Christian Engström, Pirat

20 februari 2008

Fördjupa upphovsrättsdebatten

Filed under: Copyright Reform,delad kultur,yttrandefrihet — Christian Engström @ 13:15

Johan Linander (c) och Ulrika Karlsson (m) är, såvitt jag förstår, centerns och moderaternas officiella talesmän i frågor om upphovsrätt och fildelning. De skriver idag en debattartikel i Computer Sweden med titeln Förnya upplevelsebranschen. Tyvärr visar artikeln att de inte har förstått frågan alls.

Artikeln innehåller inga förslag alls till en reformerad upphovsrätt. Istället är centerns och moderaternas officiella syn att problemet består i att de stora film- och skivbolagen inte varit tillräckligt bra på att erbjuda bra och billiga nedladdningstjänster. ”Med ett ökat utbud, bättre kvalitet och pressade priser kan den illegala marknaden motas tillbaka”, skriver Linander och Karlsson i artikeln.

Men fildelningsfrågan och upphovsrättskritiken handlar inte om vad som är rätt pris på en poplåt. Det är visserligen sant att film- och skivbolagen har varit katastrofalt dåliga på att erbjuda vettiga nedladdningstjänster, och att de har en fullständigt orealistisk syn på hur mycket pengar en vanlig konsument kan och vill lägga på att fylla de 8 gigabyten på sin Ipod med musik. Men det är inte där skon klämmer som allra mest.

Upphovsrätten som den ser ut idag står i konflikt med det demokratiska samhällets grundvalar.

”Visselblåsarsajt” stoppas i USA är rubriken på en artikel hos IDG igår. Syftet med sajten är att ”whistleblowers” anonymt ska kunna läcka dokument från företag och myndigheter som man anser är inblandade i korruption eller brottslighet. Men en domstol i Kalifornien har bestämt sig för att sajten Wikileaks.org ska blockeras med hänvisning till att det bryter mot upphovsrätten att läcka dokument. Läs mer hos Oscar Swartz, Opassande, Sydsvenskan och Dagens Nyheter. Upphovsrätten har blivit ett vapen som den som har tillräckligt med pengar kan använda för att tysta kritiker.

Lägg därtill att det enda sättet att upprätthålla upphovsrätten som den ser ut idag är att införa massövervakning av allas privata kommunikation, och att upphovsrätten även till vardags inskränker yttrandefriheten för den som exempelvis vill föra fram ett politiskt budskap.

Det handlar också om hur vi vill att internet och kulturlivet ska utvecklas i framtiden. Ska internet vara en allmänning där vi träffas och delar med oss, eller ett envägsmedium där man tittar och betalar? Även om film- och skivindustrin mot förmodan skulle lyckas lansera nya betaltjänster som folk tycker ger valuta för pengarna, handlar det fortfarande om 1900-talsmodellen med ett fåtal producenter som levererar färdigförpackade produkter till en grå massa av soffpotatisar. Den modellen kommer säkert finnas kvar också i framtiden. Men internet är så mycket mer – eller kan i vart fall bli det med en reformerad upphovsrätt som inte bara syftar till att bevara det gamla på det nyas bekostnad.

De här problemen har ingenting med priset på en poplåt att göra. De kan bara lösas av politiker som förstår frågan och är beredda att ta sitt ansvar som lagstiftare. Tyvärr visar artikeln av Johan Linander (c) och Ulrika Karlsson (m) att de inte svarar upp mot den beskrivningen. Och de är alltså centerns och moderaternas talesmän i den här frågan.

…………

Pingat på Intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

2 kommentarer

  1. […] « Christian Engström (pp) on Nämen…?Martin S on Wikileaks tystade av Kalifornisk domstolFördjupa upphovsrättsdebatten « Christian Engström (pp) on Wikileaks tystade av Kalifornisk […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Den svenska modellen — 21 februari 2008 @ 7:31

  2. Hmmm, då får vi ta och informera Johan Linander (c) och Ulrika Karlsson (m).

    Skam den som ger sig. 🙂

    Kommentar av Dennis Nilsson — 22 februari 2008 @ 23:11


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: