på ett eller annat sätt skapa och tillhandahålla kultur. Det kommer aldrig bli lätt, för det har det aldrig varit att slå sig fram inom de branscherna, men så länge kakan växer kommer det i alla fall inte bli svårare än idag.

Den tekniska utvecklingen har gjort att förutsättningarna för vissa affärsmodeller kanske har förändrats, men så är det alltid i alla branscher, och det är upp till företagen och företagarna själva att anpassa sig eller lägga ner. Om guldåldern för förinspelad musik som intäktskälla är över, kommer fansen vilja betala för andra saker och på andra sätt. Vad det blir får vi se med tiden.

Med en reformerad upphovsrätt kan vi se fram emot ett ännu mer vitalt och spännande kulturliv än idag, med minst lika stor möjlighet för kreatörer att försörja sig som tidigare.

…………

Andra inlägg i debatten hos Aftonbladet:
Pirater stjäl från fattiga låtskrivare Björn Ulvaeus: Fildelningen är ett hot mot det svenska musikundret.

Hur ska fildelningen stoppas, Björn Ulvaeus?Christian Engström, vice ordförande Piratpartiet: Skydd av dagens upphovsrätt kräver i så fall övervakning av allt skickat material.

Folk laddar ner sin musik för att de kan Det är elektronikindustrin som har försett alla med den möjligheten

Nu får konsumenten äntligen styra Tekniken finns och musikindustrin måste hänga med

Debatten har varit vinklad och ensidig Pelle Lidell, musikförläggare: I sann populistisk anda har låtskrivaren totalt glömts bort

Fler läsarkommentarer: Anpassa priserna …

Marknaden kan anpassa sig – processen pågår redan Karl Sigfrid, riksdagsledamot (m): Ska vi övervaka människors internetkommunikation eller ska vi begränsa upphovsrättens omfattning? Jag väljer det senare…

Och på andra ställen:
Abbafan+Pirat=Discopirat eller Internet är dagens folkpark
Rosetta Sten: Björn Ulvaeus är på väg åt rätt håll

Jag ber er, sälj inte ut vårt privatliv
Opassande: Låt inte kontrollsamhället svälja oss hela i upphovsrättens namn

Björn Ulvaeus missar poängen Jonas Ronström: Upphovsrätten handlar om kontroll

Björn Ulvaeus artikel om fildelningen och fattiga låtskrivare Pirate24.se: Fildelningen hjälper nya artister

En förvirrad Björn Ulvaeus Projo: Det behövs inga skivbolag som väljer vad vi ska lyssna på

När argumenten tryter Pär Rittsel: Musiktjuvarna börjar visst bli nervösa.

Rosetta hjälper seniorreporter över gatan Rosetta Sten: Pär Rittsel visar upp en okunnighet som kan tävla med de värsta

Då radion var det stora hotet Bengt Enqvist: När radion kom befarade många att det innebar slutet för levande musik och för försäljning av noter. Vi har hört argumenten förut.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer

 1. Men då är det väl ändå bra att det finns alternativ till betalmusik? Som på Ubetoo.com t.ex. där man lyssnar helt gratis på osignad musik mot att kommersiella aktörer betalar upphovsmannen varje gång du gör det. Det behövs fler nytänkande uppstickare och mindre skivindustri!

  Kommentar av Tim — 18 april 2008 @ 12:05

 2. Onskar jag kunde fa tag pa en adress som Bjorn garranterat laser av.
  Jag skrev en, vad jag tycker, ganska bra kommentar pa newsmill, men jag betvivlar att det kommer na Bjorns ogon.
  Skulle vilja se hans uttryckta reaktion pa min kommentar.

  Naja, jag fick skriva av mig iallafall.. =)

  Kommentar av Rickard — 18 februari 2009 @ 16:35


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: