Christian Engström, Pirat

6 mars 2008

Svenskt Näringsliv imponerat av husse

Filed under: Copyright Reform,delad kultur — Christian Engström @ 10:53

It's not fascism when we do itSvenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har varit i Washington för att följa den ”demokratiskt oerhört imponerande process som är en amerikansk presidentvalskampanj”. Det är hans ord, inte mina.

Själv vet jag inte vad det är för imponerande med en demokratisk process där det enda som räknas är pengar, men är man lobbyist på Svenskt Näringsliv kan jag förstå att man ser det som himmelriket. Anser man att staten i första hand bör se till storföretagens intressen, då ligger det amerikanska politiska systemet mycket nära idealet.

Men även om Svenskt Näringsliv är imponerat av det amerikanska systemet, är de amerikaner som Urban Bäckström umgås med tydligen inte imponerade av Sverige. Bäckström skriver:

En fråga som dykt upp i olika sammanhang är oron inom amerikanskt näringsliv för svenska lagstiftares och lagvårdande myndigheters enligt deras uppfattning inte särskilt imponerande försvar för intellektuell upphovsrätt – intellectual property rights. Det är inte minst Pirate Bay som gjort Sverige ökänt. En fråga jag ställer mig är om regeringen till fullo inser hur besvärande detta problem är för vårt lands anseende utomlands. Det är en fråga jag tar med mig hem.

”Vårt lands anseende utomlands” har alltså blivit lidande av att arroganta amerikanska lobbyister inte kan beordra det svenska rättsväsendet att stänga vilka sajter de vill – i det här fallet sökmotorn The Pirate Bay. Trots att de har försökt vid ett flertal tillfällen.

Stackars Svenskt Näringslivs representanter. I värsta fall kanske de riskerar att inte bli bjudna på de finaste cocktailpartyna i Washington i framtiden, om Sverige fortsätter att uppföra sig som om vi vore ett självständigt land som inte lyder under det amerikanska rättsväsendet. Man förstår att personer som Urban Bäckström är oroade.

Men vi andra kan ta det med ro. Vi blir ju i alla fall inte bjudna på champagne av några lobbyistkollegor när vi besöker Washington, så för oss är det nog mer värt att försöka behålla ett demokratiskt system där det är vi svenska medborgare snarare än de amerikanska storföretagen som bestämmer.

Ännu så länge är ju valet vårt. Låt oss se till att det förblir så.

…………

Opassande kommenterar också.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

10 kommentarer

 1. ”Intellektuell upphovsrätt” är en rolig översättning. Gäller den bara för nobelpristagare i litteratur? Större delen av de **AA-anslutna bolagens produktion kan ju knappast kallas ”intellektuell”…

  Kommentar av Onsdag — 6 mars 2008 @ 11:10

 2. En tanke som slår mig är att samtidigt som vårat anseende sjunker i musikartellernas ögon så ökar de väl minst lika mycket i den amerikanska befolkningens ögon? Iaf de som faktiskt bryr sig om frågan menar jag.

  Och om nu USA är en demokrati så borde det väl vara mer positivt att imponera på folket än på någon industri?

  Kommentar av WysiWyg — 6 mars 2008 @ 14:54

 3. Denna postning var så bra så jag har lagt in den på pusha.se med denna länk:
  http://www.pusha.se/samhalle/6650_Svenskt_Naringsliv_imponerat_av_husse

  Gå dit och ge den din röst.

  Hälsn. Urban

  Kommentar av Urban Sundström — 6 mars 2008 @ 18:28

 4. Svenskt Näringsliv går från klarhet till klarhet…vad gäller pinsamheter vill säga. I höstas var det deras ”folk som fixar själv istället för att anlita andra är fuskare”-kampanj. Innan jul fick vi de pinsamma ”sagorna” och nu detta. Är det något jag är stolt över som svensk och som verksam inom IT-branschen så är det Piratpartiet, TPB och piratkulturen generellt. Det s.k. svenska IT-undret står och faller med företeelsen men om detta talar de etablerade politrukerna föga pga ren och skär okunskap och att de cementerats i det gamla industrisamhället och dess förutsättningar.

  Kommentar av thomastvivlaren.se — 6 mars 2008 @ 20:25

 5. Det imponerande med det amerikanska systemet är ju just att medlemmarna i partierna verkligen kan påverka vem som skall bli deras kandidat inför varje val. I sverige händer motsvarande process bakom lyckta dörrar i styrelsen i partierna eller verkställande utskottet om man är specefik.

  Men din analys av svenskt näringsliv är helt korrekt. Det värsta är att de hävdar att de företräder mig som entreprenör och företagare också trots att jag har helt motsatta åsikter om hur företagande och entreprenörskap bör ske. I kraft av deras auktoritet förhandlar de ju dessuotm med regeringen(avsett vilken den är) för att skapa legitimitet i olika samhällsbeslut som gäller mig.

  Kommentar av poppetotte — 7 mars 2008 @ 11:18

 6. Man bör ju vara klar över att Svenskt Näringsliv representerar de största företagen i svenskt näringsliv, och inte något slags friheterligt allmänintresse eller någon liberal agenda. Inte heller förespråkar det generellt sett en fri marknad, utan bara då det råkar passa de största företagen. Svenskt näringsliv är inte de små företagens representant.

  Det räcker inte att klä sin retorik med argument med argument som signalerar att man önskar det allmänna bästa.

  Inget fel i detta, men man ska veta var SN står.

  Kommentar av pelpet — 7 mars 2008 @ 13:19

 7. Den amerikanska presidentvalskampanjen är intressant på alla sätt och vis, att kalla det ”en demokratisk process där det enda som räknas är pengar” är sandlådenivå. Bara en sån sak att partiernas kandidater röstas fram – istället för interna nomineringar som i vårt land. Vem röstade egentligen på Mona? Ingen.

  Marknadsföringspengar behövs för alla val, även i Sverige, men här är det förstås skattebetalarna som betalar. De största partierna får mest pengar, och de minsta får minst. Känns väldigt demokratiskt…

  Kommentar av Attila — 7 mars 2008 @ 19:54

 8. Alla de där småföretagen som inte ställer sig bakom Svenskt Näringsliv, var kan man höra dem i debatten? Är det läge att grunda Osvenskt Näringsliv?

  Kommentar av Anders Andersson — 9 mars 2008 @ 10:47

 9. Jag tror att Företagarna är en bättre representant för de små företagen.

  Kommentar av pelpet — 9 mars 2008 @ 18:40

 10. Svenska medier rapporterar bara ett urval av presidentvalet i USA. Huruvida de gör det medvetet eller inte kan man spekulera i.

  Vill man bilda sig en egen uppfattning, och bl.a höra förstahandsnyheter och intervjuer om och med de som på olika sätt deltager och arbetar i presidentvalet, så skall man lyssna på radiostationen KPTK AM1090 i Seattle, på URL http://www.am1090seattle.com.

  Härmodagen så var det två pensionerade och högt meriterade generaler som uttalade sig om den tortyr som Bushi’s förespråkar. Generalerna ansåg att tortyr inte

  var värdigt USA och undergrävde landets anseende internationellt. De hade talat med de flesta presidentkandidaterna. Detta är bara en kort sammanfattning av vad

  som sades. Mycket modigt av dem att våga uttrycka sig på det sättet.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 9 mars 2008 @ 21:40


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: